• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 09

GM Teimour Radjabov har vunnit i bägge ronderna i Tal Memorial 2012 och det var tillräckligt för att vara i ensam ledning inför rond tre som spelas i morgon. GM Magnus Carlsen visade i dag mot GM Alexander Morozevich att han även är en mästare i att försvara sig. Vem trodde efter det att Alexander dubblerat tornen på sjunde raden att Magnus skulle gå från bordet med en halv poäng?

Tabell och partier rond 1-2.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 09

På Magnus hemsida går det att läsa att han var missnöjd med tv-utbudet på hotellrummet eftersom han inte kunde följa tennisen från Paris. Men som åskådare framför Tv:n i hemmets lugna vrå går det att sappa – franska öppna i tennis, golf i Stockholm, EM i fotboll och Tal Memorial 2012 i Moskva – endast genom en tryckning på fjärrkontrollen. Vilken underbar teknisk värld vi lever i!

Det blev spännande i går, det var endast partiet mellan GM Magnus Carlsen och tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik som slutade med delad pott (läs Magnus egna ord om partiet och förbiseendet av 17…Sd5). I övriga partier segrade vit! Kan det bli något liknande i dag är åskådarna att gratulera, men slänger man ett öga på dagens spelschema lutar det nog åt flera remier…

Läs om vad norska ”Nettavisen” tycker om första ronden och vad de skriver om förhållandet mellan Carlsen och Kramnik.

«Carlsen er min klient»
Magnus Carlsen ikke har akkurat noe hjertelig forhold til mannen han møtte fredag. Kramnik kalte  Carlsen «sin klient» i 2010 fordi han vant så ofte mot ham, men rollene er for lengst byttet om.

Spelschemat rond 2 klockan 13.00
1 GM Fabiano Caruana 2770 ½-½ GM Hikaru Nakamura 2775
2 GM Evgeny Tomashevsky 2738 ½-½ GM Levon Aronian 2825
3 GM Luke McShane 2706 0-1 GM Teimour Radjabov 2784
4 GM Vladimir Kramnik 2801 1-0 GM Alexander Grischuk 2761
5 GM Alexander Morozevich 2769 ½-½ GM Magnus Carlsen 2835

 

Det blir direktsändning den 9-10, 12-14 och 16-18 juni klockan 13.00. Betänketiden är 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter för resten av partiet + 30 sekunder/drag i tillägg från drag 1. Förbjudet att bjuda remi före drag 40… Deltagarna har förbundet sig att kommentera partiet  i presscentret efter varje rond.

live live
Hemsida Bomben

 

 

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 09

Det är GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, som lyckas bäst av svenskarna i 1st Golden Sands, som spelas i Bulgarien. Han är endast en halv poäng efter kvartetten i toppen på tabellen. Han är på 16 plats men trots detta kommer han av någon anledning inte i direktsändning trots att det går astt följa 22 spelare…

Hur toppen på ”prispallen” ser ut efter fem ronder och svenskarnas placeringar framgår av bifogad minitabell (svenska partier underst i inlägget).

Efter rond 5 – 223 deltagare
1 GM Tigran Petrosian 2657 4.5
2 GM Shanglei Lu 2522 4.5
3 GM Gennady  Tunik 2429 4.5
16 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 4.0
38 GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 3.5
69 Erik Vaarala, Horndals SK 2249 3.0
78 IM Eric Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 3.0
218 Hans-Eric Vaarala, Horndals SK 1.0

 

Direktsändningen från rond 6 startar klockan 14.00. Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida

 

Svenska partier rond 1-5 (rond 5 kommer senare).jun 09

Det svenska elitspelarna Christian Jepson och Tiger Hillarp Persson möttes i Elsinore 2008 och det blev ett snabbt avgörande i ställningen på diagrammet.

Samtliga 1289 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.