• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 11


”Finalpartiet” i näst sista ronden i 1st Golden Sands, som spelas i Bulgarien, mellan GM Shanglei Lu och GM Hans Tikkanen slutade remi efter tre drag (läs mer längre ner på sidan).jun 11

I Spanien har det spelats en snabbschackmatch mellan tidigare Världsmästaren GM Veselin Topalov och hans tidigare sekundant GM Francisco Vallejo Pons. Den senare vann 25th Leon Masters 2012 med siffrorna 3½-2½. Att Veselin var långt ifrån vad han tidigare kunnat prestera står säkert klart för alla som spelar genom partierna och då skall man hålla i minnet att betänketiden var 45 minuter plus 15 sekunder/drag.

Prislista och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 11

I går började ”FIDE Women Grand Prix 2012″ att spelas i Kazan i Ryssland. Denna gång får damerna göra upp utan GM Pia Cramling, SK Team Viking. Den kinesiska Världsmästaren GM Hou Yifan, som kommer direkt från en mindre lyckad insats i Danzou, är som sig bör högst rankad och hon kommer antagligen att i första hand utmanas av GM Anna Muzychuk från Slovenien och indiskan GM Humpy Koneru. Schacksnack kommer i mån av tid att då och då rapportera om vad som händer. Det är direktsändning men Schacksnack är inte riktigt klar över när den startar (håll utkik klockan 13.00 är ett tips så gott som något).

Tabell och partier rond 1.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jun 11

GM Hans Tikkanen, Lunds ASK, går från klarhet till klarhet i 1st Golden Sands, som spelas i Bulgarien. Efter vinsten i går mot IM Karen Grigoryan (2517) från Armenien är han med på ”prispallen” när det återstår två ronder att spela. I direktsändningen från rond 8, som startar klockan 14.00, har GM Hans Tikkanen svart mot kinesen GM Shanglei Lu (se minitabell) vid bord 2. Vinst för Hans, vilket inte bör vara omöjligt i den form han befinner sig i bäddar han för en toppplacering när slutsummering skall göras i morgon.

Hur toppen på ”prispallen” ser ut efter sju ronder och svenskarnas placeringar framgår av bifogad minitabell (svenska partier underst i inlägget). Lite märkligt är det att inte någon av: (12) GM Tigran Petrosian (2657), (19) GM Kiril Georgiev (2689), (23) GM Vladimir Akopian (2697) och (72) GM Ivan Cheparinov (2673) är med i toppen på tabellen och spelar om första priset som är 6.000 €.

Efter rond 7 – 223 deltagare
1 GM Levente  Vajda 2600 6.0
2 GM Shanglei Lu 2522 6.0
3 GM Hans Tikkanen, Lunds ASK 2566 6.0
4 GM Shilong Li 2553 6.0
77 IM Eric Blomqvist, SK Rockaden Stockholm 2454 4.0
79 SK GM Pontus Carlsson, SK Team Viking 2531 4.0
109 Erik Vaarala, Horndals SK 2249 3.5
220 Hans-Eric Vaarala, Horndals SK 1.0

 

Betänketiden är 90 minuter för partiet + tillägg av 30 sekunder per drag från det första.

live
Hemsida

 

Svenska partier rond 1-7 (rond 7 kommer senare).jun 11

Schacksnack börjar veckan med en lite ”lättare” uppgift. Partiet som ledde fram till ställningen på diagrammet spelades i Ustron 2008 mellan Dudzinski och Mieiczarski.

Samtliga 1290 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

jun 11


I ”Reinland-Pfalz Open 2012″, som avslutades i går, deltog 208 spelare och fem av dessa var från Solna SS. Turneringssegrare blev Y Solodovnichenko från Ukraina på 6½ poäng. Svenskarna kom på plats 17. Thomas Johansson (5½), 30. IM Bengt Lindberg (4½), 44. Peter Bjarnehag (4½), 54. Petter Lindborg (4.0) och 101 Ulf Wallgren (3½).