Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 31

Lägg gärna redan nu ett bokmärke i almanackan, för någon gång i maj månad 2013 kommer Scandinavian Chess Tournament (SCT) att arrangera en internationell eloregistrerad veteranturnering på Täby Park Hotell, som ligger norr om Stockholm. Det blir en åtta ronders helgturnering med snabbschack på fredagen och totalt fyra långpartier lördag/söndag. För att vara veteran nästa år måste de manliga deltagarna vara födda 1953 och damerna 1963, eller tidigare.

Prispotten blir 50 000 kronor och av dessa kommer segraren att erhålla 10 000. Det blir speciella dam- och ranking-pris. Ingen kommer att åka lottlös från Täby, för alla kommer att få pris, om inget annat så blir det ett sakpris till ett värde av 500 kronor.

Redan i dag kan det avslöjas att två stormästare och tre damer från Estland har aviserat sin ankomst.

Håll utkik, för i månadsskiftet september/oktober kommer en detaljerad inbjudan. Precis som vanligt när Peter Hlawatsch står för arrangemanget kommer den att innehålla flera överraskningar.jul 31

I Grand Master turneringen i Biel är ordningen återställd. GM Magnus Carlsen har tagit ledningen, både i 3 och 1-poängstabellen, efter att för andra gången på en vecka besegrat GM Wang Hao där den senare gjorde ett misstag i slutet av partiet (drag 46) och så var den dagen förstörd.  Längst ner i inlägget finns en video från YouTube och i denna kommenterar Magnus själv partiet. GM Viktor Bologan tog sin första poäng i går när han spelade remi mot Etienne Bacrot. Även det tredje partiet mellan GM Anish Giri och GM Hikaru Nakamura slutade med delad pott.

Norska ”Nettavisen” skriver om gårdagens parti rond. Läs också vad Magnus skriver om partiet på sin blogg, mer initierat kan det knappast bli.

Rond 8 klockan 14.00
GM  Hikaru Nakamura 0-1 GM Wang Hao
GM Magnus Carlsen 1-0 GM Viktor Bologan
GM Etienne Bacrot 0-1 GM Anish Giri

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar dagligen klockan 14.00. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Rond 7.  Bologan 5 partier
1 GM Magnus Carlsen 13
2 GM Wang Hao 13
3 GM Anish Giri 12
4 GM Hikaru Nakamura 10
5 GM Etienne Bacrot 6
6 GM Viktor Bologan 1

 

Tabell och partier rond 1-7.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


 

 jul 31


31/7. I morgon invigs Junior-VM i Grekland och en av deltagarna är GM Nils Grandelius, Lunds ASK, som har IM Axel Smith med sig som sekundant. Spelet börjar den 2/8 kl. 16 och det skall spelas 13 ronder. Nils är rankad på 7 plats bland 132 deltagare. Han kommer bland annat att få tampas med den trefaldige kinesiska mästaren GM Liren Ding (2680) om placeringarna. Det är endast Danmark (1), Finland (1) och Norge (4) från Norden som också har deltagare i turneringarna. Det finns också en hemsida.jul 30


Svenske juniormästaren 2012 Philip Lindgren, Limhamns SK, satte de mer namnkunniga deltagarna på plats i Rödeby Open, som avslutades i går. Han segrade i ensamt majestät på sex poäng av sju möjliga (fullständig prislista)!
Prispallen (notera att Philip inte mötte silver- och brons-medaljörerna):
1. Philip Lindgren 6.0 poäng
2. IM Attle Grönn, Oslo SS, 5½ poäng
3. IM Jens Ove Fries Nielsen, Danmark, 5½ poängjul 30

I Grand Master turneringen i Biel hade de flesta ledigt. Det var endast det uppskjutna partiet från tredje ronden mellan GM Viktor Bologan och GM Magnus Carlsen som spelades. Det behövdes vinst för Magnus för att han på allvar skall kunna blanda sig i diskussionen om turneringssegern och det blev en etta i protokollet.

I dag är det en viktig rond med mötet mellan GM Wang Hao och GM Magnus som dagens clou men naturligtvis är övriga partier intressanta. Återuppväcker en tidigare fråga: ”Skall Bologan komma ur startblocken” genom att ta poäng mot GM Etienne Bacrot? Skall det ske bör det bli i dag för förutsättningarna kan knappast bli bättre än som vit mot Bacrot.

Norska ”Nettavisen” skriver om gårdagens parti och om Magnus chanser inför de avlutande fyra ronderna.

Rond 7 klockan 14.00
GM  Anish Giri ½-½ GM  Hikaru Nakamura
GM Viktor Bologan ½-½ GM Etienne Bacrot
GM Wang Hao 0-1 GM Magnus Carlsen

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar dagligen klockan 14.00. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Rond 6.  Bologan 4 partier
1 GM Wang Hao 13
2 GM Anish Giri 11
3 GM Magnus Carlsen 10
4 GM Hikaru Nakamura 9
5 GM Etienne Bacrot 5
6 GM Viktor Bologan 0

 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 29

Det gick inte bra för GM Alexander Morozevich, som innan han fick bryta Grand Master turneringen i Biel på grund av sjukdom, förlorat bägge partierna han spelat. Han ersattes med mycket kort varsel av GM Viktor Bologan, som har spelat tre partier och förlorat alla. I dag möter han world no 1 GM Magnus Carlsen, som vit, i det från tredje ronden uppskjutna partiet och en fråga många ställer sig skall han lyckas att komma ur startblocken i dag?

I går spelades sjätte ronden och Magnus förtsätter att spela remi. Han mötte trätobrodern GM Hikaru Nakamura i ett Grünfeldindiskt parti och man kan knappast påstå att han fick någon fördel trots att han hade vit. Partiet mellan GM Etienne Bacrot och GM Wang Hao – också Grûnfeldindiskt – var inte något upphetsande utan det slutade också med delad pott. GM Anish Giri fick en bonde mot Bologan och den räckte för att han till slut kunde ge sin motståndare tredje förlusten på lika många partier.

Norska ”Nettavisen” skriver om gårdagens rond.

Rond 3.
GM Viktor Bologan 0-1 GM Magnus Carlsen

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar klockan 14.00. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) från de två första ronderna är medräknade.

Rond 6. Uppskjutet spelas i dag
1 GM Wang Hao 13
2 GM Anish Giri 11
2 GM Hikaru Nakamura 9
4 GM Magnus Carlsen 7 (1)
5 GM Etienne Bacrot 5
6 GM Viktor Bologan 0 (1)

 

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 29

Det blev dramatiskt i sista ronden i Women GP i Jermuk i Armenien. GM Hou Yifan, som till dess gått obesegrad genom turneringen, förlorade mot GM Kateryna Lahno. Men hon stod till slut som segrare eftersom hennes närmaste konkurrenter landsmaninnorna WGM Lufei Ruan och Wenjun Ju, som under flera ronder varit parkerade högt upp i tabellen, och vid vinst kunde gjort henne äran stridig om första platsen också förlorade. Det innebar att det inte bara blev kinesiskor på prispallen vilket framgår av bifogat foto.

Prislista och partier rond 1-11.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 28

Hur det går för svenskarna i Grand Master Open i Pardubice i Tjeckien framgår av bifogad minitabell och underst i inlägget finns partier, till och med rond sju, med svenskintresse för genomspelning. I dag spelas sista ronden och inga svenskar kommer att figurera i direktsändning.

Det finns även svenskar med i de lägre grupperna och allt av intresse från den högsta gruppen och hur det går för övriga deltagande svenskar  går att ta del av på Chess-Results och på den omfångsrika hemsidan.

I fjol gick det så här i Pardubice och då var det åtta svenskar i högsta gruppen.

Efter rond 8 (259 deltagare)
1 GM Tabir Nabaty 2582 6.5
2 GM Sanda Chandipan 2618 6.5
3 GM Alexandre Danin 2525 6.5
47 IM Daniel Semcesen, SK Team Viking 2464 5.0
70 GM Ralf Åkesson, Västerås SK 2448 5.0
120 Martin Lokander, SK Rockaden Stockholm 2271 4.0
181 FM Rauan Sagit, SK Team Viking 2367 3.5
258 Stefan Radovic, SS Luleå 2131 1.0

 

Partier från rond 1-7 (visas i rondordning).jul 28

Det återstår en rond att spela i i Women GP i Jermuk i Armenien och i ensam ledning inför denna är den obesegrade Världsmästaren Hou Yifan från Kina. Hon behöver endast remi, vilket kan bli nog så svårt, mot GM Kateryna Lahno. Men hur som helst med detta, oberoende av resultatet kommer det att bli en kinesiska som blir turneringssegrare. GM Humpy Koneru från Indien, som Schacksnack utsåg till hennes svåraste konkurrent, har inte lyckats utan hon återfinns i mitten på tabellen.

Direktsändningen startar klockan 13.00.

live live
Hemsida Bomben

 

Tabell och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information
.jul 28

Rond fem spelades i går i Grand Master turneringen i Biel och Wang Hao tog sin fjärde seger och den som fick sträcka vapen denna gång var GM Viktor Bacrot. Poängskörden räcker för att leda inför andra delen i den dubbelrondiga turneringen. Den ende som lyckats vinna mot honom är GM Magnus Carlsen och det skedde i andra ronden. Det är överraskande Magnus enda seger hittills, men han har möjlighet att bättra på plusstatistiken genom att vinna det uppskjutna partiet från tredje ronden mot Morozevich ersättare GM Viktor Bologan.

GM Magnus Carlsen och GM Anish Giri spelade ett tråkigt parti. Kan det bli något annat i Petrov? Trots merbonde kunde Magnus inte omsätta den materiella övervikten till vinst utan partiet slutade som framgår av texten under bilden, med remi. Ytterligare ett parti gick till avgörande och det var när GM Hikaru Nakamura, som verkar ha kommit in i andra andningen, vann mot GM Etienne Bacrot.

Norska ”Nettavisen” skriver om gårdagens rond.

Rond 6 klockan 14.00
GM  Hikaru Nakamura ½-½ GM  Magnus Carlsen
GM Etienne Bacrot ½-½ GM Wang Hao
GM Anish Giri 1-0 GM Viktor Bologan

 

Det blir naturligtvis direktsändning och den startar dagligen klockan 14.00 undantaget den 29:e då det är spelledigt enligt schemat men ett parti kommer att spelas och det är det från tredje ronden uppskjutna mellan GM Viktor Bologan och GM Magnus Carlsen. Betänketiden är: 100 minuter för 40 drag + 50 minuter för 20 drag + 15 minuter + 30 sekunder i tillägg från drag 1.

live live
Hemsida Bomben

 

Den officiella poängberäkningen är 3-1-0. Resultaten mot GM Alexander Morozevich (Giri och Bacrot) i de två första ronderna är medräknade.

Rond 5. Uppskjutet spelas den 29
1 GM Wang Hao 12
2 GM Hikaru Nakamura 8
2 GM Anish Giri 8
4 GM Magnus Carlsen 6 (1)
5 GM Etienne Bacrot 4
6 GM Viktor Bologan, MKD 0 (1)

 

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar