• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 01

I näst sista ronden, som spelades i dag, i New Delhi vann GM Viktor Laznicka (bilden), CZE, mot GM Fabiano Caruana, ITA. Tabell och partier i morgon.jul 01

Amerikanska mästerskapet för juniorer avslutades för några dagar sedan och bilden föreställer den överraskande segraren – Gregory Young. Han var rankad på sjunde plats inför turneringen som spelades i Saint Louis, samma plats som seniormästerskapet gick av stapeln, mellan den 16-26 juni. Schacksnack har ingen större kännedom om vilka påläggskalvar det finns i USA efter storstjärnorna GM Hikaru Nakamura och GM Gata Kamsky, men enligt referat i tidningarna over there är detta vad landet har att visa upp av spelare under 21 år och det oroar schackredaktörerna väldigt. Bedöm själv!

Prislista och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 01

Foto webmaster hemsidan. I AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 som spelas i New Delhi ångar italienaren GM Fabiano Caruana på. Det blev som Schacksnack misstänkte i gårdagens inlägg att GM Hou Yifan skulle få det tufft i gårdagens rond som svart mot Fabiano. Hon förlorade och fick i och med detta inta sista platsen igen. Två ronder återstår att spela så det skall ett mirakel till om Caruana skall gå miste om segerchecken eftersom han leder med 1½ poäng. Först och främst skall Viktor Laznicka, som började turneringen så bra, vinna i dag mot den suveräne ledaren.

Direktsändningen från rond 9 startar klockan 10.30 och betänketiden är: 40 drag/2 timmar + 20 drag/1 timme + 30 sekunder från drag 1.

live

Tabell och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 01

Det börjar tätna till ordentligt efter femte ronden i Nederländska Mästerskapet 2011. GM Wouter Spoelman som ledde med en poäng fick nöja sig med remi i går och när då GM Anish Giri och GM Robin Swinkels vann krympte ledningen till en halv poäng. I dag är det spelledigt i Nederländerna.

Tabell och partier från rond I-V.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 01

Bulgarien
De tre svenskarna GM Pontus Carlsson, Ralf Åkesson ock Markus Örndahl befinner sig i Bulgarien och deltager i Albena Open. Efter sex ronder är ställningen bland de bästa och svenskarna som beskrivs i minitabellen.

 

1 GM Maxim Rodshtein 2638 5.5
2 GM Constantin Lupulescu 2638 5.0
3 GM Ivan Cheparinov 2669 5.0
11 GM Pontus Carlsson 2497 5.0
20 GM Ralf Åkesson 2451 4.5
65 Markus Örndal 2235 4.0

 

Klockan 15.00 startar direktsändning från rond 7 och i dag går det att följa Pontus och Ralf.

 

Partier från rond 1-5. Notera att Pontus parti från rond 5 inte är komplett.jul 01

Elolistor per den 1 juli 2011.

På världslistan har det hänt att GM Magnus Carlsen återtagit första platsen några poäng före Världsmästaren GM Vis Anand. Det är fortfarande tunt bland nordbor i det fina sällskapet, där det krävs 2649 för att namnges, den ende som finns med är GM Peter Heine Nielsen från Danmark.

På sverigelistan är fortfarande GM Emanuel Berg den ende över 2600 i rating. Ratingraketen GM Hans Tikkanen är, efter den senaste tidens framgångar, uppe på en fjärde plats och nosar på 2600 nivån. De som är före honom på listan spelar ingenting för tillfället. Vår internationellt mest kände spelare är GM Pia Cramling och hon har har lyckats bromsa upp fallet och har till och med klättrat lite, både nationellt och internationellt, sedan förra listan den 1 maj.

Sverigelistan.
1. GM Emanuel Berg (2608) Burgsviks SK 2. GM Evgenij Agrest (2599) SK Team Viking 3. GM Ferdinand Hellers, Limhamns SK (2599) 4. GM Hans Tikkanen, Lunds ASK (2596).
Världslistan.
1. GM Magnus Carlsen (2821) Norge 2. GM Vis. Anand (2817) Indien 3. GM Levon Aronian (2805) Armenien och 61. GM Peter Heine Nielsen (2681) Danmark.
Damlistan.
1. GM Judit Polgar (2699) Ungern 2. GM Humpy Koneru (2614) Indien 3. Yifan Hou (2575) Kina och 26. GM Pia Cramling (2472) Sverige.
Juniorlistan.
1. GM Quang Liem Le (2715) Vietnam 2. GM Fabiano Caruana (2711) Italien 3. GM Anish Giri (2701) Holland.jul 01

Hur skall vit – Bolbochán – spela för att få avgörande fördel mot sin motståndare – Rossetto – i argentinska mästerskapet i Buenos Aires 1946? För att hjälpa till lite på traven. Inledningsdraget 24. f3 leder till remi genom evig schack.

Samtliga 1007 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.