Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 30

I dag är det sista dagen (30/6) för att anmäla sig till SM i Västerås utan att behöva betala extra. Inbjudan finns under logon och i högerspalten. Skynda på!jun 30

I AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 som spelas i New Delhi var det en nödvändig vinst för GM Wesley So i går mot GM Viktor Laznicka om han räknar med att blanda sig i kampen om plats 2 och 3. Att någon skall kunna konkurrera med italienaren GM Fabiano Caruana om första priset verkar inte troligt, för han leder med 1½ poäng när det återstår tre ronder att spela. Den kvinnliga Världsmästaren GM Hou Yifan kunde bokföra sin första vinst i går och det innebar också att hon överlämnade sista platsen i turneringen till  gårdagens motståndare – GM Parimarjan Negi. I dag får hon det tufft för spelschemat uppvisar att Caruana står för motståndet och inte nog med det, färgen är svart..

Direktsändningen startar klockan 10.30 och betänketiden är: 40 drag/2 timmar + 20 drag/1 timme + 30 sekunder från drag 1.

live

Tabell och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 30

I dag är det en gammal mästare – Najdorf – som visar sig på styva linan. Partiet spelades i Buenos Aires 1945 och motståndaren hette de Ronde.

Samtliga 1006 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

jun 29

I dag spelades fjärde ronden i Nederländska Mästerskapet 2011. GM Wouter Spoelman har tagit ledningen med en poäng. Förföljarna är fyra till antalet och en av dessa är den välkände GM Anish Giri.

Det är direktsändning dagligen klockan 13.30, utom den spellediga dagen den 1 juli och i sista ronden, den 5 juli, som startar klockan 11.00.

live

Tabell och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 29

GM Pontus Carlsson ståtar med fyra poäng efter lika många ronder i Albena Open i Bulgarien. Det går att följa honom och GM Ralf Åkesson i direktsändning från klockan 15.00

 

Partier från rond I-IV.jun 29

När andra halvan startade i går av AAI International Grandmaster Chess Tournament 2011 som spelas i New Delhi fortsatte GM Yifan Hou som hon slutade i rond fem och spelade remi. Denna gång var det GM Viktor Laznicka som fick släppa ifrån sig poäng. Den ende som tog en seger i sjätte ronden var den hittills obesegrade GM Fabiano Caruana

Direktsändningen startar klockan 10.30 och betänketiden är: 40 drag/2 timmar + 20 drag/1 timme + 30 sekunder från drag 1.

live

Tabell och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 29

Video från öppningen av Nederländska Mästerskapet 2011. Det är direktsändning dagligen klockan 13.30, utom den spellediga dagen den 1 juli och från sista ronden, den 5 juli, som startar klockan 11.00.

live

Tabell och partier från rond I-III.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 29

Dagens partislut är hämtat från mötet mellan Beliavsky och I Khamrakulov när de möttes i Pamplona 2007.

Samtliga 1005 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

jun 28

”Sveins Minneturnering” är slut för denna gång. Det blev en överraskande segrare – IM Marc T Arnold – som framgår av minitabellen. De fyra svenskarna på plats lyckades bra och för GM Tiger Hillarp Persson och GM Emanuel Berg var det säkert en nyttig genomkörare inför vad som komma skall. Bägge kommer som bekant att om knappt tre veckor spela om SM-titeln i Västerås. De svenska partierna som finns under tabellen är de som arrangören publicerat. Håll utkik, för kommer det fler kompletteras ”partiavdelningen” med dessa.

Slutställning (62 deltagare).
1 IM Marc T Arnold 2432 7.0 2545
2 GM Jon Ludvig Hammer 2609 6.5 2596
3 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK 2543 6.5 2550
5 GM Emanuel Berg, Burgsviks SK 2608 6.5 2507
7 IM Axel Smith, Lunds ASK 2450 6.0 2430
9 FM Peter Vas, SS Manhem Göteborg 2297 6.0 2354


En del svenska partier från rond I-IX.
jun 28

Schacksnack har tidigare skrivit om Tall Ships Races 2011 (höger) som under dagarna 5 kommer att bli det största evenemang som någonsin gått av stapeln i Halmstad. Schack har fått en framträdande plats på kajen vilket går att utläsa av texten som kommit från presschefen: ”…Förutom de fem scenerna finns också Piazza of Chess & Art, där det blir spektakulära inslag i form av levande schackpjäser, musikalisk underhållning och konstnärligt skapande. Tre olika schackturneringar kommer att pågå under The Tall Ships Races – en för barn & ungdomar, en för besättningarna och en för aktiva spelare – men även besökare ska kunna stanna till för ett parti….”

Tidigare artiklar