• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 11

Schacksnack har haft semester några dagar men direkt blir man lite efter med intressanta händelser i schackvärlden. Inför starten av Leiden Chess Tournament spelade de mycket kända stormästarna Jan Timman och Anish Giri två snabbschackpartier, som bifogas. Det blev 1-1 mellan den flerfaldige nederländske mästaren och VM-utmanaren Timman, som fyller 60 år i år, och den endast 17-årige regerande mästaren Giri.

jul 11

Stormästarna Stellan Brynell, Limhamns SK, och Pontus Carlsson, Sollentuna SK, befinner sig i Spanien och spelar schack. De deltager i högsta gruppen i XXXIV Open Int. de Barbera del Valles. I dag spelas rond åtta av nio och Pontus ligger på 23:e med (4½) och Stellan på 29:e (4.0) plats, bland 94 deltagare, inför dagens rond. Leder gör en kvintett på 5½ poäng och högst upp av dessa finns GM Levan Aroshidze (2539) från Georgien.

Turneringen går att följa på Chess-Results. Bifogar svenskarnas partier från de första sex ronderna.

jul 11


IM Axel Smith Lunds ASK ”Norsk mästare”.
Foto Calle Erlandsson.

Studera bifogad tabell noga för någon liknande syn dröjer säkert länge. Den visar prispallen i den norska Eliteklassen i Landsturneringen som har spelats i Oslo. Överst tronar IM Axel Smith från Lunds ASK. Eftersom han är svensk, måste han ha bott i landet ett år för att erövra titeln, får han inte vara med i särspelet om kongepokalen utan det blir en uppgift för IM Frode Elsness och GM Berge Østenstad senare i år.

Plåster på såren blir att Axel får vara med och dela på penningpriserna. Det såg länge ut som att Smith skulle bli ensam i toppen på tabellen men som det står på Bergens SK:s hemsida: ”…men de norske toppspillerne våknet etterhvert…” och det var väl tur för fridens skull. ”…Smith er historisk..” läs mer om varför i norska ”Nettavisen”.

1 IM Axel Smith, Lunds ASK 2450 Kristiansund 6.0
2 IM Frode Elsness 2485 Moss 6.0
3 GM Berge Østenstad 2462 Asker 6.0


jul 11

Det har gått att läsa under ”Korta nyheter” att två av våra stormästare – Emanuel Berg och Pia Cramling (foto hemsidan) – har varit i Grekland och deltagit i landets lagmästerskap.Bägge kommer om några dagar att vara med i Sverigemästaregruppen under SM i Västerås som startar på lördag så det har väl tagit chansen att spetsa formen inför vad som komma skall. Svenskarna spelar i Ptolemaidas och de hade inte med toppstriden att göra.

Några av Emanuels och Pias partier för genomspelning.jul 11

Nederländska Mästerskapet 2011 som avslutades för några dagar sedan var GM Anish Giri, välkänd av svensk schackpublik efter deltagande två gånger i Sigemans i Malmö, överlägsen segrare. Detta var 17-åringens andra seger i mästerskapet, fyllde år under turneringen. Denna gång var han obesegrad på 7½ poäng (6 vinster och 3 remier) och det var två före nästa spelare som var GM Ivan Sokolov, även han känd från malmöturneringen.

Prislista och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 11

Vit måste se upp för bondeframstöten till f4 annars kan han råka i förlustfara. Det gör han också, men vilket drag förhindrar detta? Partiet spelades 1973 i Lenningrad mellan Quinteros och Tukamakov.

Samtliga 1011 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.