Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

aug 31

I FIDE World Chess Cup 2011 i Khanty Mansiysk Ryssland spelades det första benet i andra ronden i dag. GM Peter Heine Nielsen (2681) från Danmark hade svart mot GM Michael Adams (2715) England och det blev remi. Noterbart är att när Adams hade 36 minuter kvar av betänketiden hade Peter endast använt 1½ minut för 15 drag.

Partierna från rond 2:1 för genomspelning.aug 31

Nu är det match brukar stammisarna på Swedbank stadion uttrycka sig när MFF spelar bra. ”Blåbären” är borta i FIDE World Chess Cup 2011 som spelas i Khanty Mansiysk Ryssland. I dag när matcherna i rond två startar är det endast 64 mycket kvalificerade deltagare kvar så förutsättningarna att det skall bli match är stora.

En som antagligen använt flera timmar av natten till förberedelse är det nordiska hoppet dansken GM Peter Heine Nielsen, som enligt spelschemat, får möta GM Michael Adams från England, som svart. GM Sergei Movsesians öde i turneringen är tydligen damer. Han eliminerade GM Hou Yifan och i dag möter han superstjärnan GM Judit Polgar från Ungern! Det kommer säkert att bli betydligt svårare än förra matchen…

live
live
Direkt: 1. Hemsidan. 2. Chessbomben. Direktsändningen startar klockan 11.00. Betänketid: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för  resten av  partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

Tabell och partier från tiebreaket.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Långpartierna rond 1:2.

Rond 1:1.aug 31

Den kvinnliga Världsmästaren från Kina GM Hou Yifan blev utslagen av GM Sergei Movsesian. Det hade enligt de kommenterade stormästarna inte behövt hända när det skedde eftersom hon hade möjlighet att avgöra till sin fördel i andra matchpartiet och utjämna ställningen till 1-1 och därmed gå vidare till tiebreak. Missen är dagens partislut.

Samtliga 1055 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

aug 31

Årets upplaga av Grand Slam finalen spelas i Sao Paulo i Brasilien och Bilbao i Spanien mellan den 25/9-11/10. Nu är deltagarelistan komplett. Det är: 1. Magnus Carlsen 2. Vis. Anand 3. Levon Aronian 4. Sergey Karjakin 6. Hikaru Nakamura och GM Fransisco Vallejo Pons. Ratingsnitt (juli) 2787! En svensk ingår i arrangörsstaben då Sveriges SF:s ordförande Anil Surender kommer att vara domare.aug 30

Den danske stormästaren Peter Heine Nielsen gick vidare till andra matchen i FIDE World Chess Cup 2011 efter att ha besegrat GM Evgeny Postny från Israel i tiebreak. I nästa match får han ta sig an GM Michael Adams från England. Bifogar partierna från dagens spel och en sammanställning över hur det skall spelas i fortsättningen.

Tabell och partier från tiebreaket.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
aug 30

Då var FIDE World Chess Cup 2011 som spelas i Khanty Mansiysk Ryssland framme vid det mycket omdiskuterade tiebreaket. Det börjar med snabbschack (25 minuter) och om inget avgörande uppnåtts avslutas matchen med Armageddon efter det att några blixtpartier spelats därimellan. Nordens hopp GM Peter Heine Nielsen (2681) från Danmark möter GM Evgeny Postny (2618) från Israel och bland de mer kända som kommer att deltaga kan nämnas: GM Gata Kamsky, GM Nikita Vitiugov, GM Francisco Vallejo Pons, GM Etienne Bacrot, GM Alexander Morozevich och GM Vladimir Malakhov.

…the third day is a so-called tie-break– players have additional games with a shortened time control. According to Regulations at the beginning they play two games with the time control of 25 minutes for all the moves plus 10 seconds for every made move. If still there is no winner then there are other two games with an even shorter time control: 10 minutes until the end of the game plus 10 seconds per move. If theses two games are drawn, the opponents play two blitz-games with the time control of 5 minutes until the end of the game plus 3 seconds per move. If even these two mini matches do not determine the winner, then there is the last decisive game “until the result” (it is called «Armageddon»): white have 5 minutes and black – 4 (with additional 3 seconds per every move starting from the 61st one) where the draw is equaled to the victory of Black.

live live
Direkt: 1. Hemsidan. 2. Chessbomben. Direktsändningen startar klockan 11.00.

Långartierna från rond II för genomspelning.

Rond I.aug 30

I dag bör partislutet t.o.m. passa de som löser problem. Partiet spelades i Buenos Aires 2008 mellan Rodriquez och Contin.

Samtliga 1054 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

aug 29

Det var spännande att följa flera av partierna i dag från ronden i FIDE World Chess Cup 2011 som spelas i Khanty Mansiysk Ryssland (partierna från rond I och II finns längre ner på sidan). GM Peter Heine Nielsen (2681) från Danmark spelade remi i dag igen mot GM Evgeny Postny (2618) från Israel så nu blir det till att förbereda sig för tiebreak i morgon. Andra som måste spela särspel: GM Gata Kamsky, GM Nikita Vitiugov, GM Francisco Vallejo Pons, GM Etienne Bacrot, GM Alexander Morozevich och GM Vladimir Malakhov.

Av damerna i turneringen gick GM Judit Polgar, HUN, vidare till andra omgången medan däremot Världsmästaren GM Hou Yifan, CHN, är utslagen. Bland herrarna försvann världsstjärnan GM Peter Lekö från Ungern.

Partierna från rond II för genomspelning.

Rond I.aug 29

Expressen har beslutat att fr. o . m . idag stänga möjligheten att i realtid kommentera artiklar på sitt diskussionsforum på nätet. De kommer i stället att förhandsgranska precis som Schacksnack gjort i c:a fem år. Tyvärr är det enda möjligheten. Om ni bara visste vad webmaster kallats för de senaste åren för att Schacksnack har haft förhandsgranskning och då och då stryker i kommentarerna eller inte publicerar dem…aug 29

I dag klockan 11.00 börjar andra långpartiet i första ronden i FIDE World Chess Cup 2011 att spelas. Det står mycket på spel inte minst för det nordiska hoppet den danske stormästaren Peter Heine Nielsen. Han fick nöja sig med remi i går, som vit, mot  GM Evgeny Postny från Israel. Blir det remi i dag också väntar ett nervpirrande tiebreak med snabb- och blixtschack i morgon.

Storspelaren GM Peter Leko (2717) från Ungern är illa ute i matchen eftersom han förlorade mot GM Samuel Shankland (2539) från USA. Andra uppmärksammade resultat: GM Darcy Lima, BRA (2493) – GM Peter Svidler, RUS (2739), som slutade remi.

live
live
Direkt: 1. Hemsidan. 2. Chessbomben. Direktsändningen startar klockan 11.00. Betänketid: 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för  resten av  partiet + 30 sekunders tillägg från drag 1.

Samtliga partier från rond 1 för genomspelning.

Tidigare artiklar