• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 17

I Västerås i går (16/7) offentliggjordes att SM 2012 skall gå av stapeln i Falun.jul 17

Det är mycket schack för tillfället. En av turneringarna är 2011 Women Grandmaster chess Tournament. Damturneringen spelas i det nya schacklandet Kina, precis som lag-VM som startade i dag och den matchturneringen redovisas i föregående inlägg. I morgon startar Biel med bland annat världens högst rankade spelare – GM Magnus Carlsen! Och naturligtvis glöms inte SM i Västerås bort.

Tabell och och partier från rond I-IV.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 17

Första ronden i 2011 World Team Chess Championship spelades i dag i Ningbo Kina. Många av världens starkaste spelare finns på plats. Bland alla männen finns också GM Judit Polgar som spelar för Ungern. Hon vann sitt parti i den oavgjorda (2-2) matchen mot Indien (partiet finns för genomspelning). Det svagaste laget är Egypten men de överraskade genom att förlora med minsta möjliga marginal mot Ukraina, som framgår av tabellen. Det var främst IM Samy Shoker (2475), som svart, vid fjärde bordet som såg till att siffrorna inte rusade iväg, genom att besegra GM Alexander Areshchenko (2682)!

Armenien 3½-½ Israel
Ryssland 3-1 USA
Ukraina 2½-1½ Egypten
Kina 2-2 Azerbaijan
Indien 2-2 Ungern

Individuell tabell med partier från rond I.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 17


GM Jonny Hector – GM Hans Tikkanen 1-0. Foto André Nilsson

Då var SM i Västerås i gång. Första ronden i SM -gruppen kunde uppvisa två segrare och det var de tidigare Sverigemästarna GM Jonny Hector och regerande mästaren GM Emanuel Berg som besegrade sina stormästarekollegor Hans Tikkanen och Pontus Carlsson. Redan i dag ställs Hector och Berg mot varandra så någon av dem eller kanske bägge kommer inte att kunna ståta med full poängutdelning efter dagens rond.

Arrangören har lovat att publicera partierna så håll utkik för när de kommer, kommer Schacksnack att publicera dem för genomspelning.

Bifogar ytterligare några foto som André Nilsson tagit.


IM Bengt Lindberg – GM Pia Cramling ½-½.

Kongressen

GM Pia Cramling hyllas av ordföranden i Sveriges SF Anil Surender

Bo Berg och kongressen.

 

 jul 17

I rond sju i Rethymno International Open Chess Tournamentblev spelade svenskarna FM Peter Vas, FM Anders Livner och Mikael Arnelind remi. Peter verkar ha bestämt sig för att dela poängen med stormästarna han ställs mot. I rond sex blev det resultatet mot GM Alexander Ipatov (2562) från Spanien (partiet finns för genomspelning) och i går fortsatte remiraden mot GM Yaroslav Zinchenko (2543) från Ukraina. Peter är bäst av svenskarna med sina 5.0 poäng som räcker till en 17:e plats. Anders och Mikael ligger längre ner i tabellen på plats 64 respektive 83. Yaroslav Zinchenko (2543) från Ukraina som varit i ensam ledning några ronder har efter gårdagens rond fått sällskap av GM Marin Bosiocic (2573) från Kroatien på 6.0 poäng.

I näst sista ronden som spelas i dag möter Vas, som vit, IM Bernd Kohlweyer (2494) från Tyskland. Vinst i dag Peter?

En del svenska partier från rond 1-6 för genomspelning.
Peters remiparti i rond sex mot GM Alexander Ipatov finns med.