• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 29

Nordens största öppna turnering – Politiken Cup – startar i morgon (30/7) klockan 14.00 och pågår till den 7 augusti. Dubbelrond på söndag (kl. 9 och 16). GM:s Peter Heine Nielsen och Viktorija Cmilyte (bilden) kommer att deltaga. Peter Heine (2681) är högst rankad. De två kommer att få konkurrens av 308 preliminärt anmälda, varav 25 stormästare, och av dessa är 30 svenskar. En av dessa är den nykorade Sverigemästaren GM Hans Tikkanen från Lunds ASK. Schacksnack kommer att följa turneringen från Malmö via den utmärkta hemsidan.jul 29

GM Magnus Carlsen hade redan innan sista ronden, som Schacksnack tidigare i dag informerat om, vunnit den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel. Det enda partiet i rond tio som gick till avgörande var GM Alexanders Morozevich vinst mot den tappert kämpande GM Yannick Pelletier, men det räckte inte utan han blev utan någon vinst i turneringen.

Kompletterar det tidigare inlägget med den officiella prislistan (3 poäng för vinst och 1 för remi). Sist i detta inlägg finns partierna för genomspelning.

Läs mer i norska Nettavisen.
3-poängs tabellen bifogas.

1 GM Magnus Carlsen 19
2 GM Alexander Morozevich 17
3 GM Maxime Vachier-Lagrave 12
4 GM Alexei Shirov 12
5 GM Fabiano Caruana 10
6 GM Yannick Pelletier 5

 

1 poängs tabell och partier från rond I-X.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 29

Det var ingen över sig dag i Czech Open i går i rond 7 för IM Daniel Semcesen och IM Axel Smith som bägge gick att följa i direktsändning och som mötte stormästare. De förlorade bägge precis som Martin Lokander, U18 (2044), som också ställdes mot en GM.  Totalt sett är fortfarande deras ratingsnitt på plussidan med en topp för Martin på 2477.

Bifogar en minitabell från A-gruppen efter sju ronder och av denna framgår det tydligt att svenskarna i de flesta fall är väl samlade runt fyra poäng.. Deltagareantalet är 279 och det kommer att spelas nio ronder.

I B-gruppen är det 281 deltagare och bland dessa finns fyra från vårt land och placeringarna/poäng är efter rond sju: 37. Sam Kassani, U16, 4½ poäng. 126. Angelina Fransson 3½ poäng. 209. Lars Grahn 3.0 poäng. 242. Linda Åström 2.0 poäng

1 GM Hannes Stefansson 2546 6.5
2 GM Konstantine Shanava 2535 5.5
3 GM Viacheslav Zhakhartsov 2577 5.0
35 IM Daniel Semcesen 2480 4.5
54 GM Ralf Åkesson 2429 4.5
75 Martin Lokander (U18) 2044 4.0
77 IM Axel Smith 2465 4.0
95 Michael de Verdier 2359 4.0
239 Denis Miskulin 2208 2.5
264 Stefan Radovic 2158 1.5
275 WFM Ellinor Frisk 2176 1.0

Grupp A (rond 1-6) och 1 parti av Sam Kassani i B-gruppen.jul 29

GM Magnus Carlsen har segrat igen i en stor turnering! Denna gång i den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel. I går mötte han sin baneman från rond fem – GM Maxime Vachier-Lagrave – i ett Kungsindiskt parti och de flesta hade nog väntat sig revansch för den unge norrmannen bland annat i kraft av att han hade vit. Men si det gack icke utan han fick nöja sig med remi. Magnus utmanare till turneringssegern GM Alexander Morozevich kunde efter förlusten mot GM Fabiano Caruana skrinlägga eventuella planer om detta efter gårdagens rond vilket framgår av bifogad minitabell.

Läs mer i norska Nettavisen.
3-poängs tabellen bifogas.

1 GM Magnus Carlsen 18
2 GM Alexander Morozevich 14
3 GM Maxime Vachier-Lagrave 11
4 GM Alexei Shirov 11
5 GM Fabiano Caruana 9
6 GM Yannick Pelletier 5

 

Tabell och och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 29

Den omöjlige GM Vladimir Kramnik fortsätter att skörda helpoäng i Sparkassen Chess-Meeting. I går vann han mot tysken Georg Meier i ett Engelskt parti och det innebar att han passerade 3000 i prestationsrating och att han nu är den fjärde i världen som har 2800 i elo (flytande) enligt Live Chess Ratings. Kramnik leder turneringen med två poäng inför de avslutande tre ronderna.

Kramniks närmaste förföljare är vietnamesen GM Quang Liem Le. Le spelade remi i går mot besvikelsen GM Hikaru Nakamura, som efter gårdagens rond ligger näst sist, utan att ha vunnit något parti, med endast 2½ poäng. Om det skall bli någon spänning på slutet i Dortmund måste Quang Liem vinna mot Kramnik och det blir inte lätt i beaktande av att han har svart.

GM Anish Giri vann sitt andra parti i Tyskland och det mot GM Ruslan Ponomariov och avancerade till en odelad andra plats.

Tabell och och partier från rond I-VII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 29

Partiet har sitt ursprung i Manilla 2008 och kombattanterna var Gonzales och Sandorra.

Samtliga 1027 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.