• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 28

I Czech Open i rond sex fick  den svenska sensationen Martin Lokander, U18 (2044), inhösta sin första förlust i turneringen. Det behövdes en rysk stormästare för detta, nämnligen GM Alexandre Dawin (2538). Ryssen fick, som vit, kraftig press på Martin men trots detta gjorde svensken segt motstånd och partiet gick till ett bondeslutspel och det var först i 58:e draget som Lokander kastade in handduken.

Från Sune Larsson (partiet finns för genomspelning):

Ett riktigt bra parti av Martin Lokander, som effektivt neutraliserade den ryske stormästarens försök.
Martin lyckades dessutom med en väl förberedd kontring (c4) som utjämnade spelet. Helt lika på
slutet med vardera S+3 bönder. Martin kunde behållt springaren om han vart lite tveksam på
bondeslutspelet. Men även det verkar knallremis, bara nu inte svart spelar 56.-g5??? – utan istället
56.-Kc6!  Måhända slappnade den unge svensken av på slutet med känslan av att nu är remin klar…
Väldigt synd på ett så bra spel. Nya tag idag!

Det går att följa svenskarnas framfart på den officiella hemsidan. I dag möter IM Daniel Semcesen den indiske stormästaren Magesh Panchanathan (2556) i direktsändning. Utanför denna får IM Axel Smith, Michael de Verdier och Lokander möta stormästare så det kommer att bli en svettig eftermiddag för dem i Tjeckien.

Bifogar en minitabell från A-gruppen efter sex ronder. Deltagareantalet är 279 och det kommer att spelas nio ronder.

I B-gruppen är det 281 deltagare och balnd dessa finns fyra från vårt land och placeringarna/poäng är efter rond sex: 10. Sam Kassani, U16, 4½ poäng. 176. Angelina Fransson och 211. Lars Grahn 2½ poäng. 220. Linda Åström 2.0 poäng

1 GM Hannes Stefansson 2546 5.5
2 GM Konstantine Shanava 2535 5.0
3 GM Zoran Jovanovic 2577 5.0
16 IM Daniel Semcesen 2480 4.5
30 Martin Lokander 2044 4.0
38 IM Axel Smith 2465 4.0
81 GM Ralf Åkesson 2429 3.5
96 Michael de Verdier 2359 3.5
257 Denis Miskulin 2208 1.5
264 Stefan Radovic 2158 1.0
279 WFM Ellinor Frisk 2176 0.0

Grupp A (rond 1-6) och 1 parti av Sam Kassani i B-gruppen.jul 28

GM Magnus Carlsen och GM Alexander Morozevich spelade remi i en Damgambit i ”finalen” i den åttonde ronden den dubbelrondiga ACCENTUS Grandmaster Tournament i Biel. Avståndet mellan dem är därmed fortsatt tre eller om ni så vill en halv poäng inför de avslutande ronderna. I dag, i näst sista ronden, möter Magnus GM Maxime Vachier-Lagrave, som vann ett märkligt Franskt parti i går mot GM Yannick Pelletier. För att göra redovisningen från gårdagens rond komplett: GM Fabiano Caruana-GM Alexei Shirov 0-1 i ett Franskt parti.

Läs mer i norska Nettavisen.
3-poängs tabellen bifogas.

1 GM Magnus Carlsen 17
2 GM Alexander Morozevich 14
3 GM Maxime Vachier-Lagrave 10
4 GM Alexei Shirov 10
5 GM Fabiano Caruana 6
6 GM Yannick Pelletier 4

 

Tabell och och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.jul 28

Efter den spellediga dagen fortsatte Sparkassen Chess-Meeting med rond sex i går. Många var säkert nyfikna på om GM Vladimir Kramnik hade bibehållit formen så han kan skriva in den 10:e turneringssegern i Dortmund i sin cv om några dagar. Partiet mot GM Ruslan Ponomariov slutade, precis som de övriga i ronden, med remi. Det innebär att det är status quo i tabellen när det återstår fyra ronder att spela.

Intressant var också att se om Kramnik skulle passera 2800 i flytande rating, och bli den fjärde i världen att passera drömgränsen, men för det hade behövts vinst mot Ponomariov som framgår av Live Chess Ratings. Han har åter chansen att närma sig gränsen, det räcker inte med vinst för att passera 2800, i dag när han möter hemmasonen GM Georg Meier eftersom den senare har för låg rating.

Tabell och och partier från rond I-VI.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 28

I dag är det en av Sveriges bästa spelare som visar sig på styva linan. GM Emanuel Berg mötte den kommande klubbkamraten (Team Viking) GM Eduardas Rozentalis från Litauen i Najdorf Memorial 2008.

Samtliga 1026 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.