• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 30

Då var det slut i Pardubice för denna gång. Schacksnack utlovade mer eller mindre att GM Hannes Stefansson från Island skulle vinna turneringen, men så blev det inte! Vem som vann, hur prispallen bemannades och hur det gick för svenskarna framgår av tabellen och nedanstående text. Längst ner i inlägget finns några partier för rond 1-8 för genomspelning.

I B-gruppen är det 281 deltagare och bland dessa finns fyra från vårt land och placeringarna/poäng är: efter rond åtta: 44. Sam Kassani, U16, 5.5 poäng. 117. Lars Grahn 5.0 poäng. 132. Angelina Fransson 4½ poäng. 174. Linda Åström 4.0 poäng.

1 GM Dmitry Kononenko 2593 7.5 2718
2 GM Konstantine Shanava 2535 7.0 2714
3 GM Viacheslav Zakhartsov 2578 7.0 2691
48 IM Daniel Semcesen 2480 5.5 2491
54 IM Axel Smith 2465 5.5 2480
63 Michael de Verdier 2359 5.5 2450
64 GM Ralf Åkesson 2429 5.5 2449
120 Martin Lokander 2044 4.5 2427
229 Denis Miskulin 2208 3.5 2166
259 WFM Ellinor Frisk 2176 3.0
274 Stefan Radovic 2158 2.0 2024


Grupp A: några av svenskarnas partier (rond 1-9) och 1 parti av Sam Kassani i B-gruppen.
jul 30

Då var det klart att GM Vladimir Kramnik har segrat i årets i Sparkassen Chess-Meeting och när han räknar segrarna uppgår de till 10 i antalet. I dag blev det en ”snabbremi” mot GM Anish Giri och så var saken klar. Lite i skymundan vann GM Hikaru Nakamura mot GM Georg Meier och så var den förhatliga nollan i vinstkolumnen utraderad.

Läs mer längre ner om Dortmund under dagens datum. Dagens spelschema var: Ponomariov-Le ½-½, Nakamura-Meier 1.0 och Giri-Kramnik ½-½.

Tabell och och partier från rond I-IX.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 30

GM Vladimir Kramnik hade det svettigt i går i rond åtta mot GM Quang Liem Le i Sparkassen Chess-Meeting. Men i den form som Vladimir befinner sig i är det näst intill omöjligt att besegra honom och den sanningen vederfors också Le, som fick nöja sig med att röka fredspipa med sin store motståndare i det 56:e draget. Detta innebär att Kramnik behåller ledningen med två poäng inför de avslutande ronderna och där näst sista spelas i dag klockan 15.00. Redan i dag kan han nog börja fira sin 10:e turneringsseger i Dortmund, för även om han förlorar de återstående partierna skall det mycket till för att segerchecken skall gå hans näsa förbi…

GM Hikaru Nakamura fortsätter att förbrylla. Ännu har han inte vunnit något parti i turneringen. I går förlorade han mot GM Ruslan Ponomariov och han prestationsrating har dippat till 2583 vilket är lägst bland deltagarna. Det tredje partiet i gårdagens rond mellan GM Georg Meier och GM Anish Giri slutade remi.

Det var inte länge Kramnik hade över 2800 i flytande rating. Efter remin i går får han nöja sig med 2799 på dagens lista från Live Chess Ratings. Hur ställningen är för Nakamura och de andra deltagarna går lätt att leta fram på den överskådliga listan.

Dagens spelschema: Ponomariov-Le, Nakamura-Meier och Giri-Kramnik.

Tabell och och partier från rond I-VIII.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 30

Vit har en bonde mer. Kan han skaffa sig ytterligare en genom att spela Dxe4 (måste utföras på brädet för lösningens skull) och förstora sin fördel? Partiet spelades i Argentina 1980 mellan Panno och Franco.

Samtliga 1028 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt. Notera att det går att analysera direkt på brädet.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.