• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









jul 31

Hela fyra spelare delar ledningen efter åtta ronder med sju poäng och det är olidligt spännande i toppen. Vem ska ta hem spelet? är frågan alla ställer sig just nu. Extra roligt för oss svenskar att 16. GM Tiger Hillarp Persson har lyckats sällat sig till sällskapet i den absoluta toppen genom att besegra 4. GM  Ilia Smirin som svart. De övriga tre är 2. GM Markus Ragger, 3. GM Liviu-Dieter Nisipeanu och 6. GM Jon Ludvig Hammer. I morgon rond 9 möter Hillarp Persson Hammer på det andra bordet med de svarta pjäserna medan Ragger tar sig an Nisipeanu på det första bordet. Turneringsvinnaren kan mycket väl finnas här men två ronder återstår och det är sex spelare bakom med 6.5 poäng.

Vi ska nu skärskåda partiet mellan just Smirin-Hillarp Persson.

Smirin,Ilia (2663) – Hillarp Persson,Tiger (2563) [B06]
Politiken Cup Helsingor (8.3), 31.07.2015

1.e4 g6 2.d4 d6 3.Nc3 Bg7 4.Bg5 Smirin bör ju inför det här partiet ha lusläst Hillarp Perssons relativt nya bok The Modern Tiger som har kommit ut i en andra upplaga. Vad har Smirin då upptäckt för brister med detta system? Enligt boken ska just det här draget vara ett av de giftigaste dragen mot Pirc (= springare på f6) men inte mot svarts nuvarande uppställning som kallas Det Moderna Försvaret då svartfältslöparen har utvecklats före kungsflygelspringaren. Författaren till boken menar vidare att löparen generellt står bättre på e3 men detta baseras mer på en inre övertygelse än av konkreta varianter. Generella orsaker som anges är dock att d4 blir svagare och lättare kan angripas med …c5. Fördelar med löparplaceringen på g5 skriver Hillar Persson är att den står aktivare och att bonden på e4 senare kan garderas med Re1. Okej, detta är väldigt generellt, så låt oss se hur partiet utvecklade sig. 4…a6 5.Nf3 Nu spelar plötsligt Smirin enligt ett klassiskt upplägg och man frågar sig vad löparen gör på g5? Mer logiska uppföljningar var antingen 5.Qd2, 5.f4 eller 5.a4. Redan här börjar det kännas som att Smirin inte läst Tigers bok överhuvudtaget. Är inte det lite respektlöst? 5…h6 6.Be3 Vits tanke med att locka fram …h6 är förmodligen att h6-bonden (och även g6-bonden) kan bli taktiska svagheter senare enligt analogi med Kungsindiskt. 6…e6 7.Bd3 Nd7 8.0-0 b6 9.Ne2 Ne7 Konturerna till en så kallad ”Flodhäst-uppställning” börjar ta form.

Vilken fortsättning är den logiska?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.c4 Detta drag tar visserligen terräng men varför så bråttom? Detta drag finns ju kvar i ställningen. Den logiska fortsättningen är att utnyttja att svart fördröjt rockaden och spelat …h6 med rutindraget 10.Qd2. I ett sådant fall (om svart vill förbinda sina torn) måste svart söka sig till en artificiell rockad med …Kf8-g8-h7 och sedan flytta h8-tornet. Det tar hela fyra drag istället för två med 0-0 följt av ..Kh7. Tajmingen av detta viktiga standarddrag är förbryllande och underlättar svarts utvecklingsschema till en fullt utvecklad flodhäst. Varför göra det så enkelt för svart? 10…0-0 11.Qd2 Kh7 12.Rfe1 Är detta ett drag i Morphys/Tarraschs anda eller finns det en djupare plan? 12…c5 13.Rad1 Vit hoppas kunna rikta in sig på d6 som en potentiell bondesvaghet. 13…Nc6 Hillarp Persson är ytterst skicklig med springarna. Kungsflygelspringaren har hamnat på c6 och damflygelspringaren på d7. Man hade kunnat tro att det var tvärtom. Detta är en poäng med Det Moderna Försvaret, att utnyttja flexibiliteten i g8-springaren. 14.Bc2 Löparen står ivägen för det tunga batteriet på d-linjen och måste flyttas så att vit kan trycka på svagheten d6. Normalt klassiskt schack.

Hur fortsätter svart?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14…e5 Generellt är det bra att spela så här när vit inte har någon springare på c3 som kan utnyttja svagheten d5 innan svart hinner utnyttja svagheten d4. Nu hinner svart först och tar därmed initiativet. En annan av svartspelarens specialiteter, förutom att spela genialiskt med springarna, är att ta initiativet. Precis som med Anand får man inte ge Hillarp Persson initiativet, då är det kört. 15.dxc5 dxc5 16.Qd5 …Nd4 vill vit förstås förhindra om möjligt. 16…Qc7

Hur fortsätter vit på bästa sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.Qd6?! 17.Nc3 är logiskt för att försöka få in springaren på d5 med tempovinst på den svarta damen. Exempelvis 17…Rb8 18.Qd3 och sedan 19.Nd5. 17…Qb7 17…Qxd6 18.Rxd6 Nd4 var gott nog för ett svart initiativ men Hillarp Persson vill försöka dra nytta av den vita damens prekära placering på d6. Frågan är helt enkelt: Vad gör vits dam på d6? 18.Ba4 Ett typiskt drag för en klassisk spelare. Genom att besätta den spanska diagonalen vill vit provocera fram, ja just det, …b5 som bara är en framstöt i vits intresse. 18.Nc3 Nd4 känns obehagligt med den vita damens placering på d6.

Hur hanterar svart hotet mot c6? Det finns tre kandidatdrag

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18…Ndb8 Som sagt, Hillarp Persson vet hur man ska manövrera med springarna i alla dess riktningar, baklänges, framlänges och åt sidan. Springaren på b8 är heller inte överflödig,  för att använda Dvoretskijs terminologi, eftersom möjligheten ….Nd4 hela tiden ligger öppen. Alternativet var också det direkta 18…Nd4 men förmodligen gillade inte Hillarp Persson 19.b4 då den vita damen successivt börjar få en vettig funktion att fylla på d6. 18…b5 hade besvarats med 19.Bb3 och svart hade inte förstärkt sin ställning. 19.Qd3 Nd4 Det mest logiska var centraliseringen 19…Rd8 20.Qb1 Nd4. Syftet med att ha tornet decentraliserat på f8 är inte klart. En framstöt med …f5 känns inte befogad förrän svart fått ut alla sina pjäser. 20.Nexd4?! Ja, centrala pjäser tenderar att bli bortbytta men här får ju svart en garderad superfribonde. Ett mycket högt pris för att bli av med en springare på d4. Det bättre 20.Bd2 följt av 21.Nc3 kan dock bemötas med det för vit irriterande 20…Bg4. Även 20…Be6 är bra. 20…cxd4 21.Bd2 Be6 22.a3? Vit har en kvantitativ bondemajoritet på damflygeln som helst vill aktiveras men det känns orealistiskt då vits pjäser står helt fel. Istället för att tillämpa angreppsprincipen borde vit ha tänkt på att börja bygga upp ett slags försvarsfästning. 22…Nd7 23.b4

Svart drar och ...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23…Bxc4! 24.Qxc4 b5 25.Qc2?! 25.Qa2 bxa4 26.Rc1 var bättre då svarts extrabonde är en dubbelbonde på a-linjen men svarts stora fördel är förstås ändå obestridlig efter 26…Rac8 25…Rac8 26.Qb3 Nb6 27.Bxb5 axb5 Smirin har inte spelat optimalt och Hillarp Persson lyckades med ett litet trolleri genom att bonden på c4 byttes mot bonden på a6. Ett strukturellt fördelaktigt avbyte för svart som initierades med draget 23…Bxc4! Inte nog med detta, svart har nu en kvalitetsbonde på b5 som är lika mycket värd som vits bönder på a3 och b4 tillsammans. Bonden på d4 är dock den allra mäktigaste bonden på hela brädan. Vit är med andra ord positionellt utspelad. 28.Rc1 Rc4 En riktigt fin utpost på c4 för svarts torn. 29.h4 Rfc8 30.h5 g5 31.Nh2 Qd7 Enklare var att ge rum för den överflödiga springaren på b6 till c4 genom 31…Rxc1 32.Bxc1 (32.Rxc1 Nc4) 32…Rc3 och …Nc4. 32.Nf1 Qe6 33.Qd3 Rxc1 Nu ser Hillarp Persson den positionella idén. 34.Bxc1 Eller 34.Rxc1 Rxc1 35.Bxc1 Qc6 36.Bd2 Qc4! 37.Qb1 Qe2 följt av …Nc4 med ypperligt goda vinstchanser för svart. 34…Nc4 34…Qc4! är ännu starkare. c4-rutan används som en pivot (= manövreringsruta) för alla svarts pjäser för att göra ytterligare intrång in i vits ställning. 35.Ng3 Nd6

Hur fortsätter vit på bästa sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36.Nf5? 36.Bb2 för att täcka rutan c3 var nödvändigt. 36…Nxf5 Ännu starkare var 36…Rc3! 37.Qb1 Rb3 38.Qc2 d3 och det hänger på f5. Svart har förstås ingenting emot 39.Nxg7 Kxg7 Den löparen har inte gjort mycket i det här partiet. 37.exf5 Qc4 38.Qf3 Qc3 Även fältet c3 är en viktigt manövreringsyta för svarts tunga pjäser. 39.Qe4 Bf6 Löparen på f6 fyller nu en viktig blockadfunktion. 40.Rf1 Qc6 41.Qe2 e4 Vilka fasansfulla bönder! (Ur vits perspektiv) 42.Bd2 Qd5 En mycket vacker damcentralisering som lägger grunden för spel på flera ljusa fält, alltså reflexsvagheter. 43.a4 Bonden på a3 är en positionell svaghet som här har till uppgift att likvidera sig själv. 43…bxa4 44.Qa6 Qc6 Mycket grymt spelat. Vit får inte ens ta bonden på a4 i varianten 44…Qxf5 45.Qxa4. Det här är psykologi! 45.Qa7 Kg7 46.Rc1 Qxc1+ 0-1 Svart vinner förstås enkelt med någon av sina två fribönder på d4 och a4. Bra spelat av Hillarp Persson som gjorde sitt jobb medan Smirin gjorde ett mindre bra jobb. Ärligt talat kändes det inte som att han hade förberett någonting mot svarts uppställning. Det fanns stundtals en planlöshet i vits spel (till exempel ett drag som Re1 när det står två lätta pjäser framför) och mystiskt spel med damen. När svart fått in sin springare på d4 var vit objektivt på defensiven men genom att ändå fortsätta spela aggressivt raserades vits ställning. Det mest frapperande med partiet var ändå att vit aldrig lyckades få igång något spel och det hela började med en icke genomtänkt förberedelse…


 



jul 31

Resultat från rond 9:

Rapport -Eljanov 0-1

Navara  -Vachier-Lagrave 0-1

Adams  -Wojtaszek remi

Resultat från rond 10:

Vachier-Lagrave – Rapport 1-0

Wojtaszek-Navara remi

Eljanov-Adams 0-1

Vachier-Lagrave vann sin tredje raka vinst och puttade (förmodligen oavsiktligt) ut Rapport från 100-listan som förlorade sitt femte raka parti! Han lär dock komma igen efter att ha dragit sina nyttiga lärdomar från denna turnering.

Slutresultat:

Vachier-Lagrave 6.5

Wojtaszek 6

Adams 5.5

Navara 5.5

Eljanov 4.5

Rapport 2

Slutresultatet innebar att GM Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike, för tredje året i rad vann Biel International Chess Festival. Han vann superturneringen i Biel även 2009 och med sina totalt fyra segrar ligger han före Karpov och Morozevich som har tre segrar vardera. Vi lär få se denna spelare ett par år fram över igen i Biel-turneringen då detta var sjunde året i följd som han deltog. Det är ingen tvekan om att Vachier-Lagrave trivs med att spela i Schweiz mest kända turnering.

Mer information finns på den oumbärliga turneringshemsidan

På nedanstående ”Dagens parti” erbjuds det kommentarer av 2004 år världsmästare Rustam Kasimdzhanov i rond 9 och 10.