Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 30

Just nu pågår en superturnering i Dortmund – Sparkassen Chess-Meeting – med deltagande av åtta spelare: Vladimir Kramnik, Ryssland (2783) Fabiano Caruana, USA (2805) Arkadij Naiditsch, Tyskland (2722) Georg Meier, Tyskland (2654) Hou Yifan, Kina (2676) Jan Nepomniachtschi, Ryssland (2720) Liviu-Dieter Nisipeanu, Tyskland (2654) och Wesley So, USA (2778). Efter två ronder leder Nisipeanu med full pott och ligger före med en hel poäng. Rond 3 spelas idag tisdag.  Den sjurondiga turneringen pågår från 27 juni – 5 juli med vilodagar 29 juni och 2 juli. Mer information finns på turneringens hemsida.

Livekommentarer kl. 15.00 på Chess24.com av GM Jan Gustafsson och IM Maximilian Meinhardtjun 30

På den ryska hemsidan kan man läsa en öppenhjärtig intervju med den bulgariske stormästaren Veselin Topalov som vann Norway Chess nyligen. Han berättar bland annat att det var en tillfällighet att han råkade vinna mot Carlsen i förlustställning och att det oroade honom att han kunde bli utspelad från en jämn ställning. I slutet av intervjun får han många frågor som berör hans kollegiala relation till den ryske stormästaren Vladimir Kramnik.jun 30

När Schacksnacks fotograf kom till den utannonserade spelplatsen idag så visade det sig att man hade bytt spelplats till Schacksalongerna. Dessutom hade man spelat två av partierna tidigare på dagen än det som var annonserat i förväg. Morgondagens rond börjar tydligen på förmiddagen imorgon ( Kl 11.00 ?!) Lars OA Hedlund planerar då att fotografera spelarna Vitaly Taterev, Jurij Tihonov och Akaki Shalumberidze. Här kommer  i alla fall bilder av Lars OA Hedlund på 9 av 12 deltagare i LAHotell & 4 Spingare GM Tournament.

Turneringstabellen

 

Det har väl inte undgått någon att IM Patrik Lyrberg leder GM-tävlingen efter tio ronder och redan säkrat en GM-norm? En rond återstår. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Andrei Kovalev var en av de två stormästarena som fick ge slaget förlorat mot Lyrberg. (Foto: Lars OA Hedlund)jun 29

Här kommer den sista skörden av bilder tagna av Lars OA Hedlund från Visma Chess Tournament 2015. Tryck på länken ”läs mer” för samtliga 64 bilder.

Rolf Lekander intervjuar Philip Lindgren (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Start rond 8" (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »jun 28

Visma Chess Tournament med sina stentuffa dagsprogram avslutades idag. GM Krasimir Rusev gjorde en ruggig upphämtning med 5.5 poäng de sex sista ronderna efter att ha börjat med 1/3. Denna slutspurt är ingen tillfällighet. Han behövde helt enkelt de tre första partierna innan han kunde vissa sin sanna potential. Med denna fenomenala slutspurt vann Rusev GM-gruppen på särskiljning före IM Daniel Fernandez som tog en välförtjänt GM-norm. Den sistnämnde däremot verkade vara väl förberedd inför denna turnering. Även IM Rasmus Svane lyckades ta en GM-norm med 6 poäng som räckte till en tredjeplacering. GM Yuri Solodovnichenko och GM Emanuel Berg kom fyra respektive femma med 6 poäng.

FM Philip Lindgren vann som väntat IM-grupp A. Däremot började han spela dåligt när han började närma sig IM-normen och bara behövde 1 poäng av fyra.  Detta är typiska sjukdomssymptom för titelfeber. När han säkrat IM-normen vann han mycket riktigt igen.

I IM-grupp B slog IM Petr Golubka av på takten efter att ha gjort en Caruana och hamnade på beskedliga 7.5.  Vi hade hoppats på en Golubka men för det krävdes nio segrar. En annan högst remarkabel insats var FM Johan Sebastian Christiansen som började med tre nollor. Vem hade trott att han skulle ta sex raka vinster och säkra en IM-norm när han dessutom hade den på papperet svåraste motståndaren Jens Ove Fries Nielsen i sista ronden? Han blev krossad i 29 drag.

Vi hänvisar till länkarna längst ner i artikeln för att ta del av partier som inte har fått utrymme i denna spalt.

Publiken kunde som sista parti på livespelet ta del av följande spännande mastodontparti:

Smith,Axel (2452) – Westerberg,Jonathan (2443) [D20]
Visma Chess GM Växjö (9), 28.06.2015

1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.e3 b5 4.a4 b4 Denna ovanliga fortsättning är faktiskt en av Westerbergs favoritvarianter. Det är dock ett riskabelt spelsätt om man möter en välförberedd motståndare. Det kostar på kvaliteten i ställningen att ta till udda varianter. 5.Qf3 c6 6.Bxc4 Nf6 7.Nd2 e6 8.Ne2 Be7 9.0-0 0-0 10.e4 Ba6 11.b3 c5

Vad är vits mest energiska fortsättning i sin strävan efter initiativet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.Bb2 Detta är för rutinbetonat. Mer energiskt är 12.e5 Nd5 13.Ne4 12…Bb7 Westerberg kan nu vara nöjd med sin spelöppning. 13.Rfd1 Vit prioriterar fel. Det är viktigare att flytta 13.Qg3 med poängen. 13…Nxe4?? 14.Nxe4 Bxe4 15.dxc5 och vit vinner med sitt kolossala utvecklingsförsprång. Vits dam står mer fel på f3 än vits torn står passivt på f1. 13…cxd4 14.Nxd4 Nbd7 Svart har neutraliserat vits nyklassiska centrum och hotar närmast …Nd7-e5. 15.Qe2 Aktivare är fortfarande 15.Qg3 med latent tryck mot g7. 15…Nc5 16.f3 Rc8 17.Nf1 Qc7 18.Ne3

Hur ska svart prioritera sin utveckling?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18…Qb8 18…Rfd8 är det normala draget. Det verkar som att svart har glömt bort f8-tornet. Vits torn på a1 står bättre då det kan ge skjuts till framstöten a4-a5. 19.Kh1 Bd6 20.Nf1

Vart ska svart flytta sin f6-springare. Vad är angreppsmålet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20…Nh5? Pseudoaktivitet. Riktigt är 20…Nfd7 och …Nd7-e5. Löparen på c4 är defekten i vits ställning. 21.Qf2? 21.Qd2 med idén 21…Rfd8 22.Qg5 angriper svarts primära svagheter, springaren på h5 och bonden på g7. 21…Be7 22.Ne2 Bf6 23.Bxf6 Nxf6 Spelet är nu helt utjämnat. 24.Nd4 a6 25.Nc2 a5 26.Nd4 Rfd8 27.Nb5 Qe5 28.Qg3 Qxg3 29.hxg3 Kf8 30.Nd6 Rb8 31.Rd2? Vit missar en taktisk finess.

Hur kan svart exploatera den "osäkra" garderingen av d6-springaren?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

31…Ke7? Här finns 31…Bd5! 32.exd5 exd5 33.Bxd5 Rxd6 34.Bc4 Rxd2 35.Nxd2 Rd8 och vit får kämpa för remi. 32.Rad1 Ba6? Vit vill gärna byta bort sin inaktiva c4-löpare och ersätta dess plats med en springare. 33.Bxa6 Nxa6 34.Nc4 Rdc8 35.Nxa5 Nc5 36.Rd6 Ra8

Vit drar och vinner!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

37.Nc6+? 37.Rc6! är rätt med goda vinstchanser för vit. 37…Ke8 38.Nxb4 Nxb3 39.Nc6 Nc5 40.Ne5? Vit måste ha glömt att kungen står på h1 och inte på g1. 40…Ncxe4! 41.fxe4 Nxe4 42.Kg1 Nxd6 43.Rxd6 Rxa4 Vits ställning är förlorad då springarna i förlängningen inte kommer att ha tillgång till några utposter. 44.Rd1 f6 45.Nf3 Ke7 46.Rb1 Rc7 47.Rb2 Rca7 48.Rb8 Ra1 49.Nd4 Kf7 50.Nc2 Rc1 51.Rb2 Rc7 52.Nce3 f5 53.Kf2 g5 54.Nd2 Kf6 55.Rb6 Rd7 56.Rb2 g4 57.Ra2 h5 58.Ke2 Rc6 59.Ra8 Rd4 60.Rh8 Kg6 61.Rg8+ Kh7 62.Rb8 Kg7 63.Ra8 Rc7 64.Re8 Rc6 65.Ra8 Rb4 66.Ra2 Kf6 67.Nc2 Rb8 68.Ne3

Med vilken bondeframstöt vinner svart effektivast?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

68…e5 Mer förödande för vit är 68…Kg5 och 69…h4. Svart vill gärna bli av med sin kantbonde mot vits g3-bonde för att sedan storma på med den återstående bondekedjan. 69.Nec4 Rd8? Enklaste sättet att hindra vits planerade Ra2-a5 är att sätta tryck på c4-springaren antingen med 69…Rb4 eller; 69…Rbc8. 70.Ra5! Här står vits torn optimalt eftersom svart har hela tre bönder på femte raden. 70…Rd4 71.Ne3? Det verkar som att vit överskattar sina springare men faktum är att vit måste kämpa med näbbar och klor för att klara remi. Bästa chansen är att hitta ett tornslutspel som ofta ger goda remichanser. Här hade man därför väntat sig 71.Rxe5 Rxd2+ 72.Kxd2 Rxc4 73.Re8 med trolig remi i tornslutspelet. 73…Re4 74.Rxe4 fxe4 75.Ke3 är forcerad remi. 71…f4 72.gxf4 exf4 73.Rxh5

Vad är svarts bästa vinstchans?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

73…fxe3! Starkare än 73…Kg6 74.Rd5! och vit klarar sig. 74.Rh6+?? 74.Kxe3 är sista chansen att klara remi. 74…Ke5 75.Rxc6 exd2 76.Kd1 Tornslutspelet som nu uppkommer är vinst för svart. 76…Ke4 76…Rd3 vinner också. Vit kan inte hindra att kungen avancerar till g3 och måste byta d2-bonden mot g2-bonden men det leder till en förlorad ställning eftersom vits kung blir avskuren från svarts g-bonde. 77.Rc3 Rd3 78.Rc4+ Kf5 79.g3 Annars avancerar svarts kung till g3 via h4. 79…Rxg3 80.Kxd2 Rf3 Vits öde är beseglat. 81.Ke2 Kg5 82.Rc1 Kh4 83.Rh1+ Kg3 84.Rg1+ Kh3 85.Rh1+ Kg2 86.Rh5 Rf8 87.Rh7 g3 88.Rh6 Kg1 89.Rh3 g2

Är du bekant med brobygget?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett mycket vanligt tornslutspel har uppstått där svart måste visa att han behärskar det så kallade ”brobygget”. Detta lärde jag mig själv som 14-åring av den svenska tränaren och författaren Robert Danielsson. Tillsammans med Philidors grundställning är det här det absolut viktigaste tornslutspelet att känna till. 90.Rh7 Om vit överger h-linjen erövrar svart den med sitt torn och vinner genom att därefter flytta kungen till h-linjen och promovera g-bonden. 90…Re8+ 90…Rf5 kan få en att omgående ge upp eftersom svart då redan visat för motståndaren att tornet måste spelas till den fjärde raden i brobygget. 91.Kd2 Re5 92.Kd3 Kf2 Brobygget är klart och svarts kung är förberedd på vits hämndschackar. 93.Rf7+ Kg3 94.Rg7+ Kf3 95.Rg8 95.Rf7+ Kg4 96.Rg7+ Rg5 visar brobygget i dess renaste form. 95…Re3+ Vit hoppas på det osannolika 95…Re4?? 96.Rxg2 96.Kd2 Re4 97.Rf8+ Rf4 98.Rg8 Rg4 99.Rc8 g1Q 100.Rc4 Detta drag har endast till syfte att uppnå 100 i dragserien. Det är inte ofta man får spela så långa partier i sin karriär. 100…Rxc4 0-1

Turneringens sista parti. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turneringsinformation

Resultat GM-grupp

Resultat IM-grupp A

Resultat IM-grupp B

PGN-filer
jun 28

Lars OA Hedlund bjuder denna gång på 38 bilder från Visma Chess Tournament. Tryck på länken ”Läs mer” för att scrolla alla bilderna.

GM-gruppen (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »jun 27

Idag avverkades rond 6 och rond 7. Den spelaren som gör starkast intryck är IM Petr Golubka, Ukraina (2383) som spelar i IM-grupp B. Han har nämligen lyckats med det många inte mäktar med, nämligen att göra en Caruana. Förhoppningsvis får vi se honom spela i GM-gruppen nästa år. Det är väl direkt kvalificering om man vinner sin IM-grupp? Se hur lekfullt och samtidigt positionellt starkt han spelar i det följande partiet:

Golubka,Petr (2383) – Rahul Kumar,Pune (2138) [A56]
Visma Chess IM B Vaxjo (5), 26.06.2015

1.d4 Nf6 2.c4 c5 3.d5 e5 4.Nc3 d6 5.e4 Be7 Tjeckiskt Benoni hör inte till vanligheterna nuförtiden. Orsaken är förstås att vits terrängfördel anses vare en för stark maktfaktor. Dessutom måste man tycka om låsta ställningar och att stå trångt som svart. 6.Be2 Hans Kmoch som skrev den berömda klassikern Pawn Power in Chess tycker att löparen hör hemma på d3 där den hämmar båda svarts nyckelbrejkar på f5 och b5 6…a6

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.h4!? Förmodligen ett psykologiskt drag. Vit försöker ta terräng på kungsflygeln. Detta är normalt svarts spelarena. Den klassiska fortsättningen är 7.Nf3. 7…h6 8.Be3 Bd7 Detta drag stör harmonin i svarts ställning och försvagar både e5 och c5. Svart tycks satsa allt på …b7-b5. Vilken punkt ska vit rikta in sig på? 9.f4 9.a3 följt av b4 är en plan som inte ger svart lika mycket motspel. 9…Nh7? 9…exf4 10.Bxf4 b5! är den aktivaste fortsättningen. Det verkar som att svartspelaren tycker att det smäller högre att ge sig in i närkamp med kungen. Han får dock betala ett högt pris med eftersatt utveckling och bristande harmoni. 10.fxe5! Naturligtvis ignorerar vit svarts fräcka påhopp. 10…Bxh4+

Vart flyttar vit kungen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.Kd2 Ännu starkare är att spela i stil med Kungsgambit 11.Kf1! Den positionella grundidén är att vit helst vill behålla sin svartfältslöpare efter 11…Bg5 12.Bf2. 11…Bg5! 12.exd6 Qf6? Tanken är att hota på d4 och d6 samtidigt. 12…Bxe3+ 13.Kxe3 0-0 följt av ett snabbt …Re8 ser mer logiskt ut. 13.Nf3 Bxe3+ 14.Kxe3 0-0 14…Qxd6 15.e5 är inte roligt för svart. För övrigt ett bra exempel på ett absolut centrum på femte raden. Svarts pjäser är helt och fullt nedtryckta. 15.Qe1!? Något omständligt om det är dambyte vit är ute efter. Enklare är 15.e5 Re8 16.Kd2 Qf4+ 17.Kc2 följt av Qd2. Denna spelare är defnitivt kreativ. 15…Bg4 Svart vill förståeligt nog få kontroll på rutan e5 men nu är det försent. 16.Qh4 h5 17.Qxf6 Nxf6

Hur förstärker vit sin ställning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.Kf4 En fin centralisering av kungen. Framstöten e4-e5 springer inte bort även om det var spelbart omedelbart. Elementär schackpsykologi; låt svart oroa sig för hotet istället! 18…Nbd7 19.e5 Nh7 20.Bd3 g6 21.Rae1 Rae8 22.Bc2 g5+ 23.Nxg5 Nxg5 24.Kxg5 Nxe5 25.Ne4 Nd7 26.Ba4 Re5+ 27.Kf4 Rf5+ 28.Kg3 Ne5 29.b3! Ett stillsamt drag som konsoliderar bondekedjan. Samtidigt talar vit om att den spanska tortyrlöparen bara går framåt! Det som är intressant med denna spelare, och inte bara i det här partiet, är att han spelar kreativt/originellt/lekfullt och tekniskt på samma gång. Jag rekommenderar en genomspelning av samtliga hans partier. Den här spelaren är minsann ingen bluff! 29…Kh8 Svart är ute efter vits kung men det här partiet visar med eftertryck att det bara är illusioner. Vit har hela partiet i realiteten spelat med en extra pjäs! 30.Ref1 Rxf1 31.Rxf1 Rg8 32.Nf6 Rg6 33.Nxg4 Där försvann det avdragshotet. 33…hxg4 33…Rxg4+ 34.Kh3 och d6-bonden är svarts problem nr 1. Sedan finns ju d5-bonden… 34.Rf5 f6

Vilket slutdrag gjorde vit som omgående fick svart att ge upp?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

35.Be8! 1-0 Ett mycket fint slutdrag som skär igenom hela svarts ställning.  Det avgörande dubbelhotet d6-d7 och Bxg6 kan inte pareras. Svarts möjlighet att få blockad med …Nf7 är dessutom förhindrad.

IM Petr Golubka är inte att leka med. Han kan mycket väl ta nio raka. Pass upp! (Foto: Lars OA Hedlund)

Rond 8         Söndag 28 juni                 kl 10.00

Rond 9         Söndag 28 juni                 kl 15.30

Turneringsinformation

Resultat GM-grupp

Resultat IM-grupp A

Resultat IM-grupp B

Livesändning

Livesändning med GM Stellan Brynell

PGN-filer

 jun 27

Här kommer en ny skörd med bilder av Lars OA Hedlund. Glöm inte att trycka på ”läs mer” för att se alla 38 bilderna.

Alexander Kvisvik-Brede (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »jun 27

Häxjakten som pågick mot Mihaela Sandu kan visa sig vara ett minst lika allvarligt brott som att fuska i schack. För er som är obekanta med vad som hände i Europamästerskapet för damer hänvisas till två tidigare artiklar: artikel 1 och artikel 2 på schacksnack. Det går att läsa mer om motsatsen till fusk, det vill säga häxjakt på den ryska hemsidan.jun 26

GM Emanuel Berg leder GM-gruppen med 4 poäng och möter i morgon rond 6 det största hotet till slutsegern, högst rankade Yuri Solodovnichenko, Ukraina som har 3.5 poäng.

I de två IM-grupperna är det två spelare som har full pott. I IM-grupp B har en av favoriterna IM Peter Golubka vunnit samtliga fem partier. I IM-grupp A har FM Philip Lindgren raketstartat med 5 av 5. IM-normen på 6 poäng är i praktiken säkrad då han endast behöver en poäng på resterande fyra partier. Förhoppningsvis spänner han bågen ännu högre och försöker göra en Caruana. Det är ingen tvekan om att han är i storform. Se bara på nedanstående ställning:

Milchev,Nikolay (2395) – Lindgren,Philip (2374)
Visma Chess IM A Vaxjo (1), 24.06.2015

Svart drar och vinner

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15…Nb1! Detta drag måste ha förbisetts av vit. Svart skär av förbindelsen på vits första rad och intrånget på c-linjen är ett faktum. 16.f3 Rc1+ 17.Kf2 Qc8 18.g4 Bg6?? Ett beklagligt feldrag. Det var bara att fortsätta attacken på c-linjen med 18…Qc3, till exempel: 19.Ra2 Qe1+ 20.Kg2 Bd3 21.Rf2 Nd2! Tala om en pittoresk ställning!

Inför ansamlingen av de svarta pjäserna i det vita lägret finns ingen räddande försvarsparad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.Ra2?? 19.Bd6 med dubbelhotet 20.Bxf8 och avskärningen av svarts dam med 20.Bc5 hade räddat vit. Nu bryter svart igenom enligt tidigare mönster. 19…Qc3 20.Bg2 Rxh1 21.Bxh1 Qc1 22.Qc5 Nc3 23.Ra3 Qd2+ 24.Kg3 Ne2+ 25.Kh3 Qe1 26.Qb5 Qf1+ 27.Kh4 Qf2+ 28.Bg3 Nxg3 0-1

Här nedan följer en kort intervju med Philip Lindgren som tog en IM-norm i förra årets Visma-turnering.

Rond 6         Lördag 27 juni                  kl 10.00

Rond 7         Lördag 27 juni                  kl 15.30

Rond 8         Söndag 28 juni                 kl 10.00

Rond 9         Söndag 28 juni                 kl 15.30

Turneringsinformation

Resultat GM-grupp

Resultat IM-grupp A

Resultat IM-grupp B

Livesändning

Livesändning med GM Stellan Brynell

PGN-filer

Tidigare artiklar