• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









jul 12

Resultat från rond 2:

Pontus Carlsson, Eksjö SK (2451) – Axel Smith, LASK (2447) remi

Nils Grandelius, Eksjö SK (2623) – Daniel Semcesen, LASK (2437) 1-0

Tiger Hillarp Persson, LASK (2563) – Hans Tikkanen, LASK (2529) remi

Emanuel Berg, SK Team Viking (2553) – Erik Blomkvist, SK Rockaden (2487) 1-0

Pia Cramling, SK Team Viking (2512) – Jonny Hector, Limhamns SK (2485) remi

Blomkvist-Berg blev just det kamppartiet vi hade väntat oss och vilket kampparti det blev! (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Det mest uppseendeväckande partiet i den andra ronden var utan tvekan bataljen mellan Berg-Blomkvist. Detta hade många förutspått men att Blomkvist skulle spela upp en vinstställning med de svarta pjäserna så fort och sedan missa så många vinstfortsättningar att han till och med förlorade partiet (efter att ha missat en relativt enkel remi) förvånar storligen. Berg misshandlade spelöppningen och mittspelet med de vita pjäserna men i den sista fasen där partiet skulle avgöras var det Blomkvist som visade vilka stora luckor han hade i den allra viktigaste fasen av ett schackparti.

Berg,Emanuel (2553) – Blomkvist,Erik (2447) [B83]
SM i Sunne (2), 12.07.2015

1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 e6 6.Be3 Nc6 7.Be2 Be7 8.0-0 0-0 9.f4 e5 Blomkvist väljer att spela Modern Scheveningen istället för Klassisk Scheveningen med 9…a6. 9…e5 är en fortsättning som var mycket populär i Ulf Anderssons partier när han var som mest aktiv.

Hur fortsätter vit vanligen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.Nf5?! Mycket överraskande att Berg väljer denna fortsättning som inte har bra rykte sedan 1974. I den fjärde upplagan av encyklopedin över schacköppningar har varianten till och med tagits bort. Normalt är 10.Nb3 men om man nödvändigtvis vill ställa springaren på f5 är det bättre att spela; 10.fxe5 dxe5 11.Nf5 Bxf5 12.Rxf5 eftersom vit kan slå igen med tornet och få spel på den halvöppna f-linjen. 10…Bxf5 11.exf5 exf4 12.Rxf4 d5 13.Bf2 Vit garderar sig för det taktiska hotet 13…d4 men vanligare är 13.Kh1 för att backa ner löparen till g1 som i partiet Mecking-Spasskij, Nice-Olympiaden 1974 – 17/484. Det enda parti som finns i Megadatabasen 2014 med Bergs drag är ett med den kinesiske världsstjärnan Wei Yi då han var under 12 år. 13…Qc7 14.g3 Rad8 15.Bd3 a6 16.Kh1 Rfe8 17.Qg1. Det är detta som är idén med vits uppställning men det hela ser onekligen suspekt ut.

Hur kan svart profitera på vits underliga uppställning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det  är lätt att blockera den klassiska diagonalen g1-a7 och då blir den långa vita centrala diagonalen helt öppen ner mot vits kung. Svart har visserligen ingen vitfältslöpare för att utnyttja detta faktum men väl en dam. 17…d4 18.Ne2 18.Bxd4?? är omedelbart självmord efter 18…Rxd4! 19.Rxd4 Bc5 20.Ne2 Rxe2 21.Bxe2 Nxd4 18…Bd6 19.Rh4 Ne5 Svart tar sikte på svagheten f3 och på att eventuellt byta bort vitfältslöparen som är försvarare till många viktiga vita fält i vits ställning. En annan bonus är fältet c6 för svarts dam. 20.Nxd4 Bc5 21.Rf4 Behandlingen av f1-tornet gör ett mycket märkligt intryck och det hela började med 10.Nf5?! Bxf5 11.exf5 som stängde f-linjen.

Vad är svarts starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21…Nxd3?! Vinstreceptet är att satsa på de svarta fälten med 21…Nfg4 22.Be2 Nxf2+ 23.Qxf2 Qb6 24.c3 Qxb2 och vits ställning rasar ihop på de svarta rutorna. Lite mystiskt att Blomkvist missar denna inte alltför svårfunna fortsättning eftersom han är skicklig på att räkna varianter och se taktiska fortsättningar.  22.cxd3 Qd7 23.Qg2 Re5 Varför svart undviker springarcentralisering med 23…Nd5 följt av 24…Nb4 är inte klart. 24.Rf1 Rd5 25.Nb3 Bxf2 26.R4xf2 Ng4 Förklaringen visar sig med att Blomqvist vill spela taktiskt med springaren snarare än strategiskt. 27.Rf3 Ne5 27…Re8 hade dragit mer nytta av springarens potential, dessutom hänger 28…Rde5 i luften. 28.Re3 Nxd3

Vad är vits starkaste försvar?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.f6? 29.Rxd3 Rxd3 30.Nc5 ger bättre remichanser men det var ont om tid på klockan för Berg. 29…Rf5! 30.Rxf5 Qxf5 31.Rf3 Qe5 32.Rf1 Ne1 33.Qf2 Qe4+? Nu var det tid att pentrera vits ställning med 33…Rd1 och efter det tvungna  34.Kg1 (det hotade schack på e4 eller d5) lugnt spela 34…gxf6 med mycket goda vinstchanser för svart då svarts aktivare pjäser bör avgöra partiet. 34.Kg1 Nd3 35.Qf3? Vit ignorerar bonden på b2 och bör nu förlora partiet. 35…Qxf3 36.Rxf3

Vad är svarts - tekniskt sett - starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

36…b6! Ett mycket viktigt Karpov-drag för att immobilisera vits springare som kan ha förbisetts i tidsnöden. 36…Nxb2? 37.Nc5 hade gett goda remichanser till vit. 37.Nd2 Nxb2 38.Ne4 Nc4! Ett bra drag. 39.Rc3 Rd4 40.Nd2 Nd6?! Här känns det som att Blomkvist avslöjar bristande kunskaper i tornslutspel och en förkärlek för springaren. Det enklaste är givetvis 40…Rxd2 (med den absoluta sjunde raden) 41.Rxc4 gxf6 Vit spelar med pjäs under då svart kan aktivera sin kung till skillnad från vit. Dessutom har svart två merbönder. Vad mer kan man begära? Alla tornslutspel är inte remi. 41.Nf3 Rd1+?! 41…Rc4! 42.Rd3 Rc6 43.fxg7 b5! ger svart en harmonisk ställning med ypperligt goda vinstchanser. Bonden på g7 är inte viktig. Efter 44.Nh4 a5 får svart en viktigare fribonde på damflygeln. 42.Kg2 a5 43.Rc6 b5 44.Ra6 gxf6 45.Rxa5 Blomkvist har krånglat till sin uppgift avsevärt genom att gå in i denna variant. 45…Kg7 46.Ra6 Nc4 47.Nh4 Berg spelar fräckt och bryr sig inte om det sunda alternativet 47.g4 för att ge vits kung luft på g3. Låt Blomkvist räkna igenom alla variaterna med kungen på h3 istället. Här visar Berg sina kämpaegenskaper, en av hans stora styrkor som schackspelare. 47…h5 47…Rd2+ 48.Kh3 Ne5 Det är inte klart hur svart kan vinna efter 49.a4 eftersom det inte går att utnyttja den till synes prekära situationen för vits kung med 49…h5 50.axb5 Ng4 på grund av 51.Nf3 Rf2 52.Ra3. Efter 52…Rb2 53.b6 Rxb6 54.Ra2 ser det ut som remi. Denna variant måste båda spelarna ha räknat på för annars skulle 47.g4 ha spelats. 48.Nf5+ Kg6 49.Nh4+ Kg5 50.Nf3+ Kf5 51.Ra8 Ke4 52.Re8+ Ne5 53.Nxe5 fxe5 En stor framgång för svart att bli av med sin dubbelbonde på f6. Nu är tornslutspelet vunnet för svart och Blomkvist får chansen att ”vinna två gånger” som det heter 54.Rb8 Rd2+ 55.Kh3 Rd5 56.Rh8 f5 57.Rxh5

Svart drar och vinner!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

57…Rd2?! Blomkvists val av drag ser naturligt ut och sätter inte bort vinsten men enklast var att sätta vit i ett slags dragtvång med 57…b4 som i praktiken tvingar vit att släppa trycket på f5 med tornet varpå svart kan avgöra med sin e-bonde. Till exempel: 58.Rh8 Kf3 59.Rb8 e4 och e-bonden går rätt ner i dam. 58.Rh4+ Kd5 59.a4

Svart drar och vinner, sista chansen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

59…Rd4?? Ett häpnadsväckande misstag. Det är fortfarande vinst med 59…e4 60.axb5 e3 61.Rh8 Ke4 62.b6 Rb2 63.Re8+ Kf3 64.Re5 f4 och så vidare. 60.axb5 Missade Blomkvist detta? Obegripligt, för nu är det helt plötsligt remi.

Svart drar och gör remi!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

60…f4?? En olycka kommer sällan ensam…Förmodligen var Blomkvist i ett slags chock, om han nu missade vits förra drag. 60…e4 61.Kg2 är ganska klar remi. Svarts minusbonde kompenseras av den aktivare ställningen. 61.gxf4 exf4 62.Rh8 Rb4 63.Kg4 Ke5 64.h4 Kf6 65.Rh5 Kg6 66.Rg5+ Kf6 67.Kf3 Ra4 68.Rc5 Rb4 69.h5 Kg7 70.Rf5 Kh6 71.Kg4 Kg7 72.Rc5 Kh6 73.Rc6+ Kh7 74.Rc7+ Kh6 75.Rc6+ Kh7 76.b6 Kg7 77.Rc7+ Kh6 78.Rc6+ Kh7 79.Rc7+ Kh6 80.b7 f3+ 81.Kxf3 Kxh5 82.Ke3 Kg5 83.Kd3 Kf6 84.Kc3 Rb1 85.Kd4 Ke6 86.Kc5 Rc1+ 87.Kb6 Rb1+ 88.Ka7 Ra1+ 89.Kb8 Kd6 90.Kc8 1-0

Emanuel Berg har börjat bygga staket...(Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Grandelius håller stilen med två vita vinster och vann oförskämt enkelt mot försvarande Sverigemästaren Semcesen. Nu när Grandelius  har svart för första gången möter han Blomkvist och det är verkligen rätt läge att möta honom. Allting hänger på om Blomkvist kan koppla av och ladda om batterierna till morgondagens parti samt att han redan gjort kompetenta förberedelser hemma och hittat luckor i Grandelius partier som han kan utnyttja.

Bergs två raka vinster har till skillnad från Grandelius vinster varit tursamma då första partiet borde blivit remi och det andra förlust. Berg har visat att han är en stor fighter men enbart det räcker inte för att bli svensk mästare. I morgon har han svart mot Jonny Hector som har en och en halv poäng. Mot Hector är prioritet ett att undvika Sicilianskt och om alla Hectors motståndare spelade Sicilianskt skulle Hector förmodligen vinna mästerskapet. I morgon lär det dock bli Franskt parti och det är just den öppningen som Berg behärskar allra bäst, inte minst därför att han nyligen skrivit tre böcker om just det försvaret. Här kommer givetvis preparationerna att bli helt avgörande och om Hector har gjort sin hemläxa har han förstås tagit del av Bergs böcker för att möta honom i en variant där han inte delar Bergs bedömning.

Rond 3 har följande möten:

Daniel Semcesen, LASK (2437) – Pontus Carlsson, Eksjö SK (2451)

Axel Smith, LASK (2447) – Tiger Hillarp Persson, LASK (2563)

Erik Blomkvist, SK Rockaden (2487) – Nils Grandelius, Eksjö SK (2623)

Hans Tikkanen, LASK (2529) – Pia Cramling, SK Team Viking (2512)

Jonny Hector, Limhamns SK (2485) – Emanuel Berg, SK Team Viking (2553)

Svensk Livesändning

Spansk Livesändning (roterande bräden)

Jesper Hall är traditionsenligt SM-kommentator. (Foto: Lars OA Hedlund)