Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 31

För närvarande pågår en omröstning på Schacksnack i högerspalten om vilken schackbok som är den allra bästa om man vill förkovra sig inom schack. I skrivande stund har Aaron Isajevich Nimzowitschs (1886-1935) My System fått flest röster. Detta är inte helt överraskande. Jag kommer ihåg när jag var i 15-års åldern och min gode vän Peter Fransson berättade för mig, när han fått nys om boken, att det här kan vara världens bästa träningsbok. Det kändes som en revolution i våra unga schackliv när vi hade tillgång till detta alster på danska och vi kände på oss att det här var en viktig bok om man ville nå framgångar som schackspelare. Dock var jag för ung för att förstå det väsentliga innehållet men som ung senior fick jag en enorm kunskapsrikedom och idékälla tack vare denna helt unika och slagkraftiga bok. Bland världsartisterna kan det nämnas att Tigran Petrosian (världsmästare 1963-1969) sägs ha haft Nimzowitchs verk som sänglitteratur (det vill säga utan bräda) för att lära sig varianträkning, profylaxschack och mycket annat.

I vår undersökning går det det att välja mellan 20 klassiska böcker på olika nivåer, varav några är godtyckligt valda och några är obligatoriska. Många andra schackböcker borde ha platsat i denna undersökning men eftersom omröstningen skulle bli alltför omfattande om fler än 20 böcker hade tillgripits kan det vara bra för läsaren att veta att det inte bara är Schacksnack som sysselsätter sig med listor om vilka schackböcker som är de bästa genom tiderna. Nyligen har faktiskt andra schackspelare listat sina rekommendationer för vem som helst att läsa på Internet. Inte nog med att det listas rekommendationer, det förklaras och argumenteras också i många fall varför den specifika boken borde höra till en av de bästa i schackhistorien. Det går att klicka på denna länk för att ta del av dessa ”heta” listor.

Är detta...

...världens bästa...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...schackbok genom tiderna?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aaron Nimzowitsch har skrivit de banbrytande böckerna My System, Chess Praxis, Blockade och Carlsbad International Chess Tournament 1929. (Foto: N.N.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 jan 30


jan 30

I en av världens starkaste öppna turneringar på Gibraltar som pågår just nu är bäste svensk efter tre ronder inte helt oväntat GM Nils Grandelius. I rond 3 besegrades GM Juan Manuel Bellon Lopez, Spanien (2370) med de vita pjäserna och adderar man hans tidigare vinster i rond 1 och 2 blir det sammanlagt 3 poäng. Det blir dock mycket hårt motstånd i den fjärde ronden då han får svart mot GM Hikaru Nakamura, U.S.A. (2776) rankad nia i världen. Andrahandsfavoriten bland svenskarna, GM Erik Blomqvist (2520) spelade remi som vit mot GM Gawain C B Jones (2671) och har 2.5 poäng. I rond 4 möter han som svart GM Saleh A.R. Salem, Förenade Arabemiraten (2603).

De två högst rankade kvinnliga kinesiskorna, regerande världsmästarinnan Hou Yifan och femterankade Ju Wenjun, har vunnit samtliga sina tre partier. Detta innebär för Hou Yifans del att hon för första gången gått om Judith Polgar, Ungern (som tidigare meddelats har lagt pjäserna på hyllan) på rankinglistan. För närvarande har Hou Yifan flytande 2678 mot Polgars 2675. Remarkabelt är att Ju Wenjun (2547) besegrade Richard Rapport, Ungern (2716) i ett mycket övertygande parti. Det var första gången i sitt liv som hon slog en så högrankad spelare berättade hon i studion efter sin triumf. Det blir intressant att följa hennes frammarsch på den kvinnliga rankinglistan.

Yu,Wenjun (2547) – Rapport,Richard (2716) [D07]
Tradewise Gibraltar Chess Festival M (3), 29.01.2015

1.d4 d5 2.c4 Nc6 Tjigorins spelöppning syftar främst till att angripa vits centrumbonde på d4 med pjäser. En riktigt bra bok om detta system har skrivits av Morozevich och rekommenderas för alla som vill spela det här systemet. 3.Nf3 Bg4

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Bf4!? Ett intressant och ett litet ovanligt drag som fokuserar på den taktiska svagheten c7. Huvudvarianten är annars 4.cxd5 Bxf3 5.gxf3 Qxd5 6.e3 e5 7.Nc3 Bb4 8.Bd2 Bxc3 9.bxc3 men denna variant är på långa vägar obligatorisk för vitspelarna. 4…Bxf3 Åkesson-Morozevich, London 1994 fortsatte 4…e6 5.e3 Bb4+ 6.Nc3 Nge7 7.Rc1 0-0 8.h3!? Bh5 9.a3 Bxc3+ 10.Rxc3 med en liten fördel för vit. 5.gxf3 e6 6.e3 Nge7 7.Nc3 a6 8.Qb3 Ra7

Hur ska man bedöma placeringen av tornet på a7?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den här suspekta placeringen av tornet känns säkert igen av svartspelare som har Slaviskt på sin repertoar. Poängen är att damens fulla energi på b3 ska neutraliseras av tornet men i förlängningen har damen en mobilitet som a7-tornet inte mäktar med och den kan bli strandsatt vilket i praktiken innebär att svart blir torn under. Grundtematiken från och med nu är helt enkelt att en pjäs står dåligt och hur vit kan utnyttja detta faktum. 9.Rc1 Detta drag markerar vem som ståtar med det bästa damflygeltornet. Denna ställning visar också med eftertryck att det är en fördel att ha vit. Varför? Jo, därför att denna ställning knappast skulle kunna uppkomma med ombytta färger. 9…g6 10.cxd5 Nxd5 11.Bg3 Nxc3! En liten hämndaktion från svart som för tillfället gör tornet på c1 verkningslöst. 12.bxc3 Vit kan ju inte ta igen med en tung pjäs på grund av det dräpande svaret …Bb4. 12…Bd6 13.c4 Qg5 14.Bg2 Qa5+ 15.Ke2 Här står kungen säkert med ett bondeskydd av hela fem bönder. 15…h5 Rapports styrka och svaghet är hans förkärlek att flytta kungsflygelbonden två steg i tid och otid. Läsaren får själv bedöma om draget görs i rätt läge. 16.f4 Löparen på g2 är grym men ”turligt” nog står svarts torn på a7 utanför löparens räckvidd. 16…0-0 I studion analyserade Yu Wenjun följande variant: 16…Nb4 17.a3 h4 18.axb4 Qxb4 19.Qc2 Naturligtvis undviker vit dambyte då den svarta damen står utsatt för ett senare Rb1. 19…hxg3 20.hxg3 Rxh1 21.Rxh1 och tornet på h1 är helt överlägsen i kapacitet om man jämför med det sorgliga tornet på a7. 16…h4?? 17.Bxc6+ bxc6 18.Qb8+ och tornet på a7 eller h8 faller. 17.Bh4 Qf5 18.h3 Be7

Vad är vits starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.Bg3?! Yu Wenjun missade den vackra vinsten 19.Bxe7 Nxe7 20.Bxb7 Rb8 21.Be4! Rxb3 22.Bxf5 Rb2+ 23.Rc2 med teknisk vinstställning. 19…h4 20.Bh2 Qa5 21.Rhd1 Bd6 22.d5 exd5

Hur slår man tillbaka på d5?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23.cxd5 23.Rxd5 Qa3 24.Qxa3 Bxa3 25.Rb1 med positionell vinstställning var minst lika starkt. Yu Wenjuns variantval skvallrar eventuellt om hennes förkärlek för ett starkt bondecentrum och att behålla damerna. 23…Nb8 24.e4 Re8 25.e5 b6 26.Kf1 Bc5 Kontrollen av den klassiska diagonalen har ingen större funktion med en ensam aktiv pjäs. 27.Kg1 Den artificiella rockaden är fullbordad och röntgenstrålen från c5-löparen betyder intet. 27…Qb5 28.Qc2 Vits dam är starkare än svarts eftersom det bara är vit som har angreppschanser tack vare sitt aktiva bondecentrum. Det är viktigt att tänka på att ett bondecentrum även är ett vapen i kungsangreppet. 28…Nd7

Hur drar vit nytta av sin stora fördel?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.Re1!? I studion diskuterades det direkta 29.e6! Nf6 30.f5 helt riktigt som ännu starkare. Det är dock psykologiskt förståeligt att man vill undvika forcerade varianter när motståndaren har lite tid kvar på klockan. Schackpsykologin ligger hela tiden under och lurar eftersom vi till skillnad från de oslagbara datorerna är levande varelser med rätt att fela. 29…Bb4 30.Re3 Bc5 31.Re4!? Svart har tidsnöd här och vit spelar på ett billigt trick genom att hota Bf1 följt av Ra4 med damfångst. Schackpsykologi? 31…Bf8 32.Rc4 Nc5 33.f5 Vits ställning är helt enkelt förkrossande. 33…Bg7 34.fxg6 c6 Svart försöker desperat befria sitt passiva torn längs sjunde raden. 35.dxc6 Bxe5 36.gxf7+ Rxf7

Vit drar och vinner!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

37.Bd5 Rapport måste ha missat detta när det 34:e draget utfördes. 37…Bxh2+ 38.Kxh2 Ne6 39.Qg6+ Eller kanske var det detta draget som förbisågs? 39…Kf8 40.Qh6+ 1-0 Det är frapperande hur dömt tornet på a7 var från början till slut och hur skickligt det exploaterades av anföraren till den vita armén. Det är inte osannolikt att 4.Bf4 ökar i popularitet efter denna seger.

Apropå kinesiskornas triumfer ska det nämnas att blott 15 årige Wei Yi (2675) med sina tre segrar har en aktuell liveranking på 2701. Det är första gången i schackets historia en så exceptionellt ung spelare har nått en så exceptionellt hög ranking.

Fler partier finns för genomspelning på turneringshemsidan.


 jan 29

I den pågående turneringen Tradewise Gibraltar Chess Festival 2015 fick IM Axel Smith i den andra ronden sätta sig på det tionde bordet och möta den tionde högst rankade Ivan Cheparinov, Bulgarien. Cheparinov vann efter 55 drag men han missade en effektivare vinst i det fyrtionde draget, förmodligen på grund av brådskan att klara av tidskontrollen. Kan Schacksnacks läsare se vad Cheparinov missade?

GM Cheparinov,Ivan (2681) – IM Smith,Axel (2483)
Tradewise Gibraltar Chess Festival M (2), 28.01.2015

Dam, springare och kungsflygelbönder bör räcka för att sätta matt, men hur?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lösningen publiceras i morgon i kommentarfältet.jan 28

WGM Jennifer Shahade har gjort ytterligare en video på kort varsel med inspiration från den senaste Tata Steel Chess Tournament, i första hand ämnad för sina medlemmar på Saint Louis schackklubb. Denna gång går hon pedagogiskt igenom partierna So-Aronian och Caruana-Carlsen. Det är helt otroligt att dessa högkvalitativa videor är tillgängliga för allmänheten. I nuläget är det hela 27 tummen upp av 533 visningar och denna video gavs ut för bara 12 timmar sedan när denna artikel skrevs.jan 27

I dag startar första ronden av Gibraltar Chess Festival med toppspelare som GM Veselin Topalov, GM Hikaru Nakamura, GM Peter Svidler och GM Hou Yifan. I det sällskapet torde Topalov ha en god chans att ta hem turneringen. Observera dock att i öppna turneringar kan det skrälla beroende på lottningssystemet som ibland leder till otur i färgväxlingen eller att man får möta svårare motstånd än andra. Ett berömt fenomen är att man kan komma bakifrån om man får en trög start och därmed inte hinner möta alla de bästa spelarna.

Även ett antal starka svenska spelare deltar som GM Nils Grandelius, GM Erik Blomqvist, GM Pia Cramling, GM Pontus Carlsson, IM Axel Smith och Samir Lejlic. Det blir intressant att följa Grandelius och om han kan visa samma formtopp som han gjorde i Katar nyligen. Även Blomqvist är en mycket ung spelare under stark utveckling som blir intressant att följa.

Första ronden börjar idag kl. 15.00 och bord 1-21 kan följas direkt på chessbomb.com.

Mer information finns på den officiella hemsidan.jan 27

WGM Jennifer Shahade är kanske är mest känd för läsekretsen som författaren till Chess Bitch – Women In The Ultimate Intellectual Sport och för att hon var medkommentator till GM Yasser Seirawan under Sinquefield Cup. Nu har hon gjort en video för sina studenter på Saint Louis schackklubb där hon går igenom ett slutspel från den första ronden i Tata Steel Chess Tournament 2015 mellan GM Maxime Vachier-Lagrave och världsmästarinnan Hou Yifan.jan 26

Fotoproffset Lars OA Hedlund har för Schacksnack bevakat hela Flick-SM 2015 i Schacksalongerna och serverar oss här 32 superbra komponerade bilder. Klicka på länken ”läs mer” om du/ni vill se alla bilder.

Resultaten från årets Flick-SM kan ses genom att klicka på denna länk.

Klass B från vänster i bild: Brandy Paltzer, Lina Cao Zhang och Varduhi Tadevosyan. (Text och bild: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klass C från vänster i bild: Elsa Wass, Margo Polovnikova och Anna Cramling. (Text och bild: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klass D från vänster i bild: Antonia Bermig, Nadja Zamac och Linnea Johansson-Öhman. (Text och bild: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »jan 26

Results from round 13:

Wesley So – Loek van Wely 1-0
Radoslaw Wojtaszek Anish Giri draw 
Magnus Carlsen – Ivan Saric draw
Levon Aronian – Ding Liren 0-1
Fabiano Caruana – Maxime Vachier-Lagrave 0-1
Hou Yifan Vasil Ivanchuk draw
Baadur Jobava Tejmour Radjabov 1-0

The world champion Magnus Carlsen secured the victory in the Tata Steel Chess Tournament 2015 with the smallest margin by

playing a draw in the last game against Ivan Saric. Four players managed to be placed behind him; Maxime Vachier-Lagrave,

Anish Giri, Wesley So, and Ding Liren.

Recap from round 13


Final standings in Tata Steel Masters:

Magnus Carlsen 9, Maxime Vachier-Lagrave 8.5, Anish Giri 8.5, Wesley So 8.5, Ding Liren 8.5.  Vasil Ivanchuk 7.5,

Fabiano Caruana 7, Tejmour Radjabov 6, Radoslaw Wojtaszek 5.5, Levon Aronian 5.5, Hou Yifan 5, Ivan Saric 4.5,

Loek van Wely 4, Baadur Jobava 3.

Final standings in Tata Steel Challengers:

Wei Yi 10.5, David Navara 10, Sam Shankland 9, Robin van Kampen 8.5, Salem Saleh 7.5, Samuel Sevian 7.5, Vladimir

Potkin 7, Erwin L’Ami 6.5, Valentina Gunina 5, David Klein 4.5, Bart Michiels 4.5, Anne Haast 4, Ari Dale 3.5, Jan

Timman 3.jan 25

Heltidsfotografen Lars OA Hedlund bevakar Flick-SM 2015 i Schacksalongerna för Schacksnack och serverar oss ännu en gång 25 stycken genomtänkta komponerade bilder. Som vanligt är det bara att knappa på länken läs mer för att ta del av alla bilder.

Resultaten från årets Flick-SM kan ses genom att klicka på denna länk.

Vinnartrion i klass A. Från vänster: Rina Weinman, Louise Segerfelt och Linda von Fricks. (Bild och text: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »

Tidigare artiklar