Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

Dec 31


Dec 31

En av våra främsta schackförfattare i dag är den amerikanske stormästaren Andrew Soltis. Han har gett ut en mängd pedagogiska böcker och ett flertal av dem tar upp ovanliga teman som är styvmoderligt behandlade i schacklitteraturen. Vi har exempelvis Rethinking the Chess Pieces, 2004, Batsford, Transpo Tricks in Chess, 2007, Batsford, The Wisest Things Ever Said About Chess, 2008, Batsford och What It Takes To Become A Chess Master, 2012, Batsford. Han har även fokuserat på schackmästare och turneringar från gångna tider med litteratur som Why Lasker Matters, 2005, Batsford, Soviet Chess 1917-1991, 1999, McFarland & Company och Mikhail Botvinnik – The Life and Games of a World Chess Champion, 2014, McFarland & Company. Den sistnämnda boken vann för övrigt Brittiska schackförbundets utmärkelse för årets bok 2014.

Denna recension kommer att handla om 100 Chess Master Trade Secrets – From Sacrifices to Endgames, 2013, Batsford. Soltis skriver i introduktionen att orsaken till att denna bok överhuvudtaget kom till stånd var på grund av klagomål från läsarna! De klagade på vad som hade utelämnats i bland annat Studying Chess Made Easy, 2010, Batsford. I den boken förklarade Soltis att det finns en mindre plågsam och nyttigare väg att lära sig slutspel. Det finns några ”exakta” slutspel med få pjäser och bönder som man kan lära sig perfekt. I dessa slutspel kan man uppnå det optimala resultatet – en vinst eller en remi, oavsett hur stark motståndaren är. Det som är bra är att man bara behöver lära sig två dussin av dessa ”exakta” slutspel som man måste behärska. När man en gång lärt sig dessa slutspel kan man fokusera på den viktigare slutspelstekniken i praktiska slutspel som dragtvång, triangulering, blockad och så vidare. Klagomålet från läsarna var att Soltis inte hade förklarat vilka de ”exakta” slutspelen var och vilka specifik slutspelsmetoder som avseddes.  Bokens främsta syfte är alltså att konkret presentera vad alla schackspelare måste känna till för att kunna uppnå framgångar. Denna bok kommer att hjälpa dig i dina prioriteringar att bestämma vad som verkligen är nödvändigt att studera och vad som kan läggas åt sidan. Enligt Soltis är schack så fullt av information att man måste prioritera vad man ska studera. Detta är svårt även för stora spelare. Exempelvis Mikhail Botvinnik bestämde sig för att studera ett ”exakt” slutspel bestående av kung, torn, löparbonde och kantbonde mot kung och torn eftersom han ansåg att en kommande världsmästare måste behärska detta slutspel utan och innan. Soltis invänder dock att detta slutspel är mycket, mycket sällsynt. Man måste helt enkelt särskilja mellan vad man kan veta, vad man borde veta och vad man måste veta.

Boken består av fyra kapitel som var för sig tar upp de 25 viktigaste sakerna man måste känna till om man vill förkovra sig i schack.

Kap. 1: 25 nyckelidéer (priyomes) i mittspelet

Kap. 2: 25 slutspelsmetoder

Kap. 3: 25 offer

Kap. 4: 25 exakta slutspel

Vi ska ge ett exempel från det första och det sista kapitlet för åskådliggöra lite mer i detalj vad som avses.

Von Bruehl,Hans Moritz – Philidor,Francois Andre Dani [C23]
London London, 1783

1.e4 e5 2.Bc4 c6 3.Qe2 d6 4.c3 f5 5.d3 Nf6 6.exf5 Bxf5 7.d4 e4 8.Bg5 d5 9.Bb3 Bd6 10.Nd2 Nbd7 11.h3 h6 12.Be3 Qe7 13.f4 h5 14.c4 a6 15.cxd5 cxd5 16.Qf2 0-0 17.Ne2

Vad är svarts typiska positionella idé att sträva efter i denna ställning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17…b5! Ryssarna säger att en springare som är garderad av två bönder innanför fientligt territorium är en ”ring”, precis som Pillsburys Ne5 med bönder på d4 och f4. Tränaren Anatolij Terekhin har namngett denna positionella idé (priyome) efter André Philidor inspirerad av just detta parti. Standarddraget 17…Rac8 besvaras med 18.0-0 följt av Rac1 och därefter kommer ett avbyte av tornen att göra det lättare för vit att uppnå remi. 18.0-0 Nb6! 19.Ng3 g6 20.Rac1 Nc4 Svart angriper b2 och i rätt läge kan också …Nxe3 vara aktuellt. Eftersom c-linjen nu är stängd kan svart förstärka trycket på damflygeln med …a5-a4 eller dubbla tornen på c-linjen utan att tillåta att tornen blir bortbytta. 21.Nxf5 Vit försöker exploatera kungsflygeln. Svart behöver inte vara rädd för 21.Nxc4 eftersom det skulle ge honom en garderad fribonde och fältet d5 för en springare efter 21…dxc4 21…gxf5 22.Qg3+ Qg7! 23.Qxg7+ Kxg7 Dambytet visar sig leda till ett fördelaktigt slutspel för svart. Philidor vann efter 24.Bxc4 bxc4!? 25.g3 Rab8 26.b3 Ba3 27.Rc2 cxb3 28.axb3 Rbc8 29.Rxc8 Rxc8 30.Ra1 Bb4 31.Rxa6 Rc3 och sedan 32.Kf2 Rd3 33.Ra2 Bxd2 34.Rxd2 Rxb3 35.Rc2 h4! Partiet fortsatte ytterligare 36.Rc7+ Kg6 37.gxh4 Nh5 38.Rd7 Nxf4 39.Bxf4 Rf3+ 40.Kg2 Rxf4 41.Rxd5 Rf3 42.Rd8 Rd3 43.d5 f4 44.d6 Rd2+ 45.Kf1 Kf7 46.h5 e3 47.h6 f3 0-1 Nyckeln till segern var 17..b5, 18…Nb6 och 20…Nc4! Philidors ring (och Pillsburys ring) är viktiga spelkoncept att lägga på minnet för att öka effektiviteten av springaren!

Kovalevskaya – Zhu Chen
Moscow, 1994

Vit drar och gör remi, hur?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En del mästare kallar dem ”teoretiska” slutspel. Andra säger att de är ”precisa” eller ”tekniska slutspel”. Vi kallar dem för ”exakta.” ”Exakta” slutspel är slutspel som kan analyseras med absolut exakthet eftersom det är så få bönder eller pjäser på brädan. Varje exakt slutspel är antingen en forcerad vinst eller en forcerad remi, oftast inom bara några drag. Inget av dessa slutspel är ett ”vit har de bättre chanserna-slutspel.” På grund av detta ska du inte bara lära dig utan också bemästra dem. De är värda din tid eftersom dessa slutspel inte bara går emot det intuitiva spelet utan kommer att uppstå om och om igen. Vit spelade det naturliga 1.f5+? men gav upp efter 1…Kh7 eftersom vit börjar förlora sina bönder efter 2.Kh5 Rh1+ 3.Kg4 Rf1! eller 2.Kg3 Rf1 3.Kg4 Rf2!

Så fort som partiet var slut visade Vladimir Kramnik, som var på plats, att det var remi genom att spela passivt och passa. Om svarts kung tar bonden på f4 är de andra bönderna fria att avancera. 1.Kg3! Rg1+ 2. Kh3 Kf5 3.Kh2 Ra1 4.Kg2! och om nu 4…Kxf4 så håller vit remi med 5.g6 eller 5.h7. Detta exakta slutspel har varit känt sedan 1843. Det finns dussintals av exakta slutspel. Bara en professionell spelare som Kramnik har tid att studera dem allihopa. De goda nyheterna är att du kan tävla mot den stora majoriteten av motståndare – inklusive mästarna – genom att lära dig de 25 viktigaste exakta slutspelen.

Hoppas dessa två exempel har övertygat läsaren om att detta är en av Soltis definitiva ”måste” böcker! Du har fortfarande 98 hemligheter från schackmästarebranchen att lära dig som inte är några hemligheter för alla dem som redan har denna bok i sin ägo. Dec 31

24 konstnärliga och genomtänkta bilder från Lars OA Hedlund från Riltons fjärde rond presenteras här och nu. Tryck på länken ”Läs mer” för att ta del av spelarna i bokstavsordning.

"Utsikt från Clarion Hotel" (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Samlad uppmärksamhet" (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »Dec 30

Toppmötet Grandelius-Turov slutade med en överraskande lätt seger för Grandelius som lyckades lura Turov i spelöppningen genom några subtila dragomkastningar i en förhållandevis ovanlig spelöppning. Se kommentarerna till partiet här nedan. På det andra bordet vann Hammer som vit mot fullpoängaren Urkedal i ett lugnt och välspelat Damindiskt parti. Hammer visade den bättre tekniken förenat med ett stort tålamod och i slutändan var det Urkedal som begick de första misstagen. Detta innebär att Rilton Cup efter fyra ronder endast har en fullpoängare. Detta kan Grandelius njuta av i morgon då det är spelledig dag men på torsdag blir det toppmötet Krasenkow-Grandelius. Michal Krasenkow, Polen (2614) är ingen lätt motståndare att komma till tals med. Han vann för övrigt Rilton Cup för två år sedan och var ytterst nära att vinna även förra året. Minnesgoda kommer säkert ihåg hans förunderliga parti mot Pia Cramling, men detta är en annan historia.

Andra svenska glädjeämnen var FM Martin Lokanders, SK Rockaden (2365) seger över den israeliske stormästaren Victor Mihalevski (2571) och FM Rauan Sagits vinst mot GM och Sverigemästaren Daniel Semcesen, LASK (2471).

Grandelius,Nils (2581) – Turov,Maxim (2591) [A13]
Rilton Cup (4), 30.12.2014

1.Nf3 Nf6 2.c4 e6 3.g3 a6 Ett modernt spelkoncept som i grunden påminner lite om Volgagambit då svart planerar att angripa centrumbonden på c4 med …b5 och samtidigt lösa problemet med damflygellöparen. En skillnad är dock att svarts svartfältslöpare inte utvecklas till den långa diagonalen. 4.b3 Vanligen sker dragföljden 4.Bg2 b5 5.b3 men märkligt nog tar partiet helt andra vändningar. 4…c5 4…b5 är naturligtvis fullt spelbart och den logiska uppföljningen. 5.Bg2 b5

Vad är vits starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.Nc3! En stark fortsättning som tvingar svart att ta hand om bonden på b5. 6…Qb6 6…b4?! besvaras med 7.Na4 med tryck mot bonden på c5-bonden och den försvagade punkten b6. Vit kan därefter laborera med båda brejkarna d4 och a3. Det här är för övrigt ett bra exempel när en kantspringare för en  gångs skull står starkt på kanten! 7.e4!? Grandelius försöker profitera på att svart ännu inte utvecklat löparen på b7. Huvudvarianten är annars 7.0-0 Bb7 Exempelvis Andersson-Arnason, Haninge 1989, fortsatte 8.e3 Be7 9.Qe2 0-0 10.Rd1 Ne4 11.Nxe4 Bxe4 12.d3 Bf6 13.Bb2 Bxb2 14.Qxb2 Bc6 15.Rac1 d6 16.d4! bxc4 17.dxc5 Qb7 18.Ne1 Bxg2 19.Nxg2 d5 20.e4! med klar fördel för vit. 7…d6 8.d4

Hur hanterar svart detta skarpa läge?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8…Qa5? Svart borde ha tänkt på att spela det normala 8…cxd4 9.Nxd4 Qc7 enligt Sicilianskt mönster. 9.Bd2 Vit har nu en stor fördel tack vare det kraftiga utvecklingsförsprånget i kombination med de goda möjligheterna att öppna spelet. Grandelius utnyttjar hädanefter Turovs misstag med precision. 9…b4 10.Na4 Så hamnade springaren på kanten till slut i alla fall! Som vi nämnt tidigare är detta bara i vits intresse. Vit har redan genomfört d4 och a3-brejken hänger i luften. 10…cxd4 Försöket att låsa spelet i centrum med 10…Bb7 11.d5 e5 löser inga problem eftersom vit kan öppna spelet ändå på damflygeln med 12.a3 11.Nxd4 Bb7 12.0-0 Nbd7 13.Re1 Nc5 På andra drag passiva drag spelar vit förstås 14.a3. 14.Nxc5

Hur ska svart slå tillbaka springaren?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14…dxc5? 14…Qxc5 var tvunget även om vit står klart bättre efter 15.Nc2 a5 16.a3 bxa3 17.Nxa3 följt av Nb5. Svarts kantbonde överlever inte.

Hur exploaterar vit sitt utvecklingsförsprång effektivast?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.Nxe6! Klassisk strategi med utvecklingsförsprång sedan Morphys dagar är att öppna spelet framför motståndarens kung. 15…fxe6 16.e5 Bxg2 17.exf6 Bb7 18.Rxe6+ Kf7 19.fxg7 Bxg7 20.Qg4 Svarts kung behöver nya kläder men det finns inte tillgängligt i denna ställning. Vit har dessutom de tre samspelande pjäserna som normalt erfordras för att sätta matt eller vinna material för att sätta definitiv punkt på kungsangreppet och partiet. 20…Qd8 21.Rae1 Nu har vit till och med fyra pjäser till förfogande då löparen på d2 är tabu på grund av den förintande tornschacken på e7.

Hur ska svart försvara sig mot intrånget på e7?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21…Bf8 Symboliskt är detta liktydigt med uppgivet men det gick inte att förhindra 22.Re7+ på något annat sätt utan att förlora tonvis med material. 22.Bg5 Likvideringen av svarts fundamentala försvarspjäs med 22.Bh6 gick också bra. Poängen är 22…Bxh6 23.Qf5+ Kg8 24.Re7 och intrånget på den sjunde raden är ett faktum. 22…Qd4 23.Re7+ Bxe7 24.Qe6+ 1-0 Matt i tre drag ville Turov inte vara med om.

Alla resultat från rond 4

Turneringshemsidan med livespel från 1 januari 2015 kl. 15.00

GM Nils Grandelius, LASK (2581) leder Rilton Cup med 4/4 efter övertygande vinst mot GM Maxim Turov, Ryssland (2591). Fortsättning följer nästa år! (Foto: Lars OA Hedlund)


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 


Dec 30

Dagens schackdatorer är nästan 450 elopoäng bättre än de bästa mänskliga hjärnorna. Komodo 8 vann den sjunde säsongen av  Thoresen Chess Engines Competition (TCEC), vilket många menar är en motsvarighet till världsmästerskapet för datorer. GM Larry Kaufman var tidigare ansvarig för den kommersiella framgången Rybka och nu ser det ut som att han har lyckats igen med att få en slagkraftigare dator än Stockfish och Houdini. Enligt den senaste rankinglistan är Komodo 8 etta med 3322, Stockfish 5 ligger tvåa med 3300 och strax bakom Houdini 4 med 2297. Alla dessa program är kommersiellt tillgängliga och kan köpas för en spottstyver men det gäller att att veta hur man använder programmen på det effektivaste sättet så att inte programmet eller programmen blir en black om foten. Om inte den mänskliga hjärnan får arbeta kommer schackspelare som använder datorer som miniräknare att bli sämre schackspelare. Läs en tidigare artikel om hur man kan använda datorn för att få maximal nytta av programmet.

Läs hela artikeln i sin helhet här.Dec 30

Fotografen Lars OA Hedlund skämmer bort oss med fler bilder från Rilton. Denna gång ligger tyngdpunkten på dramatik och karaktärsstudier. Bilderna är placerade i bokstavsordning efter förnamnet. De fyra sista bilderna är stilstudier. Klicka på länken ”Läs mer” för att ta del av samtliga 23 bilder.

FM Anders Pettersson, SK Team Viking (2280) och till vänster skymtar "en halv" GM Ralf Åkesson, Västerås SK (2457) (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anna Cramling, Sollentuna SK (1559) deltar i Rilton 1800. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ashoke Mitra, UASS (1744) deltar i Rilton 1800. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »Dec 29

GM Maxim Turov, Ryssland (2591) besegrade svenska mästaren GM Daniel Semcesen (2471) på bord 4 i en skarp variant i Antagen Damgambit (1.d4 d5 2.c4 dxc4 3.e4 Nf6) och det svenska hoppet GM Nils Grandelius (2581) slog i sin tur överraskningen Sarandos Vasilius, Grekland (2245) på bord 5 tämligen problemfritt med de svarta pjäserna i Slutet Sicilianskt (1.e4 c5 2.Nc3 e6 3.g3). På bord 2 lyckades IM Frode Urkedal, Norge (2517) besegra Evgenij Romanov, Ryssland (2638). Han offrade i angreppets intresse tre bönder för att locka ut svarts kung i centrum och där dukade den under. Vi hänvisar till livespelet för detta publikparti. En annan sensation var att IM Daniel Jere, Zambia (2370) besegrade GM Ilia Smirin, Israel (2644) på bord 6. På bord 17 besegrade FM Carl Cederstam barsk, Kristallen SK (2317) med de svarta pjäserna GM Erik Blomqvist, SK Rockaden (2525). Här följer den spännande förstabordsuppgörelsen som länge såg ut att gå i vits tecken.

Hammer,Jon Ludvig (2640) – Ivanov,Sergej (2559) [E16]
Rilton Cup (3), 29.12.2014

1.Nf3 Nf6 2.c4 b6 3.g3 Bb7 4.d4 e6 5.Bg2 g6 6.Nc3 Ne4 7.d5

Hur fortsätter svart på bästa sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7…Nxc3 7…Bb4 8.Qd4 Qf6 är säkrare. Nu förlorar svart rockadrätten. 8.Qd4 Rg8 9.Qxc3 Bg7 10.Qd2 Na6 10…a5? följt av …Na6 och …Nc5 är för långsamt på grund av 11.Ng5! med hotet 12.dxe6 och 12.Nxh7. 11.Nd4

Föreslå en lämplig fortsättning för svart!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11…Nc5? Det taktiska utfallet 11…Nb4? fungerar inte. Vit kan lugnt spela 12.0-0! Bxd4 (12…exd5 13.Nb5) 13.Qxd4 Nc2 14.Qf4 med hotet 15.dxe6. T.ex. 14…Nxa1 (14…g5 besvaras med 15.Qe4 Nxa1 16.Qxh7 Rf8 17.dxe6 Bxg2 18.exf7+ Rxf7 19.Qh8+ Rf8 20.Qh5+ Rf7 21.Bxg5 och om nu 21…Qc8 22.Qh8+ Rf8 23.Qe5+ Kf7 24.Qf6+ Kg8 25.Qg6+ Kh8 26.Bd2 och svart blir snart matt.) 15.dxe6 dxe6 16.Bxb7 Rb8 17.Bc6+ Kf8 18.Qe4 och vit vinner genom att flytta löparen på c1 i sitt nästa drag. Svarts bästa fortsättning förefaller vara 11…Qf6 12.0-0? Efter det kritiska 12.b4 är det svårt att hitta en vettig fortsättning för svart. 12…e5 13.Nb5 Även här är 13.b4 mer övertygande. T.ex. 13…exd4 14.bxc5 bxc5 15.Rb1 Rb8 16.Qa5 och svart förlorar c-bonden på c5. 13…a6 14.Nc3 a5 15.e4 Vit har en bekväm positionell fördel tack vare svarts passiva löpare, särskilt den på b7. Det är också en nackdel att svart inte kan rockera kort. 15…Qe7 16.b3 Vit förbereder bland annat den typiska planen Tb1 följt av a2-a3 och b3-b4 för att deplacera svarts springare så svart måste agera aktivt. 16…f5! Vit har inte heller tid att spela långsamt på grund av möjligheter som …f5-f4, därför 17.exf5 gxf5

Hur spelar vit för att behålla initiativet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.d6! Qxd6 Naturligtvis inte 18…cxd6 19.Bxb7 Nxb7 20.Qd5 och vit vinner pjäs. 19.Qxd6 cxd6 20.Bxb7 Nxb7 21.Nd5 Kf7 22.Be3 22.Nxb6 Ra6 23.Be3 är också spelbart eftersom 23…f4 kan bemötas med 24.Nd5! fxe3? 25.fxe3+ följt av en gaffel på c7 eller e7. 22…Nc5 23.Nxb6 Ra7? Bättre är 23…Ra6 24.Nd5 med en liten fördel för vit tack vare bondemajoriteten på damflygeln. Däremot inte (24.Bxc5 dxc5 25.Nxd7? e4 26.Nxc5 Rc6 27.Na4 Bxa1 28.Rxa1 Rd8 och svarts ställning är att föredra.) 24.Rad1 Ke6 25.Na4 Ännu starkare är 25.Rd5 föjt av 26.Tfd1 med klar fördel då alla vits pjäser står i det närmaste optimalt. 25…Rc7 26.Nc3 f4? Svarts bästa chans är 26…a4 27.Rxd6+! (27.Bxc5 dxc5 28.Nxa4 e4 med hyfsad kompensation för bonden. Löparen är starkare än springaren.) 27…Kxd6 28.Nb5+ Kc6 29.Nxc7 axb3 30.Nd5! bxa2 31.Nb4+ Kb6 32.Nxa2 Rc8 med en liten fördel för vit.

Hur utnyttjar vit svarts senaste drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27.Nd5! Rc6 28.gxf4! Svart har ingen effektiv avdragsschack. 28…a4 29.f5+ Kf7 30.b4 Ne4 31.Rc1 Bh6+ 32.Kh1 Bxe3 33.Nxe3 a3. Annars stabilierar vit damflygeln med a2-a3. Draget är dock inte riskfritt.

Hur befäster vit sin fördel? Småklurigt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

34.f3?! Detta ser bra ut men i realiteten hjälper det bara svart att organisera sina pjäser maximalt. Ett mer kreativt drag är 34.Rcd1! för att spela på svagheten a3 med 35. Rd3. 34…Nf6 35.Rfd1 35.Rc3 bemöts med 35…d5 36.Rxa3 d4 och svart har motspel. 35…Rgc8?! Exaktare är 35…Rb8! 36.b5 Rc5 37.Rxd6 Rbxb5 med en liten fördel för vit. 36.b5?! 36.Rd3! leder till forcerad bondevinst för vit. 36…Rc5 37.Rxd6 Rxb5

Vit har en sista chans att få fördel, hur?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

38.Ng4? Vit borde ha bytt bort ett tornpar med 38.cxb5 Rxc1+ 39.Kg2 Ra1 och först nu spela 40.Ng4 Efter 40…Rxa2+ 41.Kg3 Nxg4 42.fxg4 Ke7 43.Ra6 har vit med sina tre bönder mot en på kungsflygeln reella vinstchanser. 38…Nxg4 39.fxg4 Rb2 40.g5 40.Rxd7+ Kf6 41.Rxh7 Rxa2 leder också till remi. 40…Rxa2 41.Rxd7+ Kg8 42.f6 42.Rb1 Rf2 43.Rbb7 a2 och vit måste ta ut remischackar. 42…Rb2 43.Rg7+ 1/2-1/2

Samtliga resultat från rond 3

Turneringshemsidan med livespel från och med kl. 15.00

Sergej Ivanov, Ryssland (2559) svarade för en stark kämpainsats mot förra årets vinnare. (Foto: Lars OA Hedlund)
Dec 29

Här kommer ytterligare en skörd med 22 bilder av den eminente fotografen Lars OA Hedlund. Denna gång är de flesta bilderna placerade i bokstavsordning efter förnamnet medan några andra är godtyckligt placerade. Tryck på länken ”Läs mer” för att ta del av alla bilderna.

Gratulationer till schacktränaren och författaren Robert Danielsson, SK Passanten (2161) som fyllde 65 år på lördagen. Detta firas bland annat med deltagande i Rilton Elo. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IM Johan Furhoff, SASS (2321) försökte febrilt dra nytta av sitt materiella övertag mot GM Tiger Hillarp Persson, LASK (2544) men fick till slut dela poängen efter dramatiska vändningar. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »Dec 28

Stormästarskalper lyste med sin frånvaro i den andra ronden av Rilton Cup. Den troliga orsaken är att nu börjar de professionella spelarna bli varma i kläderna. Här publiceras förstabordsuppgörelsen mellan den högst rankade i mötet med ledaren av Svenskt Grand Prix 2014-15.

Smirin,Ilja (2644) – Westerberg,Jonathan (2411) [A25]
Rilton Cup (2), 28.12.2014

1.c4 e5 2.Nc3 Nc6 3.g3 f5 4.Bg2 Nf6 5.d3 Bb4 6.Nf3 Ett solitt system är först 6.Bd2 följt av klassisk kungsflygelutveckling som i partiet. 6…Bxc3+ Helt riktigt att kompromettera vits bondestruktur. Det är inte helt enkelt för vit att få spel med löparen på c1 med denna bondestruktur. 7.bxc3 d6 8.0-0 0-0 9.Bg5 En radikal lösning på problemet med damflygellöparen. En annan fortsättning om vit ändå vill behålla löparparet är 9.Rb1. Svidler-Hodgson, Tel Aviv 1988 fortsatte 9…Qe8 10.Ne1 b6 11.Nc2 Bb7 12.Nb4 Rb8 13.Nd5 Nxd5 14.cxd5 Ne7 15.c4 c6 16.Qa4 Ra8 17.dxc6 Bxc6 18.Bxc6 Nxc6 med jämnt spel. 9…h6 10.Bxf6 Qxf6 11.Nd2 Rb8 12.Rb1 Bd7 13.Qa4

Vad är svarts starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13…e4! Detta ser vid första anblicken ut som ett förhastat drag i romantikerns anda men så är inte fallet. Draget är väl genomtänkt. 14.Qa3 Qg5!

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.Rb2 15.h4? försvagar kungsflygeln och går svart i händerna efter 15…Qg4 (Däremot inte 15…Qxd2?? 16.Rb2 med damvinst.) 16.dxe4 f4 15…e3?! Bättre är att behålla bonden på e4 och fortsätta 15…b6 och om 16.dxe4 så 16…f4 med mer än tillräcklig kompensation för den offrade bonden. 16.f4 Qe7?! Detta är för passivt. 16…Qf6 förhindrar vits nästa drag. Efter dessa inexaktheter går pendeln över till vit. 17.Nb3 Bonden på e3 är från och med nu ett bekymmer för svart. 17…b6

Hur tar sig vit an bonden på e3?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.Na1! med sikte mot e3. 18…Na5 18…g5 19.Nc2 g4 för att förhindra vits torn att komma till f3 besvaras med 20.Nb4 med klar positionell fördel för vit. 19.Nc2 c5

Hur erövrar vit bonden på e3?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20.Rf3?! Överraskande missar Smirin 20.Bd5+ följt av 21.Tf3 med ren bondevinst. Nu blir det krångligare att vinna bonden med bibehållen pjäsharmoni. 20…g5

Hur spelar vit konkret?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21.Nxe3? Nu är det forcerad remi då svart erövrar punkten e3 för resten av partiet. 21.Rb1! med idén 22.Qc1 är ännu flexiblare än 21.Rxe3!? för att poängtera att inkräktaren på e3 är dömd för tid och evighet. 21…Bc6 22.Nd5 Bxd5 23.cxd5 g4 24.Rf2 Qe3 25.Rc2 Rbe8 26.c4 Re7 27.Qc3 Kf7 28.Kf1 Rfe8 29.Qd2 Qxd2 30.Rxd2 Re3 31.Rc2 h5 32.Rc3 R8e7 33.Ke1 Ke8 34.Kd2 Kd7 35.Rc1 Kc7 36.Rb1 1/2-1/2

Samtliga resultat från rond 2

Turneringshemsidan med livespel från och med kl. 15.00Dec 28

Som vanligt är Schacksnacks fotograf Lars OA Hedlund ute och plåtar i Rilton med sin magiska kamera. Dagens skörd innehåller 22 bilder. Denna gång placeras bilderna i rankingordning uppifrån och ner.

GM Ulf Andersson är traditionsenligt kommentator i rond 1-4 under Rilton. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GM Ilia Smirin, Israel (2644) (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »

Tidigare artiklar