Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









nov 30

Här kommer lagbilder av Lars OA Hedlund på de tre främst placerade lagen i Knatteserien som spelades på Schacksalongerna idag. Klicka också på länken läs mer för att ta del av ytterligare ett gäng bilder från Knatteserien.

1. Team 4 Springare 1 fr.v. i bild: Elliot Wollheim, Anton Arnborg, Filip Serdaris och Matija Svetic (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Wasa SK lag 1 fr. v. i bild: Sho Matsushita, Ludwig Sandhu, Fabian Schollin och Hugo Wernberg (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Team 4 Springare 2 fr. v. i bild: Bobbo Spets, Eskil Angelino, Sokam Dutta, Daniel Marianiuk och Edvin Trost (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »



nov 30

På det första bordet vann Anish Giri (2776) i fjärde ronden som vit i endast 18 drag mot Mikhailo Oleksienko (2620) och är den enda spelaren som vunnit alla fyra partierna. Nils Grandelius (2573) lyckades hålla remi på det andra bordet som svart med bonde under utan någon som helst kompensation mot Evgenij Tomashevskij (2714) och är därmed kvar i den absoluta toppstriden med fenomenala 3,5 poäng. På det tredje bordet lyckades Shakhrijar Mamedjarov (2753) som svart finta bort den unge och lovande talangen Daniil Dubov (2629) med de svarta pjäserna i ett dam- och springarslutspel  i en jämn ställning.

Vi har följande möten i toppen:

Shakhrijar Mamedjarov (2753) (3,5 poäng) – Anish Giri (2776) (4 poäng)

Nils Grandelius (2573) (3,5 poäng) – Pavel Eljanov (2719) (3,5 poäng)

Jurij Kryvoruchko (2706) (3,5 poäng) – Evgenij Tomashevskij (2714) (3,5 poäng)

Mer information finns på turneringshemsidan.

Klicka här för livesändning kl. 13.00

Chessbomb.com

Glädjande lyckades den andre svenske stormästaren Pontus Carlsson (2492) vinna sitt andra parti och det var inte utan att det slog gnistor eller vad sägs om följande pärla?

Carlsson,Pontus (2492) – Kharous,Ernest (2358) [C41]
Qatar Masters Open Doha (4.55), 30.11.2014

1.e4 d6 2.d4 Nf6 3.Nc3 e5 4.Nf3 Nbd7

Vad är vits mest aggressiva fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Via dragomkastning har partiet gått över till Philidors försvar men nu kommer ett överraskande drag för den som inte är bevandrad i öppningen. 5.g4!? En specialdrag som har spelats av schackgeniet Aleksej Shirov men som ursprungligen är en idé av GM Vallejo Pons. 5…Nxg4 Det kritiska draget men spelbart var det passivare 5…c6 6.g5 Nh5 7.Be3 g6 8.Qd2 Bg7 9.0-0-0 0-0 10.dxe5 dxe5 11.Qd6 dock med en liten fördel för vit i Abergel-Beudaert, Evry 2005 6.Rg1 Ngf6 En säkrare fortsättning jämfört med varianterna 6…exd4 7.Nxd4 Ngf6 (eller 7…Nde5 8.h3 Nf6 9.f4 Ng6 10.Be3 c5 11.Nf3 Bd7 12.Bc4 med gott spel för bonden i Abergel-Varga, Italien 2005) 8.Be3 g6 9.Qd2 Ne5 10.Be2 Bg7 11.0-0-0 0-0 12.Bg5 som gav vit mer än tillräcklig kompensation för bonden i B.Vujic-Appel, Tyskland 2004 7.Be3 Shirov brukade spela 7.Bc4 till exempel 7…h6 8.Be3 c6 9.Qd3 Qc7 10.0-0-0 b5 11.Bxb5 cxb5 12.dxe5 dxe5 13.Nxb5 Qa5 14.Qc4 Rb8 15.a4 Qb4 16.Nxe5 Qxc4 17.Nxc4 a6 18.Nbd6+ Bxd6 19.Nxd6+ Kf8 20.f4 med något bättre spel för vit i Shirov-Azmaiparashvili, Plovdiv 2003 – 89/273. Detta viktiga parti är en förlaga till det aktuella partiet. 7…c6 8.Qd2 b5 9.0-0-0

Hur fortsätter svart?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9…Qc7?? 9…b4 eller 9…Qa5 var aktivare och starkare fortsättningar. Svart kände förmodligen inte till partiet Shirov-Azmaiparashvili. 10.dxe5 dxe5 11.Bxb5! Samma idé som i det ovannämnda Shirov-partiet men här är löparoffret helt avgörande. 11…cxb5 12.Nxb5 Qc4 13.Qa5 Bb4

Vad är vits starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.Nxe5! Bxa5 15.Nxc4 Bd8 16.Nbd6+

Hjälper det vart svart flyttar kungen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16…Ke7 16…Kf8 hade faktiskt ändå besvarats med 17.Rxg7! men det var det ”riktiga” och stilenliga slutet för efter 17…Kxg7 18.Nf5+ Kg8 19.Rg1+ är svart förlorad då han måste offra pjäser på g4 och g5 för att undvika en snabb mattsättning. 17.Rxg7 Nb6 18.Bc5 Ke6 19.Nxf7 Nxc4 20.Nxd8+ Rxd8 Svart ville inte vara med om den plågsammare massakern 20…Ke5 21.Nf7+ Kf4 22.Nxh8 21.Re7# 1-0

GM Pontus Carlsson var påläst i Philidor och gick i Shirovs fotspår . (Foto: Lars OA Hedlund 2014)



 


 

 

 



nov 29
Här kommer lagbilder på de tre främst placerade lagen i Miniorserien som spelades på Schacksalongerna idag. Bilderna är fotade av Lars OA Hedlund.

1. Team 4 Springare 1 fr.v. i bild: Jungmin Seo, Filipp Alexandersson, Atos Andreev och Matija Svetic (Foto: Lars OA Hedlund)

2. SK Rockaden 1 fr. v. i bild: Alexander Isaksson, Simon Witt, Alexander Bogghed och Chantelle Shabo (Foto: Lars OA Hedlund)

3. Team 4 Springare 2 fr. v. i bild: Vitdam Marianiuk, Stephan Munther, Alan Genov-Saleh och Axel Angelino (Foto: Lars OA Hedlund)



nov 29

Nils Grandelius, Sverige, är med sina 2573 Elotalspoäng rankad som nr 70 i den starka öppna tävlingen som pågår just nu i Katar. Ändå har Grandelius lyckats vinna alla sina partier i de tre första ronderna. Det är inte vilka spelare som helst han har besegrat till synes enkelt och utan någon större dramatik. Man kommer att tänka på det stora schackgeniet Capablanca när man spelar igenom partiet från rond 3, närmare bestämt partiet Capablanca-Treybal, Karlsbad 1929. Spela igenom nedanstående parti och se hur Grandelius sätter svart praktiskt taget i dragtvång och jämför sedan med det historiska modellpartiet. Båda dessa partierna visar på ett lärorikt sätt hur man kombinerar en öppen a-linje och en kraftig terrängövervikt för att minska på motståndarens valmöjligheter.

Grandelius,Nils (2573) – Moiseenko,Alexander (2701) [E33]
Qatar Masters Open Doha (3.7), 28.11.2014

1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.Qc2 Den klassiska varianten att bemöta Nimzoindiskt. Variantens främsta syften är att undvika en dubbelbonde på c3 och få ökad kontroll över den kritiska punkten e4. En nackdel är dock att punkten d4 försvagas. 4…Nc6 En logisk fortsättning, den så kallade Zürichvarianten. 5.Nf3 d6 6.Bd2 0-0 7.a3 Vit får inte löparparet kostnadsfritt utan måste ge ett drag till motståndaren. 7…Bxc3 8.Bxc3 Qe7 9.e3 e5 Svart har befriat sin löpare på c8 och kan vara nöjd med sin spelöppning. 10.d5

Vart bör svart flytta sin springare?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10…Nd8? Här står springaren inte bra eftersom bonden på d5 har full kontroll på den. Grandelius visar verkligen hur man ska spela för att utnyttja denna faktor att springaren är utanför spel i kombination med terrängfördelen. Hela partiet är ett mycket instruktivt skolboksexempel. Lite överraskande att 2701-spelaren gör ett sådant elementärt strategiskt misstag. Hur är det tänkt att denna springare ska befrias? 10…Nb8 är förstås normaldraget. 11.Bd3 Bg4 11…e4?? bemöts med 12.Bxf6 exd3 13.Bxe7 dxc2 14.Bxf8 och vit vinner material. 12.Nd2 Bh5 13.f3 Bg6

Vit har terrängfördel och hur bör vit agera då?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.e4! Vit ska undvika pjäsavbyten med den välgarderade superbonden på d5 som konstituerar vits påtagliga terrängfördel. 14…Nh5 15.g3! Alla svarts pjäser immobiliseras. 15…b6 16.Nf1 a5 17.b4 axb4 Linjeöppningar tjänar normalt den som har terrängfördel på. 18.axb4 Rxa1+ 19.Bxa1 h6 20.Ne3 Qg5 21.Kf2 c5 22.b5! Nb7 23.Bc3 Ra8 24.Qb2 Qd8 25.Ra1 Nf6 26.Ra6! En stark utpost för det vita tornet. 26…Ne8 27.Bf1 Rb8 28.Bh3 Bh5 29.Qa1 Qf6?!

Vit drar och vinner!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30.Bg2?! Här missade Grandelius en direkt vinst med 30.f4! till exempel 30…g5 31.Nf5 gxf4 32.gxf4 30…Qd8 31.Bh3 Qf6?! 32.Bg2?! Qd8 33.h4 Kf8 34.Nd1 Nc7 35.Ra7 Qc8 36.Ne3 Bg6 37.Kg1 f6 38.Kh2 Be8 39.f4 Bd7 40.Bf3 Ra8 41.f5! Med vita superbönder på b5, d5 och f5 är svarts öde beseglat då vit har erövrat terräng på båda flyglar och i centrum. Enligt principen om de två svagheterna står vit på vinst med inbrytningsfält på a-linjen och brejken g4-g5. 41…Be8 42.g4 Qb8 43.Rxa8 Qxa8 44.Qxa8 Nxa8 45.Bd2 Nd8 46.Nd1 Nf7 47.Kg3 Ke7 48.Nf2 Nc7 49.Be2 Bd7 50.Nh3 Ne8 51.Be3 Kf8 52.Nf2 Ke7 53.Nd1 Nc7 54.Nc3 Be8 55.Bf3 Na8 56.Na4 Nd8

Hur fortsätter vit enklast?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

57.g5! hxg5 58.hxg5 Nb7 59.Bd2 Nd8 60.Kh4 Kf8 61.Be2 Nf7 62.g6! Nd8

Och nu har vit något spektakulärt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

63.Nxb6! Taktiska kombinationer är belöningen när man har spelat upp strategiskt vunna ställningar. 63…Nxb6 64.Ba5 Nxc4 65.Bxc4 Ke7 66.b6 Nb7 67.Bd2 Ba4 68.Kg3 Bd7 69.Ba6 Bc8 70.Kf2 Kf8 71.Ke2 Ke7 72.Kd3 Kf8 73.Kc3 Ke7 74.Kb2 Kf8 75.Ka3 Ke7 76.Ka4 Kf8 77.Bb5 Ke7 78.Bc6 Nd8 79.Kb5 Kf8 80.Bc1 Ke7 81.Be3 Kf8 82.Bd2 Ke7 83.Ba8 Kf8 84.b7! Bxb7 85.Bxb7 Nxb7 86.Kc6 Nd8+ 87.Kxd6 87.Kd7 Nb7 88.Kc7 vann också springaren. 87…Ke8 88.Kxc5 Kd7 89.Kb6 Ke7 90.Kc7 Ke8 91.d6 1-0 Det är bara att applådera Sveriges Capablanca!

Toppmöten (och poängställning) inför rond 4:

GM Anish Giri (2776) (3 poäng) – GM Mikhailo Oleksienko (2620) (3 poäng)

GM Evgenij Tomashevskij (2714) (3 poäng) – GM Nils Grandelius (2573) (3 poäng)

Mer information finns på turneringshemsidan.

Klicka här för livesändning kl. 13.00

Chessbomb.com

GM Nils Grandelius har tre raka i Katar. (Foto: Andreas Kontokanis, 2012 - Wikimedia)


 



nov 28
Stormästaren Pontus Carlsson tipsar om en marknadsundersökning för Svenska Cupen som också är en del av ett Masters projekt på Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Undersökningen tar 4-6 minuter och kan fyllas i  både av schackspelare som deltagit i Svenska Cupen och schackspelare som ej deltagit i Svenska Cupen.
Alla svar är anonyma och behandlas konfidentiellt. Minst 200 svar behövs så fyll i den redan idag. Undersökningen stängs den 3 december och svaren kommer att användas till att göra Svenska Cupen bättre.


nov 28

Just nu pågår en mycket stark öppen turnering i staten Katar som ligger i Persiska viken på den Arabiska halvöns nordöstkust. Hela fjorton spelare har ett Elotal på över 2700. De fem högst rankade är GM Anish Giri, Holland (2776), GM Vladimir Kramnik, Ryssland (2760) GM Shakhrijar Mamedjarov, Azerbajdzjan (2757), GM Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike (2751) och GM Ding Liren, Kina (2730). Man kan tro att någon av dessa spelare kommer att ta hem turneringen men så enkelt är det inte att spela i öppna turneringar. De högrankade är pressade till att spela på vinst i många partier och det är inte lätt när deras lägre rankade motståndare  är nöjda med remier. Efter första ronden var det fyra av dessa fem som vann mot längre rankade. Kramnik spelade remi med de svarta pjäserna i Evansgambit mot GM Stelios Halkias, Grekland (2582). Efter den andra ronden var det bara två av de fem högst rankade som hade full poäng, Giri och Vachier-Lagrave. Kramnik spelade ytterligare en remi efter originellt spel, se partiet nedan.

Tre svenska titelhållare deltar för att skaffa sig nyttiga erfarenheter, dessa är GM Nils Grandelius (2573) GM Pontus Carlsson (2492) och FM Erik Hedman (2370) Grandelius har börjat mycket bra med två vinster. I första ronden vann han vann han som vit i endast 18 drag! I den andra ronden vann Grandelius som svart genom att spela solitt i Drakvarianten mot Zahar Efimenko, Ukriana (2644) rankad 28:a i turneringen.

Mer information, rondrapporter och fotogalleri finns på turneringens hemsida.

I videon från rond 2 skymtar en inspirerad Erik Hedman (8.35-8.55) och en oinspirerad Vladimir Kramnik (9.30-9.40)

Kramnik,Vladimir (2760) – Shyam,Sundar M (2484) [A06]
Qatar Masters Open (2.31), 27.11.2014

1.Nf3 d5 2.c4 e6 3.b3 Be7 4.Bb2

Hur fortsätter svart?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4…Bf6!? Ett ganska typiskt drag om man är nöjd med remi. Med detta drag försöker svart omgående neutralisera vits stolta Nimzowitsch-löpare på b2. Normalt var att utveckla med 4…Nf6 5.Nc3 dxc4 5…c5 direkt ser bättre ut. Ett byte av den värdefulla d-bonden mot b3-bonden tjänar bara vit på. 6.bxc4 c5

Hur kan vit profitera på löparen på f6 som ett angreppobjekt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.g4!? Kramnik vill omgående profitera på löparplaceringen på f6 genom att irritera med g4-g5 i rätt läge. 7…h6 8.h4 Bd7 9.e3 Bc6 Fördelen med att ställa löparna på f6 respektive c6 är att svart slipper försvaga sig med …b6 eller …g6 som vid normal fianchetto. Den traditionella nackdelen, förutom att svarts springare kommer passivt, är att vits springare lättare kan komma åt löparna med ett springarhopp i centrum i rätt läge. 10.Bg2 Nd7

Föreslå vits nästa drag, det är inte enkelt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.Ke2!? Kramniks spel påminner om Petrosians fast med en dos av aggressivitet (g4, h4) 11…Kf8!? Svart smittas av svarts spel och börjar också spela originellt med kungen. Normalt var 11…Ne7 12.g5 Be5 12.g5 Bxc3 Löparen på f6 blev inte långvarig men 12…Be7 hade inneburit problem med kungsflygelutvecklingen. 13.Bxc3 e5 14.d4! exd4 15.exd4 Bxf3+ Denna löpare blev inte heller långvarig. Sensmoralen är att man ska tänka sig för innan man ger sig på konceptet utvidgad fianchetto (extended fianchetto) som inte är okomplicerat. I detta parti visar det sig dock att vits löparpar mot svarts springarpar inte är en så stor fördel som man kan tro vid en första anblick. 16.Bxf3 hxg5 17.Bxb7 Qe7+ 18.Kf1 Rd8 19.hxg5 Rxh1+ 20.Bxh1 Qxg5 21.Qf3 Ngf6 22.Re1 Qh4 23.Bg2 cxd4 24.Bb4+ Kg8 25.Be7 Re8 26.Qf5

Ska svart försöka byta dam eller undvika dambyte? Föreslå ett lämpligt damdrag!

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26…Qh7?! 26…Qh6 eller 26…Qh2 och undvika dambyte är en säkrare väg till utjämning. 27.Qxh7+ Kxh7 28.c5 d3 29.Bd6 d2 30.Rd1 Ne4 31.c6 Nb6

Vart ska vit flytta svartfältslöparen?

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32.Bf4? 32.Bb4 för att hindra svarts planerade motspel med … Nc4 och …Nc3 är nödvändigt för att bibehålla en fördel. Nu mynnar partiet ut i remi ganska fort. 32…Nc4 33.Bxe4+ 33.c7 bemöts med 33…Nc3 till exempel 34.Rxd2 Nxd2+ 35.Bxd2 Nb5 36.Bc6 Nxc7 37.Bxe8 Nxe8 33…Rxe4 34.c7 Re8 35.Bxd2 Nxd2+ 36.Rxd2 Rc8 37.Rd7 Kg6 38.f4 Kf6 39.f5 Kxf5 40.Rxf7+ Ke6 41.Rxg7 Kd6 1/2-1/2

 

 

 



nov 27

I Kalle Anka & C:O NR 46 2014 är det schack och fnatt i Ankeborgs schackfestival.

Veckans citat: Min pappa började läsa Kalle Anka för mig när jag var tre år. – Magnus Carlsen.

Ovanstående citat kan läsas i inledningen av Kalle Anka, nr 46. Därefter börjar serien Schack och fnatt! Det är schackfeber i Ankeborg och Kalle slår vad med Knatte, Fnatte och Tjatte att om han besegrar världsmästaren Jack Mattson i Ankeborgs-museet under Ankeborgs schackfestival så kommer knattarna att få diska i ett år medan Kalle hejar på från sin hängmatta. Kalle börjar hårdträna genom att låna så många schackböcker från Ankeborgs bibliotek att han måste köra ut dem i en skottkärra. När han börjar läsa dem lär han sig Hamppe-Muzios gambit i Vienna-öppningen: 1.e4 e5 2.Nc3 Nc6 3.f4 exf4 4.Nf3 g5 5.Bc4 g4 6.0-0 gxf3 7.Qxf3, en öppning som påminner mycket om Muzio-gambiten i Kungsgambit. När Kalle är färdig med träningen och beredd att möta världsmästaren är han arrogant och självsäker. Han kallar honom för en snorvalp som tror att han är bäst! Första partiet slutar i en katastrof då Kalle förlorar redan efter 28 drag! Efter detta blir Kalle helt schacktokig och löper amok. Han tror att hela världen är ett ”jätteschack” som han kan spela med hjälp av sin bulldozer där han placerat sig bakom spakarna. När det till slut går upp för Kalle att han varit helt galen ber han knattarna om förlåtelse. Kalle förlorade alltså vadet och måste ställa sig vid diskhon och diska alla tallrikarna medan knattarna i bakgrunden ropar – Vill du inte spela med oss?

Ett senare avnitt i serietidningen har benämnts Schacksnack där man går igenom pjäsernas gångarter och lite grundläggande schackhistoria. Exempelvis nämns följande: ”Visste du att det är obligatoriskt för barnen i Armenien att lära sig schack i grundskolan? Alla barn från sex år har schackundervisning två timmar i veckan!”

Avslutningsvis ett litet schackproblem från Kalle Anka:

Svart gör schack matt i ett drag! Hur gör du det?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 



nov 26

I en intervju med Magnus Carlsen, Norge, som lyckades försvara VM-titeln mot Viswanathan Anand, Indien berättade Carlsen att han tror mest på Caruana, Aronian eller Grischuk som framtida motståndare i en VM-match. Klicka på denna länk för att ta del av den cirka 15 minuter långa intervjun.



nov 26

Susanna Berg var på plats och rapporterar från åskådarpall helgens sammandrag i Allsvenskan.

Inför tredje ronden tog undertecknad en tur ut till Täby för att beskåda spännande schack och blev inte besviken. Kampviljan var stor vid brädorna och Täby Park Hotel utgjorde denna helg en arena för Sveriges bästa spelare. En eloge till arrangörerna som ordnat en så ypperlig spelplats! Ett minus får dock sägas till läget kommunikationsmässigt, både för spelarna och publiken. Dock förnämligt att schacket får framträda i så fina lokaler. Hoppas denna trend håller i sig. En annan liten detalj är att det saknades stolar för publiken.

Mycket spännande schack och jag delar med mig av följande ställning:

Berg,Emanuel, SK Team Viking – Johansson,Linus, Limhamns SK

Elitserien  (3), 23.11.2014

[Susanna Berg]

Hur fortsätter svart för att sträva mot remi?

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

I denna ställning trollar Berg fram en trevlig kombinerad patt- och dragtvångsställning, dock inte utan hjälp från sin motståndare. Ställningen är remi med ett lugnt drag men överraskande följde 1…Rxf3+?? Jag frågade Emanuel efter partiet om Linus möjligen stirrat sig blind på att det var fel färg på löparen och ville bärga hem remin på ett trixigt sätt. Emanuel menade att han endast tänkte två minuter innan han gjorde draget och borde ha använt tiden bättre. Intressant, som Emanuel också påpekade, är att kombinationen hade fungerat om löparen stått på a7 eftersom svart då kunnat lägga in …b7-b5 och efter en passant ställt kungen på c6, löparen hade i det läget inte kunnat frigöras. Nu stod inte löparen på a7 och scenariot visade sig bli ett helt annat. 2.Rxf3 Bxf3 3.Kxf3 Kc6 4. Bb6 Kd7 5.Ke4 Kc8 6.Kd5 Kb8 7.Kd6 Ka8 8.Kd7 Kb8 9.Bc7+ 1-0 Här gav svart upp utan att invänta det skoningslösa slutet med dragtvång och att bli tvungen att flytta sin b-bonde bara för att få den slagen. Sedan måste svart hjälplöst göra några drag med sin a-bonde innan den obevekliga matten. Ett trevlig publikslut!

Susanna Berg

 

 



 

 

 

 


nov 25

Vi har en ny omröstning i högerspalten. Vilken enskild personlig egenskap är den viktigaste för att nå framgång som schackspelare? Klicka på endast ett alternativ så får vi se vilken egenskap som är den enskilt viktigaste av de tretton godtyckliga alternativen!





Tidigare artiklar