• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 10

I dag spelades sista ronden i kategori 21 turneringen 4:e London Chess Classic 2012 och eftersom huvudkonkurrenterna GM Magnus Carlsen och GM Vladimir Kramnik spelade remi mot Världsmästaren GM Vis. Anand respektive GM Michael Adams blev det inget särspel om turneringssegern. Detta går att utläsa av både trepoängs- och enpoängstabellen som är bifogade.

Norska ”Nettavisen” skriver om turneringen under rubriken ”Carlsen vant superturneringen – igjen”. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

”Nettavisen”:

…Han klarte ikke å lure verdensmester Vishy Anand i siste runde, men  poengdeling var nok til å få med seg en førstepremie på 365.000 norske  kroner… …Jeg er ganske fornøyd med resultatene og alt, sa Magnus Carlsen på  pressekonferansen etterpå.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget. Det kommer att framgå av nästa elolista från FIDE att Carlsen kommer att vara världens genom tiderna högst rankade spelare med ett ratingtal på 2861.4!

Prislista Poäng
GM Magnus Carlsen (prestation 2991 – flytande rating 2861.4) 2848 18.0
GM Vladimir Kramnik (prestation 2939 – flytande rating 2809.7 2795 16.0
GM Michael Adams (prestation 2852 – flytande rating 2722.7) 2710 13.0
GM Hikaru Nakamura (prestation 2846 – flytande rating 2768.9) 2760 13.0
GM Vis. Anand (prestation 2749 – flytande rating 2772.1) 2775 9.0
GM Levon Aronian (prestation 2701 – flytande rating 2802.2) 2815 8.0
GM Judit Polgar (prestation 2617 – flytande rating 2694.3) 2705 6.0
GM Luke McShane (prestation 2564 – under 2700) 2713 5.0
GM Gawain Jones (prestation 2514) 2644 3.0
GM Gawain Jones var spelledig i sista ronden

 

Prislista och partier från rond 1-9.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
dec 10

Tyvärr fick GM Tiger Hillarp Persson inkassera sin första förlust i sista ronden i FIDE Open, som spelats parallellt med London Chess Classic och det var mot engelsmannen IM Yang-Fan Zhou (partiet finns för genomspelning). Detta gjorde att Tiger dalade rejält i prislistan och hamnade på en 21:a plats efter att i de flesta ronderna dessförinnan figurerat bland de bästa och kunnat följas i direktsändning.

Bo Eriksson gjorde en bra turnering, vilket framgår av bifogad minitabell, och spelade ihop 5½ poäng. Bäste nordbo blev Eirik Gullaksen från Norge med en 17:e plats och 6½ poäng.

Prislista – 9 ronder – 240 deltagare.
1 GM Hrant Melkumyan, (2649) 7.5
21 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK (2546) 6.0
58 Bo Eriksson, (2154) 5.5
70 Jörgen Eriksson, (2213) 5.0
163 Toni Johansson, klubb ? (2100) 2.5

 

Svenska partier rond 1-9.dec 10

I dag spelas sista ronden (klockan 13.00) i London Chess Classic 2012 och det är ännu inte avgjort eftersom dramat kan sluta med särspel mellan GM Vladimir Kramnik och GM Magnus Carlsen. Kramnik har ännu möjlighet att upprepa segern från 2011-års turnering genom att vinna mot GM Michael Adams, men då behöver han hjälp av Världsmästaren GM Vis. Anand som måste besegra Carlsen. Vinst för Kramnik och remi för Carlsen ger särspel. Är det ett omöjligt scenario?

The tie break for the trophy will consist of one or more Armageddon games, 6 minutes + 2 seconds per move for White, versus 5 minutes + 2 seconds per move for Black, with draw odds for Black.

Norska ”Nettavisen” skissar om förutsättningarna inför sista ronden. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget.

Inför sista ronden. Poäng
GM Magnus Carlsen (7 partier – prestation 3044 – flytande rating 2862.4) 2848 17.0
GM Vladimir Kramnik (7 partier – prestatin 2981 – flytande rating 2810.9) 2795 15.0
GM Michael Adams (7 partier – prestation 2853 – flytande rating 2721.5) 2710 12.0
GM Hikaru Nakamura (7 partier – prestation 2806 – flytande rating 2764.6) 2760 10.0
GM Vis. Anand (7 partier – prestatin 2735 – flytande rating 2771.1 2775 8.0
GM Levon Aronian (7 partier – prestation 2699 – flytande rating 2803.7) 2815 7.0
GM Luke McShane (7 partier – prestation 2598 – flytande raing 2701.2) 2713 5.0
GM Judit Polgar (7 partier – prestation 2591 – flytande rating 2694.3) 2644 5.0
GM Gawain Jones (8 partier – prestation 2514) 2705 3.0
GM Gawain Jones är spelledig i sista ronden

 

Direktsändningen från rond sex startar klockan 13.00. Spelscemat är: Carlsen-Anand, Adams-Kramnik, Polgar-Aronian, Nakamura-McShane och Jones är spelledig och därmed dyker han upp som bisittare till kommentatorerna. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag följt av 1 timme för 20 drag plus 15 minuter och 30 sekunder per drag.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partierna rond 1-8.dec 10


GM Grandelius och Hector.

Det blev en lyckad helg för GM Nils Grandelius (Lunds ASK) och GM Jonny Hector (limhamns SK) i Tyska Bundesligan när rond fem och sex avverkades. I lördags vann bägge och deras lag SK Turm Emsdetten vann mot Hamburger SK med 5-3. Ännu bättre gick det i går för då krossades SK Norderstedt med 7½-½ och till detta bidrog svenskarna genom att vinna!

Svenskarnas partier från rond 5-6.