Tidigare artiklar

 • Lag-EM 2019
 • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
 • Sinquefield Cup 2019
 • SM i Eskilstuna 2019
 • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 31

Stockholms Schackförbund ”Pressextra”
Nu har det gått två år sedan det fantastiska etthundra års jubiléet avhölls på Restaurang Tattersall (nuvarande Grodan) i Stockholm. Nästan hundra gäster förgyllde kvällen med tal, presenter och fantastisk mat i en trevlig miljö.

Artister som Michael ”Fantomen” Samuelsson och Staffan Scheija underhöll och var samtidigt en stor del av firandet. Ska Stockholms SF nu vänta i hundra år på en repris – nej! Redan 2017 har styrelsen på det senaste mötet tagit ett beslut att få schack-SM till Stockholm och i samband med det fira Sveriges Schackförbund etthundra år!

Stockholms Schackförbund kommer redan innan kongressen i Örebro 2013 att lämna in en ansökan om att få arrangera SM 2017. Stockholm har av tradition varit SM-arrangör alla år som slutat på siffran 7 och den traditionen vill vi vidmakthålla.

Vad minns vi mer av vårt hundra års jubiléum – jo, en fantastisk jubiléumsbok som speglar schacket i den kungliga huvudstaden under 1911 – 2011. Det som är roligt är att vi har ett antal exemplar av boken på lager, så alla ni som har missat att köpa densamma, hör av er skyndsamt till kansliet. Det var sekreteraren i SKS, Peter Holmgren, som författade boken med god hjälp av främst Jan och Ann-Marie Thunell samt Robert Spångberg. Resultatet av deras arbete blev fantastiskt!

Idag den 30 januari 2013 är vi inne på vårt etthundratredje år, ett år som ska överskugga de tråkiga händelserna från förra året och som ska bli ett år där styrelsen och kommittéerna kan lägga sin energi på schacket.

Snart stundar Sveriges största schacktävling i Globen Annexet med ca 3000 ungdomar som går i klass 4 och ett stort antal elever som går i klass 5-6. Har ni aldrig varit på en schacktävling tidigare så passa på, för det är helt obeskrivligt att se med vilken frenesi schack kan spelas på. Där ligger t o m Magnus Carlssen i lä!

Schacksalongerna erbjuder tävlingar under hela året innan Rilton Cup avslutar året och då återigen på Clarion Hotel.

Hälsningar Jan Wikander Förbundsordförande i Stockholms Schackförbundjan 31

I Boden har vi en ambitiös plan, nämligen att ordna elo-turneringar varje helg. På vår hemsida finner du en kalender och där kan du välja vilken eller vilka helger som passar precis dig. Det är Berger-turneringar med sex deltagare med spel fre-sön.

Vi erbjuder långväga gäster fri logi och det går utmärkt att anmäla sig till två helger i rad och stanna i Boden under veckan. Det blir tio partier och gott om tid att träna mellan helgerna.

Vi har de allra bästa möjligheterna för du ska finna fokus under partierna. Spellokalen är ljus och rymlig, varje par spelar vid eget bord som är stort och stabilt med gott om plats. Bräden, pjäser och klockor är av god standard. Det finns en kaffeautomat med rikt sortiment som får begagnas fritt. Lokalen ligger väldigt centralt med närhet till restauranger och affärer.

Betänketiden är 90 minuters grundtid och 30 sekunder tillägg per drag. Det är fem ronder och turneringen är elo-registrerad. Spelschema är:
Fre 18-22, Lör 11-15, 16-20, Sön 11-15, 16-20.

Startavgifter: Spelare utan elo 600 kr, spelare med elo 400 kr. CM har fri start. FM, IM och GM får förhandla om villkor.

Priser: 1a: 1200 kr, 2a: 600 kr. Delas vid lika poäng.

Alla är välkomna att delta och med din hjälp bygger vi tillsammans en möjlighet för oss alla att spela schack när som helst under hela året. Vi började sommaren 2012 att ordna denna tävling på regelbunden basis och de allra flesta som deltagit har gjort stora framsteg.

Vi vill att alla som deltar i våra tävlingar ska finna nyckeln för att utvecklas sitt spel men vill  också skapa gemenskap mellan deltagarna så att alla känner glädje och delaktighet. Fullt fokus under ronderna och social gemenskap mellan partierna.

Läs mer på hemsidan: http://smartaboden.se/sida1.html
Kontakt: Emil Hermansson, 0767946955, emilherman@hotmail.com, http://www.facebook.com/emilhermanjan 31

Den näst sista ronden i Gibraltar-turneringen ledde till en tillspetsning av tätstriden inför torsdagen sista, tionde rond. Medan Vitiugov och Short spelade ett tämligen händelselöst parti som startade som slaviskt lyckades fransmannen Maxime Vachier-Lagrave besegra Gata Kamsky i ett annat slaviskt parti.

Detta innebär att de tre nämnda spelarna delar förstaplatsen på 7,5 poäng inför sista ronden. Då möts Vitiugov och Vachier-Lagrave medan Short tar sig an David Navara som svart. Här kan allt hända.

Eftersom förstapriset inte delas kan särspel behöva tillgripas som förra året.

Det gick bra för Pia Cramling som besegrade Jorda Manuel Fenollar och därigenom har 6,5 poäng. I sista ronden möter hon den kinesiske stormästaren Yu Yangui. Vidare vann Ralf Åkesson sitt parti mot David Spence och har 6 poäng. I slutronden möter han den kvinnliga stormästaren Anna Muzychuk.

Bland övriga svenska prestationer kan noteras att såväl Rolf Bergström, Jan-Olof Lind som Jörgen Karlsson har tagit 50% , vilket betyder 4,5 poäng.jan 31


Notera att sista ronden (10) i Gibraltar Chess Festival startar klockan 11.00 detta för att få tid för ett eventuellt tie-break om första platsen senare i dag. Pia Cramling delar 11:e till 22:a plats med 6½ poäng och hon möter som vit den kinesiske stormästaren Yangyi Yu (2688). Mötet går att följa i direktsändning och via video med kommentarer. Utanför direktsändningen (bord 18) möter GM Ralf Åkesson (6.0) den välkända GM Anna Muzychuk (2582). Leder ”Masters” gör en trio på 7½ poäng.jan 31

Varför inte få igång hjärncellerna inför dagens strapatser genom att lösa dagens partislut? Partiet spelades i Nikolajew 1981 mellan de för Schacksnack okända storheterna Below och Nowopaschin.

Samtliga 1398 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

jan 30

På tisdagen spelades den 8:e ronden av Tradewise Gibraltar Chess Festival 2013, en stor schackhändelse som legat i viss medieskugga av Tata-turneringen. Den här jättelika öppna turneringen med flera klasser är populär bland svenskar och i år deltar ett antal som tidigare nämnts.

Efter dagens rond delas ledningen av Nikita Vitiugov och fjolårsvinnaren Nigel Short. Vitiugov har skrivit bra böcker om franskt så det skall han undvika – det s.k. Sokolov-syndromet – ifall han har svart mot Short i nästa rond då de möts.

Pia Cramling (2518) har presterat bäst av svenskarna. I dag remiserade hon mot den 200 poäng högre rankade polacken Radoslaw Wojtaszek ( 2723) och har 5,5 poäng vilket ger henne en 30:e plats bland 150. I nästa rond möter hon en mindre känd spelare, Fenollar som har 2325. Ratingen skall man inte fästa sig alltför mycket vid i dessa stora schweizer-turneringar. Den aleatoriska komponenten är ofta stor och har i årets turnering resulterat i flera s.k. “skrällar”.

Ralf Åkesson har 5 poäng efter att på tisdagen slagit engelsmannen och schacksponsorn Terry Chapman.

Schacksnack hinner tyvärr inte bevaka varje rond i Gibraltar, men vi gör så gott vi kan.

De flesta partierna med svenskar inblandade. I namn och rondordning rond 1-8.jan 30

Dala Open dominerades av spelare från Örebro SS: Patrik Drugge vann före Staffan Zetterberg. På tredje plats kom Kent Ängskog från Horndals SK.

49 spelare deltog.jan 30

Bara en klubb (Rockaden) ställde upp i årets upplaga av division 1 i Juniorlag-DM i Stockholm. Tidigare var det en etablerad turnering, men nu har något uppenbarligen gått snett. Rockaden hade tre lag med, men inget motstånd.jan 30

Vi har lagt in rubriker från ChessCafe.com i högerspalten, under rubrikerna från The Week In Chess.jan 30

Nu har vi avslutat omröstningen ”Vilken gambit för svart är roligast att spela?”. Volga/Benkö fick flest röster, 23%. Därmed yppar sig nu ett gyllene tillfälle för alla gnällspikar att påpeka att detta inte var en vetenskaplig undersökning.

Tvåa kom Albins motgambit med 17%, och först på tredje plats kom en av de klassiska gambitarna från öppet spel 1. e4 e5: Traxler. Med andra ord var det förvånansvärt många som föredrog gambitar som spelas mot 1. d4.

Totalt blev det 94 röster.

Två av alternativen var tyvärr inte med från början: Traxler och lettisk.

Här är hela listan:

 • Albins (17,0%, 16 Röster)
 • Blumenfeld (6,0%, 6 Röster)
 • Budapest (9,0%, 8 Röster)
 • Englund (5,0%, 5 Röster)
 • Falkbeer (1,0%, 1 Röster)
 • Fajarowicz (1,0%, 1 Röster)
 • From (4,0%, 4 Röster)
 • Jänisch (7,0%, 7 Röster)
 • Volga/Benkö (23,0%, 22 Röster)
 • Någon annan (10,0%, 9 Röster)
 • Traxler (12,0%, 11 Röster)
 • Lettisk (4,0%, 4 Röster)
Tidigare artiklar