• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

dec 07

Lördag/söndag spelas rond 5 och 6 (kl. 14 0ch 10) i Bundesligan. Håll utkik för sannolikheten är stor att det dyker upp några svenskar som går att följa i direktsändning. Laget som är aktuellt i högsta gruppen är SK Turm Emsdetten med GM Nils Grandelius och GM Jonny Hector…dec 07

I väntan på London (följande inlägg) kommer här ett partislut att fundera på. Partiet spelades mellan Naranja och Portisch i Siegen 1970.

Samtliga 1388 partislut som publicerats på Schacksnack finns i högerspalten under ”Klarar du denna?”. De kommer fram slumpvis när du trycker fram ett nytt.

Schacknyheter från omvärlden.
Nyheter från Dagens Nyheter och SVT.

dec 07

Det blev ett lång finalparti mellan GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK, och GM Hrant Melkumyan från Armenien i rond sex i FIDE Open som spelas parallellt med London Chess Classic. Öppningen blev 1.e4 e5 2. Sf3 Sc6 3. Lc4 Lc5 därefter övergick det så småningom i ett dubbelt tornslutspel. Melkumyan skaffade sig en merbonde som han på grund av Tigers emineta försvar inte lyckades omsätta till vinst. Partiet varade 85 drag och finns för genomspelning nederst i inlägget.

Det har tätnat till ordentligt i toppen på tabellen med nio spelare som delar andra platsen och bland dessa finns förhandsfavoriterna till slutsegern. Jörgen Eriksson har klättrat upp mot toppen med 3 vinster 2 remier och 1 förlust och han kommer i dag att få möta den välkände IM Eirik Gullaksen som är redaktör för Bergens SK hemsida.

Efter rond 6. 240 deltagare.
1 GM Hrant Melkumyan, (2649) 5.5
4 GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK (2546) 5.0
47 Jörgen Eriksson, klubb ? (2213) 4.0
107 Bo Eriksson, klubb ? (2154) 3.0
174 Toni Johansson, klubb ? (2100) 2.5

 

Det blir direktsändning och ronden startar klockan 15.30 och i denna kommer partiet mellan IM Vladimir Hamitevici och Tiger att visas vid bord 3. Betänketiden är 90 minuter för 40 drag + 30 minuter för resten + 30 sekunders tillägg från drag 1.

live
Hemsida

Svenska partier rond 1-6.dec 07


Rondstart förmedlat av André Knudsen, Malmö AS.

Hur bär han sig åt? GM Magnus Carlsen leker med världseliten i London Chess Classic 2012. I går i rond fem mötte han GM Michael Adams, som enligt Fritz stod bättre under lång tid men då satte den förhatliga tidsnöden in, och rätt som det var ledde Magnus med två bönder och resten var som kommentatorerna brukar uttrycka sig endast teknik. I och med detta vann Magnus matchen mot England med 3-0! Förlusten mot Carlsen tog tydligen Adams så hårt att han inte dök upp på den obligatoriska presskonferensen, enligt ”Nettavisen”.

Den ende som någorlunda håller honom stången är tidigare Världsmästaren GM Vladimir Kramnik, som ännu är ensam om att ta poäng från den suveräne world no. 1. Magnus, som bara fyllde 22 år för några dagar sedan, har 2860.5 i flytande rating enligt Live Chess Ratings och den bland experterna uttalade ouppnåeliga gränsen 2900 verkar inte så avlägsen längre för honom.

Det var en intressant rond där samtliga partier gick till avgörande och dessa kan spelas genom nederst i inlägget.

Norska ”Nettavisen” följer som vanligt Carlsen noggrant när han är ute i världen och spelar. Dessutom går det att läsa på Magnus blogg vad han tycker om sina och motståndarnas prestationer i London.

Eftersom det är en trepoängs tabell som används i turneringen väljer Schacksnack att publicera denna separat och hur deltagarna erhållit sina poäng framgår av partiredovisningen nederst i inlägget.

Efter rond 5 Poäng
GM Magnus Carlsen (5 partier prestation 3101 flytande rating 2860.5) 2848 13.0
GM Vladimir Kramnik (5 partier prestatin 3000 flytande rating 2807.6) 2795 11.0
GM Hikaru Nakamura (5 partier prestation 2806 flytande rating 2763.2) 2760 8.0
GM Michael Adams (4 partier prestation 2834 flytande rating 2714.2) 2710 7.0
GM Vis. Anand (4 partier prestatin 2837 flytande rating 2778.2) 2775 6.0
GM Levon Aronian (4 partier prestation 2687 flytande rating 2807.7) 2815 4.0
GM Gawain Jones (5 partier prestation 2520) 2644 2.0
GM Luke McShane (4 partier prestation 2486 flytande raing 2702.3) 2713 1.0
GM Judit Polgar (4 partier prestation 2405 flytande rating 2691.3) 2705 1.0
GM Hikaru Nakamura är spelledig i rond 6

 

Direktsändningen från rond sex startar klockan 15.00. Spelscemat är: Carlsen-Polgar,  Anand-Adams, McShane-Jones, Aronian-Kramnik och Nakamura är spelledig och därmed dyker han upp som bisittare till kommentatorerna. Betänketiden är: 2 timmar för 40 drag följt av 1 timme för 20 drag plus 15 minuter och 30 sekunder per drag.

live live live
Hemsida
Bomben
Video

 

Partierna rond 1-5.