dec 13

Det som gällde inför sista ronden i kategori 20 turneringen – London Chess Classic 2011 – var, att om GM Vladimir Kramnik ”bara” höll remi mot GM Levon Aronian så skulle han stå som turneringssegrare. Det blev remi efter 32 drag och partiet kan nog rubriceras som ”en enkel dag på jobbet”. Framgången i London gör att Kramnik åter har passerat 2800 i rating och kommer att fira nyår med detta eftersom det inte är några turneringar för honom före det att nästa lista kommer från FIDE den 31 december.

Den ende som tog en helpoäng i sista ronden var GM Hikaru Nakamura som i en Kungsgambit besegrade den helt ur form varande GM Michael Adams som endast mäktade med tre poäng (1½) och detta gav en prestationsrating på 2499. Vinsten innebar att Hikaru tog en ensam andraplats i turneringen och förpassade GM Magnus Carlsen till en tredje plats.

Magnus fick för ovanlighetens skull nöja sig med en mer undanskymd placering än vad vi blivit bortskämda med den senaste tiden. Det smärtade kanske lite extra att de två i världseliten som han tycker minst om kom före honom, läs mer om detta i norska ”Nettavisen”. Men han kan glädja sig åt att han odiskutabelt är World no. 1 efter sitt nya ratingrekord, som endast är 17 poäng efter ”all time high” och som innehavs av hans tidigare tränare GM Garry Kasparov, och att han spelat 24 partier utan förlust mot de bästa i världen!

Prislistan efter 9 spelade ronder med poängberäkningen vinst 3, remi 1, förlust 0 och frirond 0 poäng.
Kramnik 16.0 Nakamura 15.0 Carlsen 14.0 McShane 13.0 Anand 9.0 Aronian  9.0 Short 6.0 Howell 4.0 Adams 3.0

 

Enpoängstabellen och partierna från London Chess Classic.
Game of the day.
Rond 1: Carlsen – Howell. Rond 2: Nakamura – Aronian. rond 3: Adams – McShane.
Rond 4: Anand – Nakamura. Rond 5: Kramnik – Adams. Rond 6: Anand – Kramnik.
Rond 7: Short – McShane. Rond 8: McShane – Kramnik. Rond 9: Nakamura – Adams.

Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.

Lämna en kommentar