Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 31

Varför göra saker och ting svårare än Goldstein gjorde i partiet mot Gluhovskij i Sovjetunionen 1965?

jul 30

Kämparna är Pdevski och Cankov och det var i Bulgarien 1955 som partiet spelades.

jul 29

Stefan Winge mot VM-guld!?

I SM Stefan Winges parti i World Championship 20 i korrschack mot GM Guillermo Toro från Chile har Stefan med sitt 90:e drag satt press på sin motståndare. Men räcker det till vinst? Schacksnack har tidigare informerat om att i början på augusti kommer det att vara möjligt att chatta med Stefan på Schacksnack. Detaljer om detta kommer när det närmar sig men förbered några frågor redan nu. 

jul 29

Sedan Schacksnack informerade om besättningarna i en del av de Nordiska ländernas Schack-OS representationer har Norge ändrat.  Norge: GM Magnus Carlsen, GM Jon Ludvig Hammer, IM Frode Elsness, GM Kjetil A. Lie , FM Frode Urkedal och ny IM Torbjörn R. Hansen. Lagledare blir GM Peter Heine Nielsen.jul 29

Biel 2010

I ”Young Grandmaster Tournament” i Biel kom tre spelare på samma poäng (5½) och klockan 11.00 vankas det särspel mellan Nguyen Ngoc Truong Son, Maxime Vachier-Lagrave och GM Fabiano Caruana.

Three players have finished with the same amount of points after the last round. Nguyen Ngoc Truong Son (the best player according to Sonneborn-Berger points) is qualified for the final. Vachier-Lagrave and Caruana will play the semi-final in blitz (two games with 5’+2″; if 1-1 one Armageddon game).
The final: two rapid games with 10 minutes, with 10″/move. If 1-1, two games with 5’+2″. If again 1-1 one Armageddon game with 5′ for white (has to win) and 4′ for black.

Direktsändningen från tiebreak startar klockan 11.00.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 29

Tjeckien 2010

IM Hans Tikkanen är kvar på prispallen i Grand Master Open (A)  i Czech Open i Pardubice efter gårdagens remi mot GM Alexandr Rakhamanov medan däremotoch IM Axel Smith halkade ner en del efter förlusten mot ratingfavoriten GM Anton Korobov.  

1 GM Anton Korobov Ukraina 2657 5.5
2 IM Mikhail Zaslavsky Israel 2413 5.5
3 IM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2469 5.0
11 IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2416 4.5
44 GM Ralf Åkesson, Västerås SK Sverige 2470 4.0
67 FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm Sverige 2391 4.0
81 IM Victor Nithander, SS Manhem Göteborg Sverige 2409 3.5
109 Nicolaj Zadruzny, SK Rockaden Stockholm Sverige 2253 3.5
125 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm Sverige 2407 3.5
155 IM Daniel Semcesen, Lunds ASK Sverige 2420 3.0
166 FM Sebastian Nilsson, Lunds ASK Sverige 2342 3.0
182 Dennis Miskulin ? Sverige 2231 3.0
204 WIM Inna Agrest, Team Viking/Sollentuna SK Sverige 2174 2.5

 

Det kommer att bli direktsändning från rond sju och den startar klockan 15.00. I dag kommer vi att kunna, bland de 15 partierna, följa Tikkanen mot titelkollegan Tamir Nabaty från Israel.  

live

Svenska partier från rond 1-3 (ännu ej fler publicerade).
Partierna från rond 4, 5 och 6 är de som visades i direktsändning.
jul 29

ECF

Schacksnack lovade i går att British Championships 2010 skulle följas dag för dag. Detta är inte möjligt eftersom partifilerna för rond 2 är felaktiga i förhållande till rond 1 och det har varit omöjligt att finna felet…

Detta var inledningen på det jag skrev i går. Efter en god natts sömn löstes problemet i morse. Storfavoriten GM Michael Adams leder tillsammans med IM Jack Rudd på maximala tre poäng och de möts i dag.

Varje dag utses ”dagens parti” av Andrew Martin och han valde i rond 1 mötet mellan FM Robert Eames-GM Michael Adams och i rond 2 GM Simon Williams-IM Paul Littlewood. Bägge partierna finns för genomspelning i partitabellen som följer.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 29

Det är Carev som visar sig på styva linan i dagens partislut. Motståndaren heter Malanjuk och det utspelades i Kiev 1989. 

jul 28

ECF

Schacksnack lovade i går att British Championships 2010 skulle följas dag för dag. Detta är inte möjligt eftersom partifilerna för rond 2 är felaktiga i förhållande till rond 1 och det har varit omöjligt att finna felet. Det kan vara så enkelt att det endast är en förändring av stavningen i ett namn mellan rond 1 och 2 som är orsaken. Men i och med detta går det inte att konstruera den uppskattade schacksnacktabellen med partier för genomspelning.jul 28

Fortfarande är GM Alexander Morozevich i ledningen i GM turneringen som spelas i Pamplona trots att han endast fick remi i går mot GM Vadim Zvjaginsev. Det som hjälpte till var att även övriga partier i ronden slutade med delad pott. Ingen direktsändning från Spanien men det går med fördel att spela genom partierna på Schacksnack.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar