• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 08

Heart of Finland 2010

GM Ralf Åkesson, Västerås SK, deltager i ”Heart of Finland” där fyra ronder av nio är avverkade. Ralf är bra med i toppen. Han delar 3-7 plats med 3½ poäng vilket är en halva mindre än de estländska stormästarna Melis Kanep (2526) och Kaido Kulaots (2589). Högst rankad i turneringen är hemmasonen GM Tomi Nybäck (2633) men han har fått lämna ifrån sig 2 remier och återfinns längre ner i ”prislistan”. Dubbelrond i dag kl. 9 och 15. Länk till direktsändningen.jul 08

Norska mästerskapet 2010

Då och då tittar Schacksnack till det Norska Mästerskapet 2010. De har spelat sex ronder och hur ”prislistan” ser ut framgår av bifogad tabell som även innehåller samtliga spelade partier. Det framgår av denna att när det återstår tre ronder att spela leder fortfarande 17-årige FM Frode Urkedal i ensamt majestät. Han känner säkert flåset i nacken för inte mindre än fyra spelare är honom hack i häl. Skall han hålla ?


Tabell och partier rond 1-6
.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 08

SM 2010 

I dag är det först fotboll om man får tro förmedlaren av nyheten. Matchen spelas mellan Lunds ASK och övriga i SM (dock inte alla samtidigt får Schacksnack hoppas) och det sker på Smörlyckans IP som ligger mitt emot Victoriastadion och begivenheten kan avnjutas från klockan 10.00 och en stund framåt.

Nog blev det ett spännande partiet mellan GM Jonny Hector och IM Nils Grandelius i SM-2010 i Lund. Många åskådare i hallen trodde att kombattanterna skulle enas om remi när dambyte skedde i början av partiet. Utan att veta om någon viskade fram en remitrevare vid det tillfället blev det inte så utan partiet fortsatte ytterligare 80 (!) drag innan Jonny kunde kröna ansträngningen med en vinst. I och med detta utökade han ledningen när det återstår fyra ronder till en hel poäng före GM Emanuel Berg. De möts i näst sista ronden, på lördag, med Emanuel som vit.

Spelschemat för rond sex i SM-gruppen följer.

1. FM Anders Eriksson, Västerås SK Sverige 2311/2335 ½-½ IM Nils Grandelius, Lunds ASK Sverige 2505/2523
2. IM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2469/2523 0-1 GM Jonny Hector, Limhamns SK Sverige 2584/2646
3. GM Stellan Brynell, Limhamns SK Sverige 2495/2567 1-0 FM Peter Vas, SS Menhem Göteborg Sverige 2305/2385
4. GM Emanuel Berg, Burgsviks Alva SK Sverige 2612/2680 ½-½ Arash Abdollahzadeh Sani, SA Mark Sverige 2143/2312
5. GM Tiger Hillarp Persson, Lunds ASK Sverige 2538/2588 ½-½ IM Daniel Semcesen, Lunds ASK Sverige 2420/2480

 

Bifogar samtliga tabeller/partier från SM-gruppen, Mästarelit, Junior-SM och några ströpartier från rond 5 och länkar till foto tagna de första ronderna (3/7, 5/7, 5/7 och 6/7).

Klockan 14 börjar SM gruppen att spela. Övriga klasser en timme tidigare. Direktsändning från Lund blir det av 20 partier.

live

live

Parti 1-10 Parti 11-20

 
Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
SM-gruppen.


Mästarelit.

Junior-SM.

Ströpartier från övriga klasser rond 5.jul 08

Hur svarts torn på f2 lyckats komma dit berättar inte boken. Men i Rumänska mästerskapet 1981 uppkom diagramställningen i ett parti mellan Ghinda och Gogilea.