• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 23

”Om man med förtröstan färdas i riktning mot sina drömmar och strävar efter att leva det liv man drömt om, möter man en framgång som man normalt inte väntat sig.” Henry David Thoreau (1817-62)jul 23

Svensken GM Lars Karlsson (13) deltager tillsamman med landsmännen  Tomas Degerhammar (57) och Arina Mossiaguine (125) i Open Internacional Vila De Sitges som startade i går och avslutas den 30:e. Lars vann, Tomas spelade remi och Arina förlorade i första ronden.

Det blir direktsändning från Spanien och den startar klockan 16.15 i dag.jul 23

Tjeckien 2010

I dag startar huvudturneringen – Grand Master Open – i Czech Open i Pardubice. I går skrev Schacksnack att IM Nils Grandelius skulle deltaga vilket var ett misstag. Han kommer att deltaga i Junior-VM i Polen tillsammans med IM Erik Blomkvist och WIM Inna Agrest. Så är det utklarat. I och med detta blir det inget deltagande av någon bland det 8 högst rankade spelarna i Sverige. GM Ralf Åkesson, Västerås SK (2470) och IM Hans Tikkanen, Lunds ASK (2469), får tillsammans med några andra försvara de svenska färgerna. Schacksnack kommer att följa turneringen och om möjligt komma med dagliga rapporter. 

Det kommer att bli direktsändning och den startar klockan 15.00 i dag.

livejul 23

 Sveriges SF

 Bo Berg kommer den närmaste tiden att ställa frågor via e-mail till ledamöterna i Centralstyrelsen (CS). Först ut att svara är mångårige skattmästaren i Sveriges SF Sven-Olof Andersson som efter kongressen i Lund överlämnade uppdraget till Peter Halvarsson

I SSF:s § 9 står det följande:
”§ 9  Styrelse
Styrelsen består av ordförande, skattmästare samt ytterligare elva ledamöter. Ordförandens mandattid är ett år. Övriga väljs på två år, med halva antalet varje år. Styrelsen konstituerar sig själv i övrigt varvid en av ledamöterna skall utses att vara skattmästare.” 

Det utrycks inte, men nästan, som att skattmästaren har en roll över de övriga ledamöterna. Hur har, Du, Sven-Olov uppfattat det under dina år som skattmästare? Anser Du att den nuvarande formuleringen i stadgarna är tidsenlig? 

Mina år som ledamot i styrelsen inleddes 1989 (inledningsvis suppleant med obligatorisk närvaroplikt, de två suppleanterna hade då rollen att alternera som protokollförare). Rollen som skattmästare fick jag 1993-1994, efter Ingvar Persson. Redan då klarlades att rollen inte skulle innefatta ansvar för löpande kassahantering etc. Eftersom jag arbetade vid skattemyndigheten (sedermera Skatteverket) klargjordes också rollens innehåll så att den inte skulle kunna betraktas som otillåten bisyssla i förhållande till min civila anställning.

I mitten av 1990-talet tog dåvarande SSF-ordföranden Christer Wänéus och jag tog fram en helt ny kontoplan och i samband därmed tog jag fram en modell i Excel för ekonomisk uppföljning med specifikationer på SSF-, kommitté- och kontonivå med fördelning på budget, utfall, jämförelser mot tidigare år etc. Detta som underlag för analys och för kommittéernas m.fl. egna kommentarer. Ansvar för att budget hålls och attestansvar för räkningar har åvilat kommittéordföranden (motsvarande) enligt särskilda rutiner. Ansvar för löpande bokföring har åvilat kansliet.

Jag har för egen del inte vid något tillfälle kombinerat rollen som skattmästare med budgetansvarigt kommittéordförandeuppdrag utan varit fristående. Vid något tillfälle har diskuterats frågan om inrättande av ekonomikommitté, finansutskott eller dylikt, dock utan att beslut tagits om detta eftersom arbetsutskottet (AU) ansetts kunna bereda dylika frågor i förekommande fall innan föredragning i styrelsen i dess helhet. 

Rollen har hela tiden för min del utgjort eller jämställts med en funktion som ekonomisk controller, innefattande bl.a.:
– Samordningsansvar för det årliga budgetarbetet (kommittéernas m.fl. äskanden, bearbetning, processen inom styrelsen, sammanställning av info-underlag till kongressen osv.)
– Ekonomisk uppföljning, grundad på bokföringsrapporter från kansliet; sammanställningar med kommentarer inför varje styrelsemöte och jämförelsesiffror från motsvarande tidpunkter vid närmast föregående år; sammanställning av rapporter inför styrelsemöten med egna kommentarer; tillfälle för varje kommitté (motsvarande) att avge synpunkter innan varje styrelsemöte och i förekommande fall ytterligare genomgång vid styrelsemöten
-Ekonomisk prognos, företrädesvis under andra halvan av verksamhetsåret och grundad på kommittéernas (motsvarande) egna redovisningar av återstående aktiviteter med prislappar
-Ekonomisk likviditetsanalys, företrädesvis grundad på kansliets egen redovisning av kassaflödet; har främst gällt i de fall likviditeten kunnat befaras bli ansträngd i avvaktan på utbetalning av statliga bidrag
-Bokslutsarbete; uppföljning och intensifierad samverkan med kansliet och revisorer efter första bokslutsframtagning; gäller framförallt interimsposter av olika slag samt upprättande av ekonomisk årsredovisning med siffersammanställningar och fotnötter (se specifikationer i tidigare verksamhetsberättelser)
-Ekonomisk årsredovisning för fonder (Martin Andersson resp. Erik Olson)
-Särskilda ekonomirutiner i vissa fall (projekt etc.)
-Medverkan vid framtagande av policydokument, ett arbete som kan betraktas som ständigt pågående; uppdrag ligger f.n. bland annat på mig för upprättande/uppdatering av policys för bl.a. tjänsteresor, intern och extern representation
-Stöd vid ärendehantering av ekonomisk art (t.ex. argumentationsunderlag vid skatteärenden och andra myndighetskontakter). 

Stadgarna
För min del har jag inte tidigare ifrågasatt stadgarna på den här punkten. Personligen kan jag nu tycka det är inkonsekvent att i stadgarna särskilt angivna roller ska väljas av kongressen i det ena fallet (ordföranden) men inte i det andra (skattmästaren). Mot bakgrund av vad jag nämnde vid kongressen – jfr även styrelseprotokoll 2010-04-24—25, § 8 b) samt protokoll 2010-07-02, § 8 d) – skulle det enligt min mening inte vara helt fel att ompröva i vad mån rollen som skattmästare även fortsättningsvis ska föreskrivas i stadgarna. Detta med anledning av kansliets under våren utvecklade tekniska möjligheter till ekonomisk uppföljning och egen kompetens för hithörande frågor, inklusive ekonomisk årsredovisning m.m. till verksamhetsberättelsen. Om rollen å andra sidan ska bibehållas kunde enligt min mening för kongressen lyftas fram vad som hittills gällt – och som jag också berättat om vid så gott som varje kongress i samband med ”ekonomipunkten”. Har styrelsen förändrat, eller avser förändra, innehållet i rollen bör detta enligt min mening redovisas vid kommande kongress.jul 23

Schackmotiv

Hej Lasse,
Mikael Svensson från Landskrona Schackklubb här.

För ca ett år sen fick jag en idé, och jag kontaktade konstnären Niklas Fritsch – som för övrigt är en bekant till mig – och anlitade honom att måla en tavla åt mig. Jag kände till hans verk sen tidigare och gillade hans stil, och tyckte att idén var klockren: givet temat ”Schack” så skulle han få helt fria händer att måla tavlan precis som han ville, och därmed bevara den konstnärliga integriteten så långt det går.

En tid senare var tavlan färdig, och jag tyckte själv att den blev fantastisk! Jag har bifogat två bilder, en rakt framifrån med endast motivet, och en där den hänger i mitt vardagsrum.

Om du vill så får du gärna lägga ut bilderna på din blogg. Konstnären heter alltså Niklas Fritsch och man kan se lite mer av honom på länken http://www.positivhalarn.se. Och vid andra frågor så får man gärna kontakta mig på denna adressen, mikael.swenson@gmail.com.

Mvh Mickejul 23

sparkassen 2010

The Sparkassen Chess-Meeting, som är en kategori 20 turnering med ett ratingsnitt på 2731, börjar bli väldigt intressant i toppen på tabellen med fyra spelare inom en poängs marginal. GM Vladimir Kramnik, som vunnit turneringen många gånger, ligger och lurar i vassen. Går resultaten för hans konkurrenter någerlunda hans väg är det inte omöjligt att han kan lägga ytterligare en seger till de tidigare. Men då gäller det nog att börja med att vinna mot den jumboplacerade GM Peter Leko i dag som svart.

Direktsändningen från rond åtta startar klockan15.15 och då går det att följa partierna mellan:  GM Peter Leko – GM Vladimir Kramnik, GM Liem Quang Le – GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Ruslan Ponomariov – GM Arkadij Naiditsch.

live

Tabell och partier från Sparkassen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Biel 2010

Young Grandmaster Tournament har kommit fyra ronder på väg. Tabellen är också här intressant, det är endast de tre sista, av tio, som har förlorat något parti. Den i Sverige välkände GM Anish Giri har svårt att vinna något parti han har startat med fyra remier. Vinst i dag mot GM Maxim Rodshtein är nog vad som behövs för att han skall kunna blanda sig i tätstriden. 

Direktsändningen startar dagligen (undantag den 25/7) klockan 13.00. 

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 23

Vitspelaren – Kasparov – anser många vara världens genom tiderna bäste spelare. I Baku 1980 mötte han Csom och vann som så många gånger förr.