• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 01

SM 2010

I morgon klockan 12.00 i Stadsbiblioteket i Lund sker äntligen upptakten till SM i Lund. Detta sker genom att (GM) Nils Grandelius spelar blindsimultan mot sju professorer. Schacksnack har tidigare uppmärksammat arrangemanget och för ett par dagar sedan även Sydsvenskans lundaredaktion.

Det framgår av den mycket informativa SM-hemsidan, som finns under ovanstående klickbara SM-logo, att på lördag klockan 10.00 är det Sveriges SFs 94 kongress i Stadshallen, då bland annat ny ordförande skall väljas. Spelet startar några timmar senare (16.00) i samtliga klasser och pågår dagligen i Viktoriastadion till söndagen den 11 juli klockan 18.00. Vid den tidpunkten har Sverigemästaren, skall GM Emanuel Berg försvara titeln (?), Veteranmästaren och Juniormästaren korats.

Schacksnack skrev den 22 juni:  

Årets SM, om nu någon har missat det, går av stapeln i Lund mellan den 3 och 11 juli. Deltagaresiffran, som inte varit så hög på flera år, är mycket glädjande. Arrangören Lunds ASK tillåter fortfarande anmälningar, utom till elitgrupperna, utan någon tilläggsavgift. Inbjudan nås genom att klicka på ovanstående SM-logo. Dagen före det att turneringarna startar kommer den nyblivne stormästaren Nils Grandelius spela blindsimultan.

Nils Grandelius kommer fredagen den 2 juli klockan 12.00 i Stadsbiblioteket Lund att ge en blindsimultan mot sju professorer. Professorerna är Sven-Göran Malmgren (Göteborg, Svenska språket), Lars Pålsson Syll (Malmö, Samhällskunskap), Mats-Erik Pistol (Lund, Fysik), Arne Meurman (Lund, Matematik), Eskil Wadensjö (Stockholm, Nationalekonomi), Jan Eric Larsson (Lund, Informationsteknik) och Henrik Smith (Lund, Zooekologi). Det blir en tuff uppgift för den 17-årige SM-gruppspelaren. Samtliga motståndare är klubbspelare och Sven-Göran Malmgren blev som bekant Sverigemästare 1971.jul 01

Lars Karlsson 2009

GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm, klättrar så sakta uppåt i tabellen. Han skuggar ledaren endast en halva efter. I dag ställs Lars inför den tuffaste uppgiften man kan ha i  Montcada i Spanien. Turneringens överlägset högst rankade spelare stormästaren Batista Lazaro Bruzon (2668) från Kuba väntar på honom i rond sju. Bruzon bokfördes för en nolla i första ronden (försen ankomst). Tyvärr kan inte Schacksnack finna någon länk till direktsändningen som tydligen skall finnas. Någon som vet? Partierna från sjätte ronden är ännu inte tillgängliga men när de dyker upp kompletteras tabellen med Lars parti så håll utkik (nu har det kommit).

1 GM Alexander Cuartas Colombia 2529 5.0
2 IM David Larino Nieto Spanien 2461 4.5
3 GM Vidal Yuri Gonzalez Kuba 2543 4.5
4 GM Lars Karlsson Sverige 2453 4.5


GM Lars Karlssons partier från rond 1-6.
Rekommenderar en genomspelning av hans parti i rond 3. Lars som bäst!jul 01

Cordovil har tvingat upp Lehmanns kung till g3 och efter det avgör han snabbt. Partiet spelades i Malaga 1970.