• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 27

Nils GrandeliusBreaking news.
Nils Grandelius, Lunds ASK, kan titulera sig stormästare! Under ”3rd quarter Presidential Board Meeting 2010”, som hållits i Tromsö den 24-25 juli, har det beslutats om vem som utnämnts till bland annat GM.jul 27

ECF

Då är British Championships 2010 i gång. GM Michael Adams är den ende av de välkända engelska stormästarna som är på plats i Canterbury och han vann programenligt i första ronden. Det är 78 deltagare och Schacksnack kommer att följa turneringen dag för dag.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 27

Då är ordningen återställd i och med att GM Alexander Morozevich tagit ledningen i GM turneringen som spelas i Pamplona (detta är rätt och inte som det stod i går – San Juan) i Spanien. Men det återstår flera ronder så mycket kan hända och kanske Alexander är lite ringrostig efter sitt långa uppehåll från tävlingsschacket på hög nivå. Schacksnack kommer då och då att titta till turneringen och publicera partierna därifrån. Tyvärr, för ovanlighetens skull, är det ingen direktsändning från Spanien.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 27

Politiken

Om några dagar (31/7) startar de största öppna turneringen i denna del av världen – Politiken Cup – som till dags dato har 293 anmälda. Turneringens spelas på LO-skolen i Helsingör. Högst rankad är GM Pavel Eljanov, UKR  (2755). Bland de 23 (?) svenskarna finns stormästarna Jonny Hector, Tiger Hillarp Persson och Stellan Brynell. Bäste svensk i fjol var årets Sverigemästare Emanuel Berg men han har i år valt Tromsö och Arctic Chess Challenge. Högst rankad är GM Loek van Wely, NED (2677).jul 27

Biel 2010

Efter en dags ledighet återkom deltagarna till rond sju i  Young Grandmaster Tournament. Ronden var utan sensationer eftersom samtliga partier slutade med delad pott. Men nog är det jämnt i tabellen när det återstår två ronder att spela. 

Direktsändningen från näst sista ronden startar klockan 13.00. 

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 27

Tjeckien 2010

IM Hans Tikkanen är i storform verkar det. Han delar ledningen i Grand Master Open (A)  i Czech Open i Pardubice efter fyra ronder. I går besegrade han den tyske stormästaren Philipp Schlosse (partiet finns för genomspelning) efter övertygande spel. 

1 GM Anton Korobov Ukraina 2657 4.0
2 GM Alexandr Rakhmanov Ryssland 2590 4.0
3 IM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2469 4.0
7 GM Ralf Åkesson, Västerås SK Sverige 2470 3.5
13 IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2416 3.5
34 IM Victor Nithander, SS Manhem Göteborg Sverige 2409 3.0
61 IM Daniel Semcesen, Lunds ASK Sverige 2420 3.0
104 FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm Sverige 2391 2.5
116 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm Sverige 2407 2.5
161 FM Sebastian Nilsson, Lunds ASK Sverige 2342 2.0
174 Nicolaj Zadruzny, SK Rockaden Stockholm Sverige 2253 2.0
189 Dennis Miskulin ? Sverige 2231 2.0
253 WIM Inna Agrest, Team Viking/Sollentuna SK Sverige 2174 1.0

 

Det kommer att bli direktsändning från rond fem med tre svenskar inblandade – IM Hans Tikkanen (1), GM Ralf Åkesson (5) och IM Axel Smith (7). Sändningen från rond fem startar klockan 15.00.

live

Partier från rond 1-4.
Rond fyra är de som visades i direktsändning i går.
jul 27

Redan i London 1938 kunde de spela schack vilket dagens partislut mellan Parr och Waitkroft är ett fint exempel på.