• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 24

sparkassen 2010

The Sparkassen Chess-Meeting är inne på upploppet. Sista ronden spelas i morgon med start klockan 13.15. Vem som har möjlighet att vinna turneringen framgår av tabellen och som hjälp på traven kommer här spelschemat för sista ronden: GM Peter Leko – GM Arkadij Naiditsch, GM Vladimir Kramnik –  GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Ruslan Ponomariov – GM Liem Quang Le.

live

Tabell och partier från Sparkassen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Biel 2010

I Young Grandmaster Tournament var tydligen de flesta Young GM:s trötta i dag eftersom fyra av fem partier slutade med delad pott. Efter dagens rond  är det fem spelare som är i hasorna på GM Fabiano Caruana som leder med en halv poäng när det återstår tre ronder. 

Ingen direktsändningen i morgon den 25/7. 

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 24

FIDE newsOm det var någon som trodde att lugnet lägrat sig över FIDE:s kandidatmatcher, som har som mål att utse en utmanare till Världsmästaren Vis. Anand, får tänka om. Nu bråkas det om platserna som utsetts. Denna gång är det den senaste utmanaren – GM Veselin Topalov – som har synpunkter, vilket går att läsa på Chessdom.jul 24
Välkommen till SS Manhems schackvecka 2010! Välkommen till Västerås Open 2010!

Ännu långt ifrån försent att anmäla sig! De klickbara annonserna med inbudan finns också i högerspalten och de kommer att finnas där till dess turneringen avslutats. I Göteborg –  SS Manhems schackvecka – kommer de dubbla Sverigemästarna GM Emanuel Berg och GM Tiger Hillarp Persson att deltaga.jul 24

Tjeckien 2010

I går startade huvudturneringen – Grand Master Open – i Czech Open i Pardubice. Det kom 310 deltagare och av dessa var 11 svenskar. Bland svenskarna fanns IM Erik Blomqvist och WIM Inna Agrest som efter det att turneringen är färdigspelad kommer att resa till Junior-VM i Polen, om ingen förändring gjorts i planerna. Ännu har inga partier presenterats från första ronden i Tjeckien men Schacksnack håller utkik och när de publiceras kommer de här för genomspelning. 

1 Josef Kratochvil Tjeckien 2289 1,0
2 WGM Mary Ann Gomes Indien 2284 1,0
3 IM Alexander Shemeakin Ukraina 2281 1,0
52 GM Ralf Åkesson, Västerås SK Sverige 2470 1,0
53 IM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2469 1,0
  IM Daniel Semcesen, Lunds ASK Sverige 2420 1,0
  IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2416 1,0
78 IM Victor Nithander, SS Manhem Göteborg Sverige 2409 1,0
176 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm Sverige 2407 0,5
180 FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm Sverige 2391 0,5
185 FM Sebastian Nilsson, Lunds ASK Sverige 2342 0,5
219 Nicolaj Zadruzny, SK Rockaden Stockholm Sverige 2253 0,0
228 Dennis Miskulin ? Sverige 2231 0,0
255 WIM Inna Agrest, Team Viking/Sollentuna SK Sverige 2174 0,0

 

Det kommer att bli direktsändning och det verkar som arrangören visar 15 partier med start klockan 15.00. I dag går det att följa IM Victor Nithander, SS Manhem Göteborg, som vit mot GM Viacheslav Zakhartsov, RUS (2608), en nog så tuff uppgift.

livejul 24

Sveriges SF

Bo Berg kommer den närmaste tiden att ställa frågor via e-mail till ledamöterna i Centralstyrelsen (CS). I dag har turen kommit till Peter Halvarsson som efter kongressen i Lund för en tid sedan tog över rollen som skattmästare i Sveriges SF.

Tidigare publicerad intervju: Sven-Olof Andersson

I SSF:s § 9 står det följande:
”§ 9  Styrelse
Styrelsen består av ordförande, skattmästare samt ytterligare elva ledamöter. Ordförandens mandattid är ett år. Övriga väljs på två år, med halva antalet varje år. Styrelsen konstituerar sig själv i övrigt varvid en av ledamöterna skall utses att vara skattmästare.”  

Det utrycks inte, men nästan, som att skattmästaren har en roll över de övriga ledamöterna. Hur uppfattar, Du, Peter detta för ditt nya uppdrag? Är det lite för mer än att, ”bara vara”, ledamot?
– Jag ser det inte som att skattmästaren har en roll över de övriga ledarmöterna utan att skattmästaren har ett arbetsområde inom CS. Hela CS är genom lag gemensamt ansvarig för SSF ekonomi och beslut. Skattmästaren är den som CS utsett till att kontrollera att CS beslut efterföljs ur ett ekonomiskt perspektiv samt att hålla ett vakande öga på förbundets ekonomi i ett långsiktigt perspektiv genom att påpeka felaktigheter, ge goda råd och dela ut pekpinnar.

Uppfattar, du Peter, detta val som att du har ett större ansvar än övriga ledamöter?
– Jag tolkar frågan som att den handlar om skattmästaren har större ekonomiskt ansvar än andra ledarmöter. Skattmästaren har ett ansvar att utföra det arbete CS beslutat om, men som jag skrev i den tidigare frågan är det inte skattmästaren som har det ekonomiska ansvaret för SSF, det har CS gemensamt.

Anser Ni att den nuvarande formuleringen i stadgarna är tidsenlig?
– Frågan har diskuterats i CS under våren, men vi har ännu inte kommit till någon slutsats. Därför vore det fel av mig att uttala mig i frågan.jul 24

sparkassen 2010

The Sparkassen Chess-Meeting är inne på upploppet. De två sista ronden spelas i dag och i morgon (notera den ändrade tiden – 13.15). Det verkar som att GM Ruslan Ponomariov har tagit ett rejält grepp om segerchecken men han har kvar att möta de som är närmast honom i tabellen – GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Liem Quang Le. Detta gör att han ännu inte kan känna sig riktigtigt säker på segern men nog är han nära.

Direktsändningen från näst sista ronden (9) startar klockan15.15 och då går det att följa partierna mellan:  GM Liem Quang Le  – GM Peter Leko, GM Shakhriyar Mamedyarov – GM Ruslan Ponomariov och GM Arkadij Naiditsch – GM Vladimir Kramnik.

Sista ronden (10) är i morgon klockan 13.15 och då möts: GM Peter Leko – GM Arkadij Naiditsch, GM Vladimir Kramnik –  GM Shakhriyar Mamedyarov och GM Ruslan Ponomariov – GM Liem Quang Le.

live

Tabell och partier från Sparkassen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Biel 2010

I Young Grandmaster Tournament vann GM Fabiano Caruana mot GM Wesley So. Det var med ett drag som hade platsat i Schacksnacks partislut. GM Anish Giri kan skrinnlägga planerna på en topplacering efter förlusten i går mot GM Maxim Rodshtein. I så fall behöver han vinna partierna som återstår… 

Direktsändningen startar dagligen (undantag den 25/7) klockan 13.00. 

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 24

I dag har Schacksnack hämtat partislutet från andra sidan jorden närmare bestämt  Argentina och det var Paglilla och Carbone som gjorde upp om poängen 1985.