• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 20

 Biel 2010

Vid genomgång av deltagarelistan för Junior-VM som startar i början av augusti (2-17/8) och där IM Nils Grandelius och WIM Inna Agrest skall deltaga, saknade Schacksnack bland annat stjärnorna GM Anish Giri (senaste Sigeman segraren) och Wesley So. Orsaken är att de spelar ”Young Grandmaster Tournament” i Biel med tio unga spelare där några till utöver de nämnda kunde varit med i VM.

Turneringen startade i går och det är direktsändning dagligen (undantaget den 25/7) därifrån och den startar klockan 13.00.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 20

Stefan Winge mot VM-guld!?

Det har hänt mycket på schackfronten den senaste tiden så SM Stefan Winges parti i World Championship 20 i korrschack mot GM Guillermo Toro från Chile har inte publicerats som det borde. Sedan sist har det gjorts ytterligare ett par drag och de är nu uppe i 89 så det börjar närma sig ett avgörande. I början på augusti kommer det att vara möjligt att chatta med Stefan på Schacksnack. Detaljer om detta kommer när det närmar sig men förbered några frågor redan nu. 

jul 20
I sista ronden i  ”Artemis Cup” förlorade tyvärr Stefan Schneider, Limhamns SK, mot IM Spyridon Kapnisis, GRE (2514), vilket gjorde att han stannade på 6.0 poäng vilket räckte till en nionde plats. Segrade gjorde GM Ioannis Nikolaidis, GRE (2493) på 7.0 poäng. Återkommer med mer information i kväll hur det slutade för svenskarna. Partier från tidigare ronder för genomspelning.
Slutställning (80 deltagare, 9 ronder och i högerkolumner prestationsrating/elotal).
1 GM Ioannis Nikolaidis Grekland 2493 7.0 2617 +18.5
2 GM Athanasios Mastrovasilis Grekland 2539 7.0 2546 +7.7
3 IM Spyridon Kapnisis Grekland 2514 7.0 2511 +4.1
9 Stefan Schneider Sverige 2334 6.0 2449 +26.4
28 WIM Viktoria Johansson Sverige 2179 5.0 2179 +1.6
37 WFM Susanne Berg Sverige 2000 4.5 2125 +14.1
38 Eva Jiretorn Sverige 2141 4.5 2066 -8.6
48 Julia Almer Sverige 1908 4.0 1951 +0.4

Partier från rond 1-8 med svenskar.
Rond 9 ännu inte publicerad.
jul 20
I går i näst sista ronden i  ”Artemis Cup” spelade Stefan Schneider, Limhamns SK, remi mot GM Alojzije Jankovic, CRO (2567). Övriga resultat i toppen gick hans väg. Resultatet mot den fjärderankade Jankovic gör att han inför sista ronden delar ledningen i turneringen med nio andra. Det kan bli en intressant avslutning i Grekland. Stefan möter i sista ronden, som vit, hemmasonen IM Spyridon Kapnisis (2514). Vinst i partiet och Stefan kommer högt upp i prislistan. Sista ronden startar klockan 09.00 så vid tvåtiden bör resultatet komma. Håll utkik efter detta på Schacksnack.

Arrangören har publicerat partier från rond 1 till 8 och flera av Stefan Schneiders finns för genomspelning under tabellen.

1 GM Ioannis Nikolaidis Grekland 2493 6.0
2 GM Athanasios Mastrovasilis Grekland 2539 6.0
3 GM Alojzije Jankovic Kroatien 2567 6.0
8 Stefan Schneider Sverige 2334 6.0
22 WIM Viktoria Johansson Sverige 2179 5.0
31 WFM Susanne Berg Sverige 2000 4.5
37 Eva Jiretorn Sverige 2141 4.0
41 Julia Almer Sverige 1908 4.0

jul 20

Alla som har möjlighet! Möt upp och hylla dubbla Europamästaren GM Pia Cramling. Hon landar på Arlanda klockan 13.30 och därefter blir det kortege genom Stockholm till Schacksalongerna! Läs mer om Scandinavian Chess Tournaments storstilade program här.jul 20

sparkassen 2010

I dag är det spelledigt i The Sparkassen Chess-Meeting . Efter halva turneringen kan den lägst rankade i turneringen, den blott 19-årige GM Liem Quang Le från Vietnam, se tillbaka på en strålande insats. Det framgår av bifogad tabell att han delar andraplatsen med den ende som besegrat honom – GM Shakhriyar Mamedyarov. De är en halv poäng efter ledaren GM Ruslan Ponomariov, som Le besegrade i rond fyra. Det kan bli en intressant andra halva för det verkar som att den flerfaldige segraren i Dortmund GM Vladimir Kramnik börjat röra på sig… 

Direktsändningen från rond sex startar i morgon klockan15.15 och då går det att följa partierna mellan: GM Peter Leko – GM Ruslan Ponomariov , GM Liem Quang Le – GM Vladimir Kramnik och GM Shakhriyar Mamedyarov – GM Arkadij Naiditsch.

live

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 20

1983 i Ungern gjorde landets stortstjärnor Ribli och Adorjan upp om poängen. Denna gång var det den senare som efteråt kunde bokföra en hel poäng.