• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 15

FIDE newsMellan den 23-26 juli kommer FIDE:s styrelse att ha möte i den ”kommande” Schack-OS staden Tromsö. Kanske Nils Grandelius, Lunds ASK, inte behöver vänta längre för att bli upphöjd till Sveriges 17:e stormästare.jul 15

 sparkassen 2010

En av årets stora turneringar – The Sparkassen Chess-Meeting – startar i dag, som Schacksnack tidigare informerat om, klockan 15.00. Spelschemat för första ronden i Dortmund: GM Ruslan Ponomariov – GM Peter Leko, GM Vladimir Kramnik – GM Liem Quang Le och GM Arkadij Naiditsch – GM Shakhriyar Mamedyarov.

GM Vladimir Kramnik Ryssland 2790
GM Shakhriyar Mamedyarov Azerbaijan 2760
GM Ruslan Ponomariov Ukraina 2737
GM Peter Leko Ungern 2735
GM Arkadij Naiditsch Tyskland 2691
GM Liem Quang Le Vietnam 2689

 

Vid genomgång av deltagarelistan för Junior-VM saknade Schacksnack stjärnorna GM Anish Giri (senaste Sigeman segraren) och Wesley So. Orsaken kan vara att det i Biel blir en turnering med 10 unga spelare där Giri  och So ingår och även för 16-åringarna kan det bli för mycket att även vara med i Polen där VM startar endast någon dag efter.  

Schacksnack kommer dagligen att rapportera om vad som händer och när det närmar sig turneringsstart kommer länken till direktsändningarna, som börjar klockan 15.15 (en timme senare idag), att publiceras.

livejul 15

I i ”Artemis Cup” står ännu så länge Schackpinglorna i skuggan av Stefan Schneider, Limhamns SK, efter två ronder. Hur ställningen är bland svenskarna efter gårdagens spel  framgår av bifogad tabell. I dag blir det inte tid att löga sig i Medelhavet för det vankas dubbelrond. I tredje ronden får Stefan ta sig an den högst rankade i turneringen, som svart, GM Anton Kovalyov, ARG (2599). Tyvärr är det ingen direktsändning från turneringen.

I första ronden hade Julia Almer oturen eller turen, välj själv, att få möta den fjärderankade stormästaren Aloizije Jankovic (2567) från Kroatien. Det kunde naturligtvis sluta endast på ett sätt och det gjorde det också. Partiet är det enda med svenskar inblandade, som ännu finns publicerat. Julias parti finns för genomspelning under tabellen.

1 Stefan Schneider Sverige 2334 2.0
2 Eva Jiretorn Sverige 2141 1.5
3 WIM Viktoria Johansson Sverige 2179 1.0
4 WFM Susanne Berg Sverige 2000 1.0
5 Julia Almer Sverige 1908 1.0

jul 15

Partiet spelades i EM 2010 mellan Mikhailo Oleksienko och Robert Hovhannisyan.

jul 15

Dagens fråga

I SM-gruppen 2010 i Lund kom GM Emanuel Berg och GM Jonny Hector på samma poäng (6½). Efter särskiljning blev Emanuel Sverigemästare. I Växjö 2008 hände samma sak men där var det GM Tiger Hillarp Persson som erövrade titeln på samma poäng som Berg. Förra gången det begav sig i Lund – 1974 – blev Magnus Wahlbom Sverigemästare efter särspel mot IM Christer Niklasson. Vid en summarisk genomgång om vad som gäller i andra länder verkar det som att det i många nationella mästerskap blir särspel om titeln vid lika poäng. Ett aktuellt exempel är Norge där fyra spelare gör upp om mästerskapet senare i höst.

Veckans fråga som finns i högerspalten lyder kort och gott. Bör det vara särspel om SM-titeln? (Kommentera gärna!)