• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jul 26

Sitges 2010

Tre svenskar deltager i Open Vila de Sitges. Vilka det är framgår av bifogad tabell. Den ende av dessa som har möjlighet att blanda sig i toppstriden är 13-rankade GM Lars Karlsson, som numera bor i Spanien. Ännu så länge har han inte figurerat mer än i ett publicerat parti och det var från första ronden. Skulle det dyka upp fler kommer de här på Schacksnack. 

Det är direktsändning av åtta partier från varje rond. I dag möter Lars norrmanen Benjamin Arvola (2188) vid bord nio så partiet kommer inte med i sändningen från Spanien.

live 

Efter fyra ronder
1 GM Alexei Barsov UzbB 2505 4,0
2 GM Jose Gonzalez Garcia Mexico 2508 4,0
3 GM Karen Movsziszian Armenien 2490 4,0
11 GM Lars Karlsson Sverige 2449 3,0
36 Tomas Degerhammar Sverige 2042 2,5
132 Arina Mossiaguine Sverige 1397 0.0


jul 26

Det är alltid intressant att följa GM Alexander Morozevich när han då och då dyker upp på den internationella scenen. Kategori 16-turneringen startade för två dagar sedan i San Juan i Spanien och de flesta av deltagarna är med på 100-bästalistan i världen. Schacksnack kommer då och då titta till turneringen och publicera partierna därifrån. Tyvärr är det ingen direktsändning.

Tabell och partier.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 26

Tjeckien 2010

Sedan sist Schacksnack rapporterade något från – Grand Master Open (A) – i Czech Open i Pardubice har de spelats ytterligare två ronder. De flesta partierna från rond 1 med svenskar inblandade, Nithanders grillning av GM Viacheslav Zakhartsov (2608) i rond 2 och Smiths från direktsändningen i går finns med. När arrangören publicerar fler kommer de naturligtvis på Schacksnack för genomspelning.

1 GM Anton Korobov Ukraina 2657 3.0
2 IM Pavel Potapov Ryssland 2445 3.0
3 GM Konstantin Chernyshov Ryssland 2578 3.0
9 GM Ralf Åkesson, Västerås SK Sverige 2470 3.0
10 IM Hans Tikkanen, Lunds ASK Sverige 2469 3.0
30 IM Victor Nithander, SS Manhem Göteborg Sverige 2409 2.5
39 IM Axel Smith, Lunds ASK Sverige 2416 2.5
52 IM Daniel Semcesen, Lunds ASK Sverige 2420 2.5
107 FM Sebastian Nilsson, Lunds ASK Sverige 2342 2.0
163 FM Erik Hedman, SK Rockaden Stockholm Sverige 2391 1.5
175 IM Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm Sverige 2407 1.5
216 WIM Inna Agrest, Team Viking/Sollentuna SK Sverige 2174 1.0
220 Nicolaj Zadruzny, SK Rockaden Stockholm Sverige 2253 1.0
246 Dennis Miskulin ? Sverige 2231 0,0

 

Det kommer att bli direktsändning med fyra svenskar inblandade – GM Ralf Åkesson (3), IM Hans Tikkanen (5), IM Daniel Semcesen (12) och IM Axel Smith (15). Sändningen från rond fyra startar klockan 15.00.

live

Partier från rond 1-3.jul 26

GM Ruslan Ponomariov segrade i The Sparkassen Chess-Meeting som har spelats i Dortmund med en poäng. Han ledde i ensamt majestät nästan hela tiden och förlorade endast ett parti och det var mot den unge GM Liem Quang Le. På bronsplats kom GM Vladimir Kramnik som för ovanlighetens skull förlorade två partier. Ett var mot turneringssegraren och det andra mot silvermedaljören.

Prislista och partier från Sparkassen.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jul 26

I Pernik 1988 möttes Sibarevic och Mircea Pavlov och vit kunde triumfera efter att ha funnit de avgörande dragen.  

jul 26

Vid Centralstyrelsens (CS) möte i Lund den 2 juli beslutades att Sveriges SF skall stödja Anatoly Karpov vid valet till till ny Ordförande I FIDE, som kommer att ske vid kongressen i samband med Schack-OS i Ryssland i höst. Motkandidaten är nuvarande Ordföranden Kirsan Ilyumzhinov.