Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 30

FIDE news

Elolistor per den 1 juli 2010.
1. Sverigelistan.1. GM Emanuel Berg (2612).
2. Världslistan. 1. GM Magnus Carlsen, NOR (2826), 37. GM Peter Heine Nielsen DEN (2700).
3. Damlistan. 1. GM Judit Polgar, HUN (2682). 12. GM Pia Cramling (2517)
4. Juniorlistan.jun 30

per-km1

Per Sörenfors (en av LASK-systemets fäder), Malmö AS, introducerade 1999 speciella ratinglistor för blixt/snabbschack i Malmö (blixtlista används). Hans motivering var bland annat att det skiljer mycket mellan lång- och kortpartier så ratingtalen är inte jämförbara och det går enkelt med datorns hjälp att uppdatera listorna efter varje turnering.  Det har varit ett möte i Odessa i slutet av maj där de som bestämmer inom världsschacket – FIDE/ACP – diskuterade ”how to make the game of chess more popular”. En möjlighet var att ”To develop a separate rating list for rapid chess”. Förslaget föll i god jord.jun 30

GP Jermuk 2010

GM Pia Cramling, Team Viking, förlorade i går mot sin favorit – GM Yifan Hou – till slutsegern  i FIDE Women GP i Jermuk (läs intervjuen från hemsidan som finns under tabellen/partiredovisningen). I dag är det spelledigt i Armenien så får vi hoppas att Europamästaren Pia kommer tillbaka med förnyade krafter till andra halvlek.

Bifogar länk till direktsändningen som startar klockan 12.00 den 1 juli och då möter Pia som vit GM Antoaneta Stefanova (2560) från Bulgarien.

live

Tabell och partier rond 1-6.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


  

Have you ever been in Armenia before? What are your first impressions about the city of Jermuk?
Jermuk is very beautiful and nice, very fresh air and quiet.

Which of the previous Grand Prix tournaments was more successful for you and what was the reason of it?
Nalchik, I don’t know why but I always feel happy playing in Nalchik.

What expectations and objectives do you have from this tournament?
To try to play some fine games – nothing more.

All Grand Prix tournaments have rather strong participants. What can you say about the participants of this tournament? Do you think there are favorites?
I had Hou Yifan as favorite but now I am not sure.

Which important traits do you appreciate in people? How do you want to see the world champion?

A skillful player and a kind person.

The Grand Prix men’s tournament was devoted to the 80th anniversary of the world champion Tigran Petrosian and this tournament is devoted to the 100th anniversary of the famous chess composer Genrikh Kasparian. Are you familiar with his creations?
Yes, of coursejun 30

Lars Karlsson 2009

GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm, håller ställningen i toppen på turneringen i Montcada i Spanien. Han är fortfarnde på sjätte plats efter att i går spelat remi. I dag möter han en spanjor som är FM och heter Hector Mestro och han har 2404 i Elo. Partierna från femte ronden finns ännu inte tillgängliga men när de dyker upp kompletteras tabellen med Lars parti så håll utkik (nu är det publicerat).

1 IM David Larino Nieto Spanien 2461 4.5
2 GM Jamine A. Cuartas Colombia 2529 4.0
3 FM Filemon Cruz Peru 2447 3.5
6 GM Lars Karlsson Sverige 2453 3.5

 

GM Lars Karlssons partier från rond 1-5.
Rekommenderar en genomspelning av hans parti i rond 3. Lars som bäst!jun 30

Måste än en gång presentera slutet på ett korrparti. Detta bör de flesta läsarna av Schacksnack klara av. Enligt befintlig uppgift avslutades partiet 1972 och de som gjorde upp var Vanke och Wagner.

jun 29

GP Jermuk 2010

GM Pia Cramling, Team Viking, spelade remi även i gårdagens rond i FIDE Women GP i Jermuk. Alla väntar vi på hennes första vinst i turneringen. Det kunde vara lämpligt om den kom i dag mot GM Yifan Hou från Kina så hade hon klättrat rejält i tabellen.

Länk till direktsändningen som startar klockan 12.00 bifogas.

live

Tabell och partier rond 1-5.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 29

Lars Karlsson 2009

GM Lars Karlsson, SK Rockaden Stockholm, är i högsta grad med i toppen på turneringen i Montcada i Spanien efter att i går spelat remi i rond fyra mot GM Yuri Gonzalez Vidal från Kuba. I dag har han möjlighet att klättra ytterligare genom att besegra FM Maria Perpin Rofes (2344) från Spanien.

1 IM David Larino Nieto Spanien 2461 4,0
2 FM Filemon Cruz Peru 2447 3,0
3 GM Yuri Gonzalez Vidal Kuba 2543 3.0
6 GM Lars Karlsson Sverige 2453 3.0

 

GM Lars Karlssons partier från rond 1-4.
Rekommenderar en genomspelning av hans parti i rond 3. Lars som bäst!jun 29

Svårare är kanske inte schack… 1885 i New York  spelade Richardson mot Delmar och han fann en superb väg till vinst.

jun 28

GP Jermuk 2010

Det är en lång och djup formsvacka som GM Pia Cramling, Team Viking, har hamnat i. I FIDE Women GP i Jermuk har det sedan Schacksnack tittade till turneringen avverkats ytterligare tre ronder och Pia har på dessa fått nöja sig med tre remier.

Länk till direktsändningen som startar klockan 12.00 bifogas.

live

Tabell och partier rond 1-4.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.
jun 28

Basna 2010 

Det blev en relativt enkel seger för GM Magnus Carlsen i sista ronden mot GM Yue Wang i Bazna Kings i Rumänien. Detta innebar, eftersom GM Boris Gelfand förlorade, att det blev två poängs segermarginal för Magnus och han kunde lägga ytterligare en Grand Slam triumf i år till samlingen. Han var den ende obesegrade efter att ha vunnit fem partier och spelat lika många remier. Prestationsratingen för detta blev imponerande 2920! Den ende han inte lyckades besegra var GM Teimour Radjabov

I rating, enligt den norska ”Live Top List”, närmar sig Magnus för varje turnering tidigare Världsmästaren GM Garry Kasparovs rekord på 2851 från 1999. Nu återstår det ”endast” 25 poäng så är han förbi sin f.d. tränare.

1 Magnus Carlsen Norge 2826.4 +13.4 1990
2 Veselin Topalov Bulgarien 2803.4 -8.6 1975
3 Vis. Anand Indien 2799.8 +10.8 1969

 

Prislista och partier rond 1-10.
Klicka på resultatet för partiet.
Håll markören stilla över resultatet för information.


Tidigare artiklar