jan 31

För närvarande pågår en omröstning på Schacksnack i högerspalten om vilken schackbok som är den allra bästa om man vill förkovra sig inom schack. I skrivande stund har Aaron Isajevich Nimzowitschs (1886-1935) My System fått flest röster. Detta är inte helt överraskande. Jag kommer ihåg när jag var i 15-års åldern och min gode vän Peter Fransson berättade för mig, när han fått nys om boken, att det här kan vara världens bästa träningsbok. Det kändes som en revolution i våra unga schackliv när vi hade tillgång till detta alster på danska och vi kände på oss att det här var en viktig bok om man ville nå framgångar som schackspelare. Dock var jag för ung för att förstå det väsentliga innehållet men som ung senior fick jag en enorm kunskapsrikedom och idékälla tack vare denna helt unika och slagkraftiga bok. Bland världsartisterna kan det nämnas att Tigran Petrosian (världsmästare 1963-1969) sägs ha haft Nimzowitchs verk som sänglitteratur (det vill säga utan bräda) för att lära sig varianträkning, profylaxschack och mycket annat.

I vår undersökning går det det att välja mellan 20 klassiska böcker på olika nivåer, varav några är godtyckligt valda och några är obligatoriska. Många andra schackböcker borde ha platsat i denna undersökning men eftersom omröstningen skulle bli alltför omfattande om fler än 20 böcker hade tillgripits kan det vara bra för läsaren att veta att det inte bara är Schacksnack som sysselsätter sig med listor om vilka schackböcker som är de bästa genom tiderna. Nyligen har faktiskt andra schackspelare listat sina rekommendationer för vem som helst att läsa på Internet. Inte nog med att det listas rekommendationer, det förklaras och argumenteras också i många fall varför den specifika boken borde höra till en av de bästa i schackhistorien. Det går att klicka på denna länk för att ta del av dessa ”heta” listor.

Är detta...

...världens bästa...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...schackbok genom tiderna?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aaron Nimzowitsch har skrivit de banbrytande böckerna My System, Chess Praxis, Blockade och Carlsbad International Chess Tournament 1929. (Foto: N.N.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs de 4 kommentarerna till “De bästa schackböckerna i historien?”

 1. Friggebo säger:

  Jag finner det märkligt att inte David Bronsteins klassiska bok :”Zurich International Chess Tournament 1953″ inte finns med bland alternativen. Detta är ju en erkänd klassiker och har rekommenderats av många stormästare.

 2. Thomas Engqvist säger:

  Jag håller helt med dig om att halva boken håller en hög pedagogisk nivå. Just turneringsböcker kan vi ha en separat omröstning om då det finns ett par tuffa konkurrenter till denna klassiker. Exempelvis Tarraschs Sankt Petersburg 1914 och den rosade turneringsboken från 2005 där Topalov segrade.

 3. Dock säger:

  Kurt Richters Schackkavalkad 1 och 2. Tror inte det finns någon över 40 som inte läser dom årligen.

 4. Sune Larsson säger:

  ¤3

  Japp – Richters böcker är odödliga schackpärlor! Helt klart de böcker som
  vidgade de schackliga gränserna mest, när man var tonåring. Man fick med
  sig upplevelsen hur fantastiskt schack är!

Lämna en kommentar