apr 08

Det har nog inte undgått någon att den ryske stormästaren och utmanaren till Magnus Carlsen, Sergej Karjakin, hoppat av Norway Chess. De officiella orsakerna är att han behöver fokusera på VM-matchen 11-30 november i New York i kombination med att han behöver vila efter segern i den mycket krävande kandidatturneringen.

Denna radikala ändring i deltagarlistan innebär att högerspaltens omröstning tills vidare utgår tills vi vet vilken spelare som kommer att ersätta Karjakin och då återkommer givetvis omröstningen.

Detta avhopp är lite synd för publiken som säkert hade sett fram emot ett tidigt prestigemöte mellan Carlsen och Karjakin men samtidigt är de angivna skälen av Karjakin fullt legitima då han inte visste att han skulle vara utmanaren förrän kandidatturneringen var avslutad.

Karjakin har istället för Norway Chess planerat in Gashimov Memorial, 23 maj-2 juni, en match mot China 10-16 juni och så förstås höjdpunkten före VM-matchen, Olympiaden i Baku, Azerbajdzjan, 1-14 september.

Mer detaljer om Karjakins avhopp och framtidsplaner finns här.

Karjakin och Caruana från Kandidatturneringen får nog betraktas som Carlsens svåraste motståndare i en VM-match.

GM Sergej Karjakin, Ryssland och GM Fabiano Caruana, U.S.A. (Kandidatturneringen 2016) får nog för närvarande betraktas som den regerande världsmästaren Magnus Carlsens absolut främsta motståndare i en VM-match. Först ut är Karjakin som inte helt överraskande avstod från spel i Norway Chess 2016. (Källa: Wikimedia 2016)

Läs de 4 kommentarerna till “Sergej Karjakin hoppar av Norway Chess 2016”

 1. E säger:

  Fullt legitima? Hans åtaganden mot arrangören påverkas naturligtvis inte av att han råkar bli VM-utmanare.

 2. Thomas Engqvist säger:

  Det verkar ju inte rimligt att man skulle ha skrivit in detta i förväg i kontraktet.

 3. Läskbacken säger:

  Håller med E! Tycker heller inte att en VM match ett halvår senare är giltigt skäl. Hoppas faktiskt arrangören går vidare med detta precis som de säger att de ska göra. Karjakin borde ha kunnat räkna med detta och avstått Norway chess som Caruana gjort att avstå Norway chess eller gjort det ”orimliga” att skriva in detta i kontraktet i förväg.

  Nu tycker jag det är tråkigt att inte Hammer deltar. Och han verkar ju dessutom ha straffat ut sig själv. Inte heller får vi se Hou Yifan. Och varför hade man inte kunna bjuda in Caruana? Det kanske man har gjort i.o.f.s.

  Samtidigt får vi nu veta att ersättaren blir nr. 15 på ratinglistan kinesen Li Chao. Li Chao har dessutom ställt in sitt eget bröllop bara för att få spela som ersättare. Snabba drag där! Och oj vad skönt att för en gångs skull få slippa en massa ursäkter, bortförklaringar och gnäll som verkar vara så typiskt schackspelare.

 4. Lasse S säger:

  Han kanske vill ’ge tillbaks’ mot Norge eftersom han förra gången skulle vara tvungen att kvalificera sig till turneningen.
  (Efter att ha vunnit den två gånger innan.)
  Samtidigt kan jag förstå Norges reaktion, eftersom Karjakin’s agerande, i samband med att Carlsen var osäker på om han ville spela i Ryssland för att försvara sin titel mot Anand, definitivt inte hedrar Karjakin.
  (Förvisso var Karjakin förste reserv ifall Magnus hade valt att inte spela men det ursäktar inte agerandet.)

Lämna en kommentar