apr 09

Man kan sedan igår läsa på http://norwaychess.no/ att Li Chao, Kina (2759,4) kommer att ersätta Sergej Karjakin i superturneringen Altibox Norway Chess som går av stapeln 18-30 april. Detta måste vara en stor uppoffring för den femtonde rankade i världen eftersom han hade planerat ett bröllop den 30 april. Dessutom lär han ju inte vara så väl förberedd eftersom han har fått reda på sin inbjudan i sista stund. Å andra sidan är det bra att Kinas näst högst rankade spelare får delta eftersom det var lite konstigt att det saknades ett kinesiskt deltagande. GM Hou Yifan var som bekant för speltrött för att kunna hävda sig i kvalificeringssturneringen. Detta kan man också läsa om på superturneringens hemsida. Nu har vi i deltagande från alla de viktigaste schacknationerna utom förstås U.S.A. med meganamn som Caruana, Nakamura och So.

Arrangörerna tyckte i ett meddelande för tre dagar sedan att det var respektlöst av Karjakin att hoppa av turneringen eftersom han skrivit ett kontrakt med dem. Det har inte stått i avtalet att han får hoppa av om han skulle bli utmanare till Carlsen. Joran Aulin-Jansson menar att det inte bara var respektlöst mot arrangörerna utan mot hela schackvärlden. Kritiken mot Karjakin avslutas så här: Sergey Karjakin er en veldig god sjakkspiller, og han er fortsatt hjertelig velkommen som deltager i Altibox Norway Chess. Han har tross alt vunnet begge de to gangene han har deltatt, forteller Aulin-Jansson. – Det er åpenbart mye nerver for Karjakin før hans første VM-finale, men vi får da virkelig håpe at Karjakin og hans rådgivere forstår at man ikke bare kan løpe fra inngåtte avtaler fordi det plutselig ikke passer i en oppkjøring til en match som ikke starter før om et halvt år.

26-årige Li Chao, Kina, ersätter Karjakin i Altibox Norway Chess 2016. (Källa: Wikimedia 2016)

26-årige Li Chao, Kina, ersätter Karjakin i Altibox Norway Chess 2016. (Källa: Wikimedia 2016)

Rösta gärna en gång i högerspalten på den du tror vinner Norway Chess 2016 eller sympatiserar med. Jag har lagt min egen röst på Topalov, det är ju trots allt han som försvarar titeln från förra året och han verkar, precis som Karjakin, trivas bra i Norge.

 

 

Läs de 4 kommentarerna till “Li Chao ersätter Karjakin i Norway Chess 2016”

 1. Läskbacken säger:

  Jaha då var det dags igen snart då med en massa live schack. Norway chess med kommentatorer Svidler och Gustafsson. Samt US-ch med kommentatorer, Seriawan, Shahade och Ashley. Dessutom överlappar de inte varandra i tid på dagen så man kan nästan kolla på schack dygnet runt i ett par veckor. Hugha…

 2. En undran säger:

  Härliga tider, strålande tider!

  Satsar en slant på remikungen Giri. Lär han sig att ta bättre tillvara på de fördelar han får blir han farlig.
  Till skillnad mot norska längdskidkungar och skidskyttekungar så verkar inte Magnus Carlsen få ut sitt max på hemmaplan. Eller också borde man förlägga tävlingarna till Holmenkollen!

  Skämt åsido. Jag unnar Magnus Carlsen en turneringsseger på hemmaplan och ett genombrott för Nils Grandelius!

 3. Håkan Winfridsson säger:

  Det är fel datum i artikeln det ska vara april inte maj.

 4. Thomas Engqvist säger:

  Tack Håkan! Det är korrigerat.

Lämna en kommentar