Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









jul 31

Det blev andrahandsfavoriten GM Baadur Jobava (2714) från Georgien som vann Xtracon Chess Open, årgång 2017, genom att säkra segern i sista ronden med en snabbremi mot GM Ivan Saric. Han vann hela sju partier och spelade tre remier vilket gav 8.5 poäng på de 10 ronderna. Ratingfavoriten Nikita Vitjugov (2724) kom delad 2-9 med åtta poäng. Efter särskiljning såg placeringarna ut så här: 2. GM Krishnan Sasikiran 3.GM Marin Bosiocic, 4-5. GM Nikita Vitjugov och GM Narayanan Sunilduth Lyna, 6. GM Nigel Short, 7. GM Ivan Saric, 8.IM Andrej Kvon och 9. GM Mads Andersen. Bäste svensk blev GM Jonny Hector som med 7.5 poäng placerade sig som nummer 18 och därmed fick revanschera sig lite efter motgången i SM-tävlingarna.

Ett parti som banade vägen för segern för Jobava var den åttonde rondens uppgörelse mot den före detta VM-kandidaten Short.

Jobava,Baadur (2714) – Short,Nigel (2688) [A14]
Xtracon Chess Open 2017 Helsingör Danmark (8.1), 28.07.2017
[Thomas Engqvist]

1.c4 e6 2.g3 d5 3.Bg2 Nf6 4.Nf3 Be7 5.0-0 0-0 6.Qc2 6.d4 hade lett till en av grundställningarna i Katalanskt parti.  6…b6 7.cxd5 Nxd5?! Normaldraget 7…exd5 hade med stor sannolikhet gett ett spel med hängande bönder eller isolani efter de plausibla dragen 8.d4 c5.  Av någon anledning ville Short kringgå en sådan händelseutveckling. 8.Nc3 c6?! Det här är också ett sätt att undvika de positionella förvecklingarna efter avbytet Nxd5 men det ser onekligen passivt ut. Normalt var antingen 8…Bb7 eller 8…c5 9.Rd1 Bb7 10.d4 Nd7 11.e4 Nxc3 12.bxc3 Vit har ett (ny)klassiskt centrum men eftersom svart inte har något tryck i centrum är vits centrum en maktfaktor som inte bara ger stor fördel utan framför allt flexibilitet i valet av spelplan. 12…Qc7 13.Bf4 Bd6

Byta eller inte byta?

Byta eller inte byta?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.e5!? 14.Bxd6 Qxd6 15.e5 med drömmen att få springaren till d6 är den normala planen. Textdraget är också bra och passar nog Jobavas lite irrationella/psykologiska spelstil lite bättre.Följ med denna löpare för den har huvudrollen genom hela partiet. 14…Be7 15.h4!? Ett effektivt klassiskt drag som tar udden ur direkta centrumattacker som …b5 och …c5 var 15.c4 15…Rfe8 Svart förstärker kungsflygeln eftersom …Nf8 nu är möjligt. 16.h5 Svart måste nu svara på den svåra frågan om h6 ska tillåtas eller förhindras med …h6. 16…b5?! 16…h6 17.c4 Rad8 följt av …Nf8 var ett säkrare upplägg. Nu tar vit över partiet. 17.h6 g6 18.Nh2 Nb6 19.Ng4?! Ännu starkare var att i Schlechters/Bogoljubows/Aljechins anda använda hela brädan med 19.a4! Grundidén är att skära av springaren efter 19…Nxa4 20.c4 a6 21.c5 19…c5! Nu är svart med i partiet igen. 20.Nf6+ Bxf6 21.exf6 Det är inte ofta man ser två bönder klamra sig fast i svarts kungsställning på detta sätt. 21…Qc8 22.Bxb7 Qxb7 23.dxc5 Nc4? 23…Nd5 var det rätta. Springaren har ingen funktion på c4. 24.Bd6! Qf3 25.a4!

Vit utnyttjar alla ytor på brädan.

Vit utövar energin i sina pjäser i alla sektorer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25…bxa4?! Standarddraget 25…a6 besvaras med det starka 26.Qd3! . Idén är att 26…Qxf6 förlorar efter 27.axb5 axb5 28.Rxa8 Rxa8 29.c6 26.Rd4 Na5 26…Nxd6 27.cxd6 ger vit en tredje bonde på sjätte raden. Denna gång en livsfarlig fribonde. 27.Rf4 Ett fint mellandrag för att ta bort den aktiva damen. 27…Qb7 28.Rb4 Qd7 Förmodligen hade Jobava besvarat 28…Qf3 med 29.Qe4. Poängen är att 29…Qxf6 förlorar springaren efter 30.Raxa4 Qd8 31.Rxa5! Qxa5 32.Qe5 och svart blir matt. 29.Qxa4 Nc6 30.Rab1 Rec8 31.Rb7 Qe8

Är det någon pjäs som inte jobbar?

Är det någon bonde som inte jobbar?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

32.f4 Alla bönderna får jobba och vits försvagade kungsflygel har ingen betydelse när vits pjäser är så dominerande. 32…Kh8 33.Qe4 33.g4! var lite väl magstarkt även för Jobava. Det är omänskligt att försvaga sin kungsställning med g4-g5. 33…Kg8 34.Qa4 När man dominerar en ställning på det här sättet kan man med dragupprepning förstärka det psykologiska övertaget. Det är inte roligt att spela kungen fram och tillbaka mellan g8 och h8 för en spelare av Shorts kaliber och med en spelstil som går stick i stäv med exempelvis försvarsspelaren Burn som möjligen hade kunnat tillåta sig det. 34…e5 35.fxe5 Qe6 36.Qb3 Det pragmatiska draget eftersom det förhindrar svart att aktivera sin dam för att dra nytta av vits kungsställning. 36…Qxb3 37.R1xb3 37.R7xb3 dög också men Jobavas fortsättning är elegantare eftersom han redan här har sett avslutningen på partiet. 37…Na5 38.e6! Nxb3 39.exf7+ Kh8

Ska vit spela det prosaiska Rxb3 eller finns det något ännu bättre?

Ska vit spela det prosaiska 40.Rxb3 eller finns det något ännu bättre?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

40.Re7!! Jobava är så långt borta prosaiskt spel man kan komma. 40.Rxb3 a5 41.Rb7 a4 42.Re7 a3 43.Re8+ Rxe8 44.fxe8R+ Rxe8 45.f7 Ra8 46.Be5# vann också men Jobava vill vara kreativ och vinna så spektakulärt och ovanligt som möjligt 40…Nd2 41.Re8+ Rxe8 42.fxe8Q+ Rxe8 43.f7 Re1+ 44.Kg2 Re2+ 45.Kh3 Rf2 46.Be5+ Rf6 47.Bxf6# 1-0 Det är minst sagt otroligt att Jobava kan skåpa ut Short på detta sätt så det är ingen tvekan om att den bästa och mest kreativa spelaren har vunnit.



jul 27

Chess Grandmaster Ivan Sokolov from the Netherlands gave a lecture during his stay in Elsenore, Denmark, while playing in the Danish ”Xtracon Chess Open” tournament in July 2017!
Ivan Sokolov has won the national chess championship of the Netherlands and also of his former country, Yugoslavia, and he has been European champion in rapid chess.
The subject of the lecture was ”material imbalance”, based on the recent books, authored by Ivan Sokolov, of the chess middlegame.
The lecture was recorded by Tom Skovgaard (DK) from the organizing team.



jul 26

Toppmötet mellan ledarduon GM Marin Bosiocic, Kroatien och GM Frode Urkedal, Norge slutade remi och var inte alls ett så intressant parti jämfört med exempelvis GM Alexander Shabalov – GM Baadur Jobava där den senare gjorde ett mycket fascinerande positionellt kvalitetsoffer. Ett parti som dock smällde ännu högre i komplexitet och enastående kamp var det mellan den svenska representanten GM Tiger Hillarp-Persson och den före detta VM-kandidaten GM Nigel Short. Just det, han som spelade VM-match mot Garry Kasparov 1993. Det kan vara bra att veta att inför det här partiet hade Hillarp-Persson ett psykologiskt övertag, inte bara för att han hade vit, utan för att han spelat mot Short vid tre tidigare tillfällen och skördat två remier och en vinst. Inte nog med detta; i alla partierna hade han svart!

Hillarp-Persson,Tiger (2509) – Short,Nigel (2688) [A40]
Xtracon Chess Open (6), 26.07.2017
[Engqvist]

1.d4 e6 2.c4 Bb4+

Hur bemöter vit Keressystemet?

Hur bemöter vit Keressystemet?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenden Paul Keres hade stora framgångar med denna variant mot så starka spelare som Aljechin, Eliskases, Flohr, Makogonov och Ståhlberg. Det är av denna anledning bland andra spelöppningsteoretikern Max Euwe har kallat löparschacken för Keressystemet. En av huvudpoängerna med Keressystemet är att bibehålla möjligheten att flytta f7-bonden före springarutvecklingen till f6. 3.Nc3 Det är en fråga om smak hur man parerar den lätt besvärande löparschacken. 3.Bd2 Qe7 4.Nf3 f5 5.Nc3 Nf6 6.Qb3 b6 7.e3 Bb7 8.Be2 0-0 9.0-0 Bxc3 10.Bxc3 Ne4 gav jämnt spel i Laurine-Keres, Estlandsmästerskapet 1936/37. Fortsättningen i Flohr-Keres, Kemeri 1937 var 3.Nd2 f5 4.g3 Nf6 5.Bg2 0-0 6.Ngf3 Nc6 7.0-0 Bxd2 8.Bxd2 d6 9.Bc3 Qe7 10.d5 Nd8 11.dxe6 Ne4 12.Qc2 Nxe6 13.Nd4 N6g5 med lika spel. 3…c5 3…Nf6 hade med dragomkastning lett till Nimzoindiskt. Om man vill behålla Keressystemets självständiga karaktär kan man spela direkt 3…f5. Makogonov-Keres, Leningrad-Moskva 1939 fortsatte 4.Qb3 Qe7 5.a3 Bxc3+ 6.Qxc3 Nf6 7.g3 d6 8.Nf3 b6 9.Bg2 Bb7 10.0-0 och ett spel har uppstått som starkt påminner om Damindiskt. 4.e3 Aljechin föredrog i sitt parti mot Keres i Bad Nauheim 1936 det mer komplicerade draget 4.dxc5 men svart fick bra spel efter 4…Bxc3+ 5.bxc3 Qa5 6.Nf3! Nf6 7.e3 0-0 8.Nd4! Ne4 med dynamisk balans. Ställningen är dock, som säkert ingen av spelarna hade någonting emot, svårspelad för båda färgerna. 4…b6 5.Nge2 Bb7 6.a3 Ba5!? Man kan förstå att Short inte ville gå in i någonting fördelaktigt och lättspelat för vit i stil med 6…Bxc3+ 7.Nxc3 Nf6 och därmed tillåta 8.dxc5 (även 8.d5 är starkt) 8…bxc5 9.Qd6 med det klart bättre spelet. Textdraget är flexibelt men inte riskfritt. 7.Bd2 Nu hotar 8. Nb5 så svart måste agera snabbt. 7…Bxc3?! Sämre var det passiva 7…a6? efter 8.Na4 men 7…Na6!? eller 7…Qe7!? var nog bättre försök istället för att ge upp ett tempo med löparen. 8.Bxc3! 8.Nxc3 Nf6 hade varit helt okej för svart eftersom damen på d1 inte längre har något inflytande längs d-linjen men textdraget ger svart problem med kontrollen av de svarta fälten. 8…Nf6 9.Ng3 cxd4 10.Qxd4 Nc6 11.Qf4 Qe7

Hur fortsätter vit på bästa sätt?

Hur fortsätter vit på bästa sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.0-0-0? Det här är i det riskablaste laget eftersom kungen inte har så bra bondeskydd. Enklare var 12.Rd1 följt av Be2 och 0-0 med starkt positionellt tryck och framför allt har vit en säker kungsställning för resten av partiet. Varför ge svart motchanser i onödan? 12…e5 13.Qf3! Vit vill provocera fram decentraliseringen som sker i partiet för att erhålla tempovinster i uppbyggandet av sin position. 13…Na5 13…g6 14.Bb4! 14.Qf5 d6 15.b4 Nc6?? Nödvändigt var 15…Bc8 16.Qf3 Nb7 17.Qc6+ Qd7 18.Qxd7+ Bxd7 med bara en liten fördel för vit. 16.Qd3 Partiet är nu speltekniskt avgjort till vits förmån då d6-bonden faller forcerat. Det hotar inte bara direkt 17.Qxd6 utan också 17.Nf5. 16…0-0-0 17.Nf5 Qc7 18.Nxg7? Varför ge sig på flankbonden när vit helt riskfritt kan gå in i varianten 18.Nxd6+ Rxd6 (naturligtvis inte 18…Kb8? på grund av 19.c5) 19.Qxd6 Qxd6 20.Rxd6 Ne4 21.Rxc6+ Bxc6 22.Bxe5 Nxf2 23.Rg1 och få en teknisk vinstställning? Även om mycket jobb återstår när det gäller att förvalta bondemajoriteten på damflygeln är det den givna pragmatiska lösningen. En annan intressant fortsättning är också mellandraget 18.b5. Poängen är att om svart flyttar springaren är det starkare att ta på d6 än i drag 18 eftersom vit efter alla slag på d6 har Bxe5 som effektivt svar på …Ne4. Svart är således tvungen att spela 18…e4 men efter 19.Qd2 Na5 20.Kb2 Kb8 21.Nxg7 är det vit som har en avgörande fördel. 18…Kb8

Hur löser vit problemet med det positionella hotet ...d5?

Hur löser vit problemet med det positionella hotet …d5?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.e4?? Det här var, med tanke på kungens utsatta placering, det minst lämpliga sättet att förhindra …d5. Korrekt var 19.Qf5 för att locka bort damen från c-linjen och även om varianterna är fördelaktiga för vit är de väldigt konkreta och tar lång tid att analysera. En olycka kommer sällan ensam som man brukar säga. 19…Ne7! 20.f3 d5! Svart öppnar obönhörligt linjerna mot vits kung och vändpunkten i drag 18-19 är ett faktum. 21.exd5 Nfxd5 22.cxd5 Nxd5 23.Qc4

Vad är svarts starkaste fortsättning?

Vad är svarts starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23…Nxc3? Short missade superdraget 23…Qe7!. Det gör ingenting att vits springare kommer till f5 med tempovinst eftersom det stora problemet för vit, inte enbart är springaren, utan alla vits pjäser som står parkerade på c-linjen. 24.Kb2 (24.Nf5 Qe6) 24…Ne3!. Kan det vara så enkelt att Short fördjupade sig så mycket i de intrikata varianterna 24…Rc8?? 25.Rxd5 Rxc4 26.Rxe5!! Qc7 27.Ne8! med fördel för vit att han missade det starka 24:e draget? Svart vinner efter 25.Rxd8+ Rxd8 26.Qb3 Bd5 27.Qa4 f6 och så vidare. Denna variant är onekligen inte lätt att se, om det dessutom är lite tid på klockan, men allting handlar om att dra nytta av den vita kungens prekära läge. 24.Qxc7+ Kxc7 25.Rd2 Kb8! Short visar en mycket fin känsla för kungens säkerhet. 26.Nf5 Hillarp-Persson har på grund av svarts misstag klarat sig helskinnad undan och spelet är nu fullt utjämnat. 26…e4 27.f4? Aj, aj, aj! Sådana här feldrag är så lätta att göra med klockans obönhörliga press. Vit skulle ha gjort det naturliga draget 27.Bc4 och förlitat sig på sina pjäsers aktivitet efter 27…exf3 (27…Rc8 28.Nd6) 28.gxf3 Bxf3 29.Rf1 följt av Nd6 med tillräcklig kompensation för bonden. 27…Nd5 28.Bc4 Nxf4 Det här är ett sämre läge för vit eftersom svart har kvar sin superbonde på e4.

Hur försvarar sig vit på bästa sätt?

Hur försvarar sig vit på bästa sätt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.Rf1?? 29.Ne3 var absolut nödvändigt för att minimera svarts aktivitet och kämpa för remi. Det här draget hade Nimzowitsch garanterat gjort och propagerat för. Vi hänvisar till det lilla häftet Blockade – New Perspectives. 29…Rxd2 30.Kxd2 Rd8+ 31.Kc3 Nxg2 Partiet är definitivt avgjort då svart inte bara har två merbönder utan också aktivitet som ackompanjerar merbönderna. 32.Be2 f6 33.Nd4 Ne3 34.Rf2 Nd5+ 35.Kb2 Nxb4 36.Ne6 Nd3+ 37.Bxd3 Rxd3 0-1 Det är oklart varför Hillarp-Persson beslutade sig för att ta g-bonden istället för d-bonden i det artonde draget. Framför allt var det opraktiskt när vit med enkla medel kunde skaffat sig en teknisk vinstställning. Ironiskt nog för vit var det just den överlevande d-bonden som sedan banade vägen för vinsten.

Inför den sjunde ronden har sju spelare tappat en remi. Dessa är: GM Baadur Jobava, GM Krishnan Sasikiran, GM Nigel Short, GM Marin Bosiocic, GM Daniele Vocaturo, GM Frode Urkedal och överraskningen IM Eric S Rosen. Han slog de starka stormästarna Sasa Martinovic och Simen Agdestein i den femte respektive sjätte ronden. Bäste svensk är GM Jonny Hector med 5 poäng. Han får ta sig an GM Jon Ludvig Hammer med de svarta pjäserna.

 



jul 25

Fem ronder har spelats i Helsingör och två spelare har klarat sig utan remi och förlust. Dessa är GM Marin Bosiosic och GM Frode Urkedal. 13 spelare är hack i häl med fyra vinster och en remi och en av dessa är svensken GM Tiger Hillarp-Persson.

Urkedal besegrade GM Ivan Sokolov i ett miniatyrparti och det kan vara intressant att se vad som hände. Det hör inte till vanligheterna att en stormästare förlorar inom 20 drag så det kan vara värt att skärskåda partiet lite närmare.

Urkedal,Frode (2543) – Sokolov,Ivan (2626) [E33]
Xtracon Chess Open (5), 25.07.2017
[Engqvist]

1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.Qc2 Den klassiska varianten och Rubinsteins 4.e3 är de populäraste dragen att bemöta Nimzoindiskt. Fördelen med partidraget är att vit bibehåller möjligheten att flytta e2-bonden två steg. 4…Nc6 Det är inte helt klart huruvida 4…0-0, 4…c5 eller 4…d5 är svarts starkaste fortsättning utan valet av variant är mest en fråga om vilken struktur man föredrar. Zürichvarianten är dock inte lika populär som den var i slutet av 30-talet. Svarts plan är i alla fall logisk då man eftersträvar att öppna diagonalen c8-h3 för damlöparen med …d6 och …e5 och sedan ställa den på g4. Kungslöparen kommer att bytas bort mot springaren på c3 då den ändå inte har någon funktion att fylla med de svarta bönderna placerade på svarta fält i centrum. Svart får ju också en extra pjäs att kontrollera de vita fälten. 5.Nf3 0-0

Hur kan vit bemöta svarts plan med ...d6 och ...e5?

Hur kan vit bemöta svarts plan med …d6 och …e5?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.Bd2 Fortsättningen 6.a3 Bxc3+ 7.Qxc3 hade gjort det svårare för svart att uppnå den önskade pjäspositionen. Efter 7…d6 har vit 8.b4 följt av Bb2 och eventuellt b5 som sätter större press på fältet e5. 6…d6 7.a3 Bxc3 8.Bxc3 Re8 Det 22:andra VM-partiet Euwe-Aljechin, Haag 1935 fortsatte 8…Qe7 9.e3 e5 10.d5 Nb8 11.Bd3 Nbd7 med lika spel då det inte är så enkelt för vit att göra löparparet gällande i den slutna ställningen. 9.Rd1 Qe7 Vit kan nu inte längre hindra svart att spela …e5. 10.e3 e5 11.d5 Öppningen i centrum med 11.dxe5 ligger mer i linje med att vit har tillgång till löparparet. Det är främst i svarts intresse att spelet förblir slutet. 11…e4? Normaldraget 11…Nb8 som Aljechin spelade i en liknande ställning var bättre med goda chanser till utjämning. Nu öppnas spelet till vits förmån. 12.dxc6 exf3 13.gxf3 bxc6 14.Rg1 Inte nog med att ställningen har öppnats för vits löparpar, även vits kungstorn kan samspela effektivt med svartfältaren med fokus på g7. 14…Nh5? Svarts springare står inte bättre här än på f6 och den förlorar kontrollen över centrum. 14…c5 följt av …Bb7 var riktigt.

Hur utnyttjar vit på bästa sätt svarts decentraliserande springardrag?

Hur utnyttjar vit på bästa sätt svarts decentraliserande springardrag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.Qe4! En stark damcentralisering som utnyttjar vits position till fullo. Damdraget har flera idéer. Det hotar inte bara bonden på c6 utan även dambyte följt av tornmanövern Rg5-a5 med starkt positionellt tryck. Sist men inte minst kan den gradvisa manövreringen med damen till det intilliggande centrumfältet d4 vara en möjlighet. 15…Rb8? Ett bättre försök var 15…Qxe4 16.fxe4 Rxe4 17.Be2 Rh4 men hittar vit 18.Rd4! Rh3 19.Ba5 är det ändå inte roligt att ha svart. 16.Be2? 16.Rg5! g6 17.Qxe7 Rxe7 18.Ra5 med total dominans över brädan var den mest stilrena vinsten. 16…Be6? Svart kunde ha försvarat sig med 16…g6 och släppt a-bonden i varianten 17.Qd4 (17.Rg5 f5 och vits torn är avskuret från damflygeln.) 17…f6 18.Qxa7 Be6 och vit måste fortfarande vinna partiet. 17.f4 Nf6? Tvunget var 17…f5 18.Qxc6 Nf6.

Ser du vinsten?

Ser du vinsten?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.Rxg7+! Kf8 18…Kxg7 19.Qg2+ Kf8 20.Qg5 är totalslut. 19.Qg2 1-0 Svart gav upp då dubbelhotet 20.Rg8+ respektive 20.Qg5 inte kan avvärjas utan materialla förluster. En mycket dålig dag på jobbet för Sokolov men desto roligare för Urkedal som verkar vara på god väg mot högre höjder.



jul 25

Det är sju stormästare som har full poäng efter fyra ronder. Dessa är Ivan Sokolov, Ivan Saric, Marin Bosiosic, Daniele Vocaturo, Jan Timman, Frode Urkedal och Jan Christian Shroeder. Två spelare från Sverige har 3.5 poäng. GM Tiger Hillarp-Persson spelade remi mot GM Jon Ludvig Hammer och sensationen Dennis Miskulin tog en IM-skalp genom att besegra Philip Lindgren. Hur detta gick till ska vi sia om. Vi har tidigare presenterat två Goliath-vinster från rond 1 och 3 men denna gång är det Davids tur att bli representerad i form av en vinst.

Miskulin,Dennis (2198) – Lindgren,Philip (2420) [C34]
Xtracon Chess Open (4), 24.07.2017
[Engqvist]

1.e4 e5 2.f4 exf4 3.Nf3 Nf6 4.e5 Hector valde den lugnare fortsättningen 4.Nc3 i partiet mot Smith i årets SM-grupp i Stockholm men textdraget anses vara det kritiska draget. 4…Nh5 Averbach var förtjust i 4…Ne4. 5.Bc4?! 5.Be2 eller 5.d4 är de vanliga fortsättningarna. 5…d5 6.exd6 Bxd6 7.d4?! En mer konsekvent fortsättning var 7.Qe2+ Qe7 och sedan ta ställning till i vilken prioritetsordning vit ska utveckla pjäserna. 7…0-0 8.0-0 Nc6 Svart har på grund av vits inexaktheter redan det klart bättre spelet. Svarts extra bonde på f4 är stark eftersom vits damlöpare inte kommer in i spelet. En av nackdelarna med Kungsgambit är att man inte har råd med inexaktheter eftersom Kungsgambit ur ett teoretiskt perspektiv är en tveeggad öppning. Kungsgambit är mest lämpligt som ett psykologiskt överraskningsvapen mot rätt spelare. 9.Nc3 Bf5 10.Nb5 Vit spelar aktivt med den enda pjäsen han kan spela aktivt med. Det är dock inte tillrådligt att spela på angrepp när man är på defensiven. Ett sundare alternativ var 10.Ne1 Bg6 11.Be2 Nf6 12.Bxf4 som hade vunnit tillbaka gambitbonden. Svart står ändå klart bättre tack vare sina aktivare pjäser och tryck i centrum efter 12…Bxf4 13.Rxf4 Qd6 14.Qd2 Rad8 15.Nf3 Rfe8. 10…Be7 11.c3 Vit kan vara glad över sin väl garderade centrumbonde på d4 men det är pjäsernas förmåga till samverkan det är problem med. 11…a6 12.Na3

Hur tar svart bäst vara på sin ställnings potential?

Hur tar svart bäst vara på sin ställnings potential?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12…Bd6 Efter det här slöa och planlösa draget får David övertaget. Här står löparen utsatt efter springarattacken med Nc4xd6 så varför inte försvaga vits bondestruktur om svart ändå vill tillåta avbytet? 12…Bxa3 13.bxa3 Re8 följt av säkringsdrag som …Bg6, …Qf6 och …Rad8. Det allra bästa var dock att bibehålla flexibiliteten i svartfältslöparen som i det första VM-partiet mellan Fischer-Spasskij, Reykjavik 1972 genom att spela 12…Bg4 Fördelen med ett sådant drag är att det försöker provocera fram passiva drag i stil med 13.Be2 eller 13.h3 för att inte tala om den passiva manövern 13.Nb1 -d2. 13.Bd3 Bxd3?! Svarts spel liknar inte alls Goliaths eftersom han spelar för tamt. 13…Qf6 14.Nc4 g5 hade varit en mer respektingivande fortsättning med sting i. 14.Qxd3 Qf6?! 14…f6 följt av …Qd7 och …g5 hade varit mer följdriktigt eftersom svart inte flyttade damen till f6 i det trettonde draget. 15.Nc4 Rae8 16.Bd2 g5 Det här draget har vi väntat på sedan drag 3! Svart har ju faktiskt en fyra-mot-två- majoritet på kungsflygeln att slå mynt av och det är tjänstefel att undvika detta drag i Kungsgambit. 17.Nxd6 cxd6 18.g4?! Vit bryter mot Steinitz kända princip att man inte ska försvaga sig på samma flygel man är angripen. Vits övertag ligger på damflygeln så mer logiskt var 18.c4. Bäst var dock centralisering med 18.Rae1 för att därefter besluta om flankspel är tillrådligt och på vilket sätt det ska utföras. 18…Ng7 19.Rf2? Vit ignorerar centrum totalt och det borde ha straffat sig. 19.Rae1 var det enda rätta. 19…d5 20.h4

Hur ska svart göra med sin bondekedja på kungsflygeln?

Hur ska svart göra med sin bondekedja på kungsflygeln?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20…gxh4! Textdraget är exaktare än 20…h6 som leder till en liten fördel för svart efter 21.hxg5 (Kungsangrepp med 21.Rh2 är inte realistiskt på grund av den dåliga centrumkontrollen och det avväpnas med centraliseringen 21…Re4) 21…hxg5 22.c4 dxc4 23.Qxc4 Re4 och så vidare. 21.Rh2 Qg6 22.Qxg6 fxg6 23.Rxh4 h5? ”Bonden är schackspelets själ” som Philidor uttryckte det eller ”Bonden är schackspelets skelett” som Steinitz ville ha det sagt. Svart vill ju idealiskt ha en bondekedja med bönder på …g5 och h6 och detta hade kunnat uppnås med 23…Nd8! med idéer som …Nge6, …Nf7, …g5 och så vidare. Om vit straffar svarts decentralisering med 24.Ne5 kan svart spela direkt 24…g5 24.Kf2 Rf6 25.Rg1

Svart drar och gör lika spel!

Svart drar och gör lika spel!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25…Rfe6?? Det hotade dubbla slag på h5 så lämpligt var att avvika med kungen från g-linjen med exempelvis 25…Kf7 med jämvikt. 26.gxh5 Svarts ställning rasar nu som ett korthus. 26…Ne7 27.Ne5 Nef5 28.Rxf4 Nxh5 29.Rxf5 1-0 Typiskt att vit vann på f-linjen det är ju målet med Kungsgambit. Det var ingen klassisk David-seger á la ”bend not break” eftersom vit var rejält pressad utan det förefaller som att svartspelaren med drag 23 och 25 hade rejäl tidsnöd eftersom feldragen var av det banala slaget.



jul 23

Idag spelades dubbelrond 2 – 3. Det handlar fortfarande om individuella möten som erinrar om Davids kamp mot Goliath men två spelare inom bordsspannet 1-50 lyckades besegra Goliath. Det var Johan Cocur (2055) som på bord 40 vann mot Tor Fredrik Kaasen (2409) och på bord 49 förlorade Petra Papp (2337) mot Christian Grundekjon (2035). Det var fyra David som klarade remi mot Goliath. Slutresultatet Goliath-David blev 46-4. Hur kom det sig att statistiken ökade i den andra ronden jämfört med den första? En gissning är att det är dubbelronden som påverkar. Den högre rankade vill ju helst vinna partiet så fort som möjligt för att ha krafter kvar till nästa parti och det kan innebära att en och annan forcerar spelet mer än vad som är lämpligt.

I den tredje ronden var det tre vinster för David på bord 32, 36 och 50. Dessa partier var mellan Mads Vestby-Ellingsen (2175) – Ravi Haria (2417),  Ezra Paul Chambers (2162) – Irine Kharisma Sukandar (2409) och Jacob Pallesen (2054) – Eivind Olav Risting (2307). Hela 11 David klarade remier i sina partier vilket alltså innebär att skrällarna ökade i den sista ronden av dubbelronden. Slutresultat: 41.5-8.5 till Goliath.

Här följer ytterligare ett representativt parti av Goliath som fick ta sig an en av Sveriges starkaste juniorer.

Pantzar,Milton (2313) – Sokolov,Ivan (2676) [E58]
Xtracon Chess Open (3), 23.07.2017
[Thomas Engqvist]

1.d4 Nf6 2.c4 e6 3.Nc3 Bb4 4.e3 Såvida man inte har gjort en skicklig förberedelse är det direkt olämpligt att spela Rubinsteinvarianten i Nimzoindiskt mot Sokolov eftersom han är en av de ledande experterna på just detta system. Han har för New in Chess (2012) skrivit den mycket uppskattade boken The Strategic Nimzo-indian – Volume 1: A Complete Guide to the Rubinstein Variation. 4…0-0 5.Bd3 c5 6.Nf3 d5 7.0-0 Nc6 Denna högspänningsladdade ställning är en av grundställningarna i Rubinsteinvarianten. 8.a3 Bxc3 Reykjavikvarianten 8…Ba5 är ett annat viktigt vägval. Det är ett ganska bra drag som Fischer valde i sitt första legendariska parti mot Spasskij i VM 1972 eftersom det tills vidare behåller löparparet och flexibiliteten att i ett bättre läge byta på c3. Fischer gjorde dock senare det världsberömda misstaget 29…Bxh2?? och sedan gick den löparen och partiet till historien. 9.bxc3 Qc7 9…dxc4 10.Bxc4 Qc7 är huvudvarianten men Sokolovs direkta damdrag är mer flexibelt och ger vit chansen att bestämma bondestrukturen i centrum.

Hur fortsätter vit?

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.Qe2 10.Bb2 är huvudvarianten med idén att senare öppna den långa mörka diagonalen med cxd5 följt av c3-c4. En av nackdelarna med Sokolovs damdrag är att vit får den extra möjligheten att direkt spela 10.cxd5 exd5 11.a4 följt av löparutveckling till diagonalen a3-f8. Vits drag med kantbonden hjälper också till att hämma svarts bondemajoritet på damflygeln. Ställningen är i dynamisk balans men mycket komplicerad och djupa kunskaper krävs innan man ger sig in i den ställningstypen mot en spelare av Sokolovs kaliber. 10…Re8 Sokolov maximerar spänningen så länge som möjligt. 11.Bb2 dxc4 12.Bxc4 e5 Ett av motiven till att Sokolov valde att upplösa spänningen var säkert för att dra nytta av att vits dam står på samma linje som tornet och att förbereda …Bg4. Nackdelen är dock att när ställningen öppnas kan det i förlängningen bli bra för vits löparpar. 13.d5? Vits bästa fortsättning var 13.h3! för att förhindra svart att utveckla löparen till g4 vilket hade lett till en ganska otrevlig bindning i förening med …e4. 13.Ng5 hade dock inte gett så mycket efter 13…Re7.  

Vad är problemet med vits drag?

Vad är problemet med vits drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13…e4! Det här starka mothotet är nackdelen med vits ambitiösa intentioner. Det förhindrar effektivt vit att spela e3-e4 med positionellt övertag i centrum. 14.dxc6? Det var bättre att gå in i varianten 14.Nd2 Ne5 15.Bb5 Neg4 16.g3 Re7 med lite fördelaktigare spel för svart. 14…Ng4? Det här draget ser på ytan bättre ut än vad det är. Starkare var 14…Bg4! med goda vinstchanser för svart. En av poängerna är att 15.cxb7? ger svart strategisk vinstställning efter 15…Qxb7 eftersom f3 faller med förödande verkan.

Och vad är nackdelen med svarts drag?

Och vad är nackdelen med svarts drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.g3?? Pantzar (och förmodligen Sokolov) missade 15.Bxf7+! Qxf7 (15…Kxf7 16.Qc4+ med idén 16…Be6 17.Qxe4) 16.Ng5 Qc7 (16…Qh5 17.Nh3!) 17.f4! exf3 18.gxf3 Nxe3 (Observera att 18…Rxe3 19.Qd2 Rd3 20.Qe2 Re3 21.Qd2 Rd3 leder till remi genom dragupprepning då tornet är tabu på grund av matthotet på h2.) 19.Rfe1 med dynamisk jämvikt. 15…exf3 16.Qxf3 Ne5 17.Qf4 Qxc6 18.f3 Bh3 19.Rf2 Nxc4 20.Qxc4 Rxe3 21.Qh4 Qe6 Vit har redan förlorat en bonde och nu går det inte att undvika kvalitetsförlust, därför 0-1



jul 23
250 spelare – därav 39 GM anmälda

till CellaVision Chess Cup 2017

När 12 dagar återstår till årets CELLAVISION CHESS CUP är redan 250 spelare från 28 länder anmälda. Förra årets tävling samlade 258 startande. De mest långväga gästerna kommer från Kina (9), Indien (7), Mongoliet (4) och Sydafrika.
Inte mindre än 39 stormästare har hittills aviserat sitt deltagande: 9 från Sverige, Ryssland (6), Kina (3), Danmark (3), Ukraina (3), Spanien (2), Indien (2), Polen (2), samt Bulgarien, Estland, Grekland, Island, Israel, Italien, Kroatien, Lettland och Skottland en vardera. 

Om alla anmälda GM kommer till start

blir CellaVision Chess Cup

den turnering i Sverige som samlat flest

antal stormästare genom tiderna! 

Högst rankade är GM Alexei Shirov, Lettland (2656), GM Nils Grandelius, Malmö (2642), GM Sergej Volkov, Ryssland (2627), GM Ivan Saric, Kroatien (2606) och Jevgenij Mirosjnisjenko, Ukraina (2606).  

Turneringen spelas på ELITE HOTEL IDEON i Lund.

Turneringens hemsida: www.lask.se/gp

Hittills anmälda: http://member.schack.se/ShowTournamentServlet?id=4735

Inbjudan: http://lask.se/admin/upload/Inbjudan_CCC_2017_sve.pdf

Ytterligare info: Calle Erlandsson 0733 – 264 033



jul 22

I den första ronden var det som brukligt är David mot Goliath, modell större, vid alla bord. Detta innebar att det skiljde ca 500 poäng. Den normala ratingdifferensen mellan David och Goliath brukar ligga på ca 200 poäng så här har vi ett betydligt större glapp. När det är så stor ratingskillnad är det väldigt sällan David fäller Goliath och på sin höjd kan det bli ett par remier. Om vi koncentrerar oss på de 50 översta borden som presenterades i livesändningen erhöll David två remier vilket gav resultatet 49-1 till Goliath. Enligt detta statistiska underlag har David 2 procents chans att vinna ett parti. Den som är intresserad av att fördjupa sig mer i detta viktiga tema kan studera böckerna David vs Goliath Chess – How to beat a stronger player av Andres Soltis respektive David vs Goliath av Peter Zhdanov. Enligt min uppfattning är den förstnämnda den mest rekommendabla för den som inte ids skaffa sig båda.

Den som vann kvickast var IM Irine Kharisma Sukandar (2409) som med de svarta pjäserna mattsatte Jon Arne Stokhaug (1847) redan efter 18 drag. Så här gick det till:

Stokhaug,Jon Arne (1847) – Sukandar,Irine Kharisma (2409) [D46]
Xtracon Chess Open (1), 23.07.2017
[Engqvist]

1.Nf3 d5 2.d4 e6 3.c4 c6 4.Nc3 Nf6 5.e3 Nbd7 6.Bd3 Bd6 Här var det lite överraskande att svart inte spelade det skarpare Meransystemet som uppkommer efter 6…dxc4 7.Bxc4 b5. Detta kan ha berott på att svarts öppningsval är designat efter möten mot hårdare motstånd.  7.0-0 0-0

Hur löser vit problemet med damlöparen?

Hur löser vit problemet med damlöparen?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.cxd5?! Det här är ett steg i fel riktning. Även om man inte kan teorin bör man spela 8.e4 eller 8.b3 för att lösa problemet med damlöparen. Med textdraget hjälper vit svart att lösa problemet med sin damlöpare och ger svart i onödan ett psykologiskt övertag. 8…exd5 9.Qc2 Re8 10.Rb1?! Planen med minoritetsangreppet är inte lika effektiv med löparen instängd bakom bondekedjan. 10.Re1 med den framtida planen att bryta med e3-e4 ser mer lovande ut även om det innebär att vit får en isolani. Vits huvuduppdrag är att försöka få ut sin löpare. När David möter Goliath är en ledande princip att spela aktivt. Det gör inte vit och blir ett lätt offer för svart som spelar aktivare. 10…a5?! Svart gör sig skyldig till ett egentligen onödigt bondedrag. Enklare var att förhindra b2-b4 med 10…Qe7 och samtidigt förbereda att ta initiativet med …Ne4. Den som hinner först till centrumrutan e4 eller e5 med sin kungsspringare brukar i regel vara den som först tar kommandot. Var det inte Euwe som skrev detta i sina läroböcker? 11.Bd2?! Det är inte klart vad löparen har för funktion på d2 så fortfarande borde vit dra nytta av att framstöten e3-e4 kan genomföras efter 11.Re1 11…Nf8?! Det var inte av nöden att övergardera h7-bonden. Här var det läge igen för normaldraget 11…Qe7 och därefter 12…Ne4 med det lite bättre spelet för svart. Idén är att 12.Nh4 bevaras med 12…g6 för att ta udden ur vits springare och inte minst batteriet på c2 och d3. 12.h3?! En onödig försvagning av kungsflygeln med syftet att försvåra damflygellöparens utveckling. Vit borde istället ha övergett planen med minoritetsangrepp och spelat 12.Rbe1. Vit hade inte behövt frukta 12…Bg4 eftersom …Bxf3 skulle ge vit en halvöppen g-linje mot svarts kung (aktivitet!) och här skulle 13.Kh1 vara ett lämpligt drag för att försöka få svart att visa sina kort.

Vad är svarts starkaste uppställning?

Vad är svarts starkaste uppställning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12…Bd7?! Svart härmar vits löparparsuppställning med syftet att spela på den primitiva planen …Qc8 följt av löparoffer på h3. Starkare var den tidigare nämnda centraliseringsplanen med 12…Qe7 följt av …Ne4 då damlöparen, som för övrigt Réti visade i många av sina partier, jobbar lika effektivt från den bakre raden på c8. Agendan med löparoffret kommer alltså att finns kvar men i ett starkare utförande vartefter svart successivt bygger upp sin centrala position. 13.a3?! Ett effektivare försvar mot svarts planerade …Qc8 hade varit det klassiska receptet med en motstöt i centrum efter 13.Rfe1 Qc8 med 14.e4 13…Qc8 14.Rfe1?. Det är försent med planen e3-e4. Vit var tvungen att genast spela 14.e4, t.ex. 14…dxe4 15.Nxe4 Nxe4 16.Bxe4 Rxe4 17.Qxe4 Bf5 18.Qe1! Bxb1 19.Qxb1 med en marginell fördel till svart som har lyckats byta lite trä och är i besittning av den bättre bondestrukturen i ett framtida slutspel.

Svart vid draget erhåller en stor fördel. Hur?

Svart vid draget erhåller en stor fördel. Hur?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14…Bxh3! 15.gxh3?? Detta påskyndar förlusten. Det gick att försvara sig med 15.Nh2 Vit har ju ”bara” förlorat en kantbonde, brädans billigaste material. 15…Qxh3 Vit kan inte behålla springaren och samtidigt undvika matt för då händer det här: 16.Qd1 16.Ng5 Qg4+ 17.Kf1 Qxg5 18.e4 Qh5 19.e5 Ng4 hjälpte inte heller. 16…Ng4 Tre pjäser brukar bli matt och så också här. 17.Bf1 Vit bjuder på en självmatt i två istället för att förlänga pinan med nio med 17.Qe2 17…Bh2+ Vit måste nu välja om han ska bli matt på en ljus eller mörk ruta. 18.Kh1 18.Nxh2 Qxh2# 18…Nxf2# Inte på långa vägar ett perfekt parti men ett typiskt parti mellan David och Goliath när den förstnämnde går Goliath rakt i händerna på alla sätt och vis.



jul 22

22-30 juli spelas Xtracon Chess Open (Politiken Cup) i Helsingör. Det är flera färgstarka och spelstarka spelare med eller vad sägs om GM Nigel Short (2688) och Baadur Jobava (2714)? Ratingfavorit är dock Nikita Vitiugov med 2724. Några av Sveriges bästa seniorer och juniorer deltar som exempelvis GM Tiger Hillarp-Persson (2509) , GM Jonny Hector (2497), Milton Pantzar (2313) Jung Min Seo (2270) och Kaan Küsüksari (2301). Det blir intressant att se vad de tre sistnämnda juniorerna kan uträtta som alla är under stark utveckling. Utförliga rondrapporter, partier och livesändningar finns på hemsidan.

 



jul 21

En av världens starkaste blixtspelare amerikanen GM Hikaru Nakamura bjuder på verbala pedagogiska kommentarer när han tar sig an flera starka spelare som bland andra GM Eric Hansen från Kanada i fria partier på Chess.com. Det som är fascinerande med Nakamura är att han tar lika allvarligt på bullet och 3-minuters som på klassiska partier vilket man kan notera med hans snabba och samtidigt inträngande analyser.





Tidigare artiklar