Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jun 30

Day Three in Leuven Belgium brings the last day of Rapid Chess. Join in to watch the excitment as Rapid Rounds 7-9 are met head on. This is the second year of Your Next Move being on the Grand Chess Tour Circuit. Tune in with GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska, GM Cristian Chirila and GM Maurice Ashley, and GM Nigel Short for some exciting live coverage of the Your Next Move Grand Chess Tour 2017.jun 30

Efter sex ronder i NM är det fyra spelare som delar ledningen med 5 poäng. Dessa är GM Nils Grandelius, Eksjö SK, GM Allan Stig Rasmussen, Danmark, IM Jonathan Westerberg, SK Team Viking och GM Johann Hjartarson, Island. Det ser alltså ut att vara en helt öppen historia vem som tar hem NM-titeln för i år.

Titelförsvararen GM Erik Blomqvist, SK Rockaden har tappat mark och ligger en poäng efter täten då han förlorade en vinstställning med de vita pjäserna mot Westerberg i den sjätte ronden. Blomqvist spelade det vinnande draget 24.Bxg7! och svart kontrade med mellandraget 24…Ne3!? enligt principen Confuse-a-Cat. Detta resulterade i ett mittspel med tunga pjäser och olikfärgade löpare där Blomqvist hade ett avgörande kungsangrepp. Man förstod att någonting hade gått snett när draget 33.Bxb7? spelades eftersom kungen var på kungsflygeln men trots detta fick Blomqvist ett farligt angrepp igen. I det avgörande ögonblicket, det vill säga drag 37, spelades harakiridraget Rg4?? istället för 37.Th8+ med datorbedömningen 4.15 och plötsligt var det svart som kunde sänka ställningsvärderingen till – 2.87 genom att avgöra partiet med 37…Qh5.  Nu hör det till saken att det var sista ronden på en andra dubbelrond och en sådan holmgång ter sig därför helt naturlig. Detta parti inklusive alla andra i NM kan spelas igenom på Chessbomb.

Här följer Lars OA Hedlunds bilder från den fjärde dagen…

IM Jonathan Westerberg tog stormästarskalpen av Nordenmästaren tillika Sverigemästaren GM Erik Blomqvist. (Foto: Lars OA Hedlund)

IM Jonathan Westerberg tog stormästarskalpen av Nordenmästaren tillika Sverigemästaren GM Erik Blomqvist och är på allvar med i tätstriden. I den sjunde enkelronden spelar han svart mot GM Nils Grandelius. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jun 29

Snabbschack- och blixtturneringen Your Next Move, Leuven, Belgien, är den andra av fem deltävlingar i Grand Chess Tour 2017 och äger rum 28 juni – 2 juli. De tre första dagarna spelas snabbschack och de två återstående blixt. De engelska kommentarerna kommer att vara GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska, GM Maurice Ashley, GM Cristian Chirila och GM Nigel Short. Deltagarna är stormästarna Magnus Carlsen, Maxime Vachier-Lagrave, Viswanathan Anand, Wesley So, Ian Nepomniachtchi, Levon Aronian, Vladimir Kramnik, Anish Giri, Vassilij Ivanchuk och Baadur Jobava. Anledningen till att det är ett annat deltagarfält jämfört med den första deltävlingen i Paris är att deltagarna får välja 4 deltävlingar av 5.

Livesändning kl. 14.00jun 29

Day Two in Leuven Belgium for Rapid Rounds 4-6. This is the second year of Your Next Move being on the Grand Chess Tour Circuit. Tune in with GM Yasser Seirawan, IM Jovanka Houska, GM Cristian Chirila and GM Maurice Ashley, and GM Nigel Short for some exciting live coverage of the Your Next Move Grand Chess Tour 2017.jun 29

Hela sju spelare delar ledningen med 3.5 poäng efter fyra ronder i det pågående Nordiska Mästerskapet som spelas på Elite Stadshotell i Växjö. Det går att se poängställning och individuella resultat på schack.se.

Samtidigt med den fjärde ronden i den öppna klassen gick den första ronden i NM för damer. Lars OA Hedlund har plåtat deltagare även från det evenemanget. Tryck på ”läs mer” för att se alla bilderna.

Linn Olsson deltar också i Damklassen i NM. (Foto: Lars OA Hedlund)

Linn Olsson, En Passant, Svedala, är en av deltagarna i NM 2017 – Damklassen. I den första ronden fick hon se sig besegrad av andrahandsfavoriten WIM Viktoria Johansson, Kristallens SK. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jun 28

YourNextMove is the second leg of the Grand Chess Tour 2017. Join us as we witness live exciting games of Rapid and Blitz in the beautiful city of Leuven. Spectators may not be familiar with Leuven, but you should be. This city was a commercial centre and county capital more than a century before Brussels was even founded. Boasting the largest University in the Benelux Union, the city is a rich piece of European history waiting to be discovered. The participants in the YNM GCT tournament will play 9 games of rapid chess and 18 games of blitz for a total prize fund of $150,000.jun 28

Den andra speldagen i Växjö hade dubbelrond och Lars OA Hedlund har förärat oss följande bilder från den intensiva och kompakta speldagen.

GM Nils Grandelius har 3 poäng. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Nils Grandelius är i färd med att besegra FM Milton Pantzar med de svarta pjäserna i rond 2. I den efterföljande ronden besegrades FM Rogvi Egilstoft Nielsen med den vita färgen och Grandelius har därmed maximala 3 poäng inför rond 4.  Han delar ledningen med Stefan Schneider, islänningarna GM Johann Hjartarson respektive IM Gudmundur Kjartansson samt GM Allan Stig Rasmussen, Danmark. Nordenmästaren och Sverigemästaren GM Erik Blomqvist har 2.5 poäng. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jun 27

Hösten 2011 startade en schackkurs på Youtube i regi IM Thomas Engqvist. I början var det en försöksverksamhet för att utröna både själva träningsformen och det generella intresset. Eftersom det fungerade pedagogiskt och intresset dessutom var tillräckligt stort blev det fler kurser på Youtube en gång varje termin fram till sommaren 2015. Dessa åtta kurser hade lika många teman och var i princip en fyra-årig utbildning för att förkovra sig som schackspelare. Konceptet byggde på att lära sig viktiga modellpartier inom respektive tema. Deltagaren aktiverades med jämna mellanrum för att själv begrunda de relevanta ställningarna och fick även bokrekommendationer för att fördjupa sina studier. De åtta kurserna hade följande teman:

Kurs 1: Blandade teman (bondespel á la Philidor, vådan av att spela passivt, bondemajoritet, kombinationen, Larsens öppning, centrum, garderade fält, pjäsövervikt och tornslutspel)

Kurs 2: Mod i schack (Schackpsykologi)

Kurs 3: Capablanca (spelstil och strategiska koncept)

Kurs 4: Fischer (spelstil och strategiska koncept)

Kurs 5: Carlsen (spelstil och strategiska koncept)

Kurs 6: Schackpsykologi

Kurs 7: Anand (spelstil och strategiska koncept)

Kurs 8: Ställningsvärdering och planläggning 

Kurserna kan ses i valfri ordning då de är fristående från varandra.  Fokuset ligger på att hjälpa tävlingsspelaren att bli en bättre spelare både teoretiskt och praktiskt. Två kurser lägger tyngdpunkten på det teoretiska, kurs 1 och 8, och två på det praktiska, kurs 2 och 6. De fyra övriga kurserna 3, 4, 5 och 7 koncentrerar sig på vad man kan lära sig av ett schackgeni. Om man genomgår alla åtta kurserna innebär det ca 80 lektioner av modellpartier kombinerat med bokrekommendationer hur man kan fördjupa sig mer inom respektive tema! Om deltagaren gör sitt jobb tar det ca 80 timmar att genomföra alla kurserna. En halvtimme för att lyssna på själva klippet och en halvtimme för att svara på frågorna under klippets gång. De åtta kurserna har alltså i realtid tagit fyra år men kan nu teoretiskt gås igenom på fyra dygn, fyra veckor eller fyra månader. Det är deltagaren som bestämmer tempot.

Den första kursen Blandade teman presenteras kostnadsfritt för Schacksnacks läsare. Det enda som behövs är att man sätter upp sig som prenumerant eftersom klippen då kommer automatiskt till ditt konto på Youtube när ett klipp presenteras som tidigare varit privat. Syftet är att bilda den ambitiöse tävlingsspelaren som tar kursen seriöst. Vill man fortsätta sin utbildning från den andra kursen till den åttonde eller begränsa sig till ett urval av dessa kan man kontakta thomasengqvist@hotmail.com. Det finns mer information att läsa om tidigare kurser och kursupplägg.

Det tionde och sista klippet som presenteras från den första kursen är ett parti mellan slutspelsgeniet Ulf Andersson och Stellan Brynell som spelades i Malmö 1994. Modellpartiet belyser främst tornslutspelet som uppstod och som med en gudabenådad slutspelsteknik av Andersson genererade en vinst, trots att Brynell hade remichanser. Tornslutspel är ett av de allra svåraste slutspelen i schack då man oftast måste besvara frågor om man ska passivt eller aktivt och om man väljer att spelar aktivt, enligt den kända tumregeln i många ställningar, uppstår följdfrågan på vilket sätt man ska spela aktivt. Oftast finns det fler bondesvagheter att angripa men vilken är det då som ska angripas?jun 27

Sverigemästerskapet börjar 7 juli i Stockholm men dessförinnan är det många som spelar Nordiska mästerskapet i Växjö 26 juni – 2 juli för att vara i toppform inför SM. Fyra av SM-gruppens deltagare deltar i den öppna klassen och dessa är GM Nils Grandelius, GM Erik Blomqvist, GM Axel Smith och IM Jonathan Westerberg. Blomqvist har som regerande nordisk mästare favorittrycket på sig att försvara titeln från förra året. 121 spelare  har anmält sig till dessa fyra klasser: öppna, 50+, 65+ och dam.

Länkar till livespelen finns i blänkaren högst upp på sidan.

Lars OA Hedlund är på plats och har omsorgsfullt fotat och valt ut följande bilder:

Alf Isaxson gör första draget åt Nils Grandelius. (Foto: Lars OA Hedlund)

Alf Isaxson gör första draget åt Nils Grandelius. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »jun 26
48 bord planeras att livesändas ifrån Nordiska Mästerskapen i Växjö 26 juni – 2 juli.
Tidigare artiklar