Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









maj 31
För integration mot Segregation! Näringslivet Möter Förorten är en eventbaserad rörelse för integration och mot segregation som för samman människor…
Foto: Monyx

Foto: Monyx



maj 30

Stockholmsmästerskapet spelades som vanligt på Stockholms Schacksalonger och hade samlat 34 deltagare. Tävlingen har pågått på utvalda måndagar sedan 6 mars och igår spelades den sista ronden. Förhandsfavorit till slutsegern var IM Johan Furhoff, SASS men han förlorade i den andra ronden mot sin klubbkamrat Tomas Fors och fick se sig snuvad på förstapriset av den solide spelaren Gunnar Johansson, Solna SS, som blev årets Stockholmsmästare med 7 poäng av 9. Han vann fem partier och spelade fyra remier.

Resultat

Här nedan följer bilder av Lars OA Hedlund av de tio främst placerade.

1. Gunnar Johansson (Foto: Lars OA Hedlund)

1. Gunnar Johansson (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »



maj 29

Det andra partiet i kursen ”Blandade teman” belyser vådan av att spela planlöst och passivt. Det är överraskande exvärldsmästaren Tigran Petrosian som gör detta misstag mot Lars Karlsson i ett parti från Las Palmas 1982.



maj 28

Favoriten GM Lars Karlsson segrade i den nio-rondiga Stockholm Elo Challenge som spelades 24-28 maj på Schacksalongerna och hade 34 deltagare. Han fick ihop 8 poäng på de nio ronderna och vann med en och en halv poängs försprång före Min Jung Seo och GM Juan Bellon.

Resultat

Fotografen Lars OA Hedlund hann med att ta ett gäng bilder även av denna turnering trots att han varit i Tylösand under helgen när han bevakade den sista tävlingen i Svenskt Grand Prix 2016/17.

GM Lars Karlsson, SK Rockaden, rivstartade med 5 vinster för att sedan ta en snabbremi mot Bellon. Därefter blev det två nya vinster och så en avslutande remi mot Jakenberg. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Lars Karlsson, SK Rockaden, rivstartade med 5 vinster för att sedan ta en snabbremi mot Bellon. Därefter blev det två nya vinster och en avslutande remi mot Jakenberg. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »



maj 27

GM Tiger Hillarp Persson, Malmö AS segrade med minsta möjliga marginal i den sista deltävlingen av Svenskt Grand Prix 2016/17. Han tog 6.5 av 8 möjliga, lika många som GM Ralf Åkesson, Västerås SK, GM Hans Tikkanen, LASK, GM Maxim Turov, Ryssland, och IM Jonathan Westerberg, SK Team Viking. Segern var välförtjänt eftersom Hillarp Persson inte förlorade något parti och slog den värsta konkurrenten Turov i ett miniatyrparti med de svarta pjäserna.

I sidoturneringen Harplinge Mini Open segrade Andreas Fureby, Eslövs SK också på 6.5 poäng. Han hade sällskap av Benjamin Olsson, Eslövs SK, med lika många poäng, dock med 2.5 sämre kvalitetspoäng.

Resultat

Här följer bilder av Lars OA Hedlund från den sista speldagen av Deltalift Open.

GM Tiger Hillarp Persson lade ytterligare en turneringsseger på sina lagrar. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Tiger Hillarp Persson lade ytterligare en turneringsseger på sina lagrar. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »



maj 27

Dear Chess friend

Victoriano’s auction is now in progress and will end TOMORROW on 28th June.

29 object wil go under the hammer.

You should take a look.

Best regards

Lund Chess Academy



maj 26

Sex ronder har spelats av den sista deltävlingen i Svenskt Grand Prix 2016/17 som pågår i Tyleösand. GM Tiger Hillarp Persson har ensam övertagit ledningen med 5.5 poäng av 6 sedan han vunnit ett nyckelparti genom att tämligen enkelt besegra storfavoriten GM Maxim Turov. En halv poäng bakom honom återfinns hela sju spelare.

Harplinge Mini Open har också en ensam ledare på 5.5 poäng. Det är tio-årige William Johansson, LASK (1310).

Den sjunde ronden börjar kl. 09.00 i morgon bitti och den åttonde kl. 15.00.

Spelschema, resultat, lottning och partier i realtid och off-line finns på följande länk.

Hemsida

Här följer dagens intressantaste tagningar av Lars OA Hedlund.

Ella NIlsson, Trojanska Hästen är en av deltagarna i Harplinge Mini Open. (Foto: Lars OA Hedlund)

Ella NIlsson, Trojanska Hästen är en av deltagarna i Harplinge Mini Open. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »



maj 26

Hösten 2011 startade en schackkurs på Youtube i regi IM Thomas Engqvist. I början var det en försöksverksamhet för att utröna både själva träningsformen och det generella intresset. Eftersom det fungerade pedagogiskt och intresset dessutom var tillräckligt stort blev det flera kurser på Youtube en gång varje termin fram till sommaren 2015. Dessa åtta kurser hade lika många teman och var i princip en fyra-årig utbildning för att förkovra sig som schackspelare. Konceptet byggde på att lära sig viktiga modellpartier inom respektive tema. Deltagaren aktiverades med jämna mellanrum för att själv begrunda de relevanta ställningarna och fick även bokrekommendationer för att fördjupa sina studier. De åtta kurserna har följande teman:

Kurs 1: Blandade teman (bondespel á la Philidor, vådan av att spela passivt, bondemajoritet, kombinationen, m.m.)

Kurs 2: Mod i schack (Schackpsykologi)

Kurs 3: Capablanca

Kurs 4: Fischer

Kurs 5: Carlsen

Kurs 6: Schackpsykologi

Kurs 7: Anand

Kurs 8: Ställningsvärdering och planläggning 

Kurserna kan ses i valfri ordning då de är fristående från varandra.  Fokuset ligger på att hjälpa tävlingsspelaren att bli en bättre spelare både teoretiskt och praktiskt. Två kurser lägger tyngdpunkten på det teoretiska, kurs 1 och 8, och två på det praktiska, kurs 2 och 6. De fyra övriga kurserna 3, 4, 5 och 7 koncentrerar sig på vad man kan lära sig av ett schackgeni. Om man genomgår alla åtta kurserna innebär det ca 80 lektioner av modellpartier kombinerat med bokrekommendationer hur man kan fördjupa sig mer inom respektive tema! Om deltagaren gör sitt jobb tar det ca 80 timmar att genomföra alla kurserna. En halvtimme för att lyssna på själva klippet och en halvtimme för att svara på frågorna under klippets gång.

Den första kursen Blandade teman presenteras kostnadsfritt för Schacksnacks läsare. Det enda som behövs är att man sätter upp sig som prenumerant eftersom klippen då kommer automatiskt till ditt konto på Youtube när ett klipp presenteras som tidigare varit privat. Syftet är att bilda den ambitiöse tävlingsspelaren som tar kursen seriöst. Vill man fortsätta sin utbildning från den andra kursen till den åttonde eller begränsa sig till ett urval av dessa kan man kontakta thomasengqvist@hotmail.com alternativt läsa om tidigare kurser och kursupplägg.

Det första klippet som presenteras från den första kursen är det sjunde VM-partiet mellan Spasskij och Petrosian som spelade i Moskva 1966. Modellpartiet belyser främst Philidors principer hur man spelar med bönderna men även hur man spelar vid rockad åt olika håll. Detta är förmodligen ett av VM-historiens bästa och mest lärorika partier.

Det nästföljande klippet introducerar kursen men visar även en vacker studie för att belysa löparparets styrka som deltagaren kan försöka lösa genom att klicka på pausknappen.

 



maj 25

Svenskt Grand Prix säsongen 2016/17 avslutas i helgen med Deltalift Open i Tylösand. 198 deltagare har anmält sig och tung favorit är GM Maxim Turov, Ryssland (2600). De tre högst rankade svenskarna är GM Hans Tikkanen (2504), GM Jonny Hector (2498) och GM Tiger Hillarp-Persson (2490) och några av dessa kanske kan utmana Turov om turneringssegern. I skrivande stund är läget att Turov, Tikkanen och Hillarp-Persson har fått sällskap, inte med Hector, utan med den fjärde högst rankade stormästaren Ralf Åkesson (2460). Dessa har full pott med 4/4.

Favorit till att vinna Harplinge Mini Open är Lennart Nylander, Falkenbergs SS (1586).

Spelschema, resultat, lottning och partier i realtid och off-line ses enklast på följande länk.

Lars OA Hedlund är på plats och bevakar den sista deltävlingen och hans bästa bilder från den första dagens spel kan ses här nedan. Klicka på ”läs mer” för att se alla bilderna.

Hemsida

Jörgen Karlsson gjorde en stark bedrift som besegrade GM Jonny Hector. Det var inte första gången Karlsson besegrade en stormästare och tror att orsaken ligger i att han undviker de vanliga öppningarna och att han skärper till sig lite extra. (Foto: Lars OA Hedlund)

Jörgen Karlsson gjorde en stark bedrift som besegrade GM Jonny Hector. Det var inte första gången Karlsson besegrade en stormästare och han tror att orsaken ligger i att han undviker de vanliga öppningarna i kombination med att skärpan håller sig på en högre nivå i möten med stormästare. Han blir alltså att se upp med även för de övriga titelhållarna i turneringen. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »



maj 24

Följande vackra slutspel skulle kunna uppstå i ett praktiskt parti så idéerna är väl värda att ta fasta på och är som en lektion i sig. Studien är komponerad av den utomordentlige ryske komponisten Alexey Seleznev (1888-1967) – mest känd för sin bok 100 Chess Studies: Lessons in the Endgame – och den publicerades i Deutsche Schachzeitung 1920.





Tidigare artiklar