• Kandidatturneringen 2018
  • Tal Memorial 2018
  • Livesändning Elitserien rond 5 & 6
  • Svenskt Grand Prix 2017/18 – 5
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaDen stora höjdpunkten i vår är kandidatturneringen i Berlin som pågår från 10 mars till 27 mars. Med deltagare som Shakrijar Mamedjarov, Vladimir Kramnik, Wesley So, Levon Aronian, Fabiano Caruana, Alexander Grischuk, Ding Liren och Sergej Karjakin i dubbelronder, och en eliminering av färglottningens betydelse, är det onekligen så. En rättvisare och hårdare turnering får man leta efter som arrangör, journalist, publik eller spelare. Om du är intresserad av att tippa din personliga vinnare kan du göra det i omröstningen i högerspalten. Det går att se livesändningen på Chess24 med GM Jan Gustafsson och IM Sopiko Guramishvili/GM Peter Svidler kl. 15.00. Du som föredrar att vara selektiv kan ta del av nedanstående videosession av den tidigare visade livesändningen. Hemsida Chessbomb

KommenteraIgår fredag startade Tals minnesturnering i Moskva och den kommer att pågå i fyra dagar. Det blir nio ronder snabbschack under tre dagar och den sista dagen avslutas med en blixtturnering. Deltagarna är i lottningsordning Shakhrijar Mamedjarov, Peter Svidler, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Sergej Karjakin, Alexander Grischuk, Boris Gelfand, Daniil Dubov, Ian Nepomniachtchi och Vladimir Kramnik. Titta gärna på livesändningen kl. 13.00 alternativt skrolla den engelskspråkiga ryska hemsidan för mer detaljerad information.

KommenteraMatcherna Malmö AS - Limhamns SK (Lördag 17 feb kl 13.00) och Malmö AS - Eksjö SK (Söndag 18 feb kl 10.00) kommer att livesändas på denna länk.

KommenteraIkväll, fredag startar den traditionella GP-tävlingen Elite Hotels Open i Växjö. Livesidor för Elite Hotels Open respektive Lilla Elite Hotels Open finns på de klickbara länkarna.

KommenteraIkväll är det sista ronden för division 1 i Stockholmsmästerskapet för lag på Stockholms Schacksalonger.
Livesändning från Lag-DM elit klockan 18.30 ikväll:


KommenteraIdag spelades tre matcher i den femte ronden av Elitserien. Först ut kl. 11.00 var matcherna SK Rockaden-UASS som slutade 6.5-1.5 och Kungstornet-Stockholm SS som slutade 2-6. En timme senare satte matchen SK Team Viking-Farsta SK igång vilket gav matchseger till de förstnämnda med 5-3. En liten skräll på första bordet var att IM Lars Degerman besegrade GM Evgenij Agrest. De två återstående matcherna Malmö AS-Limhamns SK och LASK-Eksjö SK spelas 17 februari. I skrivande stund leder SK Team Viking med två partipoäng före SK Rockaden. Mer information om de individuella mötena finns på Schack.se.

KommenteraIkväll är det sista ronden i Stockholmsmästerskapet för lag på Stockholms Schacksalonger.
Livesändning från Lag-DM Elit klockan 18.30 ikväll.


KommenteraIdag 13.30 startar Tata Steel Chess Masters (Wijk aan Zee). Deltagarna och dagens inledande möten är: Anish Giri – Hou Yifan, Vladimir Kramnik – Wei Yi, Peter Svidler – Baskaran Adhiban,  Magnus Carlsen – Fabiano Caruana, Gawain Jones – Sergej Karjakin, Viswanathan Anand – Maxim Matlakov och Wesley So - Sjachrijar Mamedjarov. Förutom världsmästaren Carlsen kan det vara intressant att följa förra årets vinnare So och sensationen Adhiban som lyckades med bedriften att komma trea i denna superstarka turnering. Livesändning.

Maj 13

Det har nu spelats fyra ronder av Sigemanturneringen. Det prestigefulla mötet Nils Grandelius-Erik Blomqvist resulterade i en seger för Grandelius sedan Blomqvist omotiverat försvagat fältet g6 genom att först ställa en bonde på f6 och sedan en på h6. Det fanns ingen anledning att spela på detta sätt när det var möjligt och viktigare att operera i centrum. Det här positionella självmordet påminner om hur Blomqvist förlorade mot Short i den första ronden. Då var det fältet f5 som Blomqvist bjöd på. Det har talats om att Grandelius spelar ojämnt i denna tävling och samma sak kan sägas om Blomqvist som spelade strålande i rond 2 och 3.

Därmed leder Baadur Jobava tävlingen med 2.5 poäng tillsammans med Grandelius sedan han spelat en solid remi mot  Hakira Dronavalli och bland annat bjudit på ett minoritetsangrepp på damflygeln.

Pavel Eljanov börjar efter sin vinst mot Nigel Short med de svarta pjäserna så sakteliga komma igen efter att de tre första ronderna ha legat på – 1. Det är ju så i fem-rondiga turneringar att det inte finns mycket spelrum att komma ikapp och chansen är stor att det blir favoritfall. Om turneringen hade varit dubbelrondig hade den bästa spelaren säkerligen vunnit. Missa inte att spela igenom detta otroliga parti på Chessbomb där Eljanov promenerade med kungen till a6 i mittspelet! Det var faktiskt ett feldrag som inte Short utnyttjade. Eljanov skulle istället ha gått med kungen till c6.

Här nedan presenteras alla fyra livesändningar från turneringen och det är GM Stellan Brynell som står för partikommentarerna.

Observera att livesändningen börjar kl. 12.00 i morgon. Vi har då följande möten:

Erik Blomqvist (2 poäng) – Baadur Jobava (2.5 poäng)

Harika Dronavalli (1.5 poäng) – Nigel Short (1.5 poäng)

Pavel Eljanov (2 poäng) – Nils Grandelius (2.5 poäng)