• Ny omröstning i högerspalten
  • Tepe Sigeman & Co Chess Tournament 2018
  • USA-mästerskapet 2018
  • Tidigare...
KommenteraVi har en ny omröstning i högerspalten där det kan vara intressant att utröna huruvida Schacksnack bör vara skriven på det svenska eller det engelska språket. Det sistnämnda alternativet innebär att Schacksnack skulle översättas till Chesschat med syftet att  internationalisera sidan för att nå en engelsktalande läsekrets och skapa mer dynamik. Är detta eftersträvansvärt eller inte är alltså den underförstådda huvudfrågan.

Kommentera4-8 maj pågår snabbtävlingen Tepe Sigeman & Co Chess Tournament i Malmö. De sex deltagarna är i ratingordning GM Vidit Gujrathi, GM Alexander Morozevich, GM Nils Grandelius, GM Benjamin Gledura, GM Aryan Tari och IM Linus Johansson. Den mest namnkunnige är tidigare världstvåan och mycket kreative Morozevich och han får bära favoritskapet, men det är bara fem ronder vilket lägger grunden till att i princip vem som helst kan vinna. Om rondantalet inte är glädjande kompenseras det dock av att stjärnkommentatorn GM Yasser Seirawan, bekant från de mycket uppskattade livesändningarna från Saint Louis, är på besök i Sverige och ger sina synpunkter tillsammans med GM Stellan Brynell och GM Ferdinand Hellers. Hemsidan

KommenteraHerrarnas USA-mästerskap har laddat upp med följande imponerande fält av idel stormästare: VM-utmanaren Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Wesley So, Alex Onischuk, Ray Robson, Sam Shankland, Varuzhan Akobian, Jeffery Xiong, Alex Lenderman, Awonder Liang, Yaroslav Zherebukh och Zviad Izoria. Samtidigt pågår damernas USA-mästerskap med GM Irina Krush i spetsen. Båda dessa tävlingar pågår 17-30 april. Hemsida

KommenteraVi har just tagit del av Kandidatturneringen, där Fabiano Caruana säkrade en plats som utmanare i VM-matchen mot Magnus Carlsen i november i London, när nästa stora tävling, Grenke Chess Classic, äger rum den 31 mars - 9 april. Spelarna är Magnus Carlsen, förra årets vinnare Levon Aronian, Maxime Vachier-Lagrave, Fabiano Caruana, Viswanathan Anand, Nikita Vitiugov, Arkadij Naiditsch, Hou Yifan, och hemmaspelarna Georg Meier respektive Matthias Bluebaum. Livesändning kl. 15.00

Läs de 4 kommentarernaDen stora höjdpunkten i vår är kandidatturneringen i Berlin som pågår från 10 mars till 27 mars. Med deltagare som Shakrijar Mamedjarov, Vladimir Kramnik, Wesley So, Levon Aronian, Fabiano Caruana, Alexander Grischuk, Ding Liren och Sergej Karjakin i dubbelronder, och en eliminering av färglottningens betydelse, är det onekligen så. En rättvisare och hårdare turnering får man leta efter som arrangör, journalist, publik eller spelare. Om du är intresserad av att tippa din personliga vinnare kan du göra det i omröstningen i högerspalten. Det går att se livesändningen på Chess24 med GM Jan Gustafsson och IM Sopiko Guramishvili/GM Peter Svidler kl. 15.00. Du som föredrar att vara selektiv kan ta del av nedanstående videosession av den tidigare visade livesändningen. Hemsida Chessbomb

KommenteraIgår fredag startade Tals minnesturnering i Moskva och den kommer att pågå i fyra dagar. Det blir nio ronder snabbschack under tre dagar och den sista dagen avslutas med en blixtturnering. Deltagarna är i lottningsordning Shakhrijar Mamedjarov, Peter Svidler, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Sergej Karjakin, Alexander Grischuk, Boris Gelfand, Daniil Dubov, Ian Nepomniachtchi och Vladimir Kramnik. Titta gärna på livesändningen kl. 13.00 alternativt skrolla den engelskspråkiga ryska hemsidan för mer detaljerad information.

KommenteraMatcherna Malmö AS - Limhamns SK (Lördag 17 feb kl 13.00) och Malmö AS - Eksjö SK (Söndag 18 feb kl 10.00) kommer att livesändas på denna länk.

KommenteraIkväll, fredag startar den traditionella GP-tävlingen Elite Hotels Open i Växjö. Livesidor för Elite Hotels Open respektive Lilla Elite Hotels Open finns på de klickbara länkarna.

Maj 14

Alla tre partier slutade remi i den sista ronden. Detta tjänade Nils Grandelius på som alltså höll remi mot Pavel Eljanov med de svarta pjäserna och säkrade turneringssegern efter särskiljning med Baadur Jobava. Eljanov var tvungen att spela på vinst för att ha någon chans på slutseger och det gjorde han. Igår sprang han iväg med kungen till damflygeln och idag stod kungen på d1 i mittspel med damerna kvar. Det är välkänt att den gyllene regeln är att skydda kungen i mittspelet genom att utnyttja rockadrätten som tillkom i Europa på 1500-talet, eftersom den annars blir mer utsatt. Detta säger något om riskerna Eljanov tog och rent objektivt var Grandelius ställning att föredra. I ett senare skede spelade Grandelius dock inexakt med några drag och det gav Eljanov goda vinstchanser. I det kritiska läget svek modet för Eljanov och 26.Qc4? spelades istället för normaldraget 26.Db2 som hade behållit bindningen på den långa svarta diagonalen och då var Grandelius med i spelet igen. Partiet slutade småningom med remi i ett helt lika damslutspel. Partiet kan spelas igenom på Chessbomb. Studera speciellt hur Eljanov med kalkylerad risk och kyla spelar med kungen.

I de två andra partierna Harika Dronavalli-Nigel Short och Erik Blomqvist-Baadur Jobava verkade det som att alla spelarna var nöjda med remi. I det sistnämnda partiet är det noterbart att Blomqvist ännu en gång i ett kritiskt läge spelade h-bonden ett steg framåt istället för att spela aktivt i centrum för att behålla dynamiken (och vinstchanserna) i spelet.

Slutresultat:

1. Nils Grandelius 3 poäng

2. Baadur Jobava 3 poäng

3. Erik Blomqvist 2.5 poäng

4. Pavel Eljanov 2.5 poäng

5. Hikara Dronavalli 2 poäng

6. Nigel Short 2 poäng