• Kandidatturneringen 2018
  • Tal Memorial 2018
  • Livesändning Elitserien rond 5 & 6
  • Svenskt Grand Prix 2017/18 – 5
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaDen stora höjdpunkten i vår är kandidatturneringen i Berlin som pågår från 10 mars till 27 mars. Med deltagare som Shakrijar Mamedjarov, Vladimir Kramnik, Wesley So, Levon Aronian, Fabiano Caruana, Alexander Grischuk, Ding Liren och Sergej Karjakin i dubbelronder, och en eliminering av färglottningens betydelse, är det onekligen så. En rättvisare och hårdare turnering får man leta efter som arrangör, journalist, publik eller spelare. Om du är intresserad av att tippa din personliga vinnare kan du göra det i omröstningen i högerspalten. Det går att se livesändningen på Chess24 med GM Jan Gustafsson och IM Sopiko Guramishvili/GM Peter Svidler kl. 15.00. Du som föredrar att vara selektiv kan ta del av nedanstående videosession av den tidigare visade livesändningen. Hemsida Chessbomb

KommenteraIgår fredag startade Tals minnesturnering i Moskva och den kommer att pågå i fyra dagar. Det blir nio ronder snabbschack under tre dagar och den sista dagen avslutas med en blixtturnering. Deltagarna är i lottningsordning Shakhrijar Mamedjarov, Peter Svidler, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Sergej Karjakin, Alexander Grischuk, Boris Gelfand, Daniil Dubov, Ian Nepomniachtchi och Vladimir Kramnik. Titta gärna på livesändningen kl. 13.00 alternativt skrolla den engelskspråkiga ryska hemsidan för mer detaljerad information.

KommenteraMatcherna Malmö AS - Limhamns SK (Lördag 17 feb kl 13.00) och Malmö AS - Eksjö SK (Söndag 18 feb kl 10.00) kommer att livesändas på denna länk.

KommenteraIkväll, fredag startar den traditionella GP-tävlingen Elite Hotels Open i Växjö. Livesidor för Elite Hotels Open respektive Lilla Elite Hotels Open finns på de klickbara länkarna.

KommenteraIkväll är det sista ronden för division 1 i Stockholmsmästerskapet för lag på Stockholms Schacksalonger.
Livesändning från Lag-DM elit klockan 18.30 ikväll:


KommenteraIdag spelades tre matcher i den femte ronden av Elitserien. Först ut kl. 11.00 var matcherna SK Rockaden-UASS som slutade 6.5-1.5 och Kungstornet-Stockholm SS som slutade 2-6. En timme senare satte matchen SK Team Viking-Farsta SK igång vilket gav matchseger till de förstnämnda med 5-3. En liten skräll på första bordet var att IM Lars Degerman besegrade GM Evgenij Agrest. De två återstående matcherna Malmö AS-Limhamns SK och LASK-Eksjö SK spelas 17 februari. I skrivande stund leder SK Team Viking med två partipoäng före SK Rockaden. Mer information om de individuella mötena finns på Schack.se.

KommenteraIkväll är det sista ronden i Stockholmsmästerskapet för lag på Stockholms Schacksalonger.
Livesändning från Lag-DM Elit klockan 18.30 ikväll.


KommenteraIdag 13.30 startar Tata Steel Chess Masters (Wijk aan Zee). Deltagarna och dagens inledande möten är: Anish Giri – Hou Yifan, Vladimir Kramnik – Wei Yi, Peter Svidler – Baskaran Adhiban,  Magnus Carlsen – Fabiano Caruana, Gawain Jones – Sergej Karjakin, Viswanathan Anand – Maxim Matlakov och Wesley So - Sjachrijar Mamedjarov. Förutom världsmästaren Carlsen kan det vara intressant att följa förra årets vinnare So och sensationen Adhiban som lyckades med bedriften att komma trea i denna superstarka turnering. Livesändning.

Maj 14

Alla tre partier slutade remi i den sista ronden. Detta tjänade Nils Grandelius på som alltså höll remi mot Pavel Eljanov med de svarta pjäserna och säkrade turneringssegern efter särskiljning med Baadur Jobava. Eljanov var tvungen att spela på vinst för att ha någon chans på slutseger och det gjorde han. Igår sprang han iväg med kungen till damflygeln och idag stod kungen på d1 i mittspel med damerna kvar. Det är välkänt att den gyllene regeln är att skydda kungen i mittspelet genom att utnyttja rockadrätten som tillkom i Europa på 1500-talet, eftersom den annars blir mer utsatt. Detta säger något om riskerna Eljanov tog och rent objektivt var Grandelius ställning att föredra. I ett senare skede spelade Grandelius dock inexakt med några drag och det gav Eljanov goda vinstchanser. I det kritiska läget svek modet för Eljanov och 26.Qc4? spelades istället för normaldraget 26.Db2 som hade behållit bindningen på den långa svarta diagonalen och då var Grandelius med i spelet igen. Partiet slutade småningom med remi i ett helt lika damslutspel. Partiet kan spelas igenom på Chessbomb. Studera speciellt hur Eljanov med kalkylerad risk och kyla spelar med kungen.

I de två andra partierna Harika Dronavalli-Nigel Short och Erik Blomqvist-Baadur Jobava verkade det som att alla spelarna var nöjda med remi. I det sistnämnda partiet är det noterbart att Blomqvist ännu en gång i ett kritiskt läge spelade h-bonden ett steg framåt istället för att spela aktivt i centrum för att behålla dynamiken (och vinstchanserna) i spelet.

Slutresultat:

1. Nils Grandelius 3 poäng

2. Baadur Jobava 3 poäng

3. Erik Blomqvist 2.5 poäng

4. Pavel Eljanov 2.5 poäng

5. Hikara Dronavalli 2 poäng

6. Nigel Short 2 poäng