• Kraftmätning i Saint Louis 2017
  • William Lombardy 1937-2017
  • Livesändning – Lag-DM
  • Skol-SM 2017 i Katrineholm
  • Tidigare...
KommenteraDet har nog inte undgått någon att det för närvarande pågår en kraftmätning av stora mått i världsschackhuvudstaden Saint Louis 9-14 november. Det är en kombinerad blixt- och snabbschackturnering med deltagarna Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Wesley So, Alexander Grischuk, Veselin Topalov och Leinier Dominguez. Världsmästaren Magnus Carlsen och Kinas högst rankade Ding Liren möter varandra i en match bestående av blixt- och snabbschackpartier. Kommentatorer är Maurice Ashley, Yasser Seirawan och Jennifer Shahade.

KommenteraDen amerikanske stormästaren William James Joseph Lombardy finns inte längre med oss. Förutom att vara den ende som vunnit alla partier i Junior-VM i Toronto 1957 är han nog mer känd för att ha varit Bobby Fischers vän och coach under flera decennier. Lombardy lät prästviga sig inom den katolska kyrkan 1967 men fortsatte ändå med schack. Min egen "relation" till Lombardy har bestått och består av hans mycket läsvärda bok Understanding Chess My System, My Games, My Life där han bland mycket annat presenterar koncept som "strukturerad fantasi" och djupa insikter genom att "vitalisera" profylaxspelet. Han anser vidare att analysen är överskattad och bör uppfattas som ett hjälpmedel för tanken snarare än en katalysator för kreativitet. Det har publicerats minnesartiklar på Chessbase respektive New York Times. William Lombardys hemsida finns här.

Läs de 3 kommentarernaIkväll är det rond 2 i Stockholmsmästerskapet för lag på Stockholms Schacksalonger.
Livesändning från Lag-DM elit klockan 18:30 ikväll:


KommenteraSkol-SM spelas i Duveholmshallen i Katrineholm fredag - söndag med start kl 18.00 ikväll. Det går att följa Skol-SM-tävlingarna på Skol-SM-sidan via Sveriges schackförbunds hemsida. Inbjudan  

KommenteraWorld Cup som är en kvalificeringsturnering för vidare avancemang i VM-cykeln startar idag 2 september kl. 13.00 och pågår i tre veckor fram till avslutningsdagen 28 september. 128 spelare deltar men tyvärr deltar inte den svenske stormästaren Nils Grandelius, rankad 98:a på Elo-listan, och detta beror på att GM Johann Hjartarson, Island, stod som slutsegrare i Nordiska Mästerskapen, som också var en kvalificeringsturnering inom VM. I övrigt är det här en turnering för finsmakarna i publiken då hela världseliten är med förutom GM Veselin Topalov, Bulgarien. Vi hänvisar till turneringshemsidan för livepartierna.

Läs kommentarenIM Nils-Gustaf Renman (1950-) har både IM-titel och SM-titlar (1978 och 1980) i bagaget och nu ståtar han alltså med en nyligen bärgad individuell Europamästerskapstitel för veteranklassen 65+. Schacksnack gratulerar å det varmaste och den följdriktiga frågan är om inte också en VM-titel och indirekt en stormästartitel  står på tur? Vi kommer att återkomma till Renmans bravader i en senare artikel.  

Kommentera14-19 augusti äger den traditionella snabbschack- och blixtturneringen rum i Saint Louis. Det stora dragplåstret är Garry Kasparov som tar sig an några  av världens starkaste spelare. Dessa är - i den ordningen de möter varandra i den första ronden - Sergej Karjakin, Viswanathan Anand, Hikaru Nakamura, Le, Quang Liem, Fabiano Caruana, Levon Aronian, David Navara, Ian Nepomniachtchi och Leinier, Perez Dominguez. Livesändning kl. 20.00

KommenteraDen femte upplagan av superturneringen Sinquefield Cup 2-12 augusti ingår som en av deltävlingarna i Grand Chess Tour. I den första ronden har vi följande möten: Levon Aronian-Ian Nepomniachtchi, Fabiano Caruana-Magnus Carlsen, Sergej Karjakin-Peter Svidler, Viswanathan Anand-Hikaru Nakamura och Maxime Vachier-Lagrave-Wesley So. Det går att följa Grand Chess Tour live kl. 20.00 alternativt titta dagen efter eller vid ett annat lämpligt tillfälle då Schacksnack kommer att lägga ut och bevara de högkvalitativa livesändningarna som bokstavligen är i världsklass när det gäller spelet, kommentarerna och intervjuerna. Missa inte dessa!  

Maj 14

Alla tre partier slutade remi i den sista ronden. Detta tjänade Nils Grandelius på som alltså höll remi mot Pavel Eljanov med de svarta pjäserna och säkrade turneringssegern efter särskiljning med Baadur Jobava. Eljanov var tvungen att spela på vinst för att ha någon chans på slutseger och det gjorde han. Igår sprang han iväg med kungen till damflygeln och idag stod kungen på d1 i mittspel med damerna kvar. Det är välkänt att den gyllene regeln är att skydda kungen i mittspelet genom att utnyttja rockadrätten som tillkom i Europa på 1500-talet, eftersom den annars blir mer utsatt. Detta säger något om riskerna Eljanov tog och rent objektivt var Grandelius ställning att föredra. I ett senare skede spelade Grandelius dock inexakt med några drag och det gav Eljanov goda vinstchanser. I det kritiska läget svek modet för Eljanov och 26.Qc4? spelades istället för normaldraget 26.Db2 som hade behållit bindningen på den långa svarta diagonalen och då var Grandelius med i spelet igen. Partiet slutade småningom med remi i ett helt lika damslutspel. Partiet kan spelas igenom på Chessbomb. Studera speciellt hur Eljanov med kalkylerad risk och kyla spelar med kungen.

I de två andra partierna Harika Dronavalli-Nigel Short och Erik Blomqvist-Baadur Jobava verkade det som att alla spelarna var nöjda med remi. I det sistnämnda partiet är det noterbart att Blomqvist ännu en gång i ett kritiskt läge spelade h-bonden ett steg framåt istället för att spela aktivt i centrum för att behålla dynamiken (och vinstchanserna) i spelet.

Slutresultat:

1. Nils Grandelius 3 poäng

2. Baadur Jobava 3 poäng

3. Erik Blomqvist 2.5 poäng

4. Pavel Eljanov 2.5 poäng

5. Hikara Dronavalli 2 poäng

6. Nigel Short 2 poäng