Hösten 2011 startade en schackkurs på Youtube i regi IM Thomas Engqvist. I början var det en försöksverksamhet för att utröna både själva träningsformen och det generella intresset. Eftersom det fungerade pedagogiskt och intresset dessutom var tillräckligt stort blev det flera kurser på Youtube en gång varje termin fram till sommaren 2015. Dessa åtta kurser hade lika många teman och var i princip en fyra-årig utbildning för att förkovra sig som schackspelare. Konceptet byggde på att lära sig viktiga modellpartier inom respektive tema. Deltagaren aktiverades med jämna mellanrum för att själv begrunda de relevanta ställningarna och fick även bokrekommendationer för att fördjupa sina studier. De åtta kurserna har följande teman:
Kurs 1: Blandade teman (bondespel á la Philidor, vådan av att spela passivt, bondemajoritet, kombinationen, m.m.)
Kurs 2: Mod i schack (Schackpsykologi)
Kurs 3: Capablanca
Kurs 4: Fischer
Kurs 5: Carlsen
Kurs 6: Schackpsykologi
Kurs 7: Anand
Kurs 8: Ställningsvärdering och planläggning
Kurserna kan ses i valfri ordning då de är fristående från varandra. Fokuset ligger på att hjälpa tävlingsspelaren att bli en bättre spelare både teoretiskt och praktiskt. Två kurser lägger tyngdpunkten på det teoretiska, kurs 1 och 8, och två på det praktiska, kurs 2 och 6. De fyra övriga kurserna 3, 4, 5 och 7 koncentrerar sig på vad man kan lära sig av ett schackgeni. Om man genomgår alla åtta kurserna innebär det ca 80 lektioner av modellpartier kombinerat med bokrekommendationer hur man kan fördjupa sig mer inom respektive tema! Om deltagaren gör sitt jobb tar det ca 80 timmar att genomföra alla kurserna. En halvtimme för att lyssna på själva klippet och en halvtimme för att svara på frågorna under klippets gång.
Den första kursen Blandade teman presenteras kostnadsfritt för Schacksnacks läsare. Det enda som behövs är att man sätter upp sig som prenumerant eftersom klippen då kommer automatiskt till ditt konto på Youtube när ett klipp presenteras som tidigare varit privat. Syftet är att bilda den ambitiöse tävlingsspelaren som tar kursen seriöst. Vill man fortsätta sin utbildning från den andra kursen till den åttonde eller begränsa sig till ett urval av dessa kan man kontakta thomasengqvist@hotmail.com alternativt läsa om tidigare kurser och kursupplägg.
Det första klippet som presenteras från den första kursen är det sjunde VM-partiet mellan Spasskij och Petrosian som spelade i Moskva 1966. Modellpartiet belyser främst Philidors principer hur man spelar med bönderna men även hur man spelar vid rockad åt olika håll. Detta är förmodligen ett av VM-historiens bästa och mest lärorika partier.
Det nästföljande klippet introducerar kursen men visar även en vacker studie för att belysa löparparets styrka som deltagaren kan försöka lösa genom att klicka på pausknappen.
Senaste kommentarer