Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

apr 30
Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från Flick-NM 2017 som spelades i Schacksalongerna 28-30 april. Mer information om arrangemanget finns på Stockholms Schackförbunds hemsida.
 frän vänster : Louise Westin, WCM Ellen Kakulidis och Ingrid Greibrokk (Foto: Lars OA Hedlund)

Grupp A: Louise Westin, WCM Ellen Kakulidis och Ingrid Greibrokk (Foto: Lars OA Hedlund)

Grupp B : från vänster : Thyra Kvendseth, Ingrid Skaslien och Nansy Davidsdottir (Foto: Lars OA Hedlund)

Grupp B: Thyra Kvendseth, Ingrid Skaslien och Nansy Davidsdottir (Foto: Lars OA Hedlund)

Grupp C: från vänster: Sara-Olivia Sippola, Live J Skigelstrand och Nienke van den Brink (Foto: Lars OA Hedlund)

Grupp C: Sara-Olivia Sippola, Live J Skigelstrand och Nienke van den Brink (Foto: Lars OA Hedlund)

 

Läs mer »apr 30

Sergej Karjakin-Pavel Eljanov resulterade i en seger för den förstnämnde. Karjakin spelade en symmetrisk variant med 5.Re1 mot Berlinmuren i Spanskt parti. Båda verkade följa en forcerade teorivariant ända in i ett slutspel där vit hade löparparet mot ett torn och två bönder. Slutspelet var helt jämnt ända tills Eljanov gjorde misstaget 34…Ke7? och därmed lät vit sätta upp en griparm på damflygeln med a5. En griparm i kombination med löparparet är inte att leka med och sedan lyckades svart dessutom förlora en viktig bonde på kungsflygeln. Efter detta var det öppet mål för Karjakin. Det går att lyssna på de samlade kommentarerna i nedanstående klipp.

I partiet Vladimir Kramnik-Michael Adams blev det ett Italienskt parti. Den sistnämnde stod dock inte att känna igen i denna normalt solida öppning och det var en lätt match för Kramnik att öppna linjer hur han ville på damflygeln och sedan avgöra partiet på den sista raden. Det är mystiskt att Adams spelade väntedraget 21…Kh7? istället för att mobilisera g6-springaren till f4 för att sedan manövrera den vidare till e6 och c5 där den skulle ha en viktig funktion att fylla genom att trycka på de fientliga bönderna. Man kan säga att g6-springaren blev svarts fall eftersom det betydde att en pjäs hela tiden stod dåligt. Ta del av spelarnas och Ljubojevics inlägg i nedanstående klipp.

Wesley So-Teimour Radjabov var en isolani-historia som ledde över till det isolerade bondeparet, det vill säga b7-bonden hamnade på c6. Svarts strukturella svagheter med tre bondeöar mot vits två kvarstod alltså. So lyckades till slut vinna c-bonden men inte partiet. I slutspelet likfärgade löpare och ett torn vardera lyckades Radjabov byta av tornen och med få bönder kvar på brädan var det möjligt att hålla remi i löparslutspelet. En stark försvarsprestation av Radjabov. Det går att lyssna på eftersnacket i det följande klippet.

Veselin Topalov-Pentala Harikrishna utspelade sig ett Spanskt parti där Topalov spelade 8.a4 istället för 8.a3 som har varit ganska populärt under denna turnering. Partiet var jämnt hela tiden och ingen av spelarna gjorde några konstigheter så partiet mynnade ut i remi. Muntliga kommentarer finns här nedan för den som är intresserad.

Radoslaw Wojtaszek spelade ett aggressivt parti med Anti-Grünfeld och vann välförtjänt mot ledaren Shakhriyar Mamedjarov. Detta parti får ni inte missa och kan liksom de andra partierna i turneringen spelas igenom på Chessbomb. Missa heller inte kommentarerna av spelarna om detta parti i nedanstående klipp. Ljubojevic inleder klippet med att säga att det var ett extremt intressant parti.

Det är noterbart att i varje klipp från den här ronden frågade Ljubojevic spelarna vad som är viktigast av kärlek, hälsa och pengar.

Trots poängtappet på en poäng ligger Mamedjarov ensam i ledningen med 5 poäng och har en halv poängs försprång till So och Topalov. Därefter följer fyra spelare på fyra poäng och dessa är Kramnik, Adams, Wojtaczek och Karjakin.

Den nionde och sista ronden börjar klockan 12.oo idag och kan följas på turneringshemsidan. Den stora frågan är om hemmaplansspelaren Mamedjarov kommer att hålla undan för de jagande konkurrenterna…apr 29
Rapport från Jim Ahlins Minne och Lilla Jim Ahlins Minne 2017
Idag har vi i Övik spelat Jim Ahlins Minne och Lilla Jim Ahlins Minne, som också ingår som sista deltävling i Norrlands Junior-GP. Det var 19 deltagare i Jim Ahlins Minne och glädjande nog 28 deltagare i Lilla Jim Ahlins Minne.
Vinnare av årets Jim Ahlins Minne blev ratingfavoriten Rickard Engman, ASSU med 6 poäng av 7. Rickard släppte endast remier mot hemmaspelaren Peter Olsson och Ruben Feuentes från Fagervik. Turneringen avgjordes i praktiken redan i näst sista ronden när Rickard slog Gunnar Hjort, Östersund och fick en enpoängsledning. Tvåa i turneringen blev vilt spurtande Per Hjalmarsson SK Rockaden, Umeå. Per samlade ihop 5.5 poäng. Tredjeplatsen delades mellan Cristine Mariano-Wågman, SK Rockaden, Umeå, Ulf Norell, Gnarps SK, Peter Olsson, SK Örnen och Ruben Fuentes, Fagervik. Dessa 4 fick ihop 4.5 poäng. Full resultatlista finns på http://chess-results.com/tnr278209.aspx?lan=6&art=1&rd=7&wi=821
I Lilla Jim Ahlins Minne så delades segern mellan Adrian Söderström, Fagervik och Jacob Harlin, Smarta Bodens Schackskola på 17 poäng av 18 (3-2-1-systemet användes). Adrian vann Norrlands Junior-GP totalt. Det var mycket glädjande att se att det blev 28 deltagare i denna tävling. Tävlingen genomfördes på ett mycket bra sätt och ungdomarna visade vilka fina människor de är.
Tanken är att det kommer ett bildgalleri inom de närmaste dagarna
Anders Lind
SK Örnen
Rickard Engman. (Fotograf: Anders Lind)

Rickard Engman. (Fotograf: Anders Lind)apr 29

Rond 7 resulterade i remier på samtliga fem bord. Detta tjänade förstås ledaren Mamedjarov på som därmed bibehåller sin ledning med 5 poäng.

Pavel Eljanov-Wesley So var en dynamisk historia som utmynnade i en fredlig remi. Det känns dock vid en genomspelning av partiet på Chessbomb att båda spelarna var mycket väl förberedda i spelöppningen. Ja, döm själva. Den som hade störst chans att vinna partiet var Eljanov som i drag 32 kunde ha tagit bonden på a6 och låtit tornet står kvar på a1. Det utvecklas ju per automatik när vit brassar på med a-bonden. Det går att lyssna på presskonferensen med GM Ljubomir Ljubojevic vad de inbegripna såg under partiet.

 

Pentala Harikrishna-Radoslaw Wojtaszek har sitt intresse eftersom det efter vits 36:e drag uppkom ett praktiskt slutspel med en springare och två torn vardera. Bondeställningen rubriceras isolanistruktur utan c-bönder och partiet är väl värt att studera i perspektivet hur man håller remi med tre bondeöar mot vits två. Det är alltså Wojtaszek som med fin spelteknik visar hur man uppnår remi. Den traditionella remiplanen är att byta av alla fyra tornen eftersom det är välkänt att springarslutspelet är remi. Wojtaszek lyckades i alla fall få bort två torn från brädan och lite överraskande blev det senare ett kvalitetsoffer som säkrade remin. Wojtaszek presenterar alltså en alternativ men dynamisk metod att hålla remi i detta slutspel med en isolerad bonde. Det ska nämnas att Harikrishna förmodligen kunde ha förstärkt sitt spel genom att ha fokus på att framkalla en ny svaghet på kungsflygeln men istället fokuserade han enbart på svagheterna kring isolanin och på att bryta igenom på damflygeln. Här följer kommentarerna som ventilerades efter partiet.

Sergej Karjakin-Vladimir Kramnik var också en isolani-historia, dock en betydligt mer dynamisk sådan. Till skillnad från det förra partiet var e-bönderna borta. Isolaniställningen uppstod efter 20 drag och då hade svart löparparet, springare och ett torn mot vits torn, springarpar och svartfältslöpare. Detta är inget slutspel, utan ett mittspel utan damer. I drag 30 skedde övergången från mittspel till slutspel då svart bytte av sin svartfältslöpare mot vits blockadspringare på d4. Det blev sedan en mängd bondeavbyten som ledde fram till ett delat resultat. Här nedan följer presskonferensen:

Vad Shakhriyar Mamedjarov skulle uträtta mot ”spindeln” Michael Adams var det nog många som undrade inför den sjunde ronden. Adams fick en isolani på d5 men lyckades effektivt likvidera den med draget 13…d4!. Detta är en känd avvecklingsmetod som upptäcktes av bland andra Akiba Rubinstein och idén är att få aktivitet och en symmetrisk bondeställning. Det hände också här och ingen av spelarna kunde spela på vinst. Det går att lyssna på kontrahenternas kommentarer liksom Ljubojevics i följande klipp:

Teimour Radjabov-Veselin Topalov spelade ett Sicilianskt parti som ledde till skarpt spel. Ingen av spelarna gjorde några feldrag i den komplicerade ställningen som uppstod och remin var ett faktum. Det går att lyssna på spelarnas och Ljubojevics intressanta kommentarer genom att titta på nedanstående klipp.

Den sjunde ronden var remiernas rond och det är noterbart, när man spelar igenom partierna på Chessbomb, att ingen av spelarna gjorde något rött drag (= dåligt drag). Partierna höll genomgående en hög kvalitet och då är också remi det följdriktiga resultatet.

 

 

 

 apr 29

Den sjätte ronden hade hela tre vinstpartier och dessa var Vladimir Kramnik-Shakhriyar Mamedjarov 0-1, Wesley So-Sergej Karjakin 1-0 och Veselin Topalov-Pavel Eljanov 1-0. I det förstnämnda partiet var det förvånande att Kramnik missade det starka spanska draget 19.Bb5 som hade resulterat i en obekväm bindning av svarts c6-springare. Efter feldraget 19.Rac1? kunde Mamedjarov aktivera springaren med 19…Nb4 och få ett aktivare spel än vad som annars hade varit fallet efter vits 20.Bf1. Efter detta var det i princip nerförsbacke för Kramnik och uppförsbacke för Mamedjarov. Med superspringaren på b4 kunde svart senare med 34…Qc2 säkra ett dambyte och vinna med sin bondemajoritet på damflygeln.

I det nästföljande vinstpartiet spelade So ut Karjakin i ett mittspel utan damer. Frågan inställer sig varför Magnus Carlsen inte kunde vinna mot Karjakin på samma sätt i VM-matchen? Det här partiet kan betraktas som ett modellparti hur man besegrar Karjakin.

Topalov spelade ett mycket kreativt parti mot Eljanov i sina försök att knäcka den supersolida Damindiska uppställningen. Draget 10.h4!? innebar att man undrade var Topalov skulle placera sin kung. Sedan kom invecklingsdraget 18.Bf1. Efter att löparen slutligen hamnat på h3 hamnade kungen på g1 i drag 24. Det här, i högsta grad, hypermoderna partiet var långtifrån korrekt men ska man besegra en människa på andra sidan brädan är det ibland sådana psykologiska metoder som får tillgripas. Tänk på hur Kramnik spelade mot Harikrishna. Vare sig Topalov eller Kramnik hade knappast vunnit sina partier med normala ”datordrag”. Laskers berömda och tidlösa psykologiska spelmetoder är fortfarande applicerbara i världstoppen.

Man kan lyssna på Topalov och Eljanov som tillsammans med Ljubojevic går igenom partiet i nedanstående klipp:

De två återstående partierna Michael Adams-Pentala Harikrishna och Radoslaw Wojtaszek-Teimour Radjabov blev remi. Det intressantaste av dessa var det sistnämnda då Wojtaszek fick bra spel med hängande bönder på c4 och d4. Radjabov visade dock hur man ska spela mot denna struktur och det är att ha fokus på fältet f4. Med den svarta damen på c7 kan springarmanövern från d7-g6 via f8 vara värd att lägga på minnet även om vit kunde förstöra svarts bondestruktur med Bxg6.

Åtminstone fyra av den sjätte rondens partier är genomspelningsbara och det görs lämpligast på Chessbomb.

I och med att Mamedjarov vann mot Kramnik har hemmaspelaren kopplat ett rejält grepp med 4.5 poäng av 6. Tre ronder återstår dock innan vi med säkerhet vet vem som når mållinjen först.

 

 apr 28

I den femte ronden besegrade två representanter för den yngre generationen två representanter för den äldre generationen. Wesley So vann mot Vladimir Kramnik och den tidigare VM-utmanaren Sergej Karjakin besegrade Veselin Topalov tämligen enkelt i ett miniatyrparti. De övriga partierna Pavel Eljanov-Radoslaw Wojtaszek, Pentala Harikrishna-Shakhriyar Mamedjarov och Teimour Radjabov-Michael Adams slutade remi. Det mellersta remipartiet var nog det intressantaste. Vit gjorde bland annat ”invecklingsdragen” 9.Nb1 och 16.Bc1. Det partiet kan spelas igenom och skärskådas närmare på Chessbomb.

Världstvåan So har kommit igång efter sin tröga inledning med en vinst och tre remier och står nu på 50%. Leder gör alltjämt Mamedjarov med 3.5 poäng. I nedanstående klipp ventilerar Kramnik och So sina synpunkter under överinseende av GM Ljubomir Ljubojevic.apr 28

Förstahandsfavoriten Anish Giri säkrade turneringssegern med en vinst i den sista ronden av den 10-rondiga Reykjavik Open. Därmed hamnade Giri på 8.5 poäng, en halv poäng före stormästarna Jorden van Foreest, Sergei Movsesian, Abhijeet Gubta och Rilton-bekante Gata Kamskij. En mycket bra turnering gjorde Sveriges högst rankade spelare GM Nils Grandelius som tog 7.5 poäng. Han besegrade andrahandsfavoriten Dmitrij Andrejkin och spelade remi mot Giri och Jobava Baadur. Han tog alltså mer än 50% mot de tre högst rankade som alla hade en bit över 2700. Detta säger något om den potential Grandelius har i bataljerna mot världstoppen. Han gjorde en ratingprestation på 2757! GM Erik Blomqvist tog lika många poäng som Grandelius men hans ratingprestation var blygsamma 2443. Mer information finns på turneringens hemsida.apr 27

I nedanstående videoklipp presenteras en mycket svår och elegant endragsmatt. Inte ens den store Samuel Loyd har mig veterligen komponerat en endragare som kan konkurrera med denna. Både stormästare och mästare har gått bet på uppgiften så varför inte göra ett försök att slå dem i problemlösning?apr 26

Om det mest uppseendeväckande partiet i superturneringen i Grenke Chess Classic var det mellan Fabiano Caruana och Levon Aronian så var den fjärde rondens enda vinstparti mellan Vladimir Kramnik och Pentala Harikrishna ett parti man förmodligen också aldrig glömmer. Det innehöll ett originellt och samtidigt mycket kreativt tornoffer. Bara ett geni eller en dåre spelar en sådan positionell offermanöver.

Här följer partiet med lätta kommentarer:

Kramnik,V (2811) – Harikrishna,P (2755) [C84]
Vugar Gashimov Memorial 2017 Shamkir 24.04.2017
[Engqvist]

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Ba4 Nf6 5.0-0 Be7 6.d3 b5 7.Bb3 d6 8.a3 Den primära avsikten är förstås att behålla trycket på den italienska löpardiagonalen inför det positionella hotet 8…Na5. 8…0-0 9.Nc3 Det går ett drag snabbare att föra över springaren till g3 via c3-e2 eftersom Re1 inte behöver spelas för att förbereda manövern via d2 och f1. 9…Nb8 Breyers berömda springarmanöver till d7 frigör också c-bonden 10.Ne2 Nbd7 11.c3 Bb7 12.Ng3 Svart har ett stort gapande hål på f5 som vit naturligtvis vill besätta. 12…c5 13.Re1 Bonden på e4 övergarderas för att möjliggöra slag på c4 om svart spelar direkt…c4. 13…Rc8 14.Nf5 c4 Nu blir det komplikationer i centrum men detta tycks gynna svart som bland annat får en stark springare på c5. 15.dxc4 Bxe4 16.Nxe7+ Qxe7 17.cxb5 axb5 18.Bg5 Nc5 19.Ba2 h6 20.Bh4 g5 21.Bg3 Bh7 22.Qe2 Kg7 23.Rad1 Nfe4

Vit befinner sig under positionella press. Hur kan han ändra på förutsättningarna för partiet?

Vit befinner sig under positionell press. Hur kan han ändra på förutsättningarna?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

När jag såg det här och det efterföljande draget erinrade jag mig Spasskijs berömda 16…Nc6!! när det stod en vit bonde på d5 i ett parti mot Averbakh i Sovjetmästerskapet 1956. I det partiet var Spasskij positionellt överspelad men lyckades överrumpla sin motståndare genom att ändra på karaktären i partiet i rätt ögonblick. Samma sak händer också här när Kramnik inser att något drastiskt måste göras för att han ska undvika att bli överkörd av den indiska ångvälten. 24.Rd5!! Vit kan bara krossa svarts bondecentrum genom denna tornmanöver via d5. 24…f5 25.Rxe5!! Det är sällsynt att offra ett torn för bara två centrumbönder men det ryker även en flankbonde på damflygeln. 24…dxe5 26.Bxe5+ Nf6 26…Kg6 27.Bd4 Bg8 28.Ne5+ Kh7 var ett annat tänkbart försvar men man kan bara välja ett! De olika valmöjligheterna i försvaret är en av de psykologiska fördelarna för Kramnik. 27.Qxb5 Det är exceptionellt modigt av Kramnik att offra så mycket material och de psykologiska effekterna blir i förlängningen påtagliga. Vit har initiativet med de tre fribönderna på damflygeln som snabbt hotar att springa neråt mot den andra sidan brädan. 27…Nce4 28.Bd4 Rfd8 29.h3 Rb8 30.Qe2 Bg8 31.Bb1 Qb7 32.b4 Re8 33.c4 Qc6? Det var bättre att ställa damen på a6. 34.Qb2 Rbd8 35.c5 Qe6 36.b5 Kf8? 36…Qb3 var ett bättre försvar. 37.c6 Kramnik har på ett häpnadsväckande vis lyckats omvandla sin sämre ställning till en klart vunnen ställning. Mikhail Tal brukade kallas Trollkarlen från Riga men även Kramnik borde få en liknande status för bedriften i det här partiet. 37…g4?! Svart påskyndar förlusten. 38.hxg4 fxg4 39.Bxe4 gxf3 40.Bxf6 Rd6 41.Bg7+ Kf7 42.Be5 1 -0

Vi har just bevittnat en makalös föreställning av Kramnik som fortsättningsvis kan och borde rubriceras som hans odödliga parti. Partiet är en triumf för Kramniks psykologiska och taktiska skarpsinne för offret var, precis som Spasskijs tidigare nämnda, inte korrekt, men det var den bästa praktiska chansen i ett prekärt läge. Jämför man med andra berömda drag genom schackhistorien som Marshalls …Qg3!!, Spasskijs …Rh1!! eller Shirovs …Bh3!! så var ju dessa drag helt igenom korrekta. Det krävs dock inte korrekt schack för att spela ett odödligt parti, tänk bara på det mest kända odödliga partiet som spelades i London 1851 mellan Anderssen och Kieseritzky.

I nedanstående klipp följer även kommentarerna av kontrahenterna som lyftes fram under presskonferensen med Ljubomir Ljubojevic som konferencier.

De övriga partierna Michael Adams-Pavel Eljanov, Shakrijar Mamedjarov-Teimour Radjabov, Veselin Topalov-Wesley So, Radoslav Wojtaszek-Sergej Karjakin slutade samtliga med remi.

Mamedjarov leder fortfarande turneringen med 3 poäng. Därefter följer på 2.5 poäng Michael Adams, Veselin Topalov, Pavel Eljanov och Vladimir Kramnik.apr 25

Pavel Eljanov rivstartade med 2 poäng av 2 och var på vippen att vinna även sitt tredje parti mot Shakhrijar Mamedjarov men ett grovt feldrag i drag 44 spolierade hans ställning. Det är ett mycket dramatiskt parti som definitivt måste spelas igenom på Chessbomb. Därmed har Mamedjarov övertagit ledningen med 2.5 poäng.

I mötet Sergej Karjakin-Michael Adams blev det avbytesvarianten i Damgambit och Adams spelade väldigt resolut med sin kantbonde och pjäser för att slutligen avgöra med en attack på kungsflygeln. Ett textbokexempel hur man spelar som svart när vit spelar för passivt eller planlöst på damflygeln.

Alla de övriga partierna Teimour Radjabov-Pentala Harikrishna, Wesley So-Radoslav Wojtaszek, Veselin Topalov-Vladimir Kramnik slutade med remi.

Här nedan följer några intervjuer av GM Ljubomir Ljubojevic.

Tidigare artiklar