Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

feb 29

Här kommer ytterligare 20 bilder av Lars OA Hedlund från GP-turneringen i Växjö. Tryck på länken ”läs mer” för att se alla bilderna.

(Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »feb 28

De flesta känner till att Ulf Andersson, Sveriges genom tiderna bäste spelare, bidrog till populariteten av treradersförsvaret. Exempelvis slog han den regerande världsmästaren Anatolij Karpov i Milano 1975 med denna uppställning. Vad däremot många inte känner till är att han också bidrog till ett anti-vapen mot öppet Sicilianskt för att undvika forcerade varianter som Draken och Najdorf. Vapnet var Moskva-varianten. Denna grupp med Bb5 i det tredje draget kan kompletteras med andra anti-behandlingar som Alapins/Sveshnikovs 2.c3/2.Nf3 och 3.c3 eller Grand Prix-attacken 2.f4/2.Nc3 och 3.f4. Den sistnämnda tredje gruppen av anti-system hade Bent Larsen stora framgångar med i Interzonturneringen i Amsterdam 1964.

Här följer det viktiga modellpartiet som fick många älskare av Sicilianskt att bokstavligt talat finna det stört på omöjligt att skapa ett dynamiskt spel där svart fick sin beskärda del av vinster.

Andersson,Ulf (2535) – Portisch,Lajos (2640) [B51]
Skopje ol (Men) fin-A (5), 01.10.1972
[Engqvist]

1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.Bb5+

Hur kan svart bemöta schacken?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Detta parti var ett av de modellpartier som hjälpte till att popularisera Moskvarianten som hade spelats av en grupp mästare från Moskva efter kriget. Spelsättet visade att en stark spelare kunde bli besegrad med så kallade ”enkla drag”. Grundidén är inte bara att undvika de komplicerade öppna varianterna utan också att förbereda en långsammare uppbyggnad i centrum med c3 och d4. 3…Nc6 Spelet övergår via dragomkastning till Rossolimovarianten. Det logiska 3…Bd7 hade kunnat bemötas med 4.Bxd7+ Qxd7 5.c4 och vit får en Maroczy-uppställning där han blivit av med sin instängda löpare. Ett sätt att försöka skapa dynamik är 3..Nd7!? men det är inte helt riskfritt. 4.0-0 Bd7 5.Re1 Nf6 6.c3 a6

Vad är vits starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.Bf1 Den bästa och mest logiska fortsättningen. Här står inte löparen i vägen för de egna pjäserna utom möjligen för springaren på b1. Gambitfortsättningen 7.Bxc6 Bxc6 8.d4!? Bxe4 9.Bg5 gav svart problem under 80-talet men inte i våra dagar. 7…e5 En annan metod att kämpa för fältet d4 var 7…Bg4. 8.h3 h6 9.d4 Qc7 10.a4 Notera likheterna med huvuduppställningarna i Spanskt parti där vits löpare står på b3 eller c2. Från rutan f1 kan den hjälpa till att kontrollera fältet b5 då ju svart gärna vill ta terräng på damflygeln. En nackdel är att f1-löparen kan komma att stå ivägen för den klassiska Steinitzmanövern Nb1-d2-f1. Eventuellt finns dock eventuellt en springarmanöver till c4. Den starka likheten med Spanskt är en av orsakerna till Moskvavariantens popularitet eftersom den visar på systemets inneboende positionella styrka. 10…g6? Svart försöker vinna tid genom att omgående spela löparen till g7 istället för den tidskrävande omgrupperingen 10…Be7, 0-0, Re8, Bf8 och så vidare. Det finns dock en nackdel med att fianchettera omedelbart.

Hur kan vit profitera på svarts svagheter?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11.Na3! Andersson försöker direkt profitera på svagheten d6 som kommer att uppstå när svart ställer löparen på g7. 11…Bg7 12.dxc5 dxc5 13.Nc4 Rb8 Det naturliga 13…0-0 fungerar inte på grund av 14.Qd6! Qxd6 15.Nxd6 Rab8 16.Be3 och svart förlorar en bonde då 16…b6 hade bemötts med 17.Bxa6. Det kan mycket väl vara så att Portisch glömde bort att vitfältslöparen sannerligen är stark på f1-a6-diagonalen!

Hur går vit konkret till väga?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.b4! Starkt var även 14.Qd6! Qxd6 15.Nxd6+ Ke7 16.Nc4 och vit hade inte bara hotat bonden på e5 utan också det positionellt starka Nb6. 14…cxb4 15.cxb4 Avancemanget till b5 är nu ett mycket besvärande hot för svart. 15…Be6 15…Nxb4 16.Nd6+ Ke7 17.Nc4! leder till vinstspel för vit då bland annat 18.Ba3 hotar. 16.Nd6+ Ke7

Dags att avgöra!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17.Ba3! Andersson spelar som de romantiska mästarna på 1800-talet som älskade att ställa löparen på a3-f8-diagonalen när svart hindrats eller misslyckats med den korta rockaden. 17…Ne8 Efter 17…Qxd6 18.b5 Nb4 19.Qxd6+ Kxd6 20.Bxb4+ Kc7 21.Rac1+ har svarts kung ingen trygg fristad. 18.Nxb7! Qxb7 18…Rxb7 19.b5+ Nd6 20.Rc1 och vit vinner. 19.b5+ Kf6 20.bxc6 Qc7

Hur knyter vit till säcken?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21.Nxe5! 1-0 Pang på rödbetan! Där försvann den sista stoltheten i svarts ställning, e5-bonden. 21…Kxe5 hade lett till en vacker matt i fyra drag genom 22. f4+ Kxf4 23.Qf3+ Ke5 24.Qc3+ Kf4 25.Bc1#. 21…Qxe5 hade förlorat likaså efter 22.Qf3+ Bf5 23.exf5 och så vidare. Det är estetiskt tilltalande att hemmadiagonalerna f1-a6 och c1-h6 bidrog till vinsten. Det är inte ofta en så supersolid klassisk spelare som Portisch blev krossad på det här sättet.

"Den ungerske Botvinnik", Lajos Portisch, fick bita i det sura äpplet när han mötte en uppåtgående Ulf Andersson i angreppstagen. (Foto: Wikimedia Commons 1968)
feb 27

Woman Grandmaster Vita Kryvoruchko analyzes a game from the famous 1938 AVRO tournament: Mikhail Botvinnik vs. Alexander Alekhine. Learn to control the ranks on your opponent’s side.

 feb 27
Our 16th auction is now in progress. On March 10, from 19:00 to 21:30, a total of 200 items at the Lund Chess Academy will be auctioned off.
You can see the various items here or copy the following URL into your browser.
We have many tournament books, chess magazines, problem books and biographies available. Take advantage of this rare opportunity to complete your collection.


feb 26

Ett utmärkt sätt att förkovra sig i schack är att lösa många taktiska problem varje dag. Den populäraste funktionen på Schacksnack är att klicka i vänsterspalten på ”Klarar du denna”.  Ett stort antal problem har presenterats på Schacksnack genom åren och genom att studera dessa kan man successivt öva upp sin kombinations- och varianträkningsförmåga. Klicka alltså på bilden till vänster, för att få serverat ett nytt problem. Du löser sedan problemet genom att flytta pjäsen till önskad ruta.

För den ännu mer ambitiöse schackspelaren finns det många fler ställningar att lösa på Tactics.Chessbase.com. Här konkurrerar man med problemlösare som har löst flera tusen problem. Den bästa av dem har löst mer än 24.000 ställningar och är titulerad världsmästare med en ranking på 4044.

Lycka till med problemlösandet!

 feb 25

Världens högst rankade kvinna Hou Yifan, Kina, (2667) har anlänt till Lviv i Ukraina för att spela VM-match mot Mariya Muzychuk, Ukraina (2562) i nästa vecka. Hou Yifan är givetvis mycket stor favorit till VM-segern då det skiljer mer än 100 elopoäng mellan deltagarna.

I följande länk kan man se Hou Yifan tillsammans med sin mor och tränare GM Vladimir Chuchelov. De möttes på flygplatsen av bland andra Andrei Moskalenko. http://www.chessdom.com/hou-yifan-arrived-to-lviv/

Livesändning

Så här såg det ut när VM för damer begav sig i Tirana 2011. (Foto: Roberto Berna 2011)

 

 

 feb 24

Grandmaster Varuzhan Akobian reviews Game 7 of the 2012 World Championship match between champ Viswanathan Anand and Boris Gelfand. The match went to a tiebreak series, and many thought that Gelfand outplayed Anand in the match.

 feb 23

I lördags var Lars OA Hedlund också upptagen med att fotografera under Skol-NM i Kosta och därför har arbetsflödet tagit lite längre tid än vanligt. Här är äntligen efterlängtade och härliga bilder av Lars OA Hedlund från den tredje dagens spel i GP-tävlingen Elite Hotels Open. Det förekommer  dock bilder från fredagens och lördagens spel.

Klicka på länken ”läs mer” för tillgång till alla 40 bilderna.

GM Hans Tikkanen spelade fenomenalt och vann Elite Hotels Open med 7.5 poäng av 8 möjliga. Lägg därtill att han också stod på vinst mot Epishin. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »feb 22

Recension av Thomas Engqvist: Stein: move by move, Everyman Chess 2015, 496 s.

Jag har äran att avge recension över författarens andra verk i ”Move by move”-serien.

Formatet i fråga innebär, att boken är avsedd att gås igenom noggrant i studiesyfte. Boken är försedd med talrika diagram, och på snart sagt varje sida finns frågor, som läsaren skall försöka besvara innan hen går vidare i texten. Dessa är av varierande svårighetsgrad, och alla får garanterat något att bita i. För att inte tjuvkika på svaren har jag sett mig nödsakad att tillpassa två pappersark för att dölja texten och framskrida i studiet av verket på föreskrivet sätt. Detta fordrade för mig en viss självövervinnelse, en bok vill ju bli bläddrad i på samma sätt som en katt vill bli kliad bakom öronen. Jag måste dock erkänna, att detta sätt att läsa gav en ökad förståelse av Leonid Steins schackliga skapande.

Leonid Stein dog 1973 endast 38 år gammal. Han är mindre känd än sina stora samtida, men hade utmärkta resultat mot de sovjetiska storspelarna, inklusive världsmästarna. Han var en taktisk naturbegåvning, som spelade synnerligen snabbt i sin ungdom, och som hade en egenartad spelstil och en förmåga att alltid skapa komplikationer i sina partier.

Detta gör honom på sätt och vis mindre lämpad för detta läroboksformat. Stein gör nästan aldrig de drag som man väntar sig. Som Kasparov påpekat, handlar det i hans fall aldrig om regler, utan alltid om undantag. Den flitige studenten får bereda sig på många besvikelser, men samtidigt vidgas (gryr) förståelsen av vad han sysslar med. Med författarens hjälp kan man skönja hur han systematiskt tar strategiska risker och inte sällan provocerar motståndaren för att öka konfliktytorna. Kanske kan man se honom som en tidig föregångare till en modern, konkret spelstil. Hans parti mot Bronstein, som jag inte tidigare sett kommenterat, gjorde ett starkt intryck.

Bronstein,D – Stein,L [B50]
USSR Championship, Kiev, 1964

Vad föreslår du att svart spelar?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svart spelade 21… Rb6xb4.

Som synes har svart en tämligen ”dålig” löpare, och talrika bondesvagheter, men han vinner till synes följdriktigt. Vits hästar har allvarliga organiska svårigheter att hitta fält, och svarts bondesvagheter går aldrig att komma åt. Bronstein var i det följande så gott som chanslös. Det är sådant som får en att inse, att allt inte är så enkelt och följdriktigt som man ibland tror.

Det är intressant att se vad som blir kvar av den taktiska briljansen efter att datorerna sagt sitt. En hel del, även om några av hans spektakulära kombinationer (t ex mot Hort 1968) har omvärderats.

Den engelska språkbehandlingen är vårdad och flytande, och bokryggen framstår ännu som oanvänd. Steins motspelare presenteras på ett ofta förtjänstfullt sätt. Författaren för ett ständigt samtal med schackhistoriens giganter (Philidor, Steinitz, Nimzowitsch, Capablanca …) vilket är bildande. Jag tror inte att Stein var så inspirerad av dem, med undantag av Reti, eftersom det är omvittnat att han inte läste schackböcker som ung. Men de visar ändå sitt värde genom att kunna tjäna som kompass även i dessa stormiga vatten.

Min enda allvarliga invändning gäller urvalet. Stein hade ju utmärkta resultat mot världsmästarna, och jag saknar vissa av de partierna (särskilt Stein-Petrosian, Moskva 1961). En del mindre angelägna partier (som nr 9) har istället kommit med.

Det finns endast två tidigare monografier om Stein, en av Raymond Keene och en av Gufeld och Lazarev. Keenes arbete framstår i jämförelse med det recenserade verket som en tunn pamflett, där Steins kombinationer och angrepp återges med entusiastiska kommentarer. Engqvist går djupare med gedigna, objektiva analyser, och försöker visa olika sidor hos Stein. Keenes tes kan sägas ha mött sin antites. Men spelaren Leonid Stein framstår fortfarande som något av ett mysterium, och syntesen väntar fortfarande på att skapas.

Helhetsintrycket är mycket gott, och verket rekommenderas.feb 21

Här kommer bilder av Lars OA Hedlund från den andra dagens spel i GP-tävlingen Elite Hotels Open. Tryck som vanligt på länken ”läs mer” för att se alla 18 bilderna.

En av deltagarna i Elite Hotels Open i Växjö är Angelina Fransson, Limhamns SK (1999) (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »

Tidigare artiklar