Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

jan 31


jan 30

Här nedan visas gårdagens livesändning från den elfte ronden med de superkvalificerade kommentatorerna GM Peter Svidler och GM Jan Gustafsson. Rondens stora höjdpunkt var förstås prestigemötet mellan Tellus högst rankade man, Magnus Carlsen, och världens högst rankade kvinna, Hou Yifan.

I det nästa klippet tittar GM Daniel King bland annat i detalj på vad som egentligen hände i bondeslutspelet mellan Magnus Carlsen-Hou Yifan där den sistnämnde missade en forcerad remi. Det är inte helt enkelt eftersom det är flera teman involverade som ömsesidig dragtvång, triangulering och korresponderande fält. En grundförutsättning att fixa ett sådant här slutspel är att man har löst några hundra bondeslutspel men det är inte ens säkert att detta räcker eftersom den praktiska situationen inte är samma sak som att sitta i studiekammaren. Detta sistnämnda har Hou Yifan garanterat gjort. Alla ambitiösa och seriösa spelare, oavsett nivå, bör därför själva studera detta bondeslutspel inför svarts 45:e drag och sätta sig in i alla finesser och försöka förstå vad som pågår. Om man har lärt sig detta slutspel kommer det att hjälpa för alla framtida bondeslutspelsstudier som ni kommer att lösa och alla bondeslutspel som kommer att uppstå i era partier. Det förekommer missar även på den högsta nivån i denna typ av slutspel eftersom man oftast är trött i slutet av ett parti, kanske har för lite tid, men framför allt att det krävs en felfri varianträkning. Det sistnämnda är inte helt lätt och förmodligen var det så att världens starkaste kvinnliga spelare i stridens hetta blandade ihop vem som var vid draget i själva varianträknandet och helt enkelt trodde att ställningen redan var förlorad efter att damerna bytts bort. Alltså, sätt upp den kritiska ställningen efter Carlsens drag 45.Kxc3 och tänk själva. Detta ger också en bra förståelse för vilken situation hon befann sig i.

För att hjälpa den utvecklande schackspelaren hänvisas till nedanstående diagram som också skulle kunna rubriceras som Veckans slutspel. Lösningen publiceras småningom i kommentarfältet.

Vit har just spelat 45.Kxc3 och det är svart som drar och gör remi.

 

 

 jan 29

GM Ben Finegold går igenom det avgörande tionde partiet mellan Emanuel Lasker-Carl Schlechter från 1910. Schlechter hade blivit världsmästare om han hade spelat remi.

 jan 29

Dear Chessfriends,

In Budapest, our First Saturday chess tournament GM-IM section (6-16 Febr), is waiting for the GM-IM norm seeking players of your country.

In case of concrete interest I will send more information to the player. (List of actual players registered and financial condition).

Chessfriendly:

N a g y ,  L a s z l o

International chess organizer,

ARENA online International master,

www.firstsaturday.hu

Online chat is possible from the website with

the middle right red button LIVE CHAT,

cell: +36-30-2301914+36-30-2301914

Video about us:

Motto: We do all our best possible for our chessplayersjan 29
Det är redan 42 anmälda till Västgöta Open!
Högre priser än någonsin!!
1:a pris 7 500:
3 rankingpriser i 10-mannagrupper, med mera!!
Det finns fortfarande några rum kvar på stadshotellet.
600:- / natt för enkelrum 850:- / natt för dubbelrum
Välkomna till Skara!
Med vänliga hälsningar Rickard Dahlström / Skara SS


jan 28

Det öppna spanska partiet mellan GM Wei Yi och Fabiano Caruana får nog ses som höjdpunkten från den tionde ronden och det visas av GM Daniel King i den nedanstående videosekvensen.

Hela livesändningen med stormästarna GM Jan Gustafsson och GM Peter Svidler kan man ta del av i det kommande klippet.

Världsmästaren Magnus Carlsen är, med sin remi mot Anish Giri, alltjämt i ensam ledning med 7 poäng av 10 tätt följd av Caruana med 6.5 poäng. Det börjar bädda för en riktigt spännande slutstrid mellan dessa båda schackgiganter! För nog är det väl så att någon av dessa två vinner?

 

 jan 27

GM Daniel King och GM Jan Gustafsson går igenom det spektakulära partiet mellan det kinesiska schackgeniet GM Wei Yi och GM David Navara från nionde ronden.

GM Jan Gustafsson och SGM Peter Svidler presenterar som vanligt högkvalitativa kommentarer från den nionde rondens livesändning.

Ställningen i toppen är följande: Magnus Carlsen 6.5, Fabiano Caruana 5.5, Wei Yi, Wesley So, Anish Giri och Ding Liren 5. Carlsen börjar dra ifrån det övriga fältet och visar sin världsmästarklass. Det blir dock ett tufft möte i morgon mot Giri.

 jan 26

GM Jan Gustafsson går igenom hela partiet mellan David Navara och Fabiano Caruana från den åttonde ronden. Om det är någon som inte ids gå igenom hela partiet går det att titta på GM Daniel Kings sändning som fokuserar på partiet från drag 31.

Den som har ännu mer tid att förbruka tittar på första delen av livesändningen med GM Jan Gustafsson och GM Peter Svidler.

och så den andra delen…

Magnus Carlsen är efter Caruanas förlust för första gången ensam i ledningen. Han har 5.5 poäng.

 

 

 jan 24

Här nedan följer ett av de otaliga angreppspartier som spelades av Ulf Andersson under de Nordiska Mästerskapen i Lidköping 23 juli – 8 augusti 1969. Det var deltagarrekord med 111 spelare trots att det hade varit många återbud. Ole Jakobsen blev Nordisk mästare med en segermarginal på hela 2.5 poäng och en bidragande orsak var att han slog Andersson i deras individuella parti. Det ansågs sensationellt att den titellöse 18-årige Ulf Andersson, så tätt efter sin fina insats i SM, mäktade med ytterligare en stark prestation. Han tog 9 poäng av 13 och delade 2:a till 3:e placeringen tillsammans med IM Heikki Westerinen. Hans spel vittnade om både talang och mognad skrevs det i Tidskrift för Schack. Den som vill läsa mer om turneringen och spela igenom fler angreppspartier med Uffe hänvisas till T.f.S., årgång 1969, nr 6 och nr 7.

Nu tittar vi på partiet mot finländaren Aki Lahti. Svara gärna på frågorna i anslutningen till diagrammen, särskilt inför vits artonde drag. Lycka till!

Andersson,Ulf – Lahti,Aki [B89]
NM Lidköping (9), 1969
[Engqvist]

1.e4 c5 2.Nf3 Nc6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 d6 6.Bc4 e6 7.Be3 a6 8.Qe2 Detta inleder Velimirovicvarianten som under denna tid ansågs vara en av de farligaste varianterna för svart att bemöta. 8…Qa5?! Detta är ett pseudoaktivt drag som inte är så bra som det ser ut. Svarts dam har kontroll över den fjärde raden och ett visst tryck mot vits damflygel och det ska försöka avhålla vit från att rockera långt men detta är bara illusioner som partifortsättningen visar. En av huvudvarianterna går 8…Qc7 9.0-0-0 Be7 10.Bb3 Na5 11.g4 b5 12.g5 Nxb3+ 13.axb3 Nd7 med ömsesidiga chanser. 9.0-0-0 Nxd4 10.Bxd4 b5 11.Bb3 Bb7

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.Bxf6! Vit försvagar svarts kungsflygel och gör den korta rockaden oaptitlig. 12…gxf6 13.Qh5 Detta är poängen. Det finns inget bekvämt sätt att gardera e6. Om svarts dam hade stått på c7 hade svart kunnat rockera långt. Det är intressant att vits dam också hindrar svart att spela …b4 på grund av bindningen längs den femte raden. 13…Bc8 Bättre var 13…Ke7 även om svart står avsevärt sämre efter 14.f4 med planen f5 eller e5 för att bryta upp svarts kompakta bondeställning kring kungen. 14.Rhe1 Exaktare var 14.f4 och vänta med tornet på h1 tills man är säkrare på om tornet står bäst på f1, e1 eller kanske d1! 14…Ra7 En typisk manöver i Sicilianskt för att lösa problemet med damflygeltornet. 15.f4 Qb6? Bondeoffret 15…Bg7 16.Rxd6 0-0 var sista chansen med bara klar fördel för vit. 16.f5 Vits angrepp blir självspelande. 16…b4 17.Na4 Qa5

Svart försöker utnyttja att bonden på f5 är bunden men han har missat vits nästa avgörande drag. Kan du hitta det?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.e5! Svarts kung har hamnat i ett riktigt blåsväder! 18…fxe5 19.fxe6 Bxe6 20.Bxe6 Qxa4 21.Rf1 Olikfärgade löpare gynnar bara Ulf som kan koncentrera sig på de vita fälten där svart är pjäs under. 21…Rc7 22.Bb3 Qc6 23.Rxf7 Kd8

Vad är vits nästa drag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24.Qxe5 Partiet är avgjort då h8-tornet inte kan räddas. 24…Rxf7 25.Bxf7 Qd7 26.Qxh8 Qxf7 27.Rxd6+ Kc7

Vad är vits bästa drag rent tekniskt?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28.Qf6 Det enklaste och det bästa när man har ett materiellt övertag är att byta dam. Även datorn föreslår detta drag som det bästa. 28.Rf6 Qe7 29.Rf1 Bg7 30.Qa8 vinner också men är lite krångligare. 28…Qe8 29.Re6 1-0 Ett i princip perfekt parti av Ulf som tog vara på alla de tillgängliga bindningarna på ett optimalt sätt.


 jan 24

Världsmästaren Magnus Carlsen lyckades i den sjunde ronden med ett ”äkta hat trick” genom att vinna sitt tredje parti på raken. Carlsens offer blev ingen mindre än den exceptionellt starke stormästaren Pavel Eljanov som utvecklats mycket på sistone men ändå inte hade något att sätta emot med de vita pjäserna. Det hela började på ett tidigt stadium med att Carlsen vann löparparet. GM Fabiano Caruana besegrade Ding Liren och inför den åttonde ronden idag leder Carlsen och Caruana med 5 poäng av 7 och har en enpoängsledning före GM Wesley So, GM Ding Liren och GM Anish Giri. 6 ronder återstår och mycket kan hända som bibehåller spänningen såvida inte Carlsen fortsätter med sitt nyligen påbörjade staketbygge.

GM Jan Gustafsson och GM Daniel King går igenom Carlsen-Eljanov i nedanstående klipp. Notera särskilt hur han spelar med och aktiverar sitt löparpar.

I rond 8 har Carlsen svart mot Sergej Karjakin medan Caruana har svart mot David Navara.

GM Fabiano Caruana, USA, leder Tata Steel Masters 2016 jämsides med världsmästaren som har fått igång sitt spel. (Källa: Wikimedia 2012)

 

Tidigare artiklar