Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.

KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.

KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare

Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.

Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....

Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.

KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren

KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.

mar 31

En trevlig och underhållande form av blixtschack på Internet är när starka stormästare tar sig an klubbspelare samtidigt som stormästaren kommenterar sina tankar muntligt under partiets gång. Man kan exempelvis se GM Maxim Dlugy utmana spelare på detta sätt på Internet Chess Club. I nedanstående video kan man följa den populäre, ödmjuke och humoristiske GM Jan Gustafsson ta sig an olika spelare på chess24.

 mar 30

SM i Uppsala går 15-24 juli och sammansättningen i SM-gruppen är nu bestämd. Glädjande nog kommer Sveriges bäste spelare GM Nils Grandelius att delta. Han vill uppenbarligen försvara sin titel från förra året och det får de svenska spelarna och arrangörerna vara glada för eftersom det höjer nivån och statusen på mästerskapet rejält. Deltagarlistan till SM-gruppen: GM Nils Grandelius 2646, GM Tiger Hillarp-Person 2533, GM Hans Tikkanen 2533, GM Erik Blomqvist 2514, GM Axel Smith 2491, GM Jonny Hector 2489, IM Jonathan Westerberg 2488, GM Pia Cramling 2485, GM Daniel Semcesen 2442 och FM Tom Rydström 2318mar 30
We have a vacancy.
First comes – first served. ;

Nagy Laszlo
International chess organizer
Mobile: +36-30-2301914
Do you like these games?
I especially like the game from the last round: Lyell-Boguszlavszkij.
What is your opinion?
Nagy Laszlo
International chess organizer
Mobile: +36-30-2301914


mar 29

Här kommer fler av de allra bästa bilderna tagna av Lars OA Hedlund från Påskturneringen i Norrköping. Notera att det står namn eller titel under alla bilderna. Alla bilderna har tagits från den tredje respektive fjärde dagen och samtliga kan ses genom att klicka på ”läs mer”. Resultatlista

GM Tiger Hillarp Persson segrade efter särskiljning i Norrköping. (Foto: Lars OA Hedlund)

GM Tiger Hillarp Persson, LASK, segrade med 6.5 poäng av 8 efter särskiljning i Norrköping med en halv kvalitetspoäng före GM Hans Tikkanen. (Foto: Lars OA Hedlund)

Läs mer »mar 28

Det var en mycket spännande rond huruvida Caruana och eller Karjakin skulle bli utmanare i VM-matchen i höst. För att Caruana skulle bli utmanare krävdes det som sagt vinst av Anand mot Svidler med de svarta pjäserna, inte en helt enkel uppgift. Dessutom var Caruana tvungen att hålla remi med de svarta pjäserna mot Caruana. Om Caruana skulle bli utmanare på egen kraft var han rätt och slätt tvungen att vinna med de svarta pjäserna. Det verkar som att detta var hans resonemang för han spelade Sicilianskt. Detta är en utmärkt öppning om man vill spela på vinst eller förlust. Caruana spelade hyfsat bra och hade utjämning innan han utförde sitt 36:e drag…Alla som följde direktsändningen vet hur det gick. Caruana förlorade som en sten och här finns hela partiet.

Alla de andra partierna i denna rond slutade remi och var relativt händelsefattiga och utan vändpunkter. Vi hänvisar till Chessbomb.se där man kan spela igenom samtliga partier med analyser av Stockfish 7-CB 64 POPCNT.

Karjakin har visat sig vara en värdig vinnare och kan bli en mycket tuff utmanare i VM-matchen mot Carlsen 10-30 november i New York City. Karjakin vann exempelvis på Carlsens hemmaplan, i superturneringen Norway Chess, både 2013 och 2014 och 2015 fick han på grund av mystiska regeländringar inte spela. Därför känns det lite rättvist att han nu till och med får spela en VM-match för att utröna vem som verkligen är världens just nu bäste manlige spelare. Han är också med i årets Norway Chess som startar om två veckor och den tävlingen skulle kunna ses som en uppvärmningsturnering för Carlsen och Karjakin inför den stora drabbningen om åtta månader.

Slutställningen blev så här: Karjakin 8.5 poäng, Caruana och Anand 7.5 poäng,  Giri, Aronian, Svidler och Nakamura 7 poäng, Topalov 4.5 poäng.

Lite tråkigt att det gick så dåligt för Topalov och han är verkligen inte klassen sämre än de övriga deltagarna. Själv förklarade han sin mediokra insats med att de andra gick in mycket hårdare för turneringen. Exempelvis gick de på gym och förberedde sina varianter på fridagen. Topalov menade att en spelare som Giri tränade tre gånger mer än han själv gjorde. Vi får hoppas vi får se en ny (=bättre förberedd och mer motiverad) Topalov i Norway Chess om två veckor. Det var ju inte alls särskilt länge sedan han var med i hetluften och spelade en VM-match mot Anand 2010. Varför ska en sådan genialisk spelare i princip lägga pjäserna på hyllan?

Andra besvikelser var förstås Anand som såg ut att ha turneringen i sin hand när han plötsligt började förlora de svarta partierna i Engelskt. Man undrar hur det hade gått om han inte hade haft dessa megaluckor i sin repertoar?

Caruana måste vara oerhört besviken som missade utmanarplatsen med i princip minst möjliga marginal. Hade han vunnit partiet mot Svidler och Aronian samtidigt vunnit mot Karjakin så hade säkert Caruana varit utmanaren. Det är oerhört små marginaler det handlar om. Det sista partiet är inte mycket att säga något om eftersom han var desperat och ville vinna till varje pris. Han såg ju vartåt det lutade i partiet Svidler-Anand.

Giri är säkert nöjd med att vara obesegrad mot praktiskt taget hela världseliten. Problemet är dock att ett sådant spel lämpar sig bättre för matchspel och inte turneringsspel. I matchspel måste Giri vara rena mardrömmen, lite grand som Petrosian var på sin tid i sina VM-matcher och kandidatmatcher, men för att komma till en VM-match måste han vinna partier för att kunna vinna en turnering av en sådan här dignitet.

Aronian är kanske speltekniskt en av de absolut bästa i världen men eventuellt är han mer av en konstnär än en spelare i stil med Nakamura och det kan göra att han missar en halva då och då.

När det gäller Svidler måste han naturligtvis bättra på slutspelet torn, löpare och torn. Nuförtiden får man vara beredd på att detta slutspel kan uppstå med bara 30 sekunder per drag och då gäller det att man kan den kända Philidorställningen från 1749.

 

 mar 28

Kandidatturneringen 11-29 mars 2016 äger rum på Central Telegraph i Moskva. Deltagarna är åtta till antalet och möter varandra i dubbelronder med färgväxling för att skapa maximal rättvisa. Vinnaren kommer att möta världsmästaren Magnus Carlsen, Norge, i en VM-match i New York under hösten. De lyckligt lottade spelarna är i rankingordning: GM Fabiano Caruana, U.S.A., GM Anish Giri, Holland, GM Hikaru Nakamura, U.S.A., GM Veselin Topalov, Bulgarien, GM Levon Aronian, Armenien, GM Viswanathan Anand Indien, GM Sergej Karjakin, Ryssland och GM Peter Svidler, Ryssland,  Mer information, livesändning (med superkommentarer av GM Evgenij Miroshnichenko och GM Alexandra Kosteniuk, m.fl.), m.m. finns på den officiella hemsidan.
mar 27

Första partiet som spelades färdigt i den trettonde ronden var det mellan Topalov-Nakaura. Det såg ut att gå mot en ganska klar remi när Topalov från och med drag 33 spelade lite väl hårt på vinst och förlorade.

Nästa parti som blev klart var det mycket spännande partiet Anand-Giri. Anand fick inte ut något nämnvärt i ett Italienskt parti och lite senare i partiet fick Giri in det starka 24…Bxf2!+. En mycket komplicerad ställning började ta form och dessutom började spelarna komma i tidsnöd. Remi kanske ändå var det rättvisa resultatet även om det fanns fördelaktiga intrikata manövrer på fjärde raden med tornen för båda spelarna men sådant brukar vara svårt att hinna analysera grundligt när man har lite tid på klockan. Detta var dock dödsdomen för Anand och alla Anand-anhängare som nu får ha tålamod och vänta till nästa VM-cykel. En sådan stor spelare som Anand (liksom även Topalov) kan man aldrig räkna bort.

I det tredje partiet får man nog säga att Karjakin hade flyt som klarade remi mot Aronian med de svarta pjäserna. Nog fanns det en vinst i drag 29? Vi låter läsarna själva bedöma, partiet finns här. Aronian uttryckte på presskonferensen att det var som att måla en tavla men att han sedan tappade penseln.

Det sista partiet var en riktigt långkörare och här hade faktiskt Svidler chansen att med de svarta pjäserna sätta tryck på Caruanas ställning. Därav blev dock intet eftersom Svidler ställde damflygeltornet på fel ruta och Caruana kom tillbaka in i partiet och fick fördel som till slut resulterade i remislutspelet torn, löpare mot torn. Detta är för de initierade inte alltför svårt att hålla remi men i trötthetens tecken gjorde Svidler och Caruana några fel. Till exempel var det opraktiskt av Svidler att spela 92…Kb5?! när möjligheten fanns att fly från vits näraliggande pjäser med 92…Kb3. Detta hade förmodligen 99 procent av den schackliga mänskligheten spelat. Det avgörande felet var 102…Ka4?? men Caruana kapitaliserade inte på det utan gjorde själv feldrag. Ja, det är lätt att blanda ihop Philidor, Cochrane och Szen i trötthetens tecken. Partiet och hela slutspelet finns för genomspelning här.

Minnesgoda läsare kanske kommer ihåg att i SM i Sunne missade IM Axel Smith en studieartad vinst mot GM Tiger Hillarp Persson i just detta slutspel. Artikeln finns här.

Efter den trettonde ronden har ledarduon Caruana och Karjakin 7.5 poäng, Anand 7 poäng, Aronian, Giri, Svidler och Nakamura 6.5 poäng, Topalov 4 poäng.

I den fjortonde och sista ronden på söndag kl. 14.00 har vi följande möten:

Svidler – Anand

Giri – Topalov

Nakamura – Aronian

Karjakin – Caruana

Nu återstår det bara en rond av Kandidatturneringen och då kommer det definitivt att avgöras vem som blir utmanare till regerande världsmästaren Magnus Carlsen i höst. Det kan bara stå mellan två spelare, Caruana eller Karjakin, då Anand inte lyckades vinna med de vita pjäserna mot den hittills mycket svårslagne Giri. Även om Anand skulle besegra Svidler i morgon och partiet Karjakin-Caruana slutar remi kommer Caruana enligt särskiljningsbestämmelserna att utgå som segrare då det inte kommer att spelas något särspel. Om Anand inte kommer upp på delad 1-3 plats blir det däremot Karjakin som vinner Kandidatturneringen.mar 27

The ChessCenter team gives you wall-to-wall coverage of the nearly finished Candidates’ Tournament, which will determine who will challenge Magnus Carlsen in the 2016 world chess championship in New York.

 mar 26

Här kommer ytterligare 10 bilder av Lars OA Hedlund från den pågående påskturneringen i Norrköping.

IM Pontus Sjödahl, Västerås SK, är en av de åtta ledarna med 4.5 poäng av 5. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »mar 26

I den första ronden i kvalet till Norway Chess ställdes GM Nils Grandelius med de svarta pjäserna mot GM Jon Ludvig Hammer. Hammer hade ett visst tryck med de vita pjäserna men efter utmärkt försvarsspel lyckades Grandelius till och med vinna ett remislutspel med olikfärgade löpare. I partiet mellan GM Aryan Tari och GM Hou Yifan spelade vit primärt på säkerhet och fick inte ut något med de vita pjäserna. Hou Yifan försökte sedan lura honom i tornslutspelet som uppkom men det lyckades inte med remi som resultat.

Den andra ronden gav resultatet att Tari förlorade mot Hammer. Tari spelade Torres uppställning, det vill säga 1.d4, 2.Nf3 och 3.Bg5 mot Hammers 1…Nf6 och 2…g6 men Hammer överraskade med 6…cxd4 7.exd4 Nh5 och ett senare …f6 varpå vits svartfältslöpare hamnade i ingenmansland. Ställningen fick en särprägel som Tari inte kunde hantera och blev successivt nerspelad. Hou Yifan mot Grandelius blev remi. Hou Yifan överraskade med att öppna a-linjen och byta alla tunga pjäser i Tjigorinvarianten (9…Na5) i Spanskt. Grandelius hade därmed en lätt uppgift att hålla remi. Det brukar vara knepigare när vit låser med a4 och behåller sina tunga pjäser för ett kungsangrepp.

Den tredje ronden gav en till synes lätt vinst för Grandelius mot Tari som inte fick någon rätsida på sitt Grünfeldförsvar. Drag som 30.Kd1 imponerar och Grandelius spelade modigt med kungen partiet igenom. Efter att Tari tagit en förgiftad och betydelselös bonde med 32…Qxh4? tappade han koordinationen mellan sina pjäser. Även den kvinnliga världsmästaren Hou Yifan tog stora risker genom att spela Benoniförsvaret mot Hammer men förlorade överraskande enkelt. Bidragande orsaker var riskabla drag som 15…g5? och 30…h6? som i förlängningen underminerade den svarta kungsflygeln. Här misstänker man att VM-matchen kom för tätt inpå kvalet, kanske i kombination med jetlag.

Den fjärde ronden var snabbschack med 25 minuter och fem sekunders inkrement för deltagarna. Poängsystemet gav nu 2 poäng för seger istället för 3 poäng som vid långpartierna. Detta kan naturligtvis diskuteras men nu är det så här.

Hou Yifan spelade den skarpa varianten 1.Nf3 Nf6 2.c4 c5 3.Nc3 d5 4.cxd5 Nxd5 5.e4 Nb4 6.Bc4 (istället för det solida 6.Bb5+) 6…Nd3+ 7.Ke2 och fick efter ett mindre bra drag från Tari initiativet med 15.Ng5! Detta utkristalliserade sig i ett angrepp mot punkten f7 med materialvinst som följd. Partiet finns här för genomspelning. Grandelius hade vit mot Hammer i ett tidigt finalparti om vem som skulle kvalificera sig till Norway Chess. Det blev en Westphaliavariant (…Bb4 i kombination med …Nbd7 i Damgambit) där spelet vägde ganska jämnt ända tills 20…Qg5? kom istället för 20…Ne5 med en minimal fördel för vit. Grandelius fick möjligheten att ställa löparen på f3 och det avgjorde i praktiken partiet eftersom svart var tvungen att offra kvalitet för tveksam kompensation för att motverka löparparets tryck mot den svarta damflygeln. Även i detta partiet fick vit en ypperligt farlig garderad fribonde på c7 garderad av en löpare på g3. Jämför med partiet mot Tari där Grandelius fick en garderad fribonde på e7 garderad av en löpare på a3. Snabbschackpartiet mot Hammer finns här och det klassiska partiet mot Tari här.

Den femte ronden visade en Grandelius i sagolik form. Om han vann partiet mot Hou Yifan med de vita pjäserna skulle han säkra en plats i superturneringen Norway Chess där praktiskt taget hela världseliten är inbjuden. Några nerver tycks inte ha bekommit Grandelius det minsta för han fick upp ett fördelaktigt tornslutspel när spelarna hade ca en minut kvar och vann partiet utan darr på ribban. Tidigare i partiet var det inte lika klart men remin fanns alltid inom räckhåll. Hammer vann också tämligen komfortabelt mot sin landsman Tari och även detta parti mynnade ut i ett fördelaktigt tornslutspel.

Inför den sjätte och sista ronden var partierna mest symboliska och en fråga om att hyfsa till siffrorna men positionerna i sluttabellen var redan fastlagda. Tari-Grandelius var en ganska jämn historia i ett slutet Spanskt parti från början till slut. Även partiet mellan Hou Yifan-Hammer var en jämn historia i ett Wienerparti ända tills det blev damslutspel. Där var Hammer den som gjorde det första felet men det mest fatala var övergången till ett bondeslutspel som var lätt vinst för Hou Yifan. Skönt i alla fall för damvärldsmästaren att få hyfsa till siffrorna. Hon kan inte vara nöjd med sin insats.

Poängställningen blev därmed följande:

Grandelius 12 poäng

Hammer 8 poäng

Hou Yifan 6 poäng

Tari 2 poäng.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLSqNg3iGT8detnX-drdsfQIsAtpRswkFu

Alla partierna i turneringen kan spelas igenom och följas med datoranalyser på Chessbomb.se

Ännu mer information, videoklipp och så vidare finns på schack.se.

GM Nils Grandelius säkrade kvalificeringen till Norway Chess i Stavanger redan efter femte ronden! (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schacksnack gratulerar Grandelius till platsen i Norway Chess som går av stapeln i Stavanger 18-30 april. Grandelius motståndare går inte av för hackor, eller vad sägs om följande uppställning:

Magnus Carlsen 2851
Vladimir Kramnik 2801
Anish Giri 2793
Maxime Vachier-Lagrave 2792
Levon Aronian 2786
Veselin Topalov 2780
Pavel Eljanov 2765
Sergey Karjakin 2760
Pentala Harikrishna 2758
Nils Grandelius 2646

 

 

 

 

 

 

 

Tidigare artiklar