• Random Chess eller klassiskt schack?
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
KommenteraSchacksnack har inlett det nya året med en ny omröstning. Frågan gäller huruvida du föredrar Fischer Random, där pjäserna slumpas på den sista raden, eller om du föredrar europeiskt schack som det har spelats sedan 1500-talet och där det på förhand är bestämt att vit dam ska stå på ruta d1. Det förstnämnda alternativet har fördelen att kreativiteten ökar i spelöppningsfasen, medan det senare alternativet har för- eller nackdelar, beroende på hur man ser på det, i och med att man måste kunna och förstå en mängd spelöppningar och varianter. Rösta en gång på svarsalternativ 1 eller 2 i högerspalten nedan.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









KommenteraIdag, annandag jul, onsdag, startar VM i snabbschack och blixt i Sankt Petersburg. Tävlingen benämns King Salman World Rapid Championship. Klädkoden innebär att man inte får ha jeans, t-shirt eller sneakers. Det blir ingen julledighet för de svenska deltagarna GM Pia Cramling, som deltar i damklassen, och GM Pontus Karlsson, deltagare i öppna klassen. Den sistnämnde har tränat med GM David Howell i London och är relativt förberedd mot bland andra storfavoriten GM Magnus Carlsen. Det går att följa spelet live beledsagad av det energiska tandemparet GM Evgenij Miroshnichenko och GM Peter Leko. Den sistnämnde är mest känd för att med en hårsmån missat VM-titeln i matchen mot Vladimir Kramnik 2004. Det går att följa partierna live på Chessbomb med Stockfish som tyst kommentator för den som föredrar det.









feb 03

Vilken heldag för schackintresserade svenskar! Inte nog med att GM Nils Grandelius (6.5) har teoretisk chans att nå särspel om titeln i Tradewise Gibraltar Chess Festival 2016 vid vinst mot GM Markus Ragger (6.5); GM Erik Blomqvist (5.5) får ta sig an en av de riktigt stora giganterna i schackvärlden, GM Viswanathan Anand, för närvarande 12:a i världen, och med de vita pjäserna! Blomqvist har tidigare skrällt i turneringen genom att besegra GM Li Chao, Kina, rankad 17 i världen, i den andra ronden.

Livsändning kl. 11.00 på torsdag



feb 03

I den mycket starka öppna turneringen i Gibraltar, Gibraltar Chess Festival (25 januari – 4 februari) är den före detta VM-utmanaren till Magnus Carlsen, Norge, Viswanathan Anand, Indien, helt under isen. Han spelade dock ett riktigt bra parti i dag i den nionde ronden. Detta parti kan man se i följande klipp efter ca 17 min med kommentarer av GM José Cuenca.

Här följer förlusten i den sjunde ronden mot 16-åringen IM Benjamin Gledura, Ungern. Vi lär höra mer om Gledura i framtiden. Alla partierna kan spelas igenom på Chessbomb.com.

Gledura,B (2515) – Anand,V (2784) [D45]
Gibraltar Masters 2016 Caleta ENG (7.14), 01.02.2016
[Engqvist]

1.d4 d5 2.c4 c6 3.Nf3 Nf6 4.Nc3 e6 5.e3 Nbd7 6.Qc2 Bd6 7.Bd3 0-0 8.0-0 e5 Den här varianten indikerar att Anand inte är främmande för remi med de svarta pjäserna. 9.cxd5 cxd5 10.e4 exd4 11.Nxd5 Nxd5 12.exd5 h6 13.Nxd4 Qh4 Det är förhastat att vinna tillbaka bonden per omgående med 13…Bxh2+ 14.Kxh2 Qh4+ 15.Kg1 Qxd4 eftersom vit får klar fördel efter 16.Rd1 Qh4 17.Qc4 Vit har alltså fått byta sin h-bonde mot en fri d-bonde. I kombination med löparparet har vit ypperligt goda vinstchanser. 14.Nf3 Qh5 15.Bh7+ Kh8 16.Qf5

Vad är svarts starkaste fortsättning?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16…Qxf5 16…g5 var vanligt för 15-20 år sedan men om vit spelar 17.Be3! för att utveckla svartfältslöparen till den långa svarta diagonalen på d4 och samtidigt hindra svarts springare att aktiveras har vit goda chanser till fördel.  17…Kg7 18.Bd4+ f6 19.Qe6 Bf4 20.Qe7+! (20.Qe4 Re8) 20…Rf7 21.Qe4  och vit har klar fördel. Jämför denna variant med 17.b3 Kg7 18.Bb2+ f6 19.Qe6 Bf4 20.Qe7+ Rf7 21.Qe4 Nc5! 17.Bxf5 Nf6 18.Bxc8 Vit verkar också inriktad på remi. 18.Bc2 spelades i I. Sokolov-Piket, Nussloch 1996 – 66/379 och vit vann efter skickligt spel med löparparet då svart svarade med 18…Bg4?! (Anand hade säkert spelat det starkare 18…b6 med utjämning.) 19.Bb3 Bxf3?! 20.gxf3 och så vidare. 18…Rfxc8 19.Rd1 Rd8 20.Be3 Be7

Vad gör vit med d5-bonden?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21.d6! Naturligvis tillåter inte vit att springaren centraliseras till d5. 21…Rxd6 22.Rxd6 Bxd6 23.Rd1 Bc7 24.Kf1 a6

Enkel remi, eller?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är mycket märkligt att Anand förlorar denna ställning vilket indikerar att något inte är som det ska. 25.h3 Kg8 26.b3 Rd8 27.Rxd8+ Bxd8 28.Ke2 h5?

Hur utnyttjar vit svarts feldrag?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28…Nd5 eller 28…Kf8 var de normala dragen som hade spelats av vilken klubbspelare som helst. 29.Bg5! Nu får vit möjlighet att både passivera och eventuellt byta av springaren på f6. 29…Kf8 30.Kd3 Ke8 31.Bxf6! Bxf6 32.Ke4 Det blir svårare för svart att täcka intrångsfälten eftersom springaren inte finns kvar för att gardera de vita fälten. 32…Bd8 33.Ne5 Ke7 34.Kd5 Vit börjar få positionell press med sitt terrängövertag. 34…Bb6? 34…Bc7 35.Nd3 Kd7 36.Nc5+ Kc8 var en bättre försvarsmöjlighet. Om nu 37.Ne4 så 37…Kd7 35.Nd3 Kd7 36.Nc5+ Bxc5 36…Kc8 fungerar inte på grund av den svaga d6-rutan. 37.Ne4 (37.Kd6 är också starkt.) 37…Kd7 38.Nd6! Bxf2 39.Nxb7 och svart kan inte hålla de kritiska fälten d6 och c5 samtidigt. 37.Kxc5

Är svart förlorad?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här bondeslutspelet är enkel vinst eftersom vits kung är för aktiv. Vit vinner antingen på damflygeln eller på kungsflygeln beroende på hur svart försvarar sig. 37…Kc7 37…h4 hjälper inte heller: 38.Kb6 Kc8 39.g3 g5 med det dödliga hotet …g4! 40.gxh4 gxh4 En typisk variant är nu följande: 41.f4 f6 42.f5 Kb8 43.b4 Kc8 44.a3 Kb8 45.a4 Kc8 46.Ka7 Kc7 47.b5 axb5 48.axb5 b6 49.Ka6 och vit vinner damflygelbonden. 38.h4 Kd7 39.Kb6 Kc8 40.b4 Kb8 41.f3 Kc8 42.g4 hxg4 43.fxg4 Kb8 44.h5 f6 45.a4 Kc8 46.Ka7 Kc7 47.b5 a5 48.Ka8 1-0

Anand kommer igen, var så säkra.