• Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









okt 13

Grupp A: Mattis Olofsson-Dolk, Katedralskolan, Växjö, 6,5/8 (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grupp B: Hrayr Selimian, Skogstorps skola, Kumla, 6,5/8 (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grupp C: Joakim Nilsson, Kunskapsskolan, Norra Uppsala, 7/8 (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grupp D: Klemens Ng, Helenaskolan, Skövde, 6,5/8 (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »



okt 13

Resultat från rond 9:

Hikaru Nakamura (2764) – Rustam Kazimdzhanov (2706) 1-0

Shakhrijar Mamedjarov (2764) – Boris Gelfand (2748) 1-0

Tejmour Radjabov (2726) – Sergej Karjakin (2767) remi

Peter Svidler (2732) – Evgenij Tomashevskij (2701) remi

Dimitrij Andrejkin (2722) Leinier Perez Dominguez (2751) 1-0

Fabiano Caruana (2844) Alexander Grischuk (2797) 0-1

Poängställningen inför rond 10:

Fabiano Caruana (2844) 5 poäng

Boris Gelfand (2748) 5 poäng

Sergej Karjakin (2767) 5 poäng

Tejmour Radjabov (2726) 5 poäng

Peter Svidler (2732) 5 poäng

Hikaru Nakamura (2764) 5 poäng

Rustam Kazimdzhanov (2706) 4,5 poäng

Evgenij Tomashevskij (2701) 4,5 poäng

Dimitrij Andrejkin (2722) 4 poäng

Alexander Grischuk (2797) 4 poäng

Shakhrijar Mamedjarov (2764) 4 poäng

Leinier Perez Dominguez (2751) 3 poäng

Grand Prix-turneringen har blivit oerhört dramatisk med hela sex spelare som delar ledningen med 5 poäng av 9 tätt följd av två spelare på 4,5 poäng och tre spelare på fyra poäng. Detta hyperskarpa läge har uppstått då både Caruana och Gelfand sensationellt tappat en hel poäng i sina partier. Att sådant kan ske i den sista ronden är välkänt men att det sker när två partier återstår är desto mer ovanligt, dessutom efter en vilodag. Flera partier höll dålig kvalité. Exempelvis satte Kazimdzhanov bort en hel pjäs i en remiställning mot Nakamura och Dominguez hade pjäs över mot Andrejkin men lyckades till och med förlora efter att ha tagit allt för lätt på uppgiften genom att spela för fort i det kritiska läget. Caruana spelade tufft på vinst då han bland annat försmådde en dragupprepning och då kan det bli förluster, inget konstigt med det.
Gelfand måste dock ha varit mycket besviken över följande parti som han i princip gav bort utan spel.

Mamedjarov,Shakhrijar (2764) – Gelfand,Boris (2748) [E60]
Grand Prix, Baku (9), 12.10.2014

1.d4 Nf6 2.c4 g6 3.Nf3 Bg7 4.e3 0-0 5.Be2 Ett solitt system att bemöta Kungsindiskt. 5…c5 6.d5 Nu är det Benoni. 6…d6 7.0-0 e6 8.Nc3 Re8 Direkt 8…exd5 9.cxd5 Re8 hade bemötts med 10.Nd2 och vit har tillgång till fältet c4. 9.e4 exd5 10.exd5 Vit är tvungen att slå med e-bonden. 10…Bf5 11.Bd3 Bxd3 Tematiskt är 11…Bg4 12.h3 Bxf3 13.Qxf3 Nbd7 12.Qxd3 Nbd7 13.Bf4 Qb6 14.b3 a6 Sista chansen om svart vill spela 14…Ng4 15.h3 Re7 16.Rae1 Rae8 17.Rxe7 Rxe7
 

Föreslå en fortsättning för vit att förstärka sin ställning!





 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18.g4! Ett bra läge att gå fram med g-bonden då svart inte kan göra något radikalt i centrum. 18…Qc7 19.Kg2 Qb8 20.a3 Re8 21.b4 Bf8 22.Rb1 Qd8 22…cxb4 23.axb4 Qd8 är alternativet även om vit tjänar på att svart byter en löparbonde mot en kantbonde. Poängen är att svart får fältet c5 för sin springare om vit spelar b-bonden till b5.

Hur fortsätter vit?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23.b5! Ett jobbigt drag för svart som har svårt att hitta motspel. 23…a5 24.Bh2 Nb6 25.g5 Vit har tagit terräng med en bonde på femte raden på kungsflygeln, i centrum och på damflygeln. 25…Nh5 26.Ne4
 

Hur bör svart fortsätta?




 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26…h6? Det här är psykologi. Gelfand kände sig säkert kvävd i kombination med den stora tidsförbrukningen och kunde inte förmå sig till att spela avvaktande med exempelvis 26…Nc8 enligt försvarsprincipen. 27.gxh6 Nf6 28.Nfg5 Bxh6 29.Nxf6+ 29.Nxf7 Kxf7 30.Nxd6+ Kg7 31.Nxe8+ Qxe8 32.Bc7 Nc8 33.Bxa5 Nh5 34.Kf1 är också starkt. 29…Qxf6 30.Ne4 Qf5 31.Re1 Nd7 Alternativet är kvalitetsoffret 31…Re5 men det ser inte roligt ut efter 32.Bxe5 Qxe5 33.Re2 32.Bxd6 Bg7 33.Re2 En annan övertygande vinstfortsättning är 33.Nxc5 Rxe1 34.Qxf5 gxf5 35.Nxd7. 33…Bd4 34.Bc7 a4 35.b6! Fixerar svarts bonde på b7. 35…Kg7 36.Qf3 Bb2 37.Bf4 1-0 Med hotet 38.Nd6 hängande över sig resignerade Gelfand.

Rond 10 har följande uppställning:

Rustam Kazimdzhanov (2706) – Alexander Grischuk (2797)

Leinier Perez Dominguez (2751) – Fabiano Caruana (2844)

Evgenij Tomashevskij (2701) – Dmitrij Andrejkin (2422)

Sergej Karjakin (2767) – Peter Svidler (2732)

Boris Gelfand (2748) – Tejmour Radjabov (2726)

Hikaru Nakamura (2764) – Shakhrijar Mamedjarov (2764)

GM Evgenij Miroshnichenko och Emil Sutovskij står för kommentarerna till live-spelet måndag kl. 12.00