Tidigare artiklar

  • Lag-EM 2019
  • Nils Grandelius i Sydsvenskan idag
  • Sinquefield Cup 2019
  • SM i Eskilstuna 2019
  • Tidigare...
Läs de 2 kommentarernaLag-EM i Batumi har dragit igång och för svenskt vidkommande kan man, förutom herrlaget i den öppna klassen, fokusera på damlaget med GM Pia Cramling, Ellinor Frisk, Anna Cramling Bellon, Borislava Borisova och Siv Bengtsson. Den förstnämnda och de två sistnämnda spelade nämligen tillsammans för hela 41 år sedan i Buenos Aires 1978 och bättre laganda än så går knappast att få. Här har lagkaptenen Juan Manuel Bellon Lopez lagt fokus på denna så underskattade kvalité till förmån för kortsiktigt tänkande som bygger på Elotal eller tillfälliga formkurvor. Lagschack är inte samma sak som individuellt schack där det senare bygger på ett parti till skillnad från flera spelade partier. Remier i rätt läge kan leda till ökade vinstchanser om det leder till psykologiska fördelar i form av att de övriga lagkamraterna får färgövertag eller högre genomsnittsrating.









KommenteraDet går att läsa om Sverigeettan GM Nils Grandelius, 45:a på världsrankingen, på sportsidorna i Sydsvenskan idag, sista augusti. Han berättar bland annat att han tränar schack sex timmar om dagen  med hjälp av schacklitteratur och dator och jämför det med att göra en tenta. Han tränar också fysiskt fyra gånger i veckan. Han tror att han kanske kan bli topp-20 i världen. Han kommer att delta i utslagstävlingen World Cup i Khanty-Mansiysk där han förhoppningsvis får mäta sina krafter med den yppersta världseliten i slutronderna.









KommenteraDen sjunde upplagan av Sinquefield Cup börjar idag och nyheten för året är att tävlingen, som för övrigt är den starkaste i U.S.A, spelas med 12 deltagare istället för 10. I första ronden har vi dessa möten: Ding Liren-Wesley So, Levon Aronian-Maxime Vachier-Lagrave, Magnus Carlsen-Anish Giri, Ian Nepomniachtchi-Wiswanathan Anand, Hikaru Nakamura-Fabiano Caruana och Sergej Karjakin-Shakhrijar Mamedjarov. Carlsen är givetvis stor favorit och vill förstås revanschera sig efter att inte ha tagit de snabbare partierna, som spelades för några dagar sedan, på blodigt allvar. Det lär han dock göra denna gång om han inte ska förlora sitt anséende som världsmästare och undvika förödmjukande skriverier i norsk massmedia som inte riktigt förstår skillnaderna på blixtschack, snabbschack och klassiskt schack. Enligt Carlsen är det nämligen den sistnämnda spelformen som är den seriösaste. Sinquefield Cup saknar dock tyvärr dragserie vilket skulle ha lyft den spelformen ett steg i rätt riktning. Chris Bird är tävlingsledare









Läs de 3 kommentarernaIdag börjar Sverigemästarklassen sina tävlingar under SM i Eskilstuna. Lottningen i första ronden: GM Jonny Hector- GM Pontus Carlsson, FM Kaan Kücüksan-GM Axel Smith, IM Linus Johansson-GM Tiger Hillarp Persson, GM Pia Cramling-IM Rauan Sagit, GM Erik Blomqvist-IM Michael Wiedenkeller. SM-gruppen är både stark och öppen så vem helst kan ta hem segern. En farlig uppstickare som Kücüksan kan absolut inte räknas bort. Det var längesedan vi hade ett sådant jämnt SM och detta beror på att GM Nils Grandelius och GM Hans Tikkanen inte är med och kämpar om Sverigemästartiteln. Den förstnämnde har inte rosat SM-marknaden, som han borde, med tanke på sin super-GM-status, och Tikkanen är säkert mätt på SM-titlar och har andra prioriteringar. Mästar-Elit: FM Harald Lögdahl-IM Dan Cramling, FM Erik Malmstig-IM Tommy Andersson, IM Bengt Lindberg-Anders Wengholm, Joakim Nyander-FM Jung Min Seo, FM Tom Rydström-GM Thomas Ernst. Mitt stalltips är att Lindberg blir en tuff nöt för de övriga deltagarna att knäcka.









Läs de 8 kommentarernaEn svensk schackbok - Schackets mästare - I huvudet på Ulf Andersson - har äntligen skrivits om Ulf Anderssons makalösa bedrifter i schackvärlden. Glenn Ek på Sportförlaget i Västerås visade ett genuint intresse efter en förfrågan av författarna. Schack har de senaste årtiondena alltmer betraktats som en sport med den snabbare betänketiden så schack bör klassificeras även i det facket. Andra populära kategorier är annars spel, vetenskap eller konst. Frilansjournalisten och schackälskaren Robert Okpu har tillsammans med språkläraren och IM Thomas Engqvist arbetat med boken i ur och skur och den har sänts till tryckeriet och planeras att säljas under SM i Eskilstuna 5 juli. På Schack.se finns djupintervjuer med Okpu och Engqvist som var för sig ansvarat för biografi- respektive partidel. Det finns också en fotodel med fotografier som de flesta aldrig har sett tidigare. Boken bör alltså tilltala tre kategorier, de som gillar biografier, de som vill se Uffes angreppspartier med moderna, pedagogiska kommentarer och de som vill se de nya fotografierna. Den boken som saknats i den svenska schacklitteraturen har alltså äntligen skrivits....









Läs kommentarenEn av världens genom tiderna starkaste spelare, Ex-världsmästaren Vladimir Kramnik, 43 år, har på Tata Steel-turneringens hemsida meddelat att han avslutat sin professionella karriär. Bakgrunden är att han tycker han uppnått allt som kan uppnås som schackspelare och nu vill ägna sig åt att undervisa schack för barn. Han nämner att det han varit med om som schackspelare varit ovärderliga mänskliga erfarenheter. Vi som följt Kramniks schackkarriär och upplevt milstolpen i schackhistorien när han besegrade Kasparov år 2000, med remivapnet Berlinvarianten i Spanskt, får vara tacksamma och nöjda över alla de partierna han producerat ända fram tills nu och önska honom lycka till och all välgång med sina framtida projekt.









KommenteraAlingsås Schacksällskap fyller 100 år 2019 och som ett led i firandet kommer det att arrangeras en parturnering i Alingsås 4-5 maj. Idag - 26 januari - är det premiär för turneringshemsidan. Jonas Dahlgren









KommenteraDen 48:e upplagan av Rilton Cup har startat igång och som vanligt är det ett starkt startfält med hela 26 stormästare och 34 IM. Sammanlagt är det 161 deltagare i Rilton Cup. De övriga tävlingarna Rilton Elo och Rilton 1800 har 153 respektive 85 deltagare. Det höga deltagarantalet säger något om Rilton-tävlingarnas popularitet. Det är nog ingen nackdel att Rilton spelas i centrala Stockholm på Scandic Continental mittemot Centralstationen. Rilton-tävlingarna pågår traditionsenligt från och med idag 27 december till 5 januari med fridag på Nyårsdagen. Livesändningar kl. 15.00 (rond 5 och 9 kl. 12.00) med Fiona Steil-Antoni som värd flankerad av Harry Schüssler, Ulf Andersson och Jonathan Westerberg i nämnda ordning under separata dagar.









sep 30

Love Eskola Troberg (1578) Örgryte SK vann med 6,5 poäng av 8 den lilla upplagan av Västerås Open. Svein Dale (1519) SK av 1911, Eirini Gkoutioudi (1590) Västerås SK och Gabriel Nguyen (1580) LASS tog också 6,5 men Troberg hade bäst kvalitetspoäng. Här följer bilder av pristagarna och några andra spelare i resultatordning tagna av Lars OA Hedlund.

1. Love Eskola Troberg (1501) Örgryte SK 6,5/8 (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Dale Svein (1519) SK av 1911 6,5/8 (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Eirini Gkoutioudi (1590) Västerås SK 6,5/8 (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Gabriel Nguyen (1580) Linköpings ASS 6,5/8 (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »



sep 29

Ukrainaren GM Jurij Solodovnitjenko (2566) var näst högst rankad och tog ledningen som höll ända in i mål genom en avslutande vinst med de vita pjäserna mot ursprungsfavoriten GM Vitaly Kunin (2580) från Tyskland. Solodovnitjenko tog 7,5 poäng av 8 vilket motsvarar en prestationsranking på 2761! Detta indikerar att han mötte hårt motstånd och var en värdig vinnare av den första Grand Prix-turneringen Västerås Open. Tvåa efter särskiljning blev den unge talangen IM Aryan Tari (2456) Vålerenga SK på 7 poäng och trea IM Jonathan Westerberg (2414) SK Team Viking på lika många poäng. Eftersom Grand Prix-reglerna bara gäller folkbokförda svenskar så är det Westerberg som leder efter den första deltävlingen. Komplett resultattabell finns på denna länk. Bilder tagna av Lars OA Hedlund presenteras här i resultatordning.

En belåten Jurij Solodovnitjenko (2566) Ukraina till höger om en lika belåten Vitaly Kunin (2580) Tyskland. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GM Jurig Solodovnitjenko (2566) Ukraina segrade i Västerås Open med 7,5 poäng av 8 möjliga. (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »



sep 28

Läsarna verkar till 67% vara övertygade om att den nuvarande världsmästaren GM Magnus Carlsen (2862), Norge, först kommer att uppnå det magiska Elotalet 2900. Fabinao Caruana (2843), Italien, har dock höjt sitt Elotal med stormsteg på sistone och detta borde därför vara en fullkomligt öppen historia men bara en av fem läsare tror detta, alltså 20%. Framtiden får utvisa om det blir Carlsen, Caruana eller mot förmodan någon annan (13%) som först kommer till ribban som har lagts på 2900. En ribba som datorerna för längesedan redan uppnått och därför spelas heller det inga matcher längre mellan datorer och representanter för mänskligheten.

Nu har vi en ny omröstning i högerspalten och denna gång gäller det om 10.000 träningstimmar räcker för att bli stormästare i schack, det vill säga ett Elo motsvarande ca 2500. Om ni tror det svarar ni ja och om ni inte tror det svarar ni nej. Om ni inte har någon åsikt eller inte vet svarar ni på det tredje alternativet. Dessa 10.000 träningstimmar måste dock vara kvalitativa för studenten som vill bli stormästare. Han eller hon måste ha tillgång till erfarna pedagoger, god schacklitteratur samt lägga tyngdpunkten på längre partier mot lite hårdare motstånd än sin egen spelstyrka för att på det sättet steg för steg bygga upp sin spelstyrka.

Klicka endast en gång i högerspalten för att resultatet ska bli så tillförlitligt som möjligt.



sep 28

Andrahandsfavoriten GM Jurij Solovdovnitjenko (2566), Ukraina har vunnit alla partierna i Västerås Open. I sjätte ronden slog han sensationsmannen FM Tommy Andersson (2337), Burgsvik Alva SK med de vita pjäserna. Andersson besegrade i rond 5 GM Erik Blomqvist (2506), SK Rockaden efter att Blomqvist spelat fel i ett tornslutspel. På andra till tredje plats finner vi GM Tiger Hillarp-Persson (2552), LASK och GM Lars Karlsson (2425), SK Rockaden med 5,5 poäng vardera. Karlsson är i storform och besegrade relativt enkelt GM Emanuel Berg (2555), SK Team Viking med sin specialöppning 1.b3. Berg tycktes inte ha något effektivt vapen mot Larsens öppning. Se partiet nedan. På söndagen börjar de två sista långpartierna kl. 9.00 respektive 14.00 och livesändningen kan då följas genom att klicka på denna länk.

Karlsson,Lars (2425) – Berg,Emanuel (2555) [A01]
Västerås Open (6), 27.09.2014

1.b3 Karlssons favoritöppning och en av de få stormästarna i världen som spelar Larsens öppning regelbundet. 1…e5 2.Bb2 Nc6 3.e3 Petrosians behandling 3.c4 Nf6 4.e3 d5 5.cxd5 Nxd5 6.a3 hade fört över banorna till Sicilianskt i förhand men detta hade säkert passat Emanuel bättre som är en stark 1.e4-spelare som vit och van vid typställningarna från Sicilianska partier. 3…Nf6 4.Bb5

Hur kan svart fortsätta för att försvara bonden på e5?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4…Bd6!? Detta mystiska datordrag som stänger in löparen på c8 har blivit modernt, särskilt bland starka spelare. Huvudtanken är att följa upp med …0-0, …Re8, …Bf8 och …d5 och då förefaller inte draget så mystiskt längre. Poängen är alltså att behålla löpardiagonalen f8-a3 öppen och inte stänga in löparen med 4…d6. 5.Na3 a6 5…Na5 är det mest populära draget och den ställningen är väl ganska signifikativ för hur schackställningar kan se ut i dag när människan lär sig från datorerna. 6.Bxc6 6.Be2!? är kanske en mer kritisk fortsättning till svarts femte drag.  6…dxc6 7.Nc4 Qe7 8.Nxd6+ Det var inte nödvändigt att byta på d6 omedelbart. Naturligare var 8.Ne2 för att först på ett eventuellt 8…b5 spela 9.Nxd6+ cxd6 10.0-0 som i partiet Lovric-Kutuzovic, Belisce 1999. 8…cxd6 9.Ne2 h5!? Ett kompromisslöst och aggressivt drag från Emanuel som visar att han spelar på vinst. 10.d3 h4 11.h3 Det är viktigt att stoppa svarts planerade ….h3 som skulle försvaga de vita fälten, speciellt fältet g4. 11…Bf5 12.Qd2 Bg6

Föreslå en fortsättning för vit!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.a4! Karlsson gör ett drag i samma anda som sin motståndare men här ser det starkare ut eftersom svarts bondeställning på damflygeln är mer försvagad än vits på kungsflygeln. 13…Nh5!? 13…0-0-0 14.0-0 Kb8 hade kunnat besvaras med 15.f4 och det är förmodligen detta svart vill motverka. 14.a5 Bf5?! Det är inte helt enkelt att förstå varför svart slösat tre drag på att ställa löparen på f5. 15.0-0-0 d5? 15…0-0-0 var det logiska draget som borde ha spelats istället för de obeslutsamma löpardragen och försvagningen i centrum.

Hur utnyttjar vit försvagningen av svarts centrum?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16.Qc3 e4 17.Nd4 Bd7 18.dxe4 Qxe4 Eller 18…dxe4 19.Ne2 0-0-0 20.Rd2 med bra spel för vit på d-linjen och den långa diagonalen. 19.Nf3 Qe7 20.Ne5!? Här fanns annars 20.Rd4! med bondevinst. Det verkar som att Karlsson konsekvent ignorerar denna bonde på h4 som vi kommer att se även senare i partiet. 20…Nf6 21.f3 0-0-0 22.Rhe1 Rh5

Vad är vits starkaste fortsättning?


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

23.Nd3 Typiskt för Karlsson att lavera med springaren men mer logiskt var 23.e4 för att aktivera tornet på e1. 23…Be8? Ett passivt drag som inte matchar svarts uppställning. 23…Rg5 var normaldraget med möjligheter att ställa springaren på h5 eller eventuellt löparen på f5. 24.Qd4 Kb8 25.Kb1 Qc7 26.Qb4 Nd7 27.Bd4 I sådana här ställningar är Karlsson omutlig. 27…Rg5 28.Nc5 Nxc5 29.Qxc5 Kc8 30.f4! Rf5 30…Rxg2 31.Be5 leder snabbt till förlust. Skillnaden är för stor mellan löparna och det är vit som har angreppet. 31.Be5 Rxe5 32.fxe5 Bd7 32…Qxe5 hade bemötts med 33.e4 och ställningen öppnas för vits centrala torn. 33.e4 Be6 34.exd5 cxd5 35.Qd4 Qxa5 36.Re3 Kb8 37.Rc3 Rh8 Passivt men vad ska svart göra? 38.Rc5 Qd8 39.c4

Vits centrala tryck i kombination med den materiella övervikten avgör partiet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

39…Qg5 40.cxd5 Bf5+ 41.Ka1 Qxg2 42.e6 fxe6 43.dxe6 Bxh3 43…Bxe6 44.Qd6+ eller 44.Qe5+och vit blir torn över. 44.e7 Bc8 45.Qe5+ Ka7 46.e8Q Rxe8 47.Qxe8 Bg4 48.Qe3 1-0 Ett bra tekniskt spelat parti av Karlsson som visar att han är i högform och blir farlig för vem som helst i den här tävlingen.

GM Lars Karlsson (2425), SK Rockaden, är inte att leka med när han får spela 1.b3 och 2.Bb2 med obönhörligt tryck mot rutan eller bonden på e5. (Foto: Lars OA Hedlund)


 

 



sep 27

Den internationelle schackorganisatören Nagy Laszlo som organiserar GM, IM och FM-turneringar i Budapest saknar spelare till arrangemangen 4-15 okt. Är du intresserad av att komma i kontakt med organisatören går du in på hemsidan www.firstsaturday.hu



sep 27

Hela elva spelare hade full pott inför dagens femte rond då långpartierna tog sin början idag lördag kl. 10.00. Sjätte ronden börjar kl 16.00. Klicka här för livesändning. Samtliga bilder är tagna av Lars OA Hedlund som är på plats under Västerås Open.

GM Tiger Hillarp Persson (2552), LASK 4 poäng (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GM Erik Blomqvist (2506), SK Rockaden 4 poäng (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

GM Emanuel Berg (2555), SK Team Viking 4 poäng (Foto: Lars OA Hedlund)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer »



sep 26

Västerås Open som är den första turneringen i Grand Prix-serien lyckades samla ihop 344 startande när starten begav sig i Växhuset, Viktor Larssons plats, kl. 18.30 idag. 260 deltagare hade anmält sig till huvudturneringen och 84 till Lilla Västerås Open. De tidigare rekorden för en öppen turnering var Rilton Cup 2003/04 som hade 312 deltagare alternativt Politiken Cup 2011 som hade 311 hugade schackspelare. Tidigare spekulationer, på grund av den nystartade GP-serien, var att turneringen skulle hamna uppåt 350 spelare och det var ju inte så illa gissat. Hela elva stormästare och fem internationella stormästare representerar toppen i turneringen och högst Elotal har GM Vitaly Kunin (2580) från Tyskland. som får räknas till den formella favoriten. Högst rankade svensk är GM Emanuel Berg, (2555) SK Team Viking som kanske kan bli en tuff bit för Kunin eftersom Berg har fördelen av att spela på hemmaplan med förmodade mindre resor i kroppen. Det är dock ett getingbo i toppen och endast åtta ronder med två dubbelronder på lördagen och söndagen. Mycket kan hända i en sådan här typ av turnering. Den spelaren av toppspelarna som har mest energi och lite tur med lottning och färg vinner. Hela deltagarlistan från Västerås Open kan man se genom att klicka på denna länk. En orsak till de många högrankade spelarna, hela 26 st. över 2300, är förstapriset på 12.000 kr. Det är även rankingpriser, priser till bästa dam, veteran, junior och kadett vilka är välkända recept för att locka till sig så många deltagare som möjligt. Högst rankad i Lilla Västerås Open, en tävling för rankade under 1600, är Eirini Gkoutioudi (1590), Västerås SK. Hela deltagarlistan från Lilla Västerås Open kan ses genom att klicka på denna länk. Komplett information finns på turneringshemsidan. Schacksnack kommer givetvis att hårdbevaka denna första turnering i Grand Prix.

Idag fredag spelades det snabbschackpartier rond 1-4 för att skapa förutsättningar för jämnare möten i långpartierna rond 5-8 på lördag och söndag.

 



sep 25

På den ryska nyhetssidan kan man läsa att Evgenij Sveshnikov utmanat schackgeniet Alexei Shirov. Det här är en dröm som Sveshnikov haft sedan 22 år tillbaka och som nu blir sann. Vänskapsmatchen kommer att äga rum i Riga i Lettland 26-28 september och det kommer att spelas två partier varje dag. Mer information om matchen finns genom att klicka på denna länk.



sep 25

Tidigare ordförande för Stockholms Schackförbund, Sven Gunnar Samuelsson, har blivit dömd av tingsrätten i Södertörn. Grundorsaken är de felaktiga utbetalningar som gjordes till honom under perioden 2009-2011. Välkände schackskribenten och radiokåsören Lars Grahn har gjort grovjobbet att plöja igenom alla 21 sidorna i dokumentet och sedan skrivit något eget baserat på detta. Den som vill ta del av Grahns tolkning av dokumentet hänvisas till larsgrahn.blogspot.se 25 september 2014. Domslutet – med Grahns egna ord – finns under artikeln ”Alexander Sjimanov i farliga svängar”. Det finns även en bakomliggande artikel av Gunnar Hedin som beskriver vad som har hänt lite mer detaljerat.

Sven Gunnar Samuelsson i Göstas minnesturnering 2012 som spelades i Kristallens regi. (Foto: Lars OA Hedlund)



sep 24

Det är ett välkänt yttrande att 10.000 nedlagda träningstimmar ska räcka för att uppnå stort mästerskap inom praktiskt taget vilket område som helst och att det till och med kan kompensera avsaknad av talang. En studie har gjorts av Brooke Macnamara på Case Western University, när hon var student på Princeton, som pekar på motsatsen. Studien kommer till slutsatsen att egen träning endast påverkar de individuella skillnaderna marginellt. Inom vissa områden så lågt som 1% och inom andra som högst 26% Enligt denna studie kan hårt arbete knappast kompensera för en avsaknad av talang och resultaten av hårt arbete är inte så stort som gemene man har trott. Frågan är dock i hur hög grad hårt arbete lönar sig inom schack?  Allt detta kan man läsa om i en engelsk artikel av Dennis Monokroussus som även inkluderar länkar till studien. Studien tar bland annat upp musik, spel och sport som skulle kunna appliceras på schack. Ja, vad säger ni läsare? Kan man som Alexander Kotov menade i sin berömda klassiker Vägen till mästerskap i schack arbeta sig till en GM-titel?

Sveriges första seriösa bok om schackträning?

 





Tidigare artiklar