nov 16

Om du inte såg sändningen i lördags från Lag-EM i Reykjavik, andra ronden, ska det nämnas att det var stor dramatik i  matchen mellan Armenien och Frankrike. Aronian gjorde en riktig miss i tidsnöden och vilket kroppspråk han hade när han insåg att han stod på förlust. Han satt länge kvar vid brädet, helt ihopsjunken, och man fick se lagkaptenen i sändningen komma fram och göra en tröstande gest.

Scenariot var följande när jag kom in i slutfasen av matchen mellan Armenien och Frankrike:

Aronian,Aronian (2781) – Vachier-Lagrave,Maxime (2765)
(2), 15.11.2015

Ett parti var ännu inte färdigspelat och fransmannen Maxime Vachier-Lagrave hade länge pressat sin motståndare från Armenien, Levon Aronian. Remi såg ut som en naturlig utgång och i tidsnöden såg det också ut att bli fallet då Aronian gjorde något som såg ut som en avvecklande kombination som skulle leda till den efterlängtade remin.

Vit drar och gör remi?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

81.Nxh4 Kxh4 82.Kc3 Bb5 0-1 Han hade räknat på 83.a4 men glömt att svart hade mellandraget 83…Kg3 och därför gav han upp utan att invänta svarts drag.

Allt gick fort som det gör i tidsnöd. Vi i publiken, det vill säga schackspelare runt hela världen bakom sina datorer, kunde höra och se hur den kvinnliga kommentatorn bestört utbrast.” – Titta,han har gjort bort sig! ” Den manlige kommentatorn var mer tveksam och litade mer på de schackvarianterna. ” – Nej, håller verkligen inte detta efter a4? ” Motrepliken kom direkt: ”-Här behövs inga varianter utan titta på kroppspråket!” Förvisso helt rätt och vi kunde bara instämma som åskådare. Inget skådespel från den armeniske spelaren. Kroppen var ihopsjunken och han skakade ideligen på huvudet. Partiet var förlorat! Han gav upp ganska direkt och det visade sig, som så ofta händer i schack, att med lite tid kvar på klockan missade han ett vinnande mellandrag från motståndarens sida.

Vit gav upp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ett mycket spännande partislut och all heder till båda spelarna. Jag är övertygad om att denna slutställning kommer att cirkulera världen runt i alla schackspalter som jag har nöjt mig att beskriva med ord.

Susanna Berg

P.S. Frankrike vann med 2.5-1-5. D.S.

Läs de 7 kommentarerna till “Susanna Berg rapporterar: Stor dramatik mellan Armenien-Frankrike (2)”

 1. Bertil Ericsson säger:

  Vadå mellandrag? Jag förstår inte. 83.a4 Kg3 ? Man kan spela andra drag också! Kg5 t.ex. Eller varför inte det pittoreska 83.- Kh3! Och om nu inte ens Kg3 är ett mellandrag men vi antar att det eller vilket annat drag som helst, som de facto skulle kunna vara ett mellandrag borde då vara emellan ett annat drag som man vill göra. Vilket då? För jag ser varken ett före, under eller efter detta så kallade mellandrag. Sen att jag gjorde fyra mål på Danmark i fotbollen, tja vad ska man säga? Att jag var mellanspelaren på planen?

 2. Kalle säger:

  Vad pratar du om? Kh3 är ju illegalt i ställningen, då ställer han sig i schack.

 3. Thomas Engqvist säger:

  Aronian hade med största sannolikhet räknat med 83…Bxa4 eftersom vit hotade löparen men glömt bort mellandraget 83…Kg3. På engelska betyder mellandrag intermediary move. Mellandrag är en typ av drag som är lätt att glömma bort när man räknar varianter långt fram i huvudet.

 4. Den yngste Adolf Friedrich von Schack säger:

  Partiet var ju förlorat hur som helst och jag har svårt för att se att Aronian skulle gjort en riktig miss i tidsnöden.
  Han trodde säkert att han skulle kunnat räddat partiet men det var ju bara en synvilla och han borde inte blivit gråtfärdig för det. Något mellandrag behövdes inte och jag tycker heller inte att man kan tala om mellandrag i detta fallet, löparen var aldrig hotad eftersom den gjorde sin plikt att gardera fribonden och den hade aldrig någon tanke att flytta på sig. Blev löparen slagen så hade ju a6-bonden övertagit rollen som väktare av fribonden.
  Svart kunde också spelat Kh5, g5,g4,

 5. Hans Kristian säger:

  Är jag naiv? Jag tror nämligen att detta inte var en bortsättning, eller missat mellandrag om man vill använda den termologin. Varför? Jo, jag tror nämligen att misstaget kom tidigare, kanske redan före han gick in i varianten (startställningen med diagrammet). Ja kanske att han gått in i denna ställning enbart för att han trodde att den var remi just på grund av att han (felaktigt tror) sig kan komma ner i slutspelet med löpare och kantbonde mot ensam kung. Och att han sedan upptäcker att det drag han satt sitt hopp till, Sxh4, inte håller men att det ändå inte finns något bättre. Det skulle kanske vara av intresse att se detta videoklipp även lite före händelsen eller om någon kunde plocka fram dragen före diagrammet som vi har.

 6. Hans Kristian säger:

  Ursäkta ”Han trodde säkert att han skulle kunnat räddat partiet men det var ju bara en synvilla” … sen kan man ju gråta om man vill (om det nu är något man kan välja). Det spelar ju liksom ingen roll förutom att det blir bra TV. Och man kan ju fundera hur många som egentligen skulle vara intresserade av t.ex. ishockey om det inte skreks och tjoades en massa vid målen.

 7. Lasse S säger:

  Aronian är en fantastisk schackspelare och möjlig utmanare till Carlsen.
  (Personligen tror jag dock att han kommer få svårt att hävda sig. Caruana är mitt förstaval, möjligen Giri men jag tror att Caruana har ”innerbanan”.)

  Man må kalla det mellandrag eller inte, men här gjorde Aronian helt enkelt en felbedömning.
  Han missade att a4 inte är ett hot eftersom det, i ställningen, inte spelar någon roll ifall det är en löpare eller bonde som garderar bonden på c4. Att han sedan blir lite knäckt när han upptäcker detta är inte så konstigt…

Lämna en kommentar