jan 15

Det var väldigt längesedan jag spelade Rilton då jag alltid känner att jag dras mellan valen att koppla av efter en intensiv arbetsperiod mellan att spela spännande, men ack så energikrävande schack. Detta år fick schacket segra och det är inget jag ångrar. Rilton har varit en mycket behaglig givande och spännande upplevelse.

Det är lätt att man som spelare glömmer allt arbete som ligger bakom en turnering från arrangörshåll. Dessa nio ronder sköttes exemplariskt. Domare var alltid tillgängliga, tydlig information, gott om plats för alla spelare samt en vidunderlig utsikt över vårt vackra Stockholm. Det sistnämnda är alltid något speciellt och en extra bonus att bjuda våra utländska gäster på. Om man betänker att nästan 300 spelare var på plats när alla fyra turneringar spelades förstår man vad som krävs för att hålla i ett arrangemang som detta. Spellokalen var Clarion Hotel på Södermalm och bra beläget både för spelare och publik.

En annan bra sak från arrangörshåll är det uppskattade och välbesökta kommentatorsrummet där stormästarna Ulf Andersson och Lars Karlsson kommenterade de pågående partierna.

När det gäller min egen insats tog jag femtio procent och hade siktat på mer men man får inte alltid som man vill i schack. Jag är ändå nöjd med spännande och lärorika partier.

Som en lustig detalj vann jag tre gånger med hjälp av en bonde på a5! Allt enligt den gamle schackmästarens François-André Danican  Philidors anda som på sjuttonhundratalet myntade uttrycket att ”bönderna är schackspelets själ”.

I ett parti vann jag en löpare som stängdes in av en bonde som marscherade fram till a5 efter endast 12 drag. I de andra två partierna fick bonden vara stommen i mattbilden.

Berg,Susanna – Halleröd,Ralph
Rilton Elo, 2014/15
[Susanna Berg]

Vit vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi kommer in i denna ställning efter 5…gxf6 varianten i Caro-Kann och ställningen har länge varit balanserad men dynamisk fast nu börjar det hetta till ordentligt. Jag hade bara någon minut kvar i denna ställning och hittade det trixiga 34.Qb6+! Qxb6? Svart hade kunnat bjuda hårdare motstånd med 34…Ka8 men då vinner 35.Rgd1! med matthot på d8. Nu bemöts 35…Qxb6 (Inte heller 35…Nd5 räddar svart: 36.Rd8+ Rxd8 37.Qxd8+ Ka7 38.Nd7 med matt.) 36.axb6 Nd5 med 37.Rxb7 och fortsättningen Ra7+, Nd7+, b7+ och b8Q+. 35.axb6+ Ka8 35…Kxb6 36.Rxb7# 36.Rxg7 Rxg7 37.Rd8# 1-0

I nästa diagram dyker bonden på a5 upp i mattangreppet efter att ha offrat sig själv genom a5-a4 för att luckra upp motståndarens kungställning.

Lindvall,Per – Berg,Susanna
Rilton Elo, 2014/15
[Susanna Berg]

Svart vid draget

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vit har precis spelat 30 Tf7 och jag fann det starka 30…Re4! Det följde 31.Rxf6 Rxc4 32.Rd7 Rb4! 0-1Det hotar ogarderbar matt på a4. Ordet mattnät får en tydlig innebörd.

Rilton Elo, där jag deltog, hade 107 deltagare. Grattis till Magnus Eriksen från Norge som segrade på 7,5 poäng. En annan norsk spelare som bör nämnas är unga Benjamin Halvorsen som gjorde en stark insats  på  4 poäng med ett ordentligt kliv upp i ratingen.  Tre kvinnliga spelare slutade på fina 6 poäng: polskan Ilena Krasenkova, svenska damlandslagets Jessica Bengtsson och Emilia Horn.

Se nedanstående länk för fullständig resultat:

http://www.chess-results.com/tnr144654.aspx?lan=6&art=1&rd=9&flag=30&wi=821

Susanna Berg
Läs kommentaren till “Susanna Berg rapporterar: Rilton – ett arrangemang som imponerar”

  1. Jan Wikander säger:

    Hej Susanna!
    Tack för det trevliga omdömet av årets Rilton Cup. Det är sådana ord som värmer och får alla funktionärer att känna sig betydelsefulla både före, under och efter en turnering.

Lämna en kommentar