mar 13

Med jämna mellanrum brukar Pia Cramling initiera och hålla i en träff och föreläsning för oss kvinnliga spelare. Ett alltid uppskattat arrangemang och igår var det dags igen. Tanken är att, förutom att bättra på den schackliga kunskapen, både social samverkan ingår samt möjligheten att skapa ett nätverk för oss kvinnliga spelare som förhoppningsvis kan göra att vi blir fler.

Det var som vanligt en trevlig kväll som avslutades med parschack. Detta var en ny aktivitet  för mig och det var både roligt och spännande.  På föreläsningen bjöd Pia på temat ”attack på h-linjen” och varvade lättare med svårare ställningar. Nedanstående ställning får väl anses tillhöra den svårare då det inte var helt lätt.

Stefanova,Antoaneta – Dragnidze,Nana
Women Grand Prix, 2011
[Susanna Berg]

Svart är vid draget, vad händer? Vad är bästa draget?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Innan diagramställningen uppstod hade svart spelat  16….Nf4 vilket är ett krävande drag eftersom hon var tvungen att kalkylera på vad som händer efter det spelade 17. Nd5. Vad händer kan man fråga sig och det var det uppdraget Pia gav oss att fundera över. Vad är bästa draget? Man inser naturligtvis att något drastiskt måste ske för flyttar damen till d3 förlorar svart en pjäs genom att vit tar springaren på f4. Inte helt lätt som sagt, men när lösningen kom fram var det både glasklart och logiskt som så mycket annat.

17…Rxd5! Ett stiligt damoffer. 18.Bxd4 Rxg5 Så överraskande att tornet tar g-linjen i besittningen.  Här gav vit upp då allt är hopplöst. 19. Re1 möts av 19…Rxg2+ 20. Kf1 Txh3 och det går inte att gardera matten. En fin avslutning och extra roligt att Pia såg partiet live när det hände.

Tack till alla som var med och extra stort tack till Pia! Dessa schackträffar betyder mycket. Ett perfekt koncept och upplägg!

 

Susanna Berg

Lämna en kommentar